Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt a kapcsolást régesrégen sokszor megépítettem, hibátlanul működik. Az IFK 120 megfelelő, szintén azt használtam. Sőt, még fényképezőgépből származó villanócsövet (15mm hosszú) is tettem rá, azzal is ment. Egy dolgot módosíts csak: a kondik előtti ellenállások teljesítményét növeld meg, mert nagyon melegednek. A trafóra nincs semmi előírás, tudjon 9-12V-ot egyenirányítás-szűrés után(ezesetben zener sem kell). Nagyobb feszültség esetén kell csak a zener. A feszültség stabilitása sem nagyon számít. Külső vezérlésre a rajzon látható kapcsolót kell átkapcsolni, és akkor a CS kivezetés rövidrezárásával elvillantható a cső. Én vezéreltem számítógépről, és hangérzékelővel is.
Még egy fontos módosítás: a tirisztorral ellenpárhuzamosan be kell tenni egy védődiódát, különben nem lesz hosszú élettartamú.
Szervusz, köszönöm a választ, örülök, hogy ez a kapcsolás működik, az összes közül amit találtam, ez tűnt a legjobbnak. Az ellenállásokat kapásból nagyobbra terveztem a nyákon, és az ellenpárhuzamos diódára is gondoltam(akkor majd meg is valósítom ). És akkor azt mondod, hogy valamilyen jelszintű hangkimenetet ha rákötök a cs. kivezetésre, akkor az is simán vezérelni fogja? (bevallom, kicsit a berendezés belső elektronikáját féltem ezzel a bekötéssel). És szerinted lenne értelme egy kisebb hűtőventilátor beépítésére, majd a dobozba?
Köszönöm a segítséget!
A CS bemenetre nem köthetsz hangforrást, az csak egy kontaktus, amit ha rövidrezár pl egy tranzisztor, akkor elvillantja a csövet. Én egy P1-es procihűtő ventillátort raktam a dobozba, az elég volt. Aztán egy másikba fémházas ellenállásokat tettem, amiket hűtőbordára csavaroztam. Oda ventillátor sem kellett....
Üdv!
Egy stroboszkóphoz szeretnék hangvezérlést csinálni, a stroboszkópon van vezérlőjel bemenet. Találtam ezt a kapcsolást, de nem világos mit is tud. Az első részt értem egy mély hang szűrő, a második rajzon ha jól veszem ki akkor van egy változtatható frekvenciájú oszcillátor, illetve a hangvezérlést biztosító áramkör. De mi az a Chase rész? Az mit tud? (meg az a 4 kapcsolós részt se értem mit is akar és hogy működik)
Hello!
Kicsit itt visszaolvashattál volna, és az áramköri rajzokat is megnézted volna milyen IC-ből áll, rájöttél volna. üdv!
Én végignéztem az egész projektet, de nem világos. Az angol leírást meg csak hellyel közzel értem. Az a Chaser rész mit tud?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Hello!
Az nem egy "Led-et " villogtat hanem egy 4017-es számlálót léptet körbe. Én is hasonló eredményre jutottam itt, de szerintem ennek megoldása sokkal látványosabb, mert dinamikusabb a vezérlése.. Itt nem az ütemre lépeget a számláló, hanem az ütem alatt, a zene frekvenciával "cikázik". üdv!
Szóval, akkor ha a stroboszkópot akarom vezérelni, akkor azt a részt el is hagyhatom?
"Ha csak a stroboszkópot" akkor természetesen..
Közben próbaképpen, próbapanelon összeraktam ezt a kis kapcsolást, de túl érzékeny (frekvencia terén), ha teszek egy RC szűrőt az első műveleti erősítő bemenetére, akkor az megoldaná a problémát, vagy inkább rakjam össze az előző kapcsolást, az jobb?
NekemEz bevált.
De az nem hangvezérelt.
Hello!
"de túl érzékeny (frekvencia terén)" Gondolom ez alatt azt érted, hogy minden frekire érzékeny. De ha teszel az R4-el párhuzamosan egy 4,7nF-os kondit, akkor a mélyek fognak túlsúlyba kerülni. (Én nem építettem meg egyiket sem, így nem tudom neked mi a jobb-rosszabb.) üdv!
És a hangerő érzékenységén mivel tudnék még jobban állítani? Mert a poti arra szolgál, de kevés. Az erősítés mértékét kéne visszább venni? (R4 R3 arányát csökkenteni)
Hello!
Ha tudod miért kérded? Akkor növeld meg az R3 értékét. De a trimmerpoti is közvetve ezt a célt szolgálja, hiszen a komparátor küszöbfeszültségét változtatja. üdv!
Azért kérdeztem, mert nem vagyok biztos benne.
Üdv!
Van egy stroboszkópom át szeretném alakítani hang vezérlésesre ehhez kellene valami kapcsolási rajz vagy valami hogy eltudjak indulni! Ötletek várok!
Üdv
itt láttam rajzot, ami felhasználható erre a célra. (ha a bemeneten akarod vezérelni) Bővebben: Link ha a gyújtórésznél vezérelnéd, akkor még kell 1-2 dolog. pl opto kapcsolóval meglehet oldani hogy audio bemenet / vagy mic legyen a vezérlés
e*szembe nem jutott hogy ledes strobi... a rajz alapján meg tudod épiteni ami neked kell
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Hello!
Olvasd el már légy szíves amiket írtál.. Ha magad sem tudod miből mit szeretnél csinálni, akkor szerinted ki tudja. Az első amit uA709 belinkelt, a hangra vezérel Led-eket. A második amit én linkeltem az egy optocsatolóval vezérel egy csöves strobit. Az optocsatolónak bemenetén, meg Led van.. Akkor? Te meg "félszavakat írsz", az első hozzászólásodból annyi tudható, hogy "Van egy stroboszkópom". Ebből aztán kellő képen megszereztük a tudást. De írni csak akkor írja, ha annak van is érdemi tartama, információ értéke. De átalakítani akkor tudod majd, ha tudod mi micsoda, és van hozzá eszközöd, tapasztalatod. Arra ne várj, hogy valaki leírja "ezt a drótot ide kötöd, és akkor már kész is vagy. üdv!
Már bocs de azon a kapcsoláson nincs jelölve a hang bemenet..
Hello!
Melyikre gondolsz? Az elsőm mikrofonról érkezik a hang. A másodikon nincs hang, ha az opto áramjelet kap, villantja a strobit. Ha a kettőt összekötöd, akkor jó esetben egy hang vezérelt strobit kapsz. üdv!
És erre nincs kész kapcsolási rajz ??
Hello!
De van. Pld. itt. Ha most meg elkezded, hogy "ez komplikát, mert egy tranzisztorosra gondoltál", akkor megkaparom magam.. De mi lenne ha keresnél, gondolkodnál? Már bocs, de ha reggelizni szeretnél, akkor csak megállsz az asztal mellett, megvárod míg kiteszik az ételt és a széket alád tolják? üdv!
Valaki tudna ajánlani egy IFK120-as csőre vezérlést?
Mert ami itt van a cikkek között az be sem indult Valami kipróbáltat működőt ajánlana valaki?
Elnézést, hogy pont ide írok, de nem találtam hirtelen jobbat ahhoz, hogy megkérdezzem a fórumtársaktól, hogy Mi történt a Diszkófények házilag című topikkal?
Most, hogy beléptem az oldalra, hogy megkeressek egy kapcsoláshoz tartozó leírást, mely fórumtopikot el is mentettem a kedvenceim közzé, azt tapasztaltam, hogy: "A téma nem található"! Na most nálam van a hiba, vagy másnak sem működik? Ha valóban eltűnt, akkor elképzelhető, hogy vissza lesz állítva eredeti állapotára? A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |