Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1931 / 3991
(#) Mdavid válasza mps hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Okés, köszönöm! Esetleg a BC639-es is jó lenne?
(#) mps válasza Mdavid hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Igen.
(#) Doctor Béci hozzászólása Feb 24, 2013 /

Sziasztok!

Van nekem egy nagyon nagy problémám, amit most megosztanék veletek. A kamionban állandóan lemerül az akksi, mert a cég ,,elfelejti,, cserélni, a gyenge akksikat. A kamion még 23 - 23.5 Voltnál beindul. Kéne nekem egy olyan készülék, amit bedugnék a 24 Voltos szivargyújtóba, és ha az akksi 23.5 Voltra merül, akkor elkezd sivítani mint az állat. Ekkor felébrednék és járatnám a motort, hogy töltse az akksit. Mert nagyon kellemetlen arra ébredni, hogy nem indul a kamion. Van gyárilag ilyen készülék vagy építeni kell egyet?
(#) Wuti91 hozzászólása Feb 25, 2013 /

Üdv!
Tudnátok segíteni abban, hogy hány Farad-os ez a kondi? Ja és hogy tudom ellenőrizni, hogy működik-e?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) granpa válasza Wuti91 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Rá van írva: 3uF(0.000003 Farad), 3 x 10-6F. Rámérsz a kivezetésekre ellenállás-mérésben, ha nől az ellenállása, és másik irányban mérve előbb csökken ,majd nől, valószínű jó. De igazán töltés méréssel lehet eldönteni, mennyire jó még. A kondenzátoros témában megvan.
(#) alan1987 hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a problémám, hogy a Teka mikrómnak (7 éves) ma nem nyílt ki az ajtaja, egyáltalán. Mi lehet az oka?? Mit csináljak most? Amikor benyomom a nyitó gombot, világít belül, de nem nyílik ki!
Köszi előre is!
(#) zolika60 válasza alan1987 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Egy kérdést csak egy helyre. Itt előbb észrevettem, tehát válaszoltam is.
(#) Wuti91 válasza granpa hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Köszi.
(#) kisist1 hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy egy tápegység kimenete eléggé zajos és szeretném csökkenteni ezt. Egy egyszerű hálózati USB tápról van szó, egy kínai TV PC-hez van, de a WiFi néha gyengélkedik és ara jutottunk hogy a táp lehet a hibás. Arra gondoltam hogy ha egy kondenzátorral lehetne ezt csökkenteni? Ha sorba kötném a kimenetre, az segítene?

Köszönöm előre is!
(#) zolika60 válasza kisist1 hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Inkább párhuzamosan egy nagyobb elkót.
(#) kuka88 hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok,
Volt régen egy hasonló hangszórpárom. Annyit tudok róla, hogy 3w-os és 4 ohmos hangszóróbol 2 db volt rákötve,de már csak az erősítője van meg. A kérdésem az lenne, hogy próbaképp ráköthetem egy 60w-os 6 ohm-os hangszóróra?
Köszönöm : )
(#) zolika60 válasza kuka88 hozzászólására (») Feb 25, 2013 / 1

Nyugodtan.
(#) antikzsolt hozzászólása Feb 25, 2013 /

üdv.

Lenne egy olyam problémám hogy lecserélem az asztali gépemet laptopra. A gond ott kezdődi hogy mivelhogy nagyon rossz a hálózat igy beszereztem egy apc back ups cs 500. És ha nem tévedek negyzetjelet ad ki ha äramszünet van. És csak azt akarom tudni hogy a laptop adapter müködni fog e róla. Nem az áramszünet miatt kell a szünetmentes hanem a kiugró csucsok ellen.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Hello!
Várhatóan működni fog, mert abban is kapcsolóüzemű táp van, ami egyenfeszültségről is menne. A csúcsokat nem biztos, hogy a szünetmenetes "lenyeli". Akkor lenne így, ha a bemeneti jelből állandóan egyenáramot készítene, és abból újból 50Hz-et. De a legtöbb csak szinkronban jár a hálózattal, és ha kimaradás van "tovább lengedezik" és leválasztja a hálózatot.
De biztos, hogy a Laptop táp nem viseli el a csúcsokat? Egyébiránt ilyen ügyben egy 230V/230V-os leválasztó trafó jobb szolgálatot tud tenni, ha a gerjesztésének maximuma közelében működik. Legalább is tranziens zavarok ellen hatékonyabban tudtuk használni.
üdv!
(#) Szpisti válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Hogyha nem az áramszünetektől tartasz, hanem a hálózati túlfeszektől, akkor ilyen vagy hasonló túlfeszültség védős elosztót használj inkább.
Egyébként a legtöbb laptop táp 90-270V közt bírja a gyűrődést, ha meg ennél nagyobb csúcsok vannak a hálózaton akkor az áramszolgáltatót kell piszkáni.
De nem jellemző hogy a laptop is meghibásodna , ha esetleg a külső tőltő/táp elhalálozik.
(#) (Felhasználó 93903) hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok.

Olyan kérdésem, hogy egy stab-IC, pl. lm338, ha 18V input mellett 12V-ra szabályzom, és 2 amperrel terhelem, akkor a teljesítmény, amit hővé kell alakítania, az (18V-12V)*2 , jelenesetben 12W ? Ez így helyes számolás?
(#) antikzsolt hozzászólása Feb 25, 2013 /

köszönöm a gyors válaszokat. Azért kérdezem mert decemberber vettem bele új aksit.de most lecserélem a gépemet egy laptopra.sajnálnám ha csak porosodna a szekrényben. Ès eddig rendesen megszürte az àramot. +/- 15% vàltot akus üzemmödra.
(#) proli007 válasza (Felhasználó 93903) hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Hello! Helyes, amennyiben nem zárod rövidre a táp kimenetét. üdv!
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Ezeket találtam de ez nekem nem mond semmit. Elmegyarázod ha tudod? Köszi.
Túlfeszültség védelem és szűrés
Túlfeszültség-energia osztályozás 310 Joule
Szűrés Teljes idős többpólusú zajszűrés : 5% IEEE túlfeszültség áteresztés : nulla szintrögzítési válaszidő : megfelel az UL 1449 előírásainak
(#) (Felhasználó 93903) válasza proli007 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Köszönöm!
(#) store92 hozzászólása Feb 26, 2013 /

Ha UTP kábelen vezetek egyen áramot, akkor az befolyásol valamit? kb. 20-25m-ről lenne szó.
(#) bbalazs_ válasza store92 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Igen, feszultsegesessel kell szamolnod a kabel ellenallasanak fuggvenyeben.
Tekerd ossze a leheto legtobb drotot parhuzamosan.
(#) dravecz hozzászólása Feb 26, 2013 /

Tiszteletem!
Sönt ellenállást nem tudom kiszámítani a műszeremhez.
http://www.ebay.com/itm/Soviet-Military-Grade-Panel-Amp-Meter-DC-10...985924
A műszer belső ellenállását nem tudom mérni sem,annyira kicsi.
5 Amperig szeretném a méréshatárt.
Nem kérek weboldal címeket.
A látott adatokból ha meg tudja valaki mondani,hogy hány Ohmos söntöt tegyek bele és esetleg milyen anyag ha nincs ellenállás huzalom azt megköszönöm.
Köszönöm.
(#) mate_x válasza dravecz hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Szia!
A belső ellenállást úgy tudod megmérni, hogy átfolyatsz a műszeren mondjuk 5 mA áramot, majd egy feszültségmérővel megnézed mekkora feszültség esik a műszeren. Innentől pedig már csak ohm törvény. Ha ez meg van, akkor gondolom már ki tudod számolni a söntellenállást.
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Hello!
Nekem sem sokat, de vannak itt akik szünetmentest javítanak/építenek, szerintem kérdezd meg a topikjában.
üdv!
(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Hello!
Jobb, ha az 5mA helyett egyből akkora áramot adsz rá, amekkorával végkitérésig elmegy. Akkor már az alapérzékenységét is tudni fogod a műszernek. Bár a dobozára az van írva, hogy 10mA. Persze ha ez arra is igaz, amit vettél/veszel.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
(#) dravecz hozzászólása Feb 26, 2013 /

Ampermérővel kapcsolatba még annyit "tudok".
10 miliamper ig mér gyárilag
2,86 miliOhm a belső ellenállása
Persze ezeket is mástól tudom
Részemről a "tudás" ennyi.
(#) proli007 válasza dravecz hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Hello!
A belsőellenállást mérd meg, mer ez a 2,86milliohm kissé hihetetlennek hangzik. Egy méter 1mm2-es réz vezető ellenállása 17milliohm. Az pedig elég vastag lenne egy műszerbe. Mert csak kb. 3uOhm-os Shunt jönne ki.
üdv!
(#) jani1987 hozzászólása Feb 26, 2013 /

Egy kis értelmezés kellene az alábbi rajzhoz (de lehetne másik is). A kérdés csupán annyi, hogy itt egy IC van beszerelve avagy több?
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Hello!
Eben 1db. LM324 és 1db. CD4049 van. Lévén hogy sz elsőben négy OPA van, a másodikban 6db. invereter egy tokban. Egyébként oda is van írva IC1:a..d stb.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
Következő: »»   1931 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem