Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   6 / 23
(#) Tomi94 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A hullámváltón megtaláltam a vezeték eredeti pozícióját, ott ahol bejelöltétek. Látszott is a letört vezeték helye. A helyzet annyiban javult, hogy most már a rövidhullámon egymás hegyén-hátán jönnek be az adók, az FM meg igazából se jobb, se rosszabb nem lett tőle.
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Az első tranyón mérj feszültségeket, ha itt minden rendben, akkor az együttfutás beállítása nem tökéletes.
(#) Tomi94 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Az első tranzisztor kollektorán 4,8V-ot mértem, az emitteren 0,3-at, a bázisán pedig 0,86. Amikor a kollektoron mérek, akkor kicsit halkabb lesz a vétel. Ja, és továbbra sem a legjobb jelszintnél van a legtisztább vétel (AM-en viszont jól jelez).
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A forgótól a panel széle felé látok kér 4 menetes tekercset, (a CCIR készülékekben a 4 menetes tekercsek vannak a vételi frekvenciára hangolva, a 3 menetesek az oszc tekercsek, általában) amibe szürke szivacs van dugva. Az egyiken látszik a jusztírozás nyoma, a másikon nem. Ha jól gondolom, az oszcillátor tekercs az a forgó mellett van, és függőlegesen áll, és rendesen szét van húzva. Nem látom jól, de ha így van, akkor van egy előfokozata is az URH résznek, és annak a hangoló körét is némileg állítani kellene. Azt is meg kéne nézni, hogy nincs-e a szivacsban vasmag, azt ki kellene venni. Lehet hogy nem így van, de utána kéne járni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) CHZ válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Az rendben van, hangolást kell finomítanod, fentebb vázolt eljárás alapján.
(#) Tomi94 hozzászólása Ápr 28, 2013 /

A rádió javítást itt folytatom, ennél már nem csak áthangolásról van szó.
(#) .colin válasza CHZ hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Üdv mindenkinek. Van egy Kenwood R-SA7 tipusú rádiós erősítőm. A probléma a rádióval van, az hogy csak 88,9mzh-ig tudom állítani a frekvenciát. Át szeretném hangolni és ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Csatoltam pár képet.
Bővebben: Link
(#) CHZ hozzászólása Máj 6, 2013 /

Idézet:
„88,9mzh-ig tudom állítani a frekvenciát.”

Honnan indul a hangolása?
Ez eredetileg nem csak CCIR normás?
(#) Medve válasza .colin hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Hello, digitális hangolásút nehéz lesz!
(#) .colin válasza Medve hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Külföldről lett behozva. 76mhz-től 90mhz-ig, bocsi az előbb elirtam.
(#) CHZ válasza .colin hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ebben a sávban működik is?
Ha frekvencia szintézeres, akkor nem tudod áthangolni.
Konverter segíthet, amit elé bekötsz.
(#) (Felhasználó 71690) hozzászólása Máj 10, 2013 /

Valaki meg tudná mondani, hogy ez az OIRT-CCIR átalakító TV-hez, vagy rádióhoz való? MEg, hogy milyen frekin működik? A bolt nem tudja.

http://www.orczy.com/main.php?mode=term_detail&c_oid=84518530&a...cios=0
(#) kadarist válasza (Felhasználó 71690) hozzászólására (») Máj 10, 2013 /

Szia!
Rádióhoz való.
(#) .colin válasza CHZ hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

Ebben működik is, csak nem fog semmit.
Akkor egyszerűbb lenne, ha egy konvertert építenék hozzá?
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 29, 2013 / 1

Sziasztok!
Még pár hónappal ezelőtt felvetettem itt egy Vega-326 orosz rádiós magnó áthangolását, hátha csak néhány alkatrész kivételével megoldható. Bonyolultabb áthangolás kellett volna, ezért akkor időhiány miatt félbehagytam a dolgot. Most a kezembe akadt egy egyszerűen megépíthető konverter kapcsolás, hát megépítettem inkább azt. Kipróbáltam, tökéletesen működőképes a kis készülék, merem ajánlani másnak is, mert egyáltalán nem nehéz utánaépíteni! A tekercsekre sem kényes különösebben, nem kellett semmit állítanom az élesztéshez.
Erről a kapcsolásról van szó
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2013

ALIM2864.JPG

(#) Johnny0004 válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 29, 2013 /

Üdv! Igen ez jó, ilyet én is építettem, de van gyáriba is ilyenem, a múltkor találtam meg.
(#) hid0 hozzászólása Nov 5, 2013 /

Üdv! CCIR-ről OIRT-ra,áthangolás felöl érdeklödnék:C értéke most,33pF,F= 75Mhz. Lefelé menni még,a frekivel.de hogyan?Induktiv?
(#) fecameca válasza hid0 hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Az minek? OIRT sáv már nincsen. Valami kalóz adó-vevő netalán? Egyébként vasmagot dugni bele a tekercsbe, és viaszt rá, vagy 2x 20 pF a forgókondenzátorra, ennyi. De én a fordítottjához se használnék már keverőt, általában ugyanezt a 2 db kondenzátort kell csak kivenni, ehelyett panelt építenek. S042-t lehet kapni még?
(#) hid0 válasza fecameca hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Igen.Kis vevő ez.A hetedik felharmonik.vehető a tv-n.Hogyhogy?Árnyék..Osc..? Milyen müszer kell,ide? GDO,TV,fül? Köszi.

Üdv! Mérésekhez?(hangolás)?GDO,fülre,jeladó?Köszönöm.
(#) fecameca válasza hid0 hozzászólására (») Nov 5, 2013 /

Szignálgenerátor, frekvenciamérő, wobbler? Az adódhoz frekvenciamérő, moduláció mérő (AM vagy FM?) spektrum analizátor. Mid van? Ha műszered nincs, akkor fülre. GDO-t is előbb építeni kell, utána hitelesíteni kellene frekvenciamérővel, GDO-t azért nem szeretem, mert az árnyékoló serlegekbe általában nem lehet bedugni a tekercsét. Amennyit én hangolok, arra elég a sok adó itt a közelben. Ha űzném az ipart, akkor lenne URH szignálgenerátorom, de csak hobbi célra nem kell. Térerősség indikátor, vagy egy műszer az AGC-re nagy segítség. De volt már olyan is, ogy a KF jel amplitúdóját néztem oszcilloszkópon. Frekvenciamérő nem árt ha van, nekem az éppen van. Nem tudom, mit építesz, ezért ennél bővebben nem tudok segíteni.

Fecameca,köszi. Térerösség-mérőt.
(#) zozo010200 hozzászólása Ápr 24, 2014 /

Sziasztok!
Padláson találtam eme gyöngyszemet. A kérdés az volna h nem lehetne áthangolni a 85mhzre? Az frekikeresőt próbáltam de az nem hozott eredményt.
(#) kallaci válasza zozo010200 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Szia! Lehetséges, de kérdéses, hogy most milyen frekvencián működik, vagy egyáltalán működik-e? A többi már csak a hozzáértéseden és a kitartásodon múlik!
(#) dosandor válasza zozo010200 hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Sziasztok ! Valahogy be kellene azonosítani a bemenő oszcillátor, és a modulátor tekercsét. Aztán vagy ezekből leszedve 2-2 menetet vagy újat készítve nőne meg a frekvencia. Aztán a tekercsek óvatos huzigálásával már rá lehet találni egy erősebb adóra. Nekem így néhány esetben már sikerült, de lényegesen nagyobb számban hangoltam át hajdan CCIR-ről OIRT-ra, természetesen ott a menetszámot növelni kellett .
(#) zozo010200 válasza kallaci hozzászólására (») Ápr 25, 2014 /

A hagyományos 88-108mhz-en... a kitartással nincs gond jó lenne tudni h mit cseréljek vagy rövídítsek.... Egy 85 mhzen működő rövidtávú (8-10 m)vevőt szeretnék fabrikálni belőle. Persze müködik
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2014
(#) mex válasza zozo010200 hozzászólására (») Ápr 25, 2014 / 1

Vártam, hogy valamelyik modi kijavít, de már elfogyott a türelmem
Szóval, lehet, hogy csak nekem bántja a szemem: a mhz az a Hz ezredrésze...
Az URH sávban sugárzott műsorok a MHz tartományt jelentik, vagyis a 85 MHz 85x10^6 Hz.
(#) zozo010200 hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Mex! Köszönöm a leckét bàr nem értem hogy miért kellene javítani? A rádióhullámok mhz-ben vannak megadva. Ha jól tudom. Ha helyesírási hibát vétettem akkor bocsánat. De a telefonom böngészője nem ismeri a helyesírás ellenőrzést.
(#) Medve válasza zozo010200 hozzászólására (») Ápr 26, 2014 / 1

Jajjjj neee! Isten látja lelkemet, először kitöröltem a hozzászólásomat, mert nem akartam beleszólni. De nem hagyott nyugodni a gondolat. A kis és nagy "m" nem helyesírás kérdése. Nyelvtanilag helyes mindkettő, csak szakmailag nem. Ugyan már tudjuk, hogy mit akartok mondani, mert már hozzászokhattunk ehhez az igen gyakori hibához. A másik, hogy ne bújjunk a helyesírás ellenőrző szoftver mögé. A helyesírást meg kell tanulni, és alkalmazni, ez se legyen egy letölthető applikáció kérdése. (Elnézést) Hogy valamit szakmailag is mondjak, az alkatrészek funkciójáról ilyenkor jó felvilágosítást ad az IC adatlapja, kivezetései. Írd hát meg nekünk az IC típusát, mert sajnos a képen (általam) nem látni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
(#) zozo010200 hozzászólása Ápr 26, 2014 /

Köszi Medve! Az a bizonyos "m" betü mindjárt hátast dobok akkor a többiektől elnézést! Tehát helyesen 85 Mhz! Tda 7021T elnevezésü Ic van benne. Ezt találtam róla!Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Következő: »»   6 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem