Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1921 / 3991
(#) zaza99 hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok!
0.01 ohm 5W ellenállást vagy söntöt hol tudok venni?
(#) killbill válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Persze, hogy egy marékkal volt, de én ennek ellenére építettem EPROM-emulátort. Az égetés sem 10 sec... Nem beszélve a foglalatról, ami kopott a sok IC csereberéléstôl. Ej, a régi szép idôk! Megjegyzem, egy rendes EPROM-törlô UV lámpa pár perc alatt törölte a chip-et, nem kellett 15-20 perceket várni. Nem mindegy a hullámhossz.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) killbill válasza kuka88 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Jól gondolom, hogy úgy számoltál, hogy 2.5Ah * 1.2V * 3db = 9Wh, amit aztán elosztottál a LED 3W fogyasztásával, így kijött a 3h. Hát, ez az elvi maximum, ennyit nem valószínû, hogy el lehet érni, de 7-et biztosan nem.
Nem tudom, hogy az akku kapocsfeszültsége pontosan hogyan alakul a teljes kisütési ciklus alatt (tehát nem biztos, hogy számolhatunk végig az 1.2V feszültséggel), de az biztos, hogy a LED meghajtása (áramgenerátor) veszteséggel jár. 3.6V akkufesz, 3V LED nyitófesz.. Hát, itt még az ellenállás is szóba jöhet. Egyszerû elôtétellenállás esetén egész egyszerûen a LED áramával kell számolni, nem a teljesítményével: 2.5Ah / ~1A = ~2.5h. Kapcsüzemû LED driver esetén annak a hatásfokát kell alapul venni, ami 70..90% között mocorog, típustól és pár üzemi paramétertôl függôen.
(#) blackdog hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok!

Tudtok mondani olyan IC-t ami a bemenetére kapcsolt 3.3 - 24 VDC -től függetlenül a kimenetén 3.3VDC-t ad? Terhelés max. 100mA lenne.
(#) killbill válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

3.3-ról 3.3 szerintem nem fog menni. Vannak úgynevezett LDO-k, amik már kívánt kimenetnél parszáz (esetleg pár 10) mV-tal magasabb bemenô feszültségrôl elmûködnek, de 3.3V-os ban nem rémlik olyan, ami 24V-ot kibír a bemenetén. Esetleg google, 3.3v ldo
(#) blackdog válasza killbill hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Kis kompromisszummal jó lenne 5V-tól is. A 24V-t nem merem lejjebb 'gondolni'.
Google ad pár találatot, de csupa számomra elérhetetlen típust.
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Hello! Csak IC jó, kapcsolás nem? üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013

LDO-3V3.png

(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

A hely szűke miatt kellene IC. Viszont amit készítettél az TL431-re épül és abból van itthon pár darab. Igaz TO92 tokozású, de a többi még lehet SMD.
24VDC bemenet esetén is 3,3V lesz a kimeneten?
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Természetesen 24V-ról is 3,3V lesz.
(#) mechanika hozzászólása Feb 13, 2013 /

Sziasztok!

Ha egy ledet tranzisztoron keresztül akarok meghajtani, akkor mindegy, hogy az emitter után teszem az előtét ellenállást, vagy a kollektor elé??
(#) mps válasza mechanika hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Nem !
(#) proli007 válasza mechanika hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Hello!
Nézd át a közös-kollektoros, és a közös-emitteres kapcsolás tulajdonságait. De ez a kérdés attól is függ hogyan (együtt a Led-el vayg sem), mekkora a tápfesz, és mekkora a vezérlő feszültség. stb..
üdv!
(#) Zoltan.ms hozzászólása Feb 14, 2013 /

Sziasztok lenne egy S.O.S. kérdésem aki tud kérem segítsen.
Van több darab 27mm-es piezo jeladó lemezkém, és az a probléma, hogy sehogyan sem lehet hozzá zsinórt forrasztani, mert a külső(nagyobb) lemeze fényes acéllemez, próbáltam már megkaparni, csiszolni de csak leszalad róla az ón.
A belső kisebb körrel nincs gond mert az valami bevonatos anyag egyből befutotta az ón de a külső fényes acélra nem tudok forrasztani, mi ilyenkor a teendő?
A képen a jobb oldali van nekem látható is a különbség a bal oldalihoz képest ami réz lemezkés...

piezo.jpg

(#) bbalazs_ válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Szerintem vidd el olyanhoz, aki akksikra keszit kivezeteseket.
Ok tudnak ponthegeszteni. Acelt mashogyan nem nagyon lehet.

Esetleg szoba johet meg:
- megfuras, majd onba agyazas
- valamilyen rugalmas szorito (pl autok kabelsarujanak anya vege
- valamilyen csavaros szorito
- rez ragalvanozas
(#) Frankye válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Esetleg - persze, garancia nincs rá, hogy sikerül - forrasztózsírral (lötfet) megkenve, majd megmelegítve (pákával), és egyből futtatva ónnal, sikerülhet. Arra azonban fel kell készülnöd, hogy a forrasztózsír erősen korrozitív, még évekkel később is!
(#) karydetty hozzászólása Feb 14, 2013 /

Sziasztok.
Vettem egy vágóplottert és nincs hozzá kábelem .
Viszont a leírásba szerepel a kábel bekötési rajz .
Mivel ilyet még nem csináltam ,ezért inkább megkérdezem mielőtt gallyra vágom .
Amit nem tudok ,hogy a DB25B csatlakozóból az 1-es pin-t a DB9P csatlakozó N/C be kéne kötnöm .
Melyik az N/C pin ?
Előre is köszönöm a választ .

DSCN0195.JPG

(#) Frankye válasza karydetty hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Az "N/C", illetve "NC" jelölés a "not conncted", azaz "nincs csatlakoztatva" kifejezés rövidítése.
(#) Sir Black hozzászólása Feb 14, 2013 /

Sziasztok!
Még elég kezdő vagyok. Azt szeretném megtudni hogy egy 35 w os 4-8 ohm-os hangfalat rálehetne-e kötni laptopra úgy, hogy a kimenő kábelekre krokodil csipeszt erősítek és az meg egy 3.5 -ös jack dugóba megy.?
(#) pucuka válasza Sir Black hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Persze, rá lehet kötni, de szólni nem fog. A laptop kimenetén elég kis jelszint van, kb. 1 mW körüli, ami nem elég a hangszóró meghajtására. Ráadásul a kimeneti impedanciája is elég magas, pár száz ohm körüli, és ha erre rákötöd a 8 ohmos hangdobozaidat, az a kimenetet gyakorlatilag rövidre zárja, esetleg tönkre is teheti.
A laptop, és a hangszórók összekötéséhez mindenképpen valamilyen erősítőt kell használnod.
A krokodilcsipeszes megoldást pedig mellőznöd kellene, mert igen nagy a rövidzár veszély, ami az erősítőt, és a laptop kimenetét is könnyen tönkreteheti.
(#) csatika hozzászólása Feb 14, 2013 /

Üdvözlet!
Hozzájutottam egy projektorhoz,(Philips ProScreen 4100) voltak apróbb hibái de azt kijavítottam és átvertem, hogy ne keresse az izzót. Ledre szeretném kicserélni benne az izzót. 100-130 db magasfényű csepledre gondoltam mivel kicsi a szobám nem túl nagy a kép és mivel a szobám is elég sötét ezért nem kell túl nagy fényerő. A problémám vagyis a kérdésem az volna hogy ezeket a ledeket meg tudnám e hajtani a saját táp feszültségéről úgy, hogy ugyan úgy használja a ledeket mint, ha a saját izzója volna. Vagy egy teljesen különálló trafót kell berakni? Megjegyzem ,hogy most is egy sima 12V os 50W os izzóval használom. Segítségeteket előre is köszönöm.Bővebben: Link
(#) numark hozzászólása Feb 14, 2013 /

Sziasztok.

Lenne egy kérdésem van egy birkanyíró gépem ami egy trafóról megy aminek a bemenete 250V AC a kimenete 3x36 V 200 Hz. Ez egy orosz gyártmányú gép aminek van frekvencia szabályzó része és ennek kellene a kapcsolási rajza, vagy esetleg egy olyan kapcsolási rajz amivel a frekvenciát lehetne szabályozni akár 200 Hz fölé olyan 260 Hz-ig. Ha valaki tudna ebben nekem segíteni előre is megköszönném.
(#) janikukac hozzászólása Feb 14, 2013 /

Ebben a kapcsolásban ha C1 fordítottan volt berakva, okozhat zúgást , valamint a lefulladását? Érdekesképp a kondi nem púposodott..
(#) pucuka válasza janikukac hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Zúgást biztosan nem, egyébként a rajzon pont fordítva van, mint ahogy kellene. Az elkó negatív lába pozitívabb potenciálon van mint a pozitív. Nem nagy a különbség, de van, és ezt az elkó "nem szereti". Ilyen kis feszültség esetén csak sokára fog púposodni, de lefulladást okozhat.
(#) janikukac válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

Köszönöm!
(#) Tarbur hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!
Egy kérdést továbbítanék felétek: "ha egy fényképező vakujának a kondenzátorát rásütötték egy rádió tápkábelének a csatlakozó dugójára az tönkre vághatta a rádiót?"
Azt hiszem valami kibelezett egyszer használatos fényképezőgéppel szórakozhattak.
(#) bancsi15 hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!

5 lábú 12V-os autósreléknél melyik kivezetésekre vonatkoznak a felsorolt áramerősségek?
Pl.: egy 12V 20/30A-os általános autós relén az alaphelyzetben nyitott (NO vagy 87) vagy az alaphelyzetben zárt (NC vagy 87a) lábra kötésre vonatkozik a kisebbik 20A áramerősség?
Köszi
(#) blackdog válasza bancsi15 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

A 20/30A terhelhetőség vonatkozik mind két lába NO vagy NC. Attól függ, hogy milyen fogyasztót kapcsolsz vele. Induktív vagy rezisztív.
(#) gkari válasza Tarbur hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Ha az a rádió csöves, akkor nem valószínű, hogy károsodott, de ha tranzisztoros (vagy IC), akkor nagyon esélyes, hogy legalább is a tápegység diódái kuka!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) ampervadasz_82 hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!

Autóba építek egy egyszerű áramkört, és egy relé kikapcsolásának 2-3 másodperces késleltetésére lenne szükségem. Úgy gondolom erre a legegyszerűbb megoldás egy tranzisztorral, kondenzátorral magvalósított kapcsolás lenne, de a kérdésem az, hogy nem okozza-e a relé korai beégését az, hogy ezzel a megoldással a vezérlőáram nem hirtelen szűnik meg, hanem fokozatosan csökken? Lassíthatja ez annyira az érintkezők szétválását, hogy gondot okozzon? Jó ez a megoldás, vagy inkább alkalmazzak komparátort vagy 555-ös IC-t?
(#) reloop válasza ampervadasz_82 hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Szia! Egy normál relé simán elejt, bármilyen lassan csökken a tekercsfeszültség.
Következő: »»   1921 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem