Fórum témák
» Több friss téma |
Igen érdekes tapasztalat... Az egyik lehetséges magyarázat, amit Tonybacsi írt: az 1V-tal magasabb bemenőfeszt úgy reagálja le a belső táp, hogy csökkenti a kitöltési tényezőjét és ezt jó néven veszi a belső zavarszűrő. A másik pedig a precízebb szűrés a Hp-nél.
Szóval láthatóan van megoldás (nem úgy, mint arra a gondra, mikor a hangban az egér, vagy touchpad kezelésekor sebbességfüggő zaj hallható...).
Sziasztok!
Ha EZT a kapcsolást szeretném alkalmazni, de 7805 helyett 7809-et teszek bele, akkor a 330ohm helyett jó ha nagyobb ellenállást teszek vagy akkor már más kapcsolást kell alkalmazni, hogy az akksi ne károsodjon? Persze a bemenő fesz is több lesz.
Hello!
- Ebben a kapcsolásban 3db. NiCd cella van. A cella maximális töltőfeszültsége, valahol az 1,45V környékén van. Ez három cella esetén, 4,35V-ot jelent. - A táp IC 5V-os. Ebből levonódik a D2 nyitófeszültsége, ami kb. 0,7V. Vagy is C2 kondin maximálisan 4,3V feszültség mérhető. Így a C2-ről nyert feszültség, nem tudja túltölteni a három cellát. R1 pedig csak korlátozza a cellák felé folyó töltőáramot. - A PIC ha meg vana hálózat, 4,3 tápfeszt kap, ha hálózat kimaradás van, akkor a cellák felől érkező 3,6V-ból (névleges feszültségből) levonódik D3 nyitófeszültsége, így a PIC tápfesze ekkor kb. 3V körüli értékre csökken. De ez elegendő ahhoz, hogy megtartsa működését. - A D2 pedig ekkor megakadályozza, hogy a PIC köré épített perifériák is merítsék a cellákat. Gondolom így már érted, hogy mi a működés logikája. Ha ezen az alapon egyszerű biztonsági tápot szeretnél építeni, akkor ahhoz kell hangolni a stabikat cellák számát stb. R1 értékét úgy kell méretezni, hogy ha az aksi kimerült állapotban van (1V/cella) akkor sem folyjon a megengedettnél nagyobb áram a táp felől. Persze az áramkör fogyasztása,és az aksi egyidejű töltése ne terhelje túl a tápot. (Bár szerintem erre nem kényesek az aksik, mert a nagy töltőáram, azonnal emeli a cellafeszültség, ezzel csökken a töltőáram is.) üdv! proli007
A magam részéről csak annyit módosítanék, hogy a D3 helyen schottky diódát alkalmaznék, aminek nyitófeszültsége 0,2V körül van a Si dióda 0,7V-jával szemben. Ezzel nagymértékben kitolódna az akkuval áthidalható működési idő.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
Igazából egy CMOS órába szeretném alkalmazni, ha elmegy a hálózat, a számlálás menjen tovább. Csak azt nem tudom, hogy az 5V elegendő lenne-e, mert ugye D2 dióda után kb 4V lesz. D3-at meg én is schottky diódára akarom cserélni.
A PIC-ek simán mennek 3V-ról is, de a másik dióda is lehet schottky - ha aggódsz. Akkuról ígyis úgyis kevesebbet kap, de szerintem még 2V körül is járni fog, meglátod.
Bármerre mozdulnál, csak sokkal több alkatrésszel oldható meg.
Nem PIC-et fog hajtani, hanem 7 darab CMOS áramkört, az adatlapon a minimum tápfesz 3V, ezért addógom, hogy kevés lesz, de végülis az akksi 4V felé töltődik, amiből lejön a dióda nyitófesze, és még ígyis bőven 3V felett lesz a fesz végülis. Mindegy, marad így, aztán ha nem lesz jó, akkor átvariálom.
Ne aggódj, még sokszor 1V-ról is mennek, sőt (persze gyártófüggő is)!.
Én egyszer CMOS számlánc utolsó két tokjának elfelejtettem bekötni a pozitív tápfeszét és működött... a bemenetére érkező négyszögjelből csinált magának annyit, hogy működött, persze nem jól, hanem változatos kitöltési tényezővel. Ez nehezítette kissé a hiba megtalálását. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
Sziasztok!Nagy gondban vagyok van egy trafóm sok kivezetéssel és van 2db forgókapcsolóm.Hogyan tudnám megoldani azt hogy tudjam állítani a feszültséget?
Egy kérdést csak egy helyen tegyél fel.Trafósban a válasz.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
Hello!
Nem tudom jó helyen járok-e a kérdésemmel. Van egy kis erősítőm kb. 2x15W-os. Akitől kaptam egy 12 Voltos 0.36A-es trafóról hajtotta meg. Nekem ilyenem nincs, viszont van egy Nokia ACH-6E töltőm, ami 10 Voltos, és 740 mA-t ad le. Hogyan lehetne a felére venni a mA-ert? A 10 Volt elvileg elég lenni neki.
Szia! A 740mA-től kevesebbel nyugodtan terhelheted Fog az többet is felvenni, nem árt biztosítékot tenni a töltő után.
a 'mA' áramerősséget jelent, nem kell a felére venni, mert ha az erősítő áramfelvétele tegyük fel maximum 360mA, akkor csak anyit fog felvenni a nokia töltőből, de attól baja nem lesz. A 740mA azt jelenti, hogy az a töltőnek a maximális kimeneti árama, tehát kevesebb lehet, de több nem. Viszont a probléma az, hogy a kimeneti teljesítmény 2x15, tehát 30W. Veszteségekkel együtt legyen 40W. Namost neked ezt (ha teljesen kia akarod használni az erősítőt), akkor ezt be is kellene vinni. Viszont ha kiszámolod a töltőd max teljesítményét (P=U*I) akkor 7,4W jön ki, ami pedig édeskevés az erősítőhöz. A 12V-os táp is nagyon kevés volt hozzá.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Egy olyan helyzet áll fenn, hogy adott volt egy elromlott asztali lámpa, megnéztem mit lehetne belőle hasznosítani, és szerencsémre össze tudtam hozni belőle egy tápegységet. Úgy néz ki, hogy alapesetben váltakozó tápról működött a lámpa, én ebből csináltam egy egyenáramú tápegységet. Itt látható 2. kép szerint jártam el, egyedül annyiban tér el az enyém, hogy nincs benne az utolsó ellenállás. A jelenség ami elég bosszantó az az, (és egyben nem tudom megszüntetni) hogy a 230-as ág meg van szakítva egy 2 állású kapcsolóval, és amikor azt ki/be kapcsolom, akkor bezavar a hálózatnak egy pillanatra. Tehát hangfal pattan, a tv-n a kép csikozódik, a lámpa is pislant egyet. Ezt mivel tudnám kiszűrni? Üdv!
Szia! Köss a kapcsolóval párhuzamosan egy kis értékű 4,7nF vagy 10nF, legalább 400V értékű kondenzátort. Ez segíteni fog.
Köszönöm! Akkor a kapcsoló lábára ha bekötöm jó lesz?
Melyiket lenne érdemesebb venni? Üdv! A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Igen, közvetlen a lábaira kell forrasztani. Próbáld meg mondjuk egy ilyennel.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Hello!
Bocs, de ez nem a legjobb ajánlat. Y2-es vagy X2-es zavarszűrő kondi kell hálózatra, pld. ilyen. Valamint a kondival párhuzamosan egy 1Mohm-os ellenállás, mert ha kihúzod a konnektorból, és megfogod a dugvillát, a szemeid helyet cserélnek.. üdv! proli007
Köszönöm! Holnap megyek meg is veszem őket, és inkább akkor veszek 1 mega ohm-os ellenállást is, mert igazából fiam használná a tápegységet, és inkább ne legyen baja, ha netán megfogná a dugvillát.
Akkor a kondit a kapcsoló lábaira, a kondit meg hogy kössem be párhuzamosan? üdv!
Hello!
Igen! De érdemes lenne utána nézni, miért rántja meg olyan nagyon a hálózatot, hogy a lámpákon is látszik. Nincs-e valahol kötéshiba.. Mert gondolom ez nem egy 630VA-es trafó azért. Bár gondolom ez egy toroid vas, amit többek között a rugdosásáért nem szeretek.. üdv! proli007
Model: TE-2012 TRANSFORMER
INPUT AC 230V 50Hz OUTPUT AC 12V 1,6A 20VA DO ZABUDOWY TEMP. 130 st.C Hirtelen ezt találtam róla neten. Mint kiderült, a lámpavillanás nem vele van összefüggésben. az a lakás hálózatban egy bonyolultabb dolog lesz. (elavult hálózat...stb) De a hangfalak határozottan pattognak le/fel kapcsolásnál, és a tv is egy-egy csíkban "visszajelez" róla.
Hello!
Ez tényleg nem egy nagy trafó. De egy zavarjel, függhet a kapcsolótól is. Ha az lassan zár, akkor hosszan fennáll a szikra. Mások, hogy az erősítő és a TV (antenna vezeték) is ludas lehet a dologban. Más nem zavarja ezeket? Vagy közös hosszabbítóban vannak? üdv! proli007
A hangfal ami pukkan, az pl. a számítógépbe van csatlakoztatva, és teljesen másik aljzatba, mint ahova az invertert dugom. Az tény, hogy egy szoba, tehát így egy biztosítékon vannak a hálózatban. De külön biztosítékon lévő hálózatba nem piszkál bele.
Persze nem nagy, igazából csak ccfl neoncsöveket szeretnék róluk működtetni. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Szia! Bekötöttem az ellenállást, és a zavarszűrőt a kapcsoló lábaira. A kérdésem az, hogy ugye itt nem kellett figyelnem a +/- -ra, mert váltakozó 230v?
üdv!
Sikerült, működik! Nincs több pattogás. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Üdv!
Hello! Így van váltó van, mindegy melyiket hova kötöd.. üdv! proli007
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy nagyobb teljesítményű trafóm, ami 2x14V feszültséget ad ki. Illetve van ez a tápegység rajz: Bővebben: Link Amint látjátok a kimenő feszültség kisebb, mint a bemenő. Ugye ott a szűrőtagokkal oldja ezt meg, a váltakozóáram szempontjából ott egy feszültségosztó jön létre, ahogy látom. Valaki meg tudja mondani, hogy is van ez pontosan? C-R-C szűrő? Én pont ennyi kondit nem biztos, hogy össze tudok szedni, de szeretném kiszámítani, hogy mekkora kapacitások mellé, mekkora ellenállás kell, hogy bizonyos feszültséget tudjam ejteni. Tehát ez a szűrőtag milyen "képlet" szerint működik? (akksit hagyjuk el)
Ahhoz, hogy feszültségesés legyen a kimeneten, áramnak kell folynia az ellenálláson keresztül és a szükséges brummelnyomást (szűrést) az áram ismeretében lehet számolni. Minél nagyobb az áram, annál nagyobb kondenzátor kell és annál kisebb ellenállás, hogy ne legyen túl nagy a feszültségesés. Manapság a szűrést és a stabilizálást érdemes integrált feszültségstabilizátorokra bízni, mert ott nem kell számolgatni meg méretezgetni és változó áramfelvétel mellett is stabil, zajmentes feszültséget szolgáltatnak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |