Fórum témák
» Több friss téma |
Miért ne gerjedne be magától egy erősítő? Ott vannak az színuszoszcillátorok, amelyek valójában begerjesztett erősítők. De szerintem építsd meg a másik rajz alapján, az talán letisztultabb kapcsolási rajz, kevesebb tévedési lehetőséggel.
Félreérted, rosszul fogalmaztam.
Persze be tud gerjedni magától, DE ezt rádugtam az erősítőre és nem gerjed magától, csak ha kap vezérlőjelet, nagyobb amplitudóval, kb olyan 300-350mV körül. Alatta alig torzít, ha eltekerem az első potmétert, tehát tovább cöskken a vezérlő jel, akkor meg nem torzít. Tehát az oszcillálás vezérlés nélkül nem áll fent.
Lehet, hogy az ultrahang-tartományban gerjed vagy ki tudja, milyen frekvencián, azt meg úgysem hallod. Így csak azt veszed észre, hogy a hallható tartományban torzít, mert képtelen a normális jelátvitelre. Ezt szkóppal lehetne letisztázni.
Mondjuk ez igaz, csak most sajnos nem áll rendelkezésre a szkópom.
Amúgy a tina szerint jók a feszültségek, mindkét erősítő bemenetén. Néhány tized eltéréssel. Elmagyarázharná ez a csaj a kapcsolásnak, hogy működjön már jól Na azt hiszem neki esek a másiknak. 'Megás helyett 1,2Megás ellenállás lesz benne, mert kifogyóban vagyok, gondoom ez nem végzetes probléma, vagy mégis?
Nem gond. Majd próbáld ki 4558-al is, az nem FET-bemenetű... hátha.
Azzal akartam eredetileg, csak a boltban nem volt. Így maradt a tl072.
Köszönöm a segítséget, majd jelentkezem. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Jó építést!
No megépítettem.
Bekötöm, a potit kb akárhova tekerem a zaj jelentősen csökken, ez nem gerjed, DE csökkenti az alap jelszintet és a humbucker hangszedővel(aminek a jele kb 350mV) ugyan úgy torzít. A kis single coil-al, aminek a jele kb 30mV, azzal nem torzít, de bitang halk. Szóval az a probléma, még nyitott. Amúgy az eredetin a poti alá Trigger level van írva, tehát nem a bemeneti jelszintet kellene szabályoznia, nem??
Az valami indítási jelszint, tehát, hogy mekkora jelnél lépjen be az effekt. Ez a noise gate (zajkapu) effektre éppen igaz is lehet. Ha kicsi a kimenő jelszint, akkor építs hozzá egy előerősítőt, amit az effekt és a végerősítő közé tehetsz.
Egyébként rengeteg rajzot, leírást, nyáktervet lehet találni ehhez. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Igen ám, de a jelszintnek nem szabadna csökkenni, és torzítania sem kellene az eredeti jelen...
Ez egy videó róla, a máködéséről. ezen nem változik a gitár hangja, hangereje, csak a zaj tűnik el. Bővebben: Link (2:20tól) De ott van egy kapcsoló, meg egy nyomógomb(?)is a dobozon, plusz egy gate led. Ezeket vajon miért nem tartalmazza egyik kapcsolás sem. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
Helló.
Írod, hogy a send return kört nem kötötted be, hát akkor nem is fog menni jól. Bár ebben a formában a kapcsolás sem egyértelmű, mert a send-return résszel megkeverhető az után-építő polgár. Ha végigköveted a jelnek az útját akkor látod, hogy a bemeneti fogadó tranyó után kettéválik, egyik irány a jelképzés a szabályozáshoz, a másik meg lenne a tényleges jelnek az útja, amit a szabályzó attack potival ellátott return bemenettel címkézett fet és a kimeneti műveleti erősítő. Ettől függetlenül, a erősítők kimenetén a beletett zenner feszültségét kellene mérned.
És nem szabadna sem zúgnia sem csökkenteni a jelszintet.
Amúgy gondoltam rá, hogy rövidre zárom a send returnrt, de a gyári pedálokon is van ilyen ugyebár, és ha kihagyja a polgár, attól még nem produkál efféle dolgokat a pedál. Az csak azért van, mert ugye Input gitár, output erősítő. és közbe a send kimegy a többi effektre és a return ön gondolom visszajön, ezáltal a gitár jele a lehető legrövidebb úton megy még az erősítőbe, de közben más effekteket is tud szűrni a pedál.. gondolom én. De én ha a gitárt átengedtem rajta szörnyű ricsaj kerekedett. Most, hogy mondod megmérem a másikon, az alapon, mik a feszültségek a műveleti kimenetén.
Igen, azért zúghat, mert még valami nem, jó, vagy, lóg a bemenete mert a send-return nincs összekötve. Igen, van ilyen, de ha oda nincs épp bedugva semmi akkor összekötődik a gyáriakban is a két pont, Loop esetben meg beillesztődik a hurokban ha használva vannak a csatik.
Műveleti feszültségei:
Poti állásától függőn változik: láb poti minimum poti maximum 2 - 4,97 7,75 3 - 4,89 6,66 1 - 8,80 8,95 5 - 4,91 6,5 6-7 -8,80 8,83
Kipróbáltam az erősítő send return ágába kötve, ugyan az a jelenség.
Amúgy még mindig nem jöttem rá, hová csalták el a három állású kis kapcsolót meg a nyomógombot belőle, a ledről nem is beszélve.
Ne haragudj, nem értem ezt: az erősítő a send-return ágba kötve.
Azt a kettő pontot csak kösd össze. Főleg ha nem akarsz effektet hurkolni az elejére. Ezért mondom, megkeveri a rajz azt, aki nem érti a működését. A poti tekergetés hatására a műveleti erősítők kimenetén a feszültség nem változhat. Igaz, vagy 4db poti is van az áramkörben, de akkor se, mert nincs egyéb összefüggés erre.
Nana várj.
Most a kicsi kapcsolásról van szó. A sok potis nagyon nem jó. Az egy potis történetnek változik a feszültsége tekergetésre. Az erősítőm effekt ágába kötöttem be a noise gate-et, de ugyan az a hatása ott is, mint a bemenetelé sorba kötve. (Csak van olyan csöves torzítóm, aminek teljesen más hatása van, ha a gitár jellel sorba van kötve mint amikor az effekt lánc ágban.Ezért próbáltam ki)
Most megnéztem a másik kapcsolást is. Gyakorlatilag a két kapcsolás egyezik, csak a másodikban nincsen kiépítve a állítási mint attack, relase, attenuation, lehetőség ott fixek az értékek.
Így a helyzet ugyanaz.
Illetve annyi az eltérés a két kapcsolás kötött, hogy a 'négy-potis az sönt-szabályzással valósítja meg a jel manipulálást, míg az 'egy-potis az soros áteresztőként - csillapítóként üzemelteti a szabályzó fet-et. De ez utóbbi kapcsolás hibás. Mert el van kötve az utolsó műveleti er. bemenete rossz helyre stb. Térj vissza a négypotis verzióra.
Jobb lenne látni mit építettél, és milyenek a potik értékei, mert azok nem szerepelnek a rajzon. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2013
500k-s a poti, ahogy írja az egyikre.
Látni kéne? Szerintem ezt nem akarod látni Bővebben: Link Bővebben: Link
No dolgozgattam kicsit az ügyön.
Méretezgettem az IC munkapontját, ellenállsokat cseréltem, arra jutottam, hogy: működik. kiveszi a zajt ha a gitár után van bekötve sorosan(ez az egy potis változat), de még mindig túvezérel valamelyest sajnos, pedig játszottam a visszacsatolásokkal. Bedugom, tekerem a potit majd egy hangos reccsenéssel közli, hogy megtaláltam az ideális trigger pontot és valóban eltűnik a zaj. Esetleg ezek kiküszöbölésésre valami ötlet? Még mindig csillapít amúgy, vagy 50mV-ot, ami elég rossz...de azzal majd foglalkozom ha már nem reccsen és nem torzít.
Értem, az egypotisnál logikus, de a négypotisnál már nem lehat az, mert a sönt-fet alsó tagjának biztos nagy lenne, de lehet, hogy a 1K is nagy oda(attenuation), a többi ismeretlen potinak jó lehet, a 100K.
A képeiden a látvány nem oly vészes Én tudok ennél vadabbat is De látom, hogy az egypotis MRX-et építetted meg, de annak a kapcsija az biztos, hogy hibás. Így a nyilván nem lehet jó a működése. A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2013
Nos, mint írom alább. Hibás a kapcsolás. Az ic1b 6 lábán lévő kondi 0.047 rossz helyre csatlakozik. Át kell kötni a kondi másik végét a 1M / 100K pontjáról a FET 10microF elejére, vagyis a bemeneti szintillesztő utáni 22K ellenállás arra a pontjára, melyre a 10µF is csatlakozik.
Ilyen a másik is. És persze, a jelből valamennyit megfog ez a kapcsolás, mert a jel-útban nincs erősítést végző elem.
No, leválasztottam a 0,047U kondit a 100k/1Mega osztóról, átkötöttem a 22k-s kimenetére, de semmi változás.
Maradt atúlvezérelt alap jel, single cioil pickup-el is, pedig a 680Ohm os ellenállást cseréltem 460k-ra az IC1a visszacsatolásánál.
Megnéztem szkóppal, a kimeneti jelben nincs négyszög sehol. Szóval nem értem miért torzít is a pedál.
Alapvetően, amit látni lehet, hogy kisebb lesz a jel, kb negyede. Alakja, frekvenciája nem nagyon módosul, illetve a fázisán se láttam tolódást.
Valamit elköthettél azon a kapcsoláson, mert igazán semmi sincs benne, ami elronthatná a működést ilyen szinten. Lásd a bemenetén egy szimpla emitter követő van, a potival szabályzott műveleti erősítő az nem vesz részt a jel továbbításában, az csak a tranyó és a fet szabályzójelét állítja elő. A fet az pedig csak egy szabályzott ellenállásként söntöli a jelet. de nem is halad át rajta a jel.
Mivel, a bemeneti emitter követő után a fet söntöli a jeledet, ami egy bizonyos jelszint alatt teljesen kisöntöli így zajkapuként működik, nagyobb jelé hatására lezár, vagyis csillapítás nélkül engedi a jelet a kimeneti műveleti erősítőre, ami teljes visszacsatolással a jelet, nem bántja. Vagyis, a bemeneti emitterkövető és a kimeneti műv.er. között a fet söntöl, ha a jelszint elér egy beállított alacsony szintet, amit TE határozol meg a emitterkövető utáni műveleti erősítő erősítésével, illetve a tranyó és fet szabályzó feszültségével. Hozzávetőleg ennyi. Térj vissza az eredeti 4-potis kapcsoláshoz, és annak az értékeihez, attenuator poti rövidzárral helyettesíthető, a maradékoknak elég a 100Kohm. Szkóp helyett jobban járnál egy jelnyomozóként egy erősítőbemenettel vizsgálódnál, és füllel hallgatnád a jelutat nyomozva, hogy hol akad el a jel. Esetleg a fetet kiforrasztva, nézd-hallgasd, hogy hogyan alakul. Mert a kritikus pontja egyedül a fet, és a tranyós szabályzó jel kialakítás, és annak a működése.
Közbe nézem szinusz jellel, már a bemeneti tranyó emitterén torzul a szinusz hullám alja. ahogy tekerem a potit pedig csökken a jel és még torzabb lesz, pedig a poti le van választva kondival.
Üdv.
Ha már van rá topic, akkor ide írom. Elektromos gitárom van, belső kábeleket leárnyékoltam alufóliával, passzív a cucc, szóval semmi elektronika nincs benne, ha a két potméter nem számít annak Szóval. Ha Aux kábellel kötöm a gépre, semmi gond, de ugye ilyenkor kell egy átalakító, ez utóbbi viszont kezdett kontaktos lenni, ezért vettem kéteres árnyékolt kábelt, egy 3,5-ös és egy 6,5-ös szerelhető, fémházas Jack csatit, és összepakoltam, szépen illedelmesen, forrasztással stb. Ezzel a kábellel viszont iszonyatosan zúg a rendszer, és a zúgás megmarad akkor is, ha a kábel végén nincs gitár, és csak úgy van a levegőben a csatlakozó. Monó csatlakozóim vannak, szóval a két eret összesodorva forrasztottam be, ebből gondoltam hátha az lehet a baj, ezért az egyik végén elvágtam az egyik csatlakozónál. A zúgás azonban megmaradt. A kábel 2+-0,5m hosszú. Valaki tipp? Azért nem értem, mert elvileg az Aux kábelem nem szigetelt ... O.o
Valaki valami ötlet?
Mérd meg nincs-e szakadás vagy érintkezési hiba.Abemenet nyitottságára utal a búgás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |