Fórum témák
» Több friss téma |
A kerámiabevonatos golyók nagy fordulatú felhasználásra készültek, ha ilyen kell, akkor azt vedd meg.
Árban van különbség?
Árban szinte semmi. Vagyis kaptam mindkettőből azonos áron. Igen, én is utána wikipedia-ztam és olvastam, hogy a kerámia nagyobb fordulatszámra képes. Sajnos nem tudom a másik milyen golyókat tartalmaz. Lehet az is kerámia, fene se tudja.
Sziasztok!
Az alábbi képen egy prés munkahenger látható, mely egy erőátviteli kar segítségével nyomja le a szerszámot működtető tömböt. A pirossal jelzett alkatrészek fix pontok. A sárgával jelzett alkatrész csak a nyíllal jelzett irányba tud mozgást végezni. A szürkével jelölt alkatrészt pedig csak elkülönítés végett jelöltem meg, hogy érthetőbb legyen a rajz. Mindegyik körrel jelölt terület egy csuklópont. A zöld nyíllal jelölt csuklópontról szólna a kérdésem. Ennek a pontnak a nyitását tudom szabályozni (ide tartozik, hogy ekkor a munkahenger is feljebb vagy lentebb kerülhet, a kettő függ egymástól). Nyilván az a rész érdekel amikor a munkahenger munkahelyzetben van (a dugattyúja lent), akkor a zöld nyíllal jelölt csuklópontnak melyik állapotában kapom a legnagyobb nyomatékot? Tudom a kérdés nem egyszerű és igényel némi vizualitást, de gondoltam megpróbálom a kérdést, hátha A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Gondoltam teszek fel inkább még rajzokat, hátha érthetőbb lesz a kérdés. A valóságban természetesen nem a pirossal kitöltött csuklópont mozog, hanem a munkahenger mozdul el kissé, ugyanis az is csuklóponttal van rögzítve.
Az első kép az alaphelyzetről készült, a másik két kép tulajdonképpen a kérdést részletezi. A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
Sziasztok!
Szükségem lenne egy dobogó szív modellre, ami folyadékot pumpál csövekbe. A szív anyaga valószínűleg szilikongumi lesz Fontos lenne az élethű kinetikus mozgás, tehát kellenének szelepek, mint billentyű, ez még úgy megoldható, de fogalmam sincs hogyan oldjam meg a szívkamrák összehúzódását. Gondoltam arra is, hogy az összehúzódást csak imitálom, lezárom a billentyűt amíg egy (halk) szivattyú feltölti a szívkamrát. Gondoltam pneumatikus megoldásra is, de ahhoz kompresszort kell működtetnem. Bár megoldható, hogy a modell alatt egy dobozban elhelyezzem a kompresszort, zavaró lenne annak folyamatos búgása. (megoldható valahogy halkan?) (de ez eleve fontos, hogy minél halkabban működjön) Gondoltam még elektromágnesre, de fogalmam sincs technikailag hogyan oldjam ezt meg. Talán még egy nem túl elegáns bowdenes megoldás is belefér. Nagyon fontos, hogy a modell áttetsző lesz, és szeretném időtállóra, és minél halkabbra elkészíteni. A kamra összehúzódásának pedig rendkívül élethűnek kellene lennie, viszonylag nagy nyomást kellene produkálnia. A normál vérnyomás egyébként rendben volna, az olyan azt hiszem 0,2 bar körüli, tehát nem egy veszélyes mérték. Előre is köszönök minden ötletet! Bonyolultabb megoldások is szóba jöhetnek, nagyon fontos lenne a modell! Ha más nincs, akkor egy kis szökőkút, vagy akváriumi levegőztető szivattyúja (azok viszonylag halkak) fogja felfújni a kamrát, az összehúzódást pedig egy szelep kinyitásával fogom imitálni. (Egyébként ez is érdekes kérdés, hogy a szelepet hogyan tudnám a lehető legkisebb méretben és legátlátszóbban beleépíteni a modellbe, a boltban kapható mágnesszelepek túl otrombák.)
Természetesen ha a kamrai összehúzódást tényleg meg lehet oldani, elég lesz billentyűk helyett egyszerű visszacsapó szelepeket alkalmazni.
Fogalmam sincs, hogy használható lenne-e, de létezik izomhuzal, keress rá a google-ban!
Nem nagyon találok róla infot, de talán használható lehetne.
Gondoltál esetleg egy kis villanymotorra, egy excenter tárcsára és egy lemezre, ami a szívkamrádat nyomkodja? Vagy ha hozzá van erősítve akkor ki is nyitja.
Nem nagyon. Kb életnagyságú, vagy annál nagyobb, és áttetsző modell kell. Ráadásul valószínűleg zselébe lesz ágyazva az egész :/
De ha a lemez helyett valami rugalmas kagylószerű vázat használnék, a tárcsát pedig plexiből marnám ki, talán jó is lehetne, nem tudom. Szeretném minél egyszerűbben, forgómechanika nélkül. Ha mindenképp kell forgás, akkor azzal szivattyút, vagy kompresszort hajtanék.
Egyetemi project lesz....
De szeretném kihozni a dologból a maximumot.
Na most fedeztem fel a válasz gombot.... Tehát ha ez a legegyszerűbb megoldás, akkor ezt fogom megcsinálni. Létezik egyébként olyan villanymotor, ami viszonylag lassan forog és nagy nyomatékot ad le, kicsi is és 12 voltról elzakatol?
mikrohullámú sütőből anno szereltem ki 30wattos forgómotort, a tányért forgatta, csöndes is, de túl nagy a feszültsége és elég feltűnő darab.... Nincs más megoldás? Esetleg tényleg pneumatika?
Csinálj pumpát reléből. Az tényleg elzakatol. A kalapácsával nyomogathatsz egy membránt, a szembe oldalon pedig aránylag egyszerűen készíthetsz két ellentétesen működő membrán szelepet. A vérnyomás mérő pumpájában is hasonló van.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
Köszi, mondjuk szerintem már elég jó kis pumpákat lehet olcsón venni. Mágneseset is. Szóval ez nem problémás annyira.
És ez képes lenne kinyomni 1 liter folyadékot egy szilikonhólyagból?
Ma már akkora motorok is vannak, hogy nagyito nélkül nem is látni ( minden telefonban ilyesmi vibrál), s ha kell, akkor egy hozzáillesztett áttétellel is kapni, ami már megfelelö kis fordulatszámot és nagy nyomatékot ad.
Esetleg arra gondoltam hirtelen, hogy sok kis motor tűszerűen elhelyezve a szíven, megmozdíthatna egyszerre 1-1 spirált, vagy valamit, ami megcsavarná, és ezáltalá összehúzná az egészet vagy valami hasonló. De mekkorák lehetnek az áttétek?
Ezt igy nem tudom megmondani, mert nem ismerem a konstrukciot. Tehát méretezni kell a dolgokat.
Kis pumpákat aránylag könnyü kitermelni mindenféle hétköznapi szerkezetböl ( pl. Vérnyomásmérö, autoablakmoso, mindenféle italautomatákbol, konyhai vákuumcsomagolobol stb.)
Keress micro gears stb. dolgokat a googleval. Nekem olyan kicsi is van, ami befér egy szivoszálba és alig 20 mm hosszu
Hát, nagyjából egy egy literes, vagy két literes zsákra lenne szükségem, ami percenként legalább 10-et dobban, tehát kinyomja magából az egy liternyi folyadékot.
Ez megoldható szerintem úgy is, hogy egy szelep lefogja a zsák végét, és egy pumpa tölti fel folyadékkal, majd nyit a szelep és a folyadék kiáramlik a gumizsákból. De ugye megoldható két visszacsapószeleppel, és valamivel, ami dobogtatja a zsákot. Szerintem a pumpás megoldás a legjobb, egyébként ehhez találtam ilyeneket pl: Pumpa 1 pumpa2 + 1 ilyen pumpa még belefér ha csöndesen működnek.
Köszi. Utánanézek!
De egy micro gear pumpa, vagy motor nem fog nekem megmozgatni percenként 6 liter folyadékot, vagy de? :/
Nem tudom milyen lehetöségeid vannak, de pl. 2 gumi termoszflakonnal ( amiket melegvizzel feltöltve szoktak használni) aránylag könnyen megoldhato lenne.
A flakonok két-két gumihenger közé lennének helyezve és ezek a hengerek ( pl szállitoszalag hengerei) elöre hátra mozogva nyomnák át a vizet az egyikböl a másikba.
Az a pici szívószálméretű valami egyébként motor lenne, vagy vízpumpa?
Tudnál adni konkrétabb infot? Hol lehet megvenni? Van még neked? Megválnál tőle?
Ez sem rossz ötlet, de szeretném megtartani a modell organikus hatását, tehát ránézésre olyannak tűnjön, mint egy igazi áttetsző élő valami ami mozog.
Többek között it is vannak Mikrogetriebe, de mint mondtam van egy sereg ilyen forrás. Nekem pumpám nincs csak nagyon alacsony fordulatszámu mechanizmusok.
Vagy itt is: Modellmeghajtások Valamivel nagyobbak a conrad.hu oldalon is vannak Sok profi a te feladatodat másképp oldaná meg. Egy motorral ( hidraulikával stb.) mozgatná a látszatot, egy pumpával meg a háttérben a folyadékot ( ha erre is szükség van). Egy szilikon szivet akár egy primitiv játékmotorral hajtott huzal is képes élethüen mozgatni ( lásd sok Disney figurát vagy betlehemi diorámát). Stb.
Köszi, nagyon sokat segítettél. Szerintem maradok a pumpa + szelep megoldásnál
Nyilván nagyon drágák ezek a speckó cuccok amiket linkeltél, nem? Annyira nem fontos a modell, max ha feljebb kerül valahova az iskola által.
Szervusz,
Én a következőt tenném, "legyártanám" a szívet rugalmas szilikonból (mint pl. mezei fugaszil) jól összehúzódott formájában. Vagy formába "öntéssel" próbálkoznék, vagy rásimogatnám a szilikont a viaszból előre legyártott zárt szívbillentyűs pitvarokra és kamrákra majd azokat összeilleszteném. (a részletekbe ne menjünk bele... ) Megszárad... Kipucolnám belőle a viaszt majd a szívbillentyűket bevágnám, hogy nyithassanak. Hipp-hopp kész a modell. A működés: A szinte hangtalan 2-3-4 ezer forintért kapható kisállat kereskedésekben vagy barkácsáruházakban szökőkútszivattyú/centrifugálszivattyú. Talán elég a feladathoz. A szívet feltöltöd folyadékkal, a szív bemeneti ereihez kötöd a szivattyú kimenetét, a szív kimeneti ereihez egy mágnesszelepet. A szelepet ütemesen működteted: míg a szelep zárva a szivattyú telepumpálja a szívet, majd a szelep kinyit és a szív összehúzódik, a szelep megint lezár és elölről kezdődik a folyamat... Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |