Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1108 / 1320
(#) Dempsey válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Windows 7 32bitet használok. Nem látszik az eszközkezelőben.
(#) _vl_ válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Mindegy mit használsz. Ha semmilyen device-ként nem látszik, akkor a bootloader nem megy benne, szóval az első opció kilőve.

Aha értem. Köszi szépen a segítséget. Gondolom Microchip oldaláról leszedhető a firmware hozzá? Ha a firmware megvan, a programozás igényel valami különlegességet? MPLAB-ból kivitelezhető?
(#) _vl_ válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

A firmware szerintem a MPLAB megfelelő könyvtárában is benne van, hiszen onnan tölti bele az MPLAB is. Azt hiszem, hogy a programozandó eszköz fajtája szerint több különböző firmware is van hozzá, és az MPLAB cserélgeti (nekem a 32MX és a 16F között cserélgette).

Megtaláltam egy Microchip-es fórumba a firmware-t. Csatoltam is hátha kell másnak is. Igen így van hogy minden eszközhöz tartozik 1 firmware nekem is akkor halt meg mikor ezt töltötte volna be.
(#) Hp41C válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Szia!
Érdemesebb letölteni a PICkit3_GUI_scripting_v03.00beta.zip -et, abban frissebb firmware van.
(#) Dempsey válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Oké köszi hogy szóltál.
(#) pontazok hozzászólása Jan 8, 2013 /

Sziasztok!

Egy PIC32MX460F512L vezérlővel és egy VS1053 mp3 codec IC-vel szeretnék USB-s hangkártyát készíteni.

Valakinek nincs valami mintája arra, hogy hogyan lehetne az USB-n kapott adatokat MP3-ba konvertálni, hogy így tudjam az adatáramlást megvalósítani a gép és a codec IC között?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Norberto válasza pontazok hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Hello!

Nem inkább a PCM29xx-es családdal szeretnél ilyen ötletet kivitelezni? Esetleg a kimenetére illesztett DAC eszközzel tovább lehet javítani az amúgy sem olyan rossz minőségén. Én inkább ezt az utat favorizálnám a helyedben. Még topik is van ezzel kapcsolatban.
(#) _vl_ válasza pontazok hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Szerintem értelmetlen dolog az, amit szeretnél. Ha már egyszer tiszta audio jeled van, akkor minek kódolnád azt el MP3-ba (ami minőségvesztéssel jár), ráadásul minek tennéd ezt pont egy meglehetősen gyenge PIC CPU-val, és minek használnál utána egy több ezer forintos MP3 dekóder IC-t, hogy rögtön vissza is alakíthasd? Ennek az égadta világon semmi értelme nincs.
(#) pontazok válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Azért ezt az utat választottam, mert mind a két IC-vel rendelkezem itthon. Így gondoltam összeüthetnék a kettőből egy ilyen hangkártyát.
_vl_ válaszát nem egészen értem mert az USB kapcsolaton keresztül nem tudom milyen formátumba kapná a PIC az adatokat. Végülis nekem nem lényeges az MP3 formátum.
Csak az lenne a lényeg hogy a dekóder IC támogassa azt az adatformátumot amit kap.
(#) icserny válasza pontazok hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Idézet:
„az USB kapcsolaton keresztül nem tudom milyen formátumba kapná a PIC az adatokat.”
Először ennek kellene utánanézni! A végén még kiderül, hogy neked kell hozzá driver programot írni a Windows alá.... Nem egyszerűbb, ha MP3 lejátszót csinálsz az IC-kből?
(#) _vl_ válasza pontazok hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Idézet:
„Csak az lenne a lényeg hogy a dekóder IC támogassa azt az adatformátumot amit kap”

Igen, ez lenne az egyik lényeg. Ha a PIC-nek kellene konvertálgatnia, hogy az IC-nek jó legyen az adat, akkor megette a fene az egészet. Meg kell nézni, hogy mit tud fogadni az IC, és ebbe beleesik-e az, ami az USB hangkártyák szabványa szerint ott érkezhet (szerintem PCM jelet kell tudni fogadni) - MP3 pl. biztosan nem.

Egyébként kicsit "gombhoz a kabátot" jellegűnek érzem a megközelítésedet.
Még ha ismeri is a PCM-et a chip, akkor is felesleges pazarlás egy bonyolult formátumot dekódolni képes drága IC-t elhasználni egy olyan feladatra, amire egy 300 forintos DAC is pont megfelelő...
(#) pontazok válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

MP3 lejátszó már készült belőle
Ez egy mikromedia for PIC32 kész hardver. Tehát nekem nem pazarlás "felhasználni" az IC-ket mivel ígyis-úgyis univerzális marad az eszköz.
Csak gondoltam bővíteném a felhasználhatóságát a dolognak. Ezért jött az ötlet

Hát akkor utánanézek az USB hangkártyák szabványainak, hátha okosabb leszek.

Köszönöm az eddigi segítséget!
(#) pontazok válasza pontazok hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Vagy egyszerűbb lenne driver-t írni az op.rendszer alá, hogy a kapott hangokat mp3-ba vagy más támogatott formátumba konvertálva elküldje, és a PIC így csak az USB-SPI adatfolyamot valósítsa meg?
(#) Lüke Aladár hozzászólása Jan 15, 2013 /

Sziasztok! A következő a problémám: TSOP1736-ot szeretnék kiolvastatni egy PIC-kel. (16F887) Odáig jutottam, hogy a különböző távkapcsolókat meg tudom különböztetni, de a gombokat nem. Mi a titka? Nem foglalkoztam még infrás dolgokkal sajnos.
(#) bbalazs_ válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

ÖÖÖ...nem egeszen ertem.
A tavkapcsolo adofrekijenek meg kell felelnie a vevode. Ez rendben?
Ha ugyanazon taviranyito ugyanazon gombja mas-mas jelsorzatot ad, akkor nem stimmel valami ezzel.

A tavkapcsolo az elejen egy hosszabb impulzussal jelzi, hogy adni fog (nullara huzza a vonalat). Utana jon a kod valamilyen kodolassal: vagy idokodos rendszerben vagy PWM kodolasu rendszerben (az elso esetben a rovid impulzust fix ideju elengedes utan koveti az esetleges hosszu, a masodiknal frame-ek vannak es azon beluli impulzushossz hatarozza meg, hogy 1 vagy 0, tehat itt az elengedes ideje valtozik a jelek kozott.)
Valamilyen hosszusagu bitsorozatot ad, ezt te veszed. Altalaban 32-48 bit korul van. Alkalmaznak Manchester-kodolast.
En eddig nem talalkoztam olyannal, hogy az ado sajat magat is azonositana..., de termeszetesen elkepzelheto, tul sok taviranyitoval meg nem talalkoztam.
Tehat egy adott gomb megnyomasara MINDIG ugyanazt a jelsorozatot kell, hogy kapd.
(#) Hp41C válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Szia!

Nézd át az infra protokollokat! Majdnem minden gyártónak sajátja van: Philips (RC5, RC6 - Manchester kódolású - példa a Propeller óra topikban található), Sony, stb.
A TSOP negál, azaz ha van infra jel, akkor alacsony a kimenete. Ezenkívül a beépített AGC miatt van egy minimális és egy maximális üzenethossza.
Idézet:
„Tehat egy adott gomb megnyomasara MINDIG ugyanazt a jelsorozatot kell, hogy kapd.”

Nem minden esetben:
Philips RC5: A biztos vétel érdekében megengedett, hogy az adó ismételjen, azaz egy lenyomásra többször küldje el a táviratot. Ha a vevő hibásan venne egyet, akkor az ismételtek közül valamelyiket veheti még jól. A többszörös vételt az un. toggle bit bevezetése küszöböli ki. A gomb lenyomásakor a toggle bit vált, az ismételet táviratokban azonos értékű. Váltani legközelebb akkor fog, ha a gomot felengedték és újból lenyomtak egyet.
Pl. Egy gombot lenyomva több távirat megy mondjuk 0 toggle bittel, aztán felengedve és újra lenyomva a gombot, megint mennek a táviatok, de a toggle bit 1 lesz bennük.
(#) jarossy.zoltan hozzászólása Jan 21, 2013 /

Segítséget szeretnék kérni megszakítás + programmemória lapváltás kérdésében.
Adott egy 16F887, ahol mind a négy programmemória szegmens használatban van. A szoftver a PAGESEL-ek segítségével szépen működik egészen addig, míg megszakítás nem következik be. Ilyenkor szépen a 0x0004 címre ugrik, lefut a megszakítás, visszatéréskor azonban hiába olvassa vissza a veremből a címet (cím+PCLATH) "elkószál" a program az egyes programmemória bankok között. Míg a programban szabályszerűen tudom alkalmazni a
PAGESEL - címke
CALL - címke
PAGESEL $ (aktuális bank)
kódrészletet, addig megszakítás esetén az utolsó "PAGESEL$" nem használható, így a program nem is téríthető vissza a helyes (kiindulási) programmemória-lapra.
Megoldási javaslat?
(#) watt válasza jarossy.zoltan hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

A megszakítás belépésekor miket mentesz el és hogyan? (kódrészletet, vagy fájlrészletet tegyél fel, hogy lássuk.)
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) jarossy.zoltan válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Most munkahelyen vagyok - este tudok kódot feltenni - de a szokásos W és STATUS mentés van - és működnek is.
(#) kissi válasza jarossy.zoltan hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Az kevés, ebben az esetben a PCLATH-ot is mentened kell ( valószínűleg használsz ugrást a megszakításon belül is, amiért a PCLATH-ot át kellett állítanod!)!
Steve
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) Hp41C válasza jarossy.zoltan hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Szia!
Olvastad?
A megszakítási rutinban menteni kell a PCLATH értékét, a megszakítási rutin lapjára kell állítani az első ugrás előtt. A visszatérésnél (az utolsó ugrás után, de a retfie előtt) a mentett értéket vissza kell állítani.
Idézet:
„...visszatéréskor azonban hiába olvassa vissza a veremből a címet (cím+PCLATH) "elkószál" a program ...”

Ha a fentieket megcsinálod, akor jó helyre ugrik majd a megszakítási rutinban is és a visszatérés után is.

Köszönöm a válaszokat! Természetesen "tökén fogtam" a PCLATH-ot már, azonban az a rettenetesen érdekes, hogy ha a megszakításban csak annyit csinálok, hogy törlöm az IRQ-FLAG-et, majd zavarom is vissza RETFIE-vel - na ekkor is elkószál...

Szia!
A megszakítás elfogadása nem változtatja meg a PCLATH értékét, a retfie minden bitet visszatölt a PC -be. Nézegesd még egy kicsit: Ha nincs ugrás a kiszolgáló rutinban és nem változtatja meg a PCLATH értékét, a retfie pedig visszatölti a megszakítás előtt teljes PC -t, akkor a következő ugrás jó helyre megy. Esetleg az ott levő ugrás célja van más lapon?

Működik a program. Szépen, hibátlanul. Ugrál lapról lapra. Aztán beüt a megszakítás (TMR1). Ugrunk 0x0004-re. Itt ennyit teszek:

BCF IRQ_FLAG
RETFIE

Se goto se call, semmi ugrás
Innentől elmegy a program.
A 0x0004-re ugrás megy, mert betettem oda egy BSF LED-et (Egyik porton egy LED) és felkapcsolja. Csak vissza nem tér... És ettől vagyok már idegbeteg

Az általad leírt esetben nem lehet, mert return, retfie esetében a teljes címet visszatölti, nem használja a PCLATH biteket! Ha a megszakításban csak a jelzőbit törlése és a RETFIE van, akkor az nem okozhat problémát! Nem lehet, hogy a megszakításban pl. vizsgálod, hogy ki okozta a megszakítást és ennek megfelelően ugrasz ( pl. BTFSS, ez is egyfajta "GOTO" és ez már okozhat eltévelyedést!) ?
Próbáld szimulátorban keresni a hibát, ott szerintem látni fogod a hibádat ( a saját "hülyeségeket" a legnehezebb megtalálni, de ebben nagyon jó segítség a szimulátor!)!
Steve

Nézd meg szimulátorban!
Steve

Nem, nincsen IRQ FLAG vizsgálat, mert egyedül TMR1 megszakítás van. Minden más tiltva (beleértve DA, AD, MSSP, ...) Én is ezért vagyok abszolute tanácstalan, mert a visszatérő utasításoknak a teljes (helyes) címet vissza kéne adni. Biztos hogy az én hülyeségem van a dologban, meg tuti valami bagatel dolog, de rettentő bosszantó...

Szia!
Ha ilyen egyszerű a programod, tölts fel egy szöveges állományban. Így látatlanban csak azt tudom mondani, hogy állítsd be debugger -nek a MpLab Sim -et és lépésenként hajtsd végre a programot. Nézd meg a Hardware Stack -et is...
Következő: »»   1108 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem