Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Méréseim eredménye.
Úgy néz ki,hogy alapból 10Amperig mér. 12Volton 1,4Ohm motorral 1,7 Ampert vett fel 12Volton 0,7Ohm motornál 2,9 Ampert vett fel. Az "univerzális" mérőműszeremmel sorba volt kötve a mutatós és Amperben hitelesek voltak. Ha10Amperig mér most ,hogy tudom 5Amperes legyen a legnagyobb érték?
Sziasztok,
Meg tudnátok mondani, hogy ebben a kapcsolásban a hangszórót, hogyan kell bekötni? Melyik a pozitív illetve negatív? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
Szia! A rajz bal oldalán lévő IC kimenetére kösd a pozitívot. Amúgy mindegy volna, csak a sztereónál egyforma legyen a két csatorna. Amit ajánlottam az az egyezményes bekötés.
Sziasztok!
Relé terén nem vagyok otthon. Nem tudjátok, hogy egy 4123 (NT71) relét mivel lehet helyettesíteni? Elsősorban azért mert, sehol sem találtam ilyet. LPT port kacsolásához kellene. Egészen pontosan a képen látható módon akarom alkalmazni.
Bármelyik 12V váltó relé megfelel.
Szia!
Az optocsatoló kimenete jól van kötve? Olyan furcsa, mintha nem záródna az áramkör.
Hello!
Úgy már érthető, ha 10A-hoz tartozott a 2,86milliohm. Ekkor lehet, hogy a Shunt bent van a műszerben? Ha szétszeded, akkor el lehet reszelgetni a Shunt átmérőjét felére, akkor 5A-es lesz. Vagy is ekkor az ellenállása a kétszeresére nő. Így is le lehet olvasni az 5A-t, amúgy meg a skálát is át kell írni. De ha műszerjavításban nincs gyakorlatod és ha a Shunt nincs a műszeren kívül akkor szerintem hagyd így ahogy van, jobb a békesség.. üdv!
Hello!
Inkább így. De nem tudom melyik portára kötöd. A Led katódját a GND-re, Az Anódját ellenálláson keresztül a portára kell kötni. üdv!
Hello!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy hol tudnák venni phototrasistort?
Üdv!
Elégé kezdő vagyok és lenne pár kérdésem... építettem egy quad405 végfokot (Urbán féle egységcsomagból) ami működik szépen csak ahogy olvasgattam kellene hozzá egy koppanásgátló (lehetőleg olyan ami figyeli a dc-t is) Mivel drága hangszórokon keresztül fog megszólalni ( gitárerősítő lesz belőle) Ehez szeretnék segítséget kérni (mivel Urbánelektronika oldalán láttam van ilyen fel is hívtam őket de ez a tipus már nem létezik sajna) Nem találtam neten kapcsrajzot + nyák és beültetési tervet sajnos én nemigazán tudok még ilyeneket készíteni ezért kérdezném nem tudtok-e valami jó megoldást. Ha lehet a quad trafójárol működtettném ami +-30V Válaszotokat előlre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
Hello! itt viszont van róla egy egész topik.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2013
Helló!
Örökre vasalva van a A mérő. (nem szerelhető) A skála beosztás miatt ragaszkodtam volna a 5 A - es beosztáshoz. Próba nélkül kérdeztem ezért nem tudtam,hogy a sönt benne van már. Így marad ahogy van. Köszönöm a segítséget!
Sziasztok
AT89C52-es IC-t lehet programozni PICKIT3-al? Nagyon fontos lenne ))
Igazatok van. Proli007 köszönöm a javítást.
Ugyan akkor volna még kérdésem. Javítsatok ki ha tévednék, de egy tranzisztor azt csinálja, hogyha az egyik lábát aktiválom (feszültség alá helyezem) akkor a két kivezetést összekapcsolja. Mondván olyan mintha egy sima kapcsolót alkalmaznák. Ezt azért kérdezem, mert egy lpt-ra két relét is szeretnék rákötni, de annak viszont már elég nagy lenne az áramfelvétele, ezért ezt akarom két tranzisztorral helyettesíteni. Úgy akarom megcsinálni, hogy egy dc motor forgásirányát akarom megváltoztatni, az lpt port két binjének kapcsolásával. Ha bekapcsolom az egyiket akkor két tranzisztor segítségével a motort bekapcsolj, úgy hogy az egyik tranzisztor a + míg a másik a negatívot kapcsolja rá a motorra. Ugyan ez lenne a másik binnel is. Ott is két tranzisztort alkalmaznék, amivel az egyik a + a másik a - lenne. Persze a kapcsolgatáskor ügyelnék arra, hogy a két pin ne legyen egyszerre bekapcsolva. Meg tudjátok, mondani, hogy az elméletem helyes e, és ha igen milyen tranzisztort alkalmazza? A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
Egy tranzisztor működése azért bonyolultabb annál, amit leírtál. A motorvezérlést is sokféleképpen lehet megoldani, mivel neked forgásirány váltásra is szükséged van, olvasgass a tranzisztor, mint kapcsoló, és motorvezérlés "H" híddal témában.
Sziasztok!
Nekem egy olyan áramkörre lenne szükségem,ami egy izzóval(led-del) mutatja ,ha a 230v-os,2500W teljesítményü fűtőbetétem megszakad.
Szzia
Tuttommal nem csak AVR programozoval
Szevasztok!
Szeretném megkérdezni hogy egy biztosítékot, névlegesen egy 32mA üvegbiztosítékot mindegy hogy melyik irányba kötöm be? Üdv.
Szia!
Természetesen mindegy.
Köszönöm
Sziasztok
Egy tranzisztorral kapcsolatban érdekelnének tapasztalatok. BC547 mennyire bírja a strapát? Adatlap szerint 100mA a terhelhetősége, az én áramkörömben 97mA menne rajta keresztül. Mennyire egészséges ez? Forrósodni fog? Esetleg hamar tönkremehet, ha nagyon a határértéken járatom?
Elvileg birnia kellene. Gyakorlatilag viszont nem egeszseges erre meretezni. Olvasd at az adatlapot, hogy milyen korulmenyek kozott ervenyes ez az ertek.
Szemely szerint legalabb ketszeres terhelhetoseggel szoktam szamolni.
Köszönöm! Akkor keresek valami "izmosabbat".
Hello!
A hőt a teljesítmény hozza létre. Vagy is nem csak a kollektor áram, hanem a kollektor feszültség határozza meg. Ennek szorzata nem érheti el a maximális disszipációt. Ha alatta van, túléli a tranyó. De illetlenség egy kis teljesítményű kis áramú tranyót nem a saját felhasználási körében használni, pár Ft miatt. üdv!
És mekkora a kollektor feszültsége, mikor átfolyik rajta a 97 mA? Mert a disszipált teljesítmény is számít, sok más mellett. Mi az, hogy strapabíró? Egy félvezető nemigen szokott elkopni, de határadatok közelében sem illik járatni, pláne ha fogalmad sincs arról, hogy a tranziens folyamatok milyen plusz terhelést adnak. 97 mA -es folyamatos terhelésre én már nagyobb, 500 mA -es Ic max tranzisztort választanék, de a disszipációt akkor is ellenőrizném.
Köszönöm az információt! Eddig ezzel a disszipációval nem is foglalkoztam, de ahogy most számolom tényleg megsülne a tranzisztor mert adatlap szerint 500mW-ot bír, nálam meg folyton változik és a minimum az 500mW a maximum pedig 900mW. Akkor erre is odafigyelek ezentúl!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |