Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Synchronous / szinkron motor működése és beszerzése
Témaindító: djdavis, idő: Nov 14, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Mostanság találkoztam egy motorfajtával, ún. synchronous motorral. Az olcsó kínai forgó dekorfényekbe, sőt a komolyabb diszkófényekben is ez található. Tulajdonsága, hogy olyan vezérlő kell hozzá (ha ütemre akarjuk a mozgást), hogy csak az áramot kapcsolgatja be és ki. A tengely általában ilyenkor forgásirányt változtat. A legtöbb ilyen motor arra is képes, hogy ha működés közben a tengelyét blokkoljuk, akkor elkezd másik irányban forogni. Lassú, de erős!!! A kérdésem az lenne, hogy nem tudtok-e egy kapcsolást ehez a mtortípushoz, hogy ütemre mozogjon. Csak annyit kéne tudnia, hogy megszakítja az áramot ütemre A másik kérdésem, hogy tudtok-e olyan helyet, ahol beszerezhető ez a moci (olcsón)? Melléklek egy képet. A válaszokat előre is köszönöm!!!! Üdv
Hello! Egy fényorgona kapcsolás lehet a megoldás, ahol az izzó helyére a motort kötjük. Igy a moci a zene ütemére mozog, főleg, ha a mély csatornára kötjük. (de lehet, hogy az impulzusokat meg kell hosszabbítanunk, ezt ki kell próbálni). Ha a fényorgona bementére egy ütemadó oszcillátort teszünk, (LM555) akkor meg arra villog...Vélemény?
Bővebben: Link itt pl az OPA-tel is lehet hagyni az oszcillátoros meghajtás esetén. Én ezt a motort, hála a fogyasztói társadalomnak, a sok tonnányi kidobott mikrohullámú sütőben találom meg...
Szóval igy gondoltam:...Fényorgona kapcsolást nem linkelek, mert rengeteg van
Ez egy jó gondolat!
Kisérletezek vele egy kicsit. Köszi az ötletet.
Úgy gondolom a Te motorod egy állandó mágneses forgórészű motor, amiket manapság már minden kontrollált hajtásra használnak. ha kis teljesítmény 2-3W kell pl HP21.... nyomtató, ezek egyenáramúak. A nagyobbak lehetnek 3fázisu AC motorok is. ezek robotokba NC gépekbe, újabban mőanyag fröccsöntő gépekbe..., vagy elektromos autókba...stb. A forgó mágneses mezőt spec elektronika állítja elő. Ezeken általában van pozició jeladó, így komoly szervo hajtást kapunk. Vezérlés Pl: IR2130 adatlapja szerint. Sima egyenáramút PWM-el akár 555-ről mosfet-tel BUZ11-el,akár H.- hiddal kiegészítve. A nagyobb ilyen motorok az arannyal vetekednek árban. Bár Kinából ez is
olcsóbb lehet, ha valaki tud itthoni olcsót megemlítheti hol van. A modellezéshez is használnak ilyen motorokat, ezek olcsók.
Utólagos "kutatások" eredményeként bejelenthetem, hogy a HQVideo-nál rakat számra lehet vásárolni az iyen típusú motorokat.
A fényorgona elv erre a motorra jó ötlet csak az a probléma, hogy nekem vezeték nélküli vagyis valamilyen mikrofonos megoldás kell. Véletlenségből nem tudok ilyen kapcsolást? Köszi a segítséget!
Szia!
Ha kaptál a kérdésedre választ, megírnád nekem is, hogy hol szerezhető be a motor? Köszönöm
Szia!
Én eddig egyetlen egy helyen találtam, ahol biztosan van és lesz is. Az üzlet neve: HQVIDEO, budapesti üzlet. Itt egy link a motorokhoz: http://hqvideo.hu/pr?srch=mw&sm=2&ls=20&lp=13&ag=105000#list Üdv.: Davis
Sziasztok! Már egy másik topicban is feltettem a kérdést, de onnan ide küldtek. Tehát a következő lenne a problémám: van egy syncronous motrom, mikrósütőből, és ugye mint tudjuk róla majdnem minden bekapcsolásnál másik irányba indul el. Ez azthiszem atől függ hogy a szinuszhullámot hol kapja el. Viszont nekem mindenképp csak az egyik irányba szabadna forognia minden bekapcsolásnál. Ez hogy lenne megoldható? Esetleg egy egyutas egyenirányitással?
Például mechanikus reteszeléssel.
Igen erre gondoltam én is de az valahogy nem a legjobb megoldás, mert helyigényes is és nekem nem ál sok hely rendelkezésre... valami elektronikus kellene...
Elektronikus, elektromos megoldás nincs. A szinkronmotor ilyen, ha nem konstruáltak bele gyárilag sem segédfázist, sem mezőtorzítást, akkor kénye kedve szerinti irányban indul.
Pontosabban a forgórész és állórész pillanatnyi helyzetétől függ, a bekapcsolás pillanatában
Értem, hát akkor marad a reteszelés, vagy valami másfajta motrot kell szereznem. Köszönöm a segitséget!
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szügségem. Adott egy mikrohullámu sütö, amiben nem müködik a szinkron motor(Link). Áramot kap, lemértem, a tengelyt kézzel probáltam megmozdítani, de mintha be lenne ragadva(nem értek hozzá,kézzel eredetileg sem lehet megmozditani?), probáltam ellenállást mérni a két csatlakozóján, de semmi. Égett szaga sincs. Valaki tudna valamit tanácsolni, vagy esetleg hol lehet beszerezni egy ilyet debrecenben, mert pestről postával lassan annyiba kerül mint maga a mikro. És még egy kérdés: az én motrom elvileg 4 rpm-es fordulaton megy, mig ez 5-6. Ez okozhat-e problémát? Válaszokat előre is köszönöm!
Ha a két csatlakozó között szakadás van akkor kuka. Forgatni, lehet, hogy csak az áttétel miatt nem tudod. az hogy kicsit nagyobb a másik motor fordulata nem gond. (A bableves nem fog elszédülni.) Sajnos a debreceni lehetőségekkel nem vagyok tisztában.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |