Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   107 / 360
(#) watt válasza pjg hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Nekem is elő kellett vennem a matek könyvemet!
De ez csak a -1-dikennél működik!
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) pjg válasza watt hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Csak gondolkodnom kellett volna. Ne fájna így a fejem. 2 nap múlva esni fog. (erősen)
Ugye adott a periódus idő ms-ban. A reciproka a frekvencia. *60000 a fordulatszám 1/p-ben
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) fifadani hozzászólása Dec 3, 2012 /

Sziasztok!

Nagy segítségre lenne szükségem!
Adott egy laptop. Win7 32bit.
Egy T-Bird 2 és a hozzátartozó kieg.panel.
Flowcode-al készítjük a suliban a programot, és amikor küldenénk a chipbe a progit, azt kapjuk válaszként, hogy: "A Flowcode nem tudja átküldeni a folyamatábrát a mikro vezérlőbe. Kérem vizsgálja meg a programozót, és a kapcsolatot".

Így mentjük hex-be, majd AVR Studio segítségével programozzuk az atmega128-at.

Tudnátok segíteni abban, hogy a Flowcode-al közvetlenül lehessen írni?

Köszi!
(#) pjg válasza mrobi hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Így helyes. Akár 1ms-os felbontással is mérhetsz.
(#) kkrisz75 válasza pjg hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

csak azért érdekel ez az időmérés, mert a gyújtás vezérléshez, nekem is mérni kell a két jel közti időt. Ahol hiányzik egy fog, ott 3x akkora idő lesz mint a többi fognál, így onnan indul a kocsinál 4(simsonál 1) gyújtás pont idejének kiszámítása.

Így a TMR2 makróban 2 számláló is kell fusson, nekem egyik az LCD-t frissíti, másik meg az RB0 makróban lévő számláló hatására indul és áll meg, ahogy te mondtad.

(azt viszont ki kell számolni, hogy a program szavak lefutási ideje mennyit tol majd el az időn a gyújtáskor. Az lesz nagyobb meló.)
(#) pjg válasza kkrisz75 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

(#) Kovabe válasza fifadani hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia a chip és azon belüll forditó opciók beállitásban lehet megadni az elérését a programozonak. Persze ez a 4-es verzió , ha 5-ös verziód van akkor a build fül alatt találod.
(#) fifadani hozzászólása Dec 3, 2012 /

Igen, a 4es verzió van feltelepítve.
A programozónk, legalábbis a flow-ban a következő:
Hely: C:\Program Files (x86)\Matrix Multimedia\Flowcode AVR V4\Tools\MX_bats\avrc.bat
Paraméterek: AVRDUDE %a %t "%D\%f.hex" "%f.hex" %cfg %c0 %c1 %c2 %c3

Ezekkel a beállításokkal, a programozói folyamat végén ezt az üzit dobja, hogy:
"A Flowcode nem tudja átküldeni a folyamatábrát a mikro vezérlőbe. Kérem vizsgálja meg a programozót, és a kapcsolatot".

Ma játszottam egy kicsit a gondolattal az időmérést illetően.

Vagyis két bejövő jel közt, hogy tudom megmérni az időt.
Lényegében az elv az annyi, hogy a bejövő jeleket számolom alap esetben a fordulathoz.
Majd segéd változóval kiértékelem, hogy van-e változás. Ha van akkor indítom a TMR makróban a hozzá tartozó számlálót, ha már megy, a akkor átváltom a másik jel utáni számlálásra, ha nincs változás, akkor csak a segéd változód egyenlítem a számolt változóval ami a fordulatszámot számolja.

Jelenleg a TMR makróban csak egyik vagy másik jel közti időt számolja a számláló, ha leállt akkor ki nullázza az értéket de előtte elmenti a kiértékelő változóba.

A többit nem írtam meg, hozzá, mert csak annyi, ha az egyik, két jel közti idő 2 szer nagyobb mint az előtte lévő idő akkor ...(matematika: mennyi idő telik el x fordulaton ahhoz hogy 360-x fok az előgyújtás)

Jelenleg most csak kiíratom LCDdre majd, mennyit számolt le. És ahhoz kell módosítani majd a TMR makróban mekkora elő és utó osztót, használjon, hogy ne csorduljon túl.

(próbálni nem tudom még, mert az óra asztalon van átalakításon.)
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) Kovabe válasza fifadani hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Elvileg van egy program a programozohoz amit futtatni szeretne ezt kéne megkeresni.
Idézet:
„C:\Program Files\Microchip\PICkit 2 v2\PICkit2V2.exe és paraméterek -cs 2 -chip PIC%p -nogui "%f.hex"”
Nekem ez van a programozohoz adva de ez PIC. De most nézem hogy az AVR ugy van hogy mellé a pipa kell mint prgramozo használata a programozo opciok beállitásához és oda kell megadni a prgramozod elérési utat.

Azt vedd figyelembe, hogy a motornál hiába nagy a fordulatszám valójában relatíve eléggé alacsony frekvencia. Alapjáraton alig 25Hz. 7000 fordulatnál is csak 140Hz. Ezt csak periódusidő méréssel szabad mérni.
(#) kkrisz75 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Nem akarok jobbat, csak ha jól láttam sok benne a C nyelv.
Amíg nem értem, addig nem tudok vele mit kezdeni. ollózni meg nem akarok, annak nincs értelme. Majd ha oda érek C tudásban akkor át tanulmányozom.

c esetén egyenlőre maradok az alapok megtanulásánál.

Nekem 30 jel jön be 1 fordulat alatt, az 1000 fordulaton 30 000 jel 1 perc alatt.
500 jel 1 sec alatt.
(Max fordulat 7500 f/perc.)

A
If indito = 1
indito = 0
Else
indito = 1

Helyett indito = NOT indito

Látod c ben (amit csak azért értek mert ez a pár sor basicban is ugyan ez) válaszolsz anélkül, hogy észre vennéd.

Magyarul. mert csak azt értem még, hogy ha nem 1 akkor 0 lesz, ha 0 akkor 1 lesz. Ennyit csinál.
Ilyenkor a másik számláló indul el. Ennyit tesz.

Pedig soha egy sort sem tanultam C-ül. Csak ami itt ragadt rám a FlowCode-dal ismerkedés közben.
Tanultam PL1-et, Clippert és egy kicsit Pascalt. Ja! Meg Basicot, Commodore ASM-et, 8080 ASM-et, 8086 ASM-et és HTML-t.
Ez a pár sor mindenütt ugyanazt jelenti.

Én csak basic-et még C+4-en meg C64en. '86ban azóta semmit. Ott is inkább a programok folyamat ábráját tudtam megcsinálni, azt program nyelvre forgatni már nem ment nagyon...

a hszben "NOT indito" -val volt bajom. nem tudom mit csinál.

Logikai művelet. A változó értékét negálja (megfordítja). Ha igen akkor nem lesz belőle és fordítva. Ha 1 akkor 0 és ha 0 akkor 1.
A folyamatábrákban én is otthon vagyok, lévén rendszerszervező végzettségem.

Na, így értem miért írtad.

Így gondoltad?

RB0_meres.fcm

Igen. Így keveseb kód keletkezik és gyorsabb is.

ok, köszi.. ma is tanultam valamit, 3 óra angol tanulás közbe... (sajnos, vagy mégse?, az kell, hogy az adatlapokat jobban megértsem, meg egy csomó leírást a c ről.)
(#) fifadani válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Rendben.
Szóval, pipa berak, AVRStudio exe fájl tallóz.
A paraméterekbe mit kell írni, hogy működjön?
(#) watt válasza fifadani hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Csak egy ötlet, help nem ír valamit erről? Ha nem akkor a mátrix oldalán?
(#) fifadani hozzászólása Dec 4, 2012 /

Hát nem tudom... A T-Bird 2 meg a kieg panel az nem magyar termék?
Gondoltam hátha, használ itt valaki "madarat" Flow-val...
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) watt válasza fifadani hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Nem ismerem, csak egy ötlet volt, mert a flow által kezelt égetőkről van némi infó ott. Nem vagyok otthon az AVR égetésében, de ha jól sejtem az égetőd parancssoros módon használt utasításait kéne beírni a megfelelő helyre, már ha van neki ilyen. Esetleg ha az égetőd kompatibilis egy mási ismertebbel, akkor abból ki lehetne indulni.

Most az égetőt hagyjuk...
Ugye, van egy T-Bird 2 és a hozzátartozó kieg.panel.
Van rajta egy RGB LED. A pdf fájl szerint, pirosan kellene világítania a lednek, a gyakorlatban zöld... Most akkor a lábkiosztások el vannak írva?? (egyébként az rgb led teljesen másként működik mint a papíron van.) A LCD kijelzőt is a papír szerint állítom be, de nem csinál semmit.
A kontrasztot le vettem, hátha működik csak nem látom.

Elővettünk egy másik panelt, és ugyan az a probléma vele...
Nem értem.. Másnak működik rendesen?
(#) pjg hozzászólása Dec 4, 2012 /

Ezt az óra modult FlowCode-dal hozzá lehet kapcsolni egy PIC16F628-hoz?
Bővebben: Link

Az LCD problémát megoldottam.
Az Enable, RS, R/W lábakat manuálisan kell xy logikai szintre helyezni...
(#) fatti.tomtom hozzászólása Dec 4, 2012 /

Sziasztok! Mi a teendő, ha valamit összeállítok Flowban, szépen fut is a szimulátorában, de az még nem jelenti azt, hogy a pic-ben is dolgozni fog! Ez van, most meg fogalmam sincs, hogy hogyan és hol keressem a hibát? Nagy kár, hogy a Flow szimulátora tud olyat tenni, hogy megérti azt a folyamatot, amit a programozó szeretne, de hibásan fordítja azt a pic-be. Aztán meg magára hagyja a programozót... Az tuti, hogy szoftveres a hiba, mert a hardver az tökéletesen működik egy másik programmal. Hogyan tovább? Üdv! fatti
(#) fatti.tomtom válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Szia! Ez egy egyszerű lakásriasztó 3 bemenettel egy kódkapcsolóval és egy kis szirénával.
Szóval a progi fut a szimulátorában a Flow-nak, de pic-be téve meg sem nyikkan. Amit itt látsz azt én készítettem, s nem értem, hogy miért nem ketyeg ez a pic-ben...
Mintha olvastam volna már itt a fórumon, hogy más szimulációban kellene a projecteket tesztelni, mert a Flow nem tud sem korrekt módon, sem valós időben futtatni programot...
Köszi a segítséget! Üdv! fatti
Következő: »»   107 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem