Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Neked brumm-mentes?
Azt könnyen el lehet dönteni, hogy a brumm a trafók rossz elhelyezéséből vagy földhurok, tápfesz szűretlenség miatt van.
Ha kihúzod a csöveket vagy leveszed a tápfeszt és még akkor is búg, akkor tényleg a hálózati szórja meg a kimenőket, ha ekkor megszűnik a búgás, akkor a csillagpontos földelés nincs jól kialakítva, vagy épp a fojtó tekercs nem szűr kellőképpen, mert pl. telítődik. Én egy hasonló kaliberű deszkamodellbe egy SM85A-t használtam 0,4-es huzallal teletekerve. Tényleg van légrés a fojtó C magjai között ?
A búgás azonnal jeletkezik, ahogy a 220 V-ot rákapcsolom. Az anódfeszt egy másik kapcsolóval később adom rá.
A folytó légrésesen lett szerelve.
Vízszintesen 90 fokkal. Másképp kellene? Nem tudom, hogy kell.
Így nem jó ,nem vízszintesen kell forgatni .
Talán itt látható.
Értem már, fel kell állítani őket. Úgy viszont a felfogatásuk nem passzol, de kipróbálom. Köszönöm!
Szívesen meghallgatnám ezt az erősítődet!...
"FOJTÓ
SM55 magra, ami ráfér." 0,4-es drótból tekertem. Ezt itt a fórumon kérdeztem szintén.
Bővebben: Link
Akár lehetséges is ha netán eljössz akkor kerítünk rá alkalmat.
Ha egyből megjelenik a búgás, akkor valóban a trafók elhelyezésével lehet a gond. Bár egy 90 fokos elforgatásnak segítenie kellett volna. A hálózatiról mit lehet tudni? Nincs túlgerjesztve ?
A túlgerjesztésen mit kell érteni? Nem vagyok jártas.
Az SM55 mag 0,4 drótból kevés menetszámot ad. Vagy kisebb átmérőjű huzal, vagy nagyobb vas.
A hálózatit Te csináltad ?
Egyszerűen annyit jelent hogy kevesebb a primer menetszám, mint amit a vas anyaga és keresztmetszete megkövetelne.
Meg lehet duplázni, vagy mindkét cső ugyanolyan, külön katódkomplexummal, vagy a két katód összekötve, 1 katódkomplexum. Ekkor a ellenállás fele az eredetinek, a kapacitás a duplája. Két cső esetén a kimenő primerellenállása fleződik, azaz a menetszám gyókkettőszöröse azt eredetinek.
Nagy torzítást a két előfokozat nem produkál, egy lead csatorna 3-4 fokozat, a hosszúfarkú fázisfordító is erősít. Dobsz elé egy boostert, vagy kimondottan torzítót, nem kell nagy valami, aztán sikítás. Nem tudom, hol akarsz ezzel játszani, nekem szobában 3-4 watt leviszi a fejem. 10-nél már a dobhártya karcolja az agyhártyát. Persze te tudod, ha a csövek megvannak, miért ne, nem nagy plussz munka. A kimenő még egyszerűbb is, csak a huzalvastagságra figyelni kell a duipla áram miatt. Azonkívül a primer ellenállás mindíg adott tápfeszültséghez tartozik. Így elsőre tanácsos az adatlapra hagyatkozni, azokat az értékeket betartani.
Az a trafó elforgatás ami a képeden látszik nem mindig elég, Laci képén látható a legjobb módszer, ekkor a legkisebb az egymásrahatás.trafók elforgatása
Két párhuzamos cső esetén az illesztő impedancia a fele lesz, mint írtad. A menetszámok számítása is jó, de emellett még van 1-2 fontos dolog.
Idézet: „Nem tudom, hol akarsz ezzel játszani, nekem szobában 3-4 watt leviszi a fejem. 10-nél már a dobhártya karcolja az agyhártyát.” Ez igaz lehet. DE. Milyen hangszóróval, mekkora teremben, milyen zenével. Azaz: ez már térhangosítás, gitárerősítő kategória is lehet. Nem árt olyan fogalmakkal tisztába lenni, pl: HATÁSFOK (erősítő/hangszóró) AKUSZTIKUS TELJESÍTMÉNY (Pa) itakdalse
Egy EI 130-as biztonsági trafón meghagytam a 220 V-os tekercset (0,8-as drót), és arra tekertem a szekundereket.
Ha így hagyom, az mit okozhat?
Hát lehetne egy picit nagyobb a primer menetszám. Amit itt mutattam erősítő belsőt abban egy 7 cm-es pakettú M102B vas van ami kb úgy 24 cm2 és én 420-430 menetet tekertem bele. Ezzel a menetszámmal van kb 1 T indukcióig gerjesztve. 230 V esetén. Érdekességképpen jegyzem meg, hogy egy gyári BEAG trafót vizsgálva ők még a 220 V-ra is olyan 430 menetes primert tekertek.
A hálózati nem búg nagyon ?
Semmi gond nem lesz belőle, csak a tápfesz szűretlenségéből is adódhat búgás.
Egyelőre nem nyúlnék hozzá a felfogatás stb. miatt, de ha más nem segít, akkor átvariálom, ahogy írtad.
A trafóelforgatást fogom először, bár az is macerás a dobozkialakítás miatt. Hiába, a tanulópénzt meg kell fizetnem.
Egy ötlet hogy ki tudd próbálni, hogy segítene-e a primerszám növelés. Kösd rá a 230 V-ot a 250 V-os tekercsre. Ha megszűnik a búgás akkor bingó. Akkor segítene rajta a primer menetszám kb olyan 450-460 (ki kellene számolni) menetre növelése, persze akkor szekundereket is újra kell tekerni.
Szóval valóban a trafó forgatás az egyszerűbb megoldás.
Ha a primer menetszámot megváltoztatod, akkor az összes szekunder tekercset meg kell változtatni, hogy ugyanazok a feszültségek álljanak rendelkezésre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |