Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   309 / 563
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Helló
Köszi a rajzot.A folytó a pozitív ágban van.Erre még annó erdgab kolléga felhívta a figyelmem.A vezérlés és a főpanel is a Te terveid alapján készült.Az a pár módosítás van csak amit már fentebb kitárgyaltunk.Áramszabályzó potin 1 kiló,frekinél 3.3 nanó.Az igbt-knél bzx85c13 van mivel nekem 12 voltos a segédtáp és a 2.2 nanós fólia kondi helyet van 2.5 nanós.Ennyi a különbség csak.Nah meg az irfd120 meg az igbt-k
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Idézet:
„a 2.2 nanós fólia kondi helyet van 2.5 nanós”

Szerintem inkább µF akart lenni,de sebaj.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Én tudom,hogy az általam közölt kiegészítő áramkör rajza hibátlan,mert megépítettem és működik is + néhány kollégánál is.Amint kiderült,próbáltad átalakítani a negatív ágban lévő fojtóhoz,de valami mégsem lett az igazi,hisz leírtad.A fentebbi hsz-ben leírtál valami hibákat és azok orvoslását,nos azok nem voltak hibák,csak a Te gépednél mutattak olyat,mert a fojtód a negatív ágban van,egyszerűbb lett volna a fojtót áthelyezni szerintem.A 2k csillagos ellenállásra írt fejtegetésed helyes,anno én is felhívtam a figyelmet erre.Szerintem,ha újra végiggondolod a kiegészítő áramkör logikáját (az általad készítettet nézd) a negatív ágban lévő fojtót figyelembe véve,rá fogsz jönni mi okozta az IGBT-k halálát.Sajnálom az esetet,de tartalak annyira vagánynak,hogy meg fogod oldani.
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Azt az egy dolgot nem értem, hogy miért nem mindegy hol van a fojtó? Csak a rajta eső feszt figyeljük. Tehát ha polaritáshelyesen van bekötve az optó (ami az eredeti rajzon nem lehet, mert van egy közös pont a két optó között), akkor mi lehet a gond? Mindenképpen meg fogom csinálni, végső esetben valahogy átrakom pozitív oldalra valahogy. Csak nem igazán ér el úgy a részekhez. Valahogy csak megoldom.
Az érdekes, hogy eddig ment az áramkör leszámítva a leragadásvédelmet, tehát a fojtón lévő bekötés tette a dolgát.
(#) zolee1209 válasza erdgab hozzászólására (») Okt 1, 2012 /
 
Írtam még délelőtt privátot...
(#) dara válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 2, 2012 /
 
Na kipróbáltam a 4x16 másik programmal,a kijelző működik.De itt továbra sincs megjelenítés.RW lábat testre kötöttem,és ha a pic hez közelítem a kezem,vagy az E lábhoz,mindenféle krix kraxot ír ki.Már teliraktam 100n az egész panel.És csak ha kézzel közelítek a panelhez,akkor indul el a program.Ha leveszem az lcd egyböl elindul.Gőzöm sincs hogy lehetne a megjelenítést elővarázsolni.Ju eszembe,a DO-D3 ne kössem le a testre?
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Na még azért lehet itt valami probléma.A pik égetésekor a PICkit2 proramozó azt írta ki hogy(Warning:Some configuration words not in hex file.Ensure default values above right are acceptable)Webfordítóval:Néhány config szó nem hex fájlban biztósít az alapértelmezett jog fölött elfogadhatónak.
Na mindegy,program ellenörzés,azt mondta jó,beégettem,sikerült,de nem lehet itt a hiba?Nézegettem a C-ben írt programot,lábkiosztás a rajz szerint van.A konfig beállítások a pickit2 ben bitenként vannak,a régebbi égető progiknál meg szavakban volt hogy mit akarok be vagy kikapcsolni.Na még mindig itt tartok.
(#) Temela válasza dara hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Helló!
Bocsánat, hogy hozzászólók, de a kisördög ki kívánkozik belőlem.
Már sokkal korábban véleményezetm azt, hogy hiába állítja valaki valamilyen dolgáról, hogy frankó, ha azt nem építette utána gond nélkül senki és elég nehéz ellenőrizni a működés helyességét (lásd. pic program) Ezért kiváló a MACI egyszerű és nagyszerű és az ilyen pic-es valamik ráadásul nem tudnak többet... - na ezt minden sértés nélkül csak egy egyszerű véleménynek szánom, meg azt kívánom kifejezni, hogy sok mindent szkeptikusan fogadok ilyen témákban. A programozásokhoz nem értek, de azt tudom, ha valami gebasz van a dologban szinte csak az tudja kijavítani aki készítette - nos én ezért is odzkodok a témától. Amennyiben értenék hozzá, akkor meg írnék progikat...
, de mégegyszer: ne hurrogjon le senki (lehetőleg), csak vélemény, de meghajolva a tudás előtt!
(#) hg6dab válasza Temela hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Szerintem a PIC-nek amatőr inverteres készülékben kiegészítő funkciók tekintetében volna igazán jogosultsága. Meg kell építeni az alapkészüléket, Macit, vagy más jól utánépíthető
szerkezetet az áramszabályozásig bezárólag, majd a kiegészítő funkciókra ( Hot start, Anti stick, Arc force, stb ) lehet építeni PIC-es hardwert, amit ugyanúgy lehet párhuzamosan csatlakoztatni az alapkészülékhez mint pl. az erdgab-féle kiegészítőt. Voltaképpen ezek
az eszközök az áramszabályozó potméter "bajuszát" rángatják nagyobb, vagy kissebb feszültség felé, attól függően mit kíván az aktuális feladat. A finomhangolásokat pedig már szoftveresen lehet elvégezni. Még a PIC tápfesz- és zavarvédelmét kell jól megoldani.
(#) Temela válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 3, 2012 /
 
Még mindig nemgyőzött meg senki (a kihívás esetét kivéve), hogy a maci + az "Erdgab féle" kiegészítéstől mitől olcsóbb vagy kevesebb alkatrész igényű vagy mitől egyszerűbb a pic kiegészítés. Szemezgetek a samopol.su kombigépével, mint írtam ott a klf. gépek közti váltás miatt és, hogy mindent lehessen egyszerűen állítani okán igenis indokolt a mikrokontroller. Annak is a maci az alapja, de AC végfokkal is ellátva.
Be kell azt is vallanom, ha otthon lennék a kontrollerek világában biztosan másabb vagy egészen más lenne az álláspontom. Vallom azonban, hogy a kontrollerek világa még az egyszerű gépeket is egyébként javíthatalanná teszi. Mondom, mert pl. a maci építése kapcsán (fő fórum téma) a javítás is előtérbe kerül valamint az elektronika és az elektromosság világában is el lehet mélyülni...
(#) hg6dab válasza Temela hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Nem az olcsóbbság, nem az egyszerűbbség és nem is a kevesebb alkatrész adná a létjogosultságot, hanem a flexibilitás. Programozással lehetne változtatni paramétereket, karakterisztikákat. Ha meg behal a PIC-es KIEGÉSZÍTŐ PANEL, akkor egyszerűen lehúzod a csatiját és dolgozol az alapgéppel.
(#) kissadam válasza Temela hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Ez a mikrovezérlő dolog a hétköznapi szükségletek kielégítéséhez tényleg teljesen felesleges. Ha azt vesszük, hogy a maci olcsóbb üzembiztosabb és javíthatóbb, semmi nem indokolja a vezérlés mikrovezérlővel való kiváltását. Abban az esetben ha komolyabb igények merülnek fel, pl.: egy awi inverter készítése aminél mondjuk ac kimenet is van, akkor olcsóbb és könnyebben járható út lehet a pic-ek alkalmazása. Az ilyen komoly tudású gépek megépítéséhez előbb egy egyszerű maci-t kell megépíteni mikrovezérlős kivitelben, hogy kivitelezhető legyen a bonyolult vezérlésű komoly kombigép is. Egyébként itt a nagy többség hobbi célú készülékeket épít, sokszor nem az eszköz szükségessége, hanem az építés öröme és a kihívás a célja a dolognak.
(#) Temela válasza kissadam hozzászólására (») Okt 4, 2012 /
 
Köszönöm az egyetértő hozzászólást. Az AC fúnkció paraméterreit kutatom már rég (lehet ahhoz sem kéne mikrokontroller), csak még nem kerüt elő, hogy mivel és mennyivel kéne szaggatni, kapcsolgatni a hidat, hogy ac legyen. Az MMA/ AWI váltást (itt is megjelent TIG 180A rajz alapján,de saját gépem szerint is) csak egy kapcsolóval oldják meg: van HF gyújtás és kész! Méregettem a kimenetet, de még csak a fesz sem változott.
Itt érdekes a két mumusom a TIG WELDER PROJEKT és samopol.su kombi gépe (MIG/MMA/TIG AC-DC) Majd csak összejön a maciból az AC TIG is- kitartóan várok.
(#) Sanyessz hozzászólása Okt 6, 2012 /
 
helló
tudtok ajánlani valami helyetesitőt a 60APU04 diódára, mert nem találok sehol sem?? Vagy valakinek jó áron 6db eladó példánya?
(#) erdgab válasza Sanyessz hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Bővebben: Link
Itt találsz elfogadható áron,60APU04PBF néven keresd.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erdgab hozzászólására (») Okt 6, 2012 /
 
Van a Lomex-ben is.
(#) emmzolee hozzászólása Okt 6, 2012 /
 
Gee Lee rajzát szeretném meg építeni. Az én magom E55-ös dupla. Meg volt tekerve. Szét szedtem, de nem volt rajta olyan erős a primer tekercs, mint a Gee Lee féle. Azt írta Gee Lee, hogy az övén a primer 4db 0.8-as huzal volt és 7-8A/mm2 áramsűrűséggel számolt és 275V-ra esett vissza a tápfesz hegesztés alatt.
-Így 4500W körül tudhatott a trafó?
Ezt az enyém nem bírja biztos, mert régi fajta. Szerintem ki lehet belőle hozni 2500W-ot. Legalább is ami a régebben rátekert tekercsek méretezését illeti.
-Ebből lehet valami, vagy ez kevés. 2.5-ös pálcához elég lehet?
A másik nagy kérdésem.:
Bár ezt inkább Gee Lee felé kérdezem.
A szekunder feszültség nem jó ha nagy, vagy ha kicsi. Az én esetemben 20V körül lenne 1 menet. (eredetileg 15 menet volt a primer rajta, és a régi táp 54KHz-en ment.)
-3 menet, vagy 4 legyen? 60V, vagy 80?
-Fél menettel érdemes szórakozni, vagy az nem jó a magnak?
Ahogy számoltam üresjáratban a Gee Lee féle táp76V-ot csinált. Akkor maradjak a 4 menetnél?
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
Az a 2db E55 bőven elég lesz. Sajnos annak idején (a tapasztalat hiánya miatt) E65-öt vettem, azzal is 20V körül van 1 menet az adott frekin. Ezért szeretem a gyűrűt, azon 38-40menet a primer, könnyebb a szekunderrel variálni. Először 60V-al használtam, majd kipróbáltam 80V-al. Utóbbival könnyebb az ívfogás, és mivel nekem nem kellett 100A-nél több ezért így maradt. IRG4PF50W van benne, ez nagyjából annyit tud mint a feted csak a fetek gyorsabbak. Próbáld ki 3 és 4 menettel is, aztán annál maradsz amelyik szimpatikusabb. Trafón fél menet nincs.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 7, 2012 /
 
E magnál úgy van fél menet, hogy csak az egyik ablakon tolom át a huzalt. Nem?

Asszem meg pödröm 4 menettel. Nálad is a 80V vált be. Nem tudok többször tekerni, mert a vastag réz szalagom csak annyi van amennyi a trafón volt. Így gyakorolni nem tudok.
(#) Tubi56 válasza kissadam hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Idézet:
„Egyébként itt a nagy többség hobbi célú készülékeket épít, sokszor nem az eszköz szükségessége, hanem az építés öröme és a kihívás a célja a dolognak.:”


Így van!
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) JZoli hozzászólása Okt 8, 2012 /
 
Valamennyire ez is inverteres hegesztő téma, de nem tudja valaki a JASIC TIG200 AC/DC hegesztő rajzát doksiját elküldeni nekem?
(#) Temela válasza JZoli hozzászólására (») Okt 8, 2012 /
 
Üdvözlöm a kérést! - ilyen én is szeretnék látni!
(#) erdgab hozzászólása Okt 10, 2012 / 2
 
Tisztelt Uraim!
Az örömtől könnyes szemmel írom,hogy ma kaptam egy TR4655/2 típusú szkópot zolee1209 fórumtársunktól,ingyen,működőképes állapotban a helyembe postázva.Olvasta a fórumon,hogy nekem ilyenem nincs,megkeresett magánban és felajánlotta ezt a műszert nekem ingyen.Hálás szívvel köszönöm Zolinak ezt a nem mindennapi tettét,vannak még ilyen jólelkű emberek a világon! Most ismerkedem egyenlőre a készülékkel s aztán szeretnék megtanulni mérni is.Még most is hihetetlen,hogy én kiérdemeljek ilyen ajándékot.
Elnézést kérek az off -ért,de meg kellett,hogy írjam.
(#) hg6dab válasza erdgab hozzászólására (») Okt 10, 2012 /
 
Gabi! Ez tényleg nem mindennapi dolog! Viszont ha valaki, akkor Te kiérdemelted a fórumon végzett odaadó munkáddal, úgyhogy nagyon jó helyre került az a szkóp.
És hát ki kell emelni zolee1209 fórumtárs nemes cselekedetét is. Mindkettőtöknek gratulálok! Használd egészséggel ezt a kitünő müszert! Sanyi
(#) Temela válasza erdgab hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
(#) granpa válasza erdgab hozzászólására (») Okt 11, 2012 /
 
Szia Gabi!
Gratulálok, és csatlakozom az előttem szólókhoz. Tekergesd sok sikerrel!
Zolee 1209 megérdemli a nagy piros pontot!
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Helló
A lehető legjobb helyre került az a műszer.És természetesen a felajánlónak is minden elismerésem.Ez egy igen szép gesztus volt a leg megfelelőbb ember irányába.
(#) berobbantam hozzászólása Okt 12, 2012 /
 
Lassan rakosgatom össze újra a gépet.Tubi kolléga nyákterveit használom alapnak.Megküldte a hozzá tartozó kapcsolási rajzot is.Találtam megint a különbséget.Az áramváltó a rajzon 50 menetes és a mag is kisebb mint amit én használtam.Nekem a maci féle ferritgyűrűm van 80 menet 0.35-ös huzallal.Az ellenállás viszont 1.6 ohm 0.6 watt ami rajta van a maci rajz és Tubi kolléga panelterve alapján.Ez így jó,vagy csináljak másikat.Valószínű megtaláltam a pukk okát is.Mikor miszlikekre szedtem a gépet az egyik kimenő dióda lábánál találtam egy nagy cin gombócot.Tudom bagatell hiba de így jártam.Most sokkal gondosabban szerelek.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2012
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 12, 2012 /
 
Lenne mégegy kérdésem.Segédtápnak a mellékelt kapcsolást használom.A kimenő fesz meg van emelve 16 voltra ezen van a 12 voltos stab ic.A kimeneten egy 1000 mikrós kondi van a stab ic előtt egy 2200 mikrós utána egy 1000 mikrós.A 300 voltot viszont nem a fő tápról kapja hanem a 240 volt van egyenirányítva és egy 100 mikrós kondi van puffernek.Ez jó így vagy kössem inkább a 300 voltra a bemenetet.Arra gondolok,hogy kikapcsoláskor nem e hamarabb fogy el a petró a vezérlésböl mint a fő tápból.Bekapcsoláskor gondolom nem okoz gondot a lágyindítás miatt

jó táp.lay
    
(#) erdgab válasza berobbantam hozzászólására (») Okt 13, 2012 /
 
Nem kell rajt változtatnod,jó az úgy.Gondolj a trafós segédtápra az is a 230V AC -ra van kötve.Több rajzot megnéztem,van olyan ahol a segédtáp a 310V DC-re van kötve és olyan is amelyik a 230V AC -ról kapja az energiát.
Következő: »»   309 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem