Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
0.01 ohm 5W ellenállást vagy söntöt hol tudok venni?
Persze, hogy egy marékkal volt, de én ennek ellenére építettem EPROM-emulátort. Az égetés sem 10 sec... Nem beszélve a foglalatról, ami kopott a sok IC csereberéléstôl. Ej, a régi szép idôk! Megjegyzem, egy rendes EPROM-törlô UV lámpa pár perc alatt törölte a chip-et, nem kellett 15-20 perceket várni. Nem mindegy a hullámhossz.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Jól gondolom, hogy úgy számoltál, hogy 2.5Ah * 1.2V * 3db = 9Wh, amit aztán elosztottál a LED 3W fogyasztásával, így kijött a 3h. Hát, ez az elvi maximum, ennyit nem valószínû, hogy el lehet érni, de 7-et biztosan nem.
Nem tudom, hogy az akku kapocsfeszültsége pontosan hogyan alakul a teljes kisütési ciklus alatt (tehát nem biztos, hogy számolhatunk végig az 1.2V feszültséggel), de az biztos, hogy a LED meghajtása (áramgenerátor) veszteséggel jár. 3.6V akkufesz, 3V LED nyitófesz.. Hát, itt még az ellenállás is szóba jöhet. Egyszerû elôtétellenállás esetén egész egyszerûen a LED áramával kell számolni, nem a teljesítményével: 2.5Ah / ~1A = ~2.5h. Kapcsüzemû LED driver esetén annak a hatásfokát kell alapul venni, ami 70..90% között mocorog, típustól és pár üzemi paramétertôl függôen.
Sziasztok!
Tudtok mondani olyan IC-t ami a bemenetére kapcsolt 3.3 - 24 VDC -től függetlenül a kimenetén 3.3VDC-t ad? Terhelés max. 100mA lenne.
3.3-ról 3.3 szerintem nem fog menni. Vannak úgynevezett LDO-k, amik már kívánt kimenetnél parszáz (esetleg pár 10) mV-tal magasabb bemenô feszültségrôl elmûködnek, de 3.3V-os ban nem rémlik olyan, ami 24V-ot kibír a bemenetén. Esetleg google, 3.3v ldo
Kis kompromisszummal jó lenne 5V-tól is. A 24V-t nem merem lejjebb 'gondolni'.
Google ad pár találatot, de csupa számomra elérhetetlen típust.
Hello! Csak IC jó, kapcsolás nem? üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
A hely szűke miatt kellene IC. Viszont amit készítettél az TL431-re épül és abból van itthon pár darab. Igaz TO92 tokozású, de a többi még lehet SMD. 24VDC bemenet esetén is 3,3V lesz a kimeneten?
Sziasztok!
Ha egy ledet tranzisztoron keresztül akarok meghajtani, akkor mindegy, hogy az emitter után teszem az előtét ellenállást, vagy a kollektor elé??
Hello!
Nézd át a közös-kollektoros, és a közös-emitteres kapcsolás tulajdonságait. De ez a kérdés attól is függ hogyan (együtt a Led-el vayg sem), mekkora a tápfesz, és mekkora a vezérlő feszültség. stb.. üdv!
Sziasztok lenne egy S.O.S. kérdésem aki tud kérem segítsen.
Van több darab 27mm-es piezo jeladó lemezkém, és az a probléma, hogy sehogyan sem lehet hozzá zsinórt forrasztani, mert a külső(nagyobb) lemeze fényes acéllemez, próbáltam már megkaparni, csiszolni de csak leszalad róla az ón. A belső kisebb körrel nincs gond mert az valami bevonatos anyag egyből befutotta az ón de a külső fényes acélra nem tudok forrasztani, mi ilyenkor a teendő? A képen a jobb oldali van nekem látható is a különbség a bal oldalihoz képest ami réz lemezkés...
Szerintem vidd el olyanhoz, aki akksikra keszit kivezeteseket.
Ok tudnak ponthegeszteni. Acelt mashogyan nem nagyon lehet. Esetleg szoba johet meg: - megfuras, majd onba agyazas - valamilyen rugalmas szorito (pl autok kabelsarujanak anya vege - valamilyen csavaros szorito - rez ragalvanozas
Esetleg - persze, garancia nincs rá, hogy sikerül - forrasztózsírral (lötfet) megkenve, majd megmelegítve (pákával), és egyből futtatva ónnal, sikerülhet. Arra azonban fel kell készülnöd, hogy a forrasztózsír erősen korrozitív, még évekkel később is!
Sziasztok.
Vettem egy vágóplottert és nincs hozzá kábelem . Viszont a leírásba szerepel a kábel bekötési rajz . Mivel ilyet még nem csináltam ,ezért inkább megkérdezem mielőtt gallyra vágom . Amit nem tudok ,hogy a DB25B csatlakozóból az 1-es pin-t a DB9P csatlakozó N/C be kéne kötnöm . Melyik az N/C pin ? Előre is köszönöm a választ .
Az "N/C", illetve "NC" jelölés a "not conncted", azaz "nincs csatlakoztatva" kifejezés rövidítése.
Sziasztok!
Még elég kezdő vagyok. Azt szeretném megtudni hogy egy 35 w os 4-8 ohm-os hangfalat rálehetne-e kötni laptopra úgy, hogy a kimenő kábelekre krokodil csipeszt erősítek és az meg egy 3.5 -ös jack dugóba megy.?
Persze, rá lehet kötni, de szólni nem fog. A laptop kimenetén elég kis jelszint van, kb. 1 mW körüli, ami nem elég a hangszóró meghajtására. Ráadásul a kimeneti impedanciája is elég magas, pár száz ohm körüli, és ha erre rákötöd a 8 ohmos hangdobozaidat, az a kimenetet gyakorlatilag rövidre zárja, esetleg tönkre is teheti.
A laptop, és a hangszórók összekötéséhez mindenképpen valamilyen erősítőt kell használnod. A krokodilcsipeszes megoldást pedig mellőznöd kellene, mert igen nagy a rövidzár veszély, ami az erősítőt, és a laptop kimenetét is könnyen tönkreteheti.
Üdvözlet!
Hozzájutottam egy projektorhoz,(Philips ProScreen 4100) voltak apróbb hibái de azt kijavítottam és átvertem, hogy ne keresse az izzót. Ledre szeretném kicserélni benne az izzót. 100-130 db magasfényű csepledre gondoltam mivel kicsi a szobám nem túl nagy a kép és mivel a szobám is elég sötét ezért nem kell túl nagy fényerő. A problémám vagyis a kérdésem az volna hogy ezeket a ledeket meg tudnám e hajtani a saját táp feszültségéről úgy, hogy ugyan úgy használja a ledeket mint, ha a saját izzója volna. Vagy egy teljesen különálló trafót kell berakni? Megjegyzem ,hogy most is egy sima 12V os 50W os izzóval használom. Segítségeteket előre is köszönöm.Bővebben: Link
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem van egy birkanyíró gépem ami egy trafóról megy aminek a bemenete 250V AC a kimenete 3x36 V 200 Hz. Ez egy orosz gyártmányú gép aminek van frekvencia szabályzó része és ennek kellene a kapcsolási rajza, vagy esetleg egy olyan kapcsolási rajz amivel a frekvenciát lehetne szabályozni akár 200 Hz fölé olyan 260 Hz-ig. Ha valaki tudna ebben nekem segíteni előre is megköszönném.
Ebben a kapcsolásban ha C1 fordítottan volt berakva, okozhat zúgást , valamint a lefulladását? Érdekesképp a kondi nem púposodott..
Zúgást biztosan nem, egyébként a rajzon pont fordítva van, mint ahogy kellene. Az elkó negatív lába pozitívabb potenciálon van mint a pozitív. Nem nagy a különbség, de van, és ezt az elkó "nem szereti". Ilyen kis feszültség esetén csak sokára fog púposodni, de lefulladást okozhat.
Sziasztok!
Egy kérdést továbbítanék felétek: "ha egy fényképező vakujának a kondenzátorát rásütötték egy rádió tápkábelének a csatlakozó dugójára az tönkre vághatta a rádiót?" Azt hiszem valami kibelezett egyszer használatos fényképezőgéppel szórakozhattak.
Sziasztok!
5 lábú 12V-os autósreléknél melyik kivezetésekre vonatkoznak a felsorolt áramerősségek? Pl.: egy 12V 20/30A-os általános autós relén az alaphelyzetben nyitott (NO vagy 87) vagy az alaphelyzetben zárt (NC vagy 87a) lábra kötésre vonatkozik a kisebbik 20A áramerősség? Köszi
A 20/30A terhelhetőség vonatkozik mind két lába NO vagy NC. Attól függ, hogy milyen fogyasztót kapcsolsz vele. Induktív vagy rezisztív.
Ha az a rádió csöves, akkor nem valószínű, hogy károsodott, de ha tranzisztoros (vagy IC), akkor nagyon esélyes, hogy legalább is a tápegység diódái kuka!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Sziasztok!
Autóba építek egy egyszerű áramkört, és egy relé kikapcsolásának 2-3 másodperces késleltetésére lenne szükségem. Úgy gondolom erre a legegyszerűbb megoldás egy tranzisztorral, kondenzátorral magvalósított kapcsolás lenne, de a kérdésem az, hogy nem okozza-e a relé korai beégését az, hogy ezzel a megoldással a vezérlőáram nem hirtelen szűnik meg, hanem fokozatosan csökken? Lassíthatja ez annyira az érintkezők szétválását, hogy gondot okozzon? Jó ez a megoldás, vagy inkább alkalmazzak komparátort vagy 555-ös IC-t?
Szia! Egy normál relé simán elejt, bármilyen lassan csökken a tekercsfeszültség.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |