Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   292 / 489
(#) tib12 hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
Üdv mindenki. Remélem jó helyre írok. Épp most láttam egy ilyen furcsaságot. Arra lennék kíváncsi hogy ez esetleg utánépíthető-e. Amugy amit linkeltem kb 1000 ft körül van de nem akarom megvenni inkább saját fejlesztés(illetve a fórumozók fejlesztése ugyanis nincs hozzá elég szakértelmem lenne az élvezet Az egész alapja lehetne egy elég egyszerű kapcsolás Ennek a programját kéne kicsit átirni hozzá, a nyomógombot kiszedni és kicsiben összerakni az egészet(akár smd-be is, 2 oldalas nyákkal). 2 féle verzióra gondoltam, ez egyik egy kristállyal felépített kapcsolás és egy órát jelezhetne ki. A másik pedig egy külsőleg csatlakoztatott áramkör RS232 IC-vel így COM porton lehetne programozni a kiírt szöveget. Ám ehhez kellene a PC-re is egy program és az plusz feladat, de ha valaki megírná annak nagyon örülnék. Ötleteket várok és persze segítséget, főleg a programozásban. Illetve azt nem értem csak hogy miként szinkronizálja magát a forgási sebességgel?
Ui.: Valószínű veszek egyet kipróbálni és abbol nyerhetünk ötleteket. Ha valakit érdekel a téma az kérem jelezze mert nem árt a segítség. Köszi előre is.
(#) mps válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
(#) tib12 válasza mps hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Hmm ez tetszik. A PIC-el van gondom, mégpedig hogy nem túl egyszerű beszerezni és drága nekem. ChipCAD-nál láttam 1580ft-ért. Ráadásul úgy látom ki sincs használva az összes lába, úgyhogy nem értem minek bele ez a hatalmas mikrovezérlő amikor elég lenne egy kisebb is.
(#) Pali79 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Már elnézést de ez baromság, mármint egy ekkora PIC-et használni ehhez. A 28-ból csak 9 láb van használva összesen. Bármelyik 18 lábú vezérlővel is megoldható a dolog és az csak (típustól függően) 500-600 Ft.

Szerk: bár nem vagyok nagyon járatos a PIC-ek világában, de most néztem egy másik típust a PIC16F610-et ami csak 355.- és az csak 14 lábú, van belső oszcillátora és a ledeket közvetlenül is meg tudja hajtani.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
(#) tib12 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Hát igen, sok a fölösleges láb. Viszont akkor át kéne írni a programot valakinek. Bár inkább 628-ra lenne a legjobb, abbol sok van, és aránylag olcsó is.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
(#) Pali79 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Ha megvan a forráskód elképzelhető, hogy nem nagy kunszt átírni csak ahhoz jobban képben kéne lenni a programozással kapcsolatban. A 628 is jó választás, de annak is maradnak fölös lábai.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
(#) tib12 válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Az oldalon fent van a forráskód. Nekem sajna nem megy a programozás de biztosan megoldható. Elméletileg nem kell sokmindent átirni, mert más olvastam róla, illetve írtam is át programot(2db hasonló PIC és csak egy sort kellett átírni ). De itt valószínű hogy többet kell mert a kimeneteket is át kell írni. Esetleg ha valaki lenne olyan szives és szánna rá egy kis időt hogy 627/628-ra átírja a programot azt nagyon megköszönném.
(#) sooty válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Üdv! Én 18f2620-al építettem meg. A pic kiválasztásánál nem csak a lábak száma hanem az aránylag magas belső órajel (8Mhz) és a memória mérete is közrejátszik (a c nyelvű programozás és amiatt, hogy a karakterek és szimbólumok is a programmemóriában kerültek eltárolásra). A forgatás sebességével nincs szinkronban a kijelzés, gyakorolni kell hogyan pörgesd meg. my POV
(#) Prome hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
érdemesebb lenne inkább a ledek számát nővelni ezzel a picel.
(#) Prome hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
a kapcsolási rajzot nem találom. a mellékelt lay csak a nyákterv.
(#) sooty válasza Prome hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Nem túl bonyolult:
(#) tib12 válasza sooty hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Üdv, én igazábol biciklire szeretném felszerelni. Mi történik ha túl gyorsan forgatom? Amugy gratulálok hozzá És igaz, el kell férnie az összes karakternek a PIC-ben.
(#) sooty válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Biciklire ez nem lesz jó, hacsak nem tekersz 60 km/h-val. H2opok kolléga már csinált biciklire való változatot.POV Ha túl gyorsan forgatod leszakad és elröpül a madzagról amúgy szélesebbek lesznek a karakterek és átlapolódik a kijelzés.
(#) tib12 válasza sooty hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Az oldalon ahol van a videó ótt az elején elég lassan pörgeti és szépen kijelzi, szóval nemhiszem hogy olyan gyorsan kellene forognia. Bár inkább nem vitatkozok, hisz Te próbáltad ki.
(#) sooty válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Ok. A villogásmentes kijelzéshez kéne nagyobb sebesség. Ügye a bickli kereke kb. 70cm átmérőjű. Ha 1x fordul meg egy másodperc alatt, akkor az már 3,14x0,7= 2,19 m/s sebesség, ami durván 8 km/h és akkor hol vagyunk a 24 fps-től. Biciklin még nem próbáltam. Ha lassan forgatod keskenyebbek lesznek a karakterek és szakaszos a kijelzés. Az előbb rosszul emlékeztem, az eredeti terv szerint 32Mhz belső órajellel megy a pic.
(#) kameleon2 válasza sooty hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Ha egyszer fordul meg a 70cm-es biciklikerék, akkor az 1fps. De ha 4 küllőre kerül LED az mindjárt 4fps. Tehát ha 12 LED csík van 12 küllőn, egymástól 30 fokra - akkor 2 fordulat, azaz 16km/h mellett is teljesen vibrálásmentes a kijelzés. Igaz ebben az esetben bonyolultabb a program, hiszen nem ugyanarra a ledsorra kell mindig a frame-nek megfelelő kijelzést küldeni és több LED kell, több meghajtó elektronikával. Rosszul gondolom?
(#) tib12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Szerintem jó az elképzelés, csak a ledeket miliméterpontosan kell felszerelni. Egy ilyen PIC-el simán meg lehet oldani 4 tranzisztorral a vezérlést. mondjuk multiplex segítségével. Vagy teljesen eltévedtem?
(#) sooty válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Mint már említettem a biciklis spokepov-ot - ami persze többet is tud mint egy egyszerű felirat megjelenítése - már megépítette H2opok kolléga. Itt a topicban megtalálható, ha visszakerestek. @tib12: Ahhoz 3 nyák (120 fokonként elhelyezve, hall szondás szinkronizálással, hogy egyszerre működjenek), 3 vezérlő pic és egy rakás alkatrész kell, mert az egy sort nem lehet multiplexelni, hiszen akkor az ábra is időben eltolódna, megcsavarodna a multiplex frekvenciájától függően. Az ő tapasztalatai alapján mondtam, hogy kevés lesz a fordulatszám. Persze ezt az egyszerűbb pov-ot is rá lehet szerelni a biciklire, de ne várjunk tőle csodát, pláne azt nem, hogy majd egy 16f628 elviszi 4MHz-en 2048 assembly utasításból 1000 Ft költségből. Spokepov elvi rajza Spokepov teszt Kezdek afelé tendálni, hogy ezt a meglévőt ráerősítem a biciklire és csinálok egy videót... bár itt ez a téma már eléggé off topic.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2013
(#) Prome válasza sooty hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Köszi!

De ezt hogy kell felprogramozzni?
(#) sastas01 válasza sooty hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Ha van saját témája, szerintem már a moderátorok rávilágítottak volna. Ellenben az elve hasonló, vagy ugyanaz, mint a propeller clock-nak úgyhogy szerintem elfér itt.
(#) sooty válasza Prome hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Az icsp csatlakozó nincs a lajos1969 féle nyákterven, ezért vagy ideiglenesen rákötöd a programozót, vagy adapterben programozod fel a picet és foglalattal rakod be a nyákba mint ő vagy rátervezed az icsp csatlakozást.
(#) Prome hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
köszi. olyan kisérlet volt már hogy bluetooth panelt is szerelni rá s akár élőképet vinni át?
(#) Prome hozzászólása Máj 11, 2013 /
 
kérdés: ha nincs icsp csatlakozó akkor mi az az ICSP1 az általad mutatott kapcsolási rajzon?
(#) Moderátor hozzászólása Prome hozzászólására (») Máj 11, 2013
 
Megtennéd, hogy használod a mondat eleji nagybetűt és a válasz gombot? Megértésedet köszönjük!
(#) Prome válasza tib12 hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Párdon. Oké

Én átnéztem ezt a forráskódot de csak valami nyavalyás formátumban van meg aminek az ingyen leszedett nyavalyás olvasó csak az első 200 karakterig írja ki aztán le akar nyúlni rólam egy kalap pénzt a többiért.
(#) KKobra válasza patexati hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
szia
Nem voltam elégedett a az elcsúszás miatt a nyákkal készítettem egy másikat. Furatokkal illesztettem össze a panel két végén nagyító alatt átnéztem majd marattam Tökéletes lett már amennyire házilag készített panelra lehet mondani. Végig csipogtam minden szálat hibátlan.
Mekkora SMD alkatrészekre tervezted? Ledek milyenek? Elemtartó kell? Ez már a bázis rotor átvitellel kell hogy működjön. Átvitel valamikor régen beszéltünk a bázis és a PC közötti átvitelről Bluetooth kapcsolattal. Úgy tudom te megcsináltad! Vagy nem? Én is meg szeretném csinálni USBBase_18F2550 bázisom van. Segítenél?
(#) patexati válasza KKobra hozzászólására (») Máj 11, 2013 /
 
Szia! Az ellenállások ,ledek 1206 méretűek a soklábúak SO tokozásúak. Elemtaró nem kell a rotorba hanem egy alátét és egy darab lemezből van kialakítva de nézd meg a topicban vannak képek. Az adatátvitel nem volt tesztelve elméletileg kell neki működnie. A BTM kapcsolat a végén ráér most azzal ne foglalkozz egyenlőre!
(#) sooty válasza Prome hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Nem tudom mit néztél: a lay állományban olyan terv van, amin nincs icsp csatlakozó. Az eredeti tervben van icsp csatlakozó, annak a kapcsolási rajzát csatoltam az előbb. A forráskód mikro C pro-val lett befordítva. Bluetooth-os szerintem még nem készült , itt biztos nem.
(#) Prome válasza sooty hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
A lay állományhoz hozzá se tudtam férni. Hacsak nem a nyák tervre gondolsz. Azt néztem amit csatoltál. A forráskódót se láttam.
(#) kly válasza sooty hozzászólására (») Máj 12, 2013 /
 
Idézet:
„Bluetooth-os szerintem még nem készült , itt biztos nem”


tévedsz, énmár csináltamm ilyet! Működik 115200bps sebességen üzem közben is.

Bővebben: Link

prop.JPG
    
Következő: »»   292 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem