Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1423 / 2208
(#) mayky válasza kolbika hozzászólására (») Szept 4, 2012
Ezek szerint van egy 6C33C SE -d ? Mert ha csak tervezed, akkor magának a csőnek a meghajtására megfelel egy 6e5p. Ezzel akkora erősítés érhető el, hogy simán kihajtja egy CD játszó. Ha mégis szeretnél valami vonal előerősítőt, akkor a PCL86 nem igazán szerencsés választás. Akkor inkább lehetne pl. E88CC-ből. Ha annyi pénzed van hogy megvegyél egy pár 6C33C-t akkor szerintem annyi pénzed is lesz hogy valami a feladatara jobban megfelelő csövet vegyél.
(#) kolbika válasza silent15 hozzászólására (») Szept 4, 2012
Köszönöm de ez ecl 86...az megegyezik a Pcl 86 -al?
(#) mark.budai válasza silent15 hozzászólására (») Szept 4, 2012
Nem ilyen könnyen megy ez.. A 6S33S-nek trióda mivoltából kell 70Veff körüli fesz, hogy rendesen meg lehessen hajtani.
Kolbika: Kell elé egy 6E5P, az tisztességesen meghajtja, bár kb 2Veff lesz a bemenő érzékenységed, szóval én tennék elé még egy fél ECC81-est 2-3 szoros erősítéssel. lpcollector képeit keresd, Ő épített egy nem akármilyen SE-t ezzel a csövikével, a rajzát is meg kell találnod. http://www.hobbielektronika.hu/forum/?q=*+topic%3A986+user%3Alpcoll...0&pg=2
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2012
(#) silent15 válasza mark.budai hozzászólására (») Szept 4, 2012
Jogos, butaságot mondtam, csak már nemtudom hol a fejem, most hogy elkezdődött a suli
(#) mayky válasza mayky hozzászólására (») Szept 4, 2012
Habár annyira nem lehet elveszett ötlet
Itt pl. valamiért egy lepukkadt ELC82-vel hajtanak egy kékvérű 300B-t.

http://www.audiofanatic.it/Schemi/Tipo/Valvole/finali/pic_finali_SE...82.jpg
(#) kolbika válasza mayky hozzászólására (») Szept 4, 2012
Teljesen jogos!Viszont van a dobozomban kettőÉs most kaptam 2db 2001A csövet ezekre gondoltam hátha.......Bár az utóbbiról lövésem sincs megfelene e....
Találtam mást is (emlékeztem rá hogy volt ilyen) Az alábbi linken lévő erősítőben pedig 14GW8-al hajtanak 300B-t. 14GW8=PCL86. Bár kapcsolási rajzot nem találtam hozzá.

http://www.dagogo.com/Print-Article.asp?hArticle=688

Ha 5700 dolcsi az ára, akkor annyira nem lehet rossz.
Maradjunk a földön 5700d Abból Sturbi olyat építene a marson is sugároznák a muzsikáthigh end ben

Sima egyszerű előerősítő kellene rádugom a 6s33s-t és előerősíti.
Nem is azt mondtam, hogy vedd meg, hanem hogy akár hajthatná egy PCL86-os is a 6sz33sz-t. Azért a PCL86 pentódája bikább mint egy 6e5p.
PCL86 megfelelne ezek szerint előerősítőnek?Van esetleg kapcsolási rajzod ötleted?
Szerintem egy próbát megérne deszkán. Nincs kapcsolásom, de a már linkelt ECL82-es rajzot át lehetne dolgozni erre a feladatra. Sturbi-t kellene ezzel kapcsolatban megkérdezni, hogy mi a véleménye a dologról. Ő az ilyen konstrukciós megoldásokban sokkal jártasabb mint én. Lehet hogy azt fogja rá mondani, hogy hülyeség.
A legvagányabb megoldás meg az lenne, hogy a PCL86 egy IT (csatoló) trafóra dolgozik és ennek a szekundere hajtja a 6sz33sz-t. (a szekunder egyik vége meg kapja a munkapont beállításához szükséges neg előfeszt) Ezzel a módszerrel, meg akármekkora megható fesz előállítható.
(#) safranek válasza Hakkee hozzászólására (») Szept 4, 2012
Szia!
A Rável VR-102-vel kapcsolatban szerintem keresd Gubán Gábor fórumtársat, ha jól emlékszem neki van egy ilyen erősítője.
(#) bakos13gab válasza Hakkee hozzászólására (») Szept 5, 2012
Én már hallottam, igaz csak mélynyomóként. Voltam olyan szerencsés, hogy párszor már jártam Gubán kollégánál. Neki nagyon tetszenek az OS51-es csövek (szerintem is szépek, de mivel már sokat beszereztem neki, elmondhatom, hogy a kifogástalan példány - már ránézésre - igen ritka). Amiket láttam, azokban a getter többnyire megfakult vagy fehéres lett (és ezek NOS dobozos példányok voltak általában!). Szerintem valami nem volt oké a gyártásnál, vagy ez ennél a csőnél normális. Persze ezen csövek is működőképesek voltak. Talán a GU50-re hasonlít, annál valamivel erősebb. Majd ír Gábor, ha van kedve. Én valószínűleg nem reprodukálnám a VR102-est, hanem más meghajtással építeném meg - a restaurálás más tészta. Az ECC40-esek állítólag nem rossz csövek, de talán nehezebb beszerezni már őket és nem is novál foglalatosak (rimlok).
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 5, 2012
Sziasztok!

Csak most kezdek csövekkel ismerekedni, nem kímélve az 1958-as G. Büscher-féle Rádió és Elektrotechnika mindenkinek könyvet, amire nemrég leltem rá , és máris van valami ami felkeltette az érdeklődésemet. Tudom, hogy léteznek olyan csövek amiket direkt arra terveztek, hogy kis anódfeszültségről is működjenek (pl. régi autórádiókban), namost olvastam valahol, hogy normális csöveket is működhettetünk, persze kompromisszumok kötésével, tizenvoltos anódfeszültségekről. Valaki elmagyarázná azt nekem, hogy a gyakorlatban ezt hogyan tudom megcsinálni?

Előre is köszönöm!
(#) bakos13gab válasza mayky hozzászólására (») Szept 5, 2012
Én még csak az Ágoston könyvben szereplő SRPP meghajtóként próbálkoztam ECL82-vel és akkor nem vált be (már pontosan nem emlékszem, majdnem egy éve volt). Ennek ellenére a Magyari Béla könyben hihetetlen alacsonynak írja egyes beállításokban a torzítását (jobb, mint az ECC83, k<1%) és ugyanígy hozza a legjobb helyre az ECL86 trióda részét, néhány tizedes torzításra. Nem tudom, hogy ezeket anno tényleg bemérték-e vagy mennyire valósághűek ezek az adatok. Ami már rögtön a táblázatok nézegetésekor feltűnt - és már volt is itt szó róla a fórumon -, hogy a PCL86-ra és ECL86-ra eltérő torzítási adatok szerepelnek. A könyv a vastag fekete Rádióamatőr zsebkönyv.>
(#) Abukodonozo válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 5, 2012
(#) sturbi válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2012
Nézd meg azt is a Magyari féle táblázatban, mekkora kimenőfesznél (ua) írja az illető torzítási értékeket, mert a dolog csak úgy értelmezhető.
(#) sturbi válasza kolbika hozzászólására (») Szept 5, 2012
Azok szerintem nem 2001A-k lesznek, hanem 6D6-os pentódák (de ez nem biztos).
(#) sturbi válasza kolbika hozzászólására (») Szept 5, 2012
Norbikám, ahhoz az erősítőhöz semmiféle előerősítő nem kell (a 6sz33sz-hez), kb. fél Veff bemeneti fesz padló-plafon-ig kihajtja (de 100 mV érzékenység is beállítható), bemenet választás miatt sem kell, hiszen 5 bemenete van (csak vinilhez kell külön előerősítő). Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy ne csinálj külön előerősítőt, és igen, lehet pcl 86-ból is...stb.
(#) bakos13gab válasza sturbi hozzászólására (») Szept 5, 2012
Ez így igaz, de éltem (lehet botor módon) azzal a feltételezéssel, hogy egy ilyen táblázat összehasonlítható. Van az anódkövető alapkapcsolás az elején.
(#) pucuka válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 5, 2012
Mint már mondtam, nincs anódküvető kapcsolás. Az fóldelt katódos alapkapcsolás. Cak katódkövető kapcsolás van, ami egyébként földelt anódos alapkapcsolás, és a 100 % -os negatív feszültség visszacsatolás miatt hívhatjuk katódkövetőnek.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
(#) bakos13gab válasza pucuka hozzászólására (») Szept 5, 2012
Akkor gain stage...
(#) Szpisti válasza pucuka hozzászólására (») Szept 5, 2012
Attól hogy Te földelt katódosnak hívod (és mifelénk ezen a néven tanítják), attól még nevezhetjük nyugodtan anódkövetőnek. Nézd csak, mennyi találat van angolul az http://www.google.hu/#q=%22anode+follower%22&hl=hu&prmd=imvnsfd&ei=...ih=845 "anode follower" kifejezésre!
(#) kolbika hozzászólása Szept 5, 2012
Sziasztok!

Bekötöttem az erősítőmet a laptopról adtam a jelet jack rca-n létezik hogy kinyírta a laptop hangkártyájának az egyik oldalát?
(#) pucuka válasza kolbika hozzászólására (») Szept 5, 2012
Ha nem volt az erősítőd bemenete egyenáramúlag (pl. kondenzátorral) leválasztva, Bizony megeshet.
(#) silent15 hozzászólása Szept 5, 2012
Sziasztok, milyen iromány ajánlotok csöves tervezéséhez, a Jhon Linsley féle Csöves és tranzisztoros könyvet, már előröl visszafele kiolvastam , megtanultam. De még felületesnek és kevésnek érzem a tudásom, olyan könyvet szeretnék, ami nem csak az elméletet mondja el olyan szinten, hogy mi hogy működik, hanem olyan amiben van számolás, hogy magam tervezhessek egy kapcsolást (tudom hogy nehéz, de ráérek )

Köszi!
(#) silent15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2012
Egyáltalán nem vita képpen, de amikor Egerbe kerestem egy elektronikai boltot, akkor te is csak belinkelted a googlet és nem volt semmi az első 2 oldalon (kb 20-24 link volt.)..

Nem vitatkozásképpen ! Félre ne értsem engem senki...
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
(#) kolbika hozzászólása Szept 5, 2012
Sziasztok!Ha ismeri itt valaki a normálisabb külső hangkártyákat?Milyet érdemes venni ha szeretném a csövest élvezni vele?
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2012
Nyugodt lehetsz hogy az a régi könyvecske már rég kiolvasásra került!
Következő: »»   1423 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem