Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Synchronous / szinkron motor működése és beszerzése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) djdavis hozzászólása Nov 14, 2007 /

Sziasztok!

Mostanság találkoztam egy motorfajtával, ún. synchronous motorral. Az olcsó kínai forgó dekorfényekbe, sőt a komolyabb diszkófényekben is ez található.
Tulajdonsága, hogy olyan vezérlő kell hozzá (ha ütemre akarjuk a mozgást), hogy csak az áramot kapcsolgatja be és ki. A tengely általában ilyenkor forgásirányt változtat.
A legtöbb ilyen motor arra is képes, hogy ha működés közben a tengelyét blokkoljuk, akkor elkezd másik irányban forogni. Lassú, de erős!!!
A kérdésem az lenne, hogy nem tudtok-e egy kapcsolást ehez a mtortípushoz, hogy ütemre mozogjon. Csak annyit kéne tudnia, hogy megszakítja az áramot ütemre
A másik kérdésem, hogy tudtok-e olyan helyet, ahol beszerezhető ez a moci (olcsón)?

Melléklek egy képet.

A válaszokat előre is köszönöm!!!!

Üdv
(#) Medve válasza djdavis hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Hello! Egy fényorgona kapcsolás lehet a megoldás, ahol az izzó helyére a motort kötjük. Igy a moci a zene ütemére mozog, főleg, ha a mély csatornára kötjük. (de lehet, hogy az impulzusokat meg kell hosszabbítanunk, ezt ki kell próbálni). Ha a fényorgona bementére egy ütemadó oszcillátort teszünk, (LM555) akkor meg arra villog...Vélemény?

Bővebben: Link itt pl az OPA-tel is lehet hagyni az oszcillátoros meghajtás esetén.

Én ezt a motort, hála a fogyasztói társadalomnak, a sok tonnányi kidobott mikrohullámú sütőben találom meg...

(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Szóval igy gondoltam:...Fényorgona kapcsolást nem linkelek, mert rengeteg van

sinc.JPG

(#) djdavis válasza Medve hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Ez egy jó gondolat!
Kisérletezek vele egy kicsit. Köszi az ötletet.
(#) dcsabi válasza djdavis hozzászólására (») Nov 14, 2007 / 4

Úgy gondolom a Te motorod egy állandó mágneses forgórészű motor, amiket manapság már minden kontrollált hajtásra használnak. ha kis teljesítmény 2-3W kell pl HP21.... nyomtató, ezek egyenáramúak. A nagyobbak lehetnek 3fázisu AC motorok is. ezek robotokba NC gépekbe, újabban mőanyag fröccsöntő gépekbe..., vagy elektromos autókba...stb. A forgó mágneses mezőt spec elektronika állítja elő. Ezeken általában van pozició jeladó, így komoly szervo hajtást kapunk. Vezérlés Pl: IR2130 adatlapja szerint. Sima egyenáramút PWM-el akár 555-ről mosfet-tel BUZ11-el,akár H.- hiddal kiegészítve. A nagyobb ilyen motorok az arannyal vetekednek árban. Bár Kinából ez is
olcsóbb lehet, ha valaki tud itthoni olcsót megemlítheti hol van. A modellezéshez is használnak ilyen motorokat, ezek
olcsók.

ir2130AN.pdf

(#) djdavis válasza Medve hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Utólagos "kutatások" eredményeként bejelenthetem, hogy a HQVideo-nál rakat számra lehet vásárolni az iyen típusú motorokat.
A fényorgona elv erre a motorra jó ötlet csak az a probléma, hogy nekem vezeték nélküli vagyis valamilyen mikrofonos megoldás kell.
Véletlenségből nem tudok ilyen kapcsolást?

Köszi a segítséget!
(#) palfi ivanne válasza djdavis hozzászólására (») Máj 30, 2008 /

Szia!
Ha kaptál a kérdésedre választ, megírnád nekem is, hogy hol szerezhető be a motor?
Köszönöm
(#) djdavis válasza palfi ivanne hozzászólására (») Máj 30, 2008 /

Szia!

Én eddig egyetlen egy helyen találtam, ahol biztosan van és lesz is.
Az üzlet neve: HQVIDEO, budapesti üzlet.
Itt egy link a motorokhoz:

http://hqvideo.hu/pr?srch=mw&sm=2&ls=20&lp=13&ag=105000#list

Üdv.:

Davis
(#) hüblerattila hozzászólása Feb 27, 2011 /

Sziasztok! Már egy másik topicban is feltettem a kérdést, de onnan ide küldtek. Tehát a következő lenne a problémám: van egy syncronous motrom, mikrósütőből, és ugye mint tudjuk róla majdnem minden bekapcsolásnál másik irányba indul el. Ez azthiszem atől függ hogy a szinuszhullámot hol kapja el. Viszont nekem mindenképp csak az egyik irányba szabadna forognia minden bekapcsolásnál. Ez hogy lenne megoldható? Esetleg egy egyutas egyenirányitással?
(#) zolika60 válasza hüblerattila hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Például mechanikus reteszeléssel.
(#) hüblerattila válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Igen erre gondoltam én is de az valahogy nem a legjobb megoldás, mert helyigényes is és nekem nem ál sok hely rendelkezésre... valami elektronikus kellene...
(#) pucuka válasza hüblerattila hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Elektronikus, elektromos megoldás nincs. A szinkronmotor ilyen, ha nem konstruáltak bele gyárilag sem segédfázist, sem mezőtorzítást, akkor kénye kedve szerinti irányban indul.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Pontosabban a forgórész és állórész pillanatnyi helyzetétől függ, a bekapcsolás pillanatában
(#) hüblerattila válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Értem, hát akkor marad a reteszelés, vagy valami másfajta motrot kell szereznem. Köszönöm a segitséget!
(#) zolee86 hozzászólása Máj 3, 2011 /

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szügségem.
Adott egy mikrohullámu sütö, amiben nem müködik a szinkron motor(Link).
Áramot kap, lemértem, a tengelyt kézzel probáltam megmozdítani, de mintha be lenne ragadva(nem értek hozzá,kézzel eredetileg sem lehet megmozditani?), probáltam ellenállást mérni a két csatlakozóján, de semmi. Égett szaga sincs.
Valaki tudna valamit tanácsolni, vagy esetleg hol lehet beszerezni egy ilyet debrecenben, mert pestről postával lassan annyiba kerül mint maga a mikro.
És még egy kérdés: az én motrom elvileg 4 rpm-es fordulaton megy, mig ez 5-6. Ez okozhat-e problémát?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) zolika60 válasza zolee86 hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Ha a két csatlakozó között szakadás van akkor kuka. Forgatni, lehet, hogy csak az áttétel miatt nem tudod. az hogy kicsit nagyobb a másik motor fordulata nem gond. (A bableves nem fog elszédülni.) Sajnos a debreceni lehetőségekkel nem vagyok tisztában.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem