Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Heló.
1-2 kérdésem lenne hozzátok. Adott pl egy akármilyen SE Xperia telefon, annak az akkumulátorába van beépítve valamilyen elektronika. Na már most ha én közvetlen az akkumulátorra ráteszek DC 4,2V-ot akkor a benne lévő elektronika fogja szabályozni a töltés menetét vagy pedig azt amúgy képen maga a telefon végzi el? Ha a telefon, akkor mit csinál az akkumulátorban lévő elektronika? Hogy tölthetem fel a telefon akkumulátorát telefon nélkül? Előre is köszönöm!
Sziasztok! Sprint Layout 5-s programmal tervezem a nyákjaimat, viszont akadt 1 kis gondom!
Amikor a programban PT15-s jelzésű potmétert teszek, akkor annak a lábtávolsága 10mm, 2 egymás mellett lévő a 3. láb 13mm. Én ezt a trimmert szeretném használni, akkor a furatok jók lesznek, amit a program megad, vagy a 3. lábnak is 10 mm-re kell lennie a többi 2-től? Illetve 2 kisebb, 6mm-es trimmert szeretnék használni, itt is minden lábak 6 mm-re kell lennie egymástól? Elnézést a buta kérdésért, de nem akarok rossz nyákot csináltatni! :/
A lítiumos akkumulátorokban tűz, és robbanás ellen védő elektronika van. Ez az elektronika nem foglalkozik a cella élettartamával, csak arra ügyel, hogy ne legyen baleset.
Telefon nélküli töltésre a legjobb megoldás egy kész töltő áramkör vásárlása.
SprintLayoutban készíthetsz saját könyvtárat is. Megrajzolod az elemet, utána File >> Save as macro
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Sziasztok,azon gondolkozom,hogy veszek magamnak egy scootert/elektromos rollert,de végeznék rajta pár átalakítást.
A kérdésem leginkább az lenne,hogy ha van egy 250wattos motor a rollerbe lásd a motort akkor mekkora és milyen tulajdonságú brushless motorra kéne cserélnem,hogy ugyanazt a teljesítményt elérjem alacsonyabb fogyasztással illetve mennyivel hatásosabb egy ilyen brushless motor? Sajnos olyan sok információt mutatnak a brushless motoroknál,hogy a fejem ketté áll és nem tudom mi mire vonatkozik O.o A segítő válaszokat előre is köszönöm.
A második linkért hálás köszönetem
Sziasztok szeretnék nekiállni foglalkozni az elektronikával, így páka vásárlás előtt állok!
Ezen a Basetech ZD-99-es opción gondolkodom, esetleg vélemény, ellenvélemény? Esetleg kiegészítőkkel, vagy talán kezdő oktató csomaggal gondoltam! Esetleg volt-e valakinek vagy ha a könyv része megtalálható online akkor felesleges lenne mert az alkatrészeket megveszem külön. És ehhez a pákához milyen hegyeket és mennyit érdemes venni? Előre is köszi!
Sziasztok,
Egy olyan kérdésem volna, hogy külső merevlemez ház helyett egy ilyen kábelra szeretnék beruházi: http://www.bestmarkt.hu/webaruhaz/delock-atalakito-usb-30-to-sata-f...6#desc és fog -e ez működni a gépemen, ha azon csak USB2.0 -ás aljzatok vannak?
Nem. Az USB 3-as csatlakozón a kettessel ellentétben nem négy hanem nyolc érintkező van. A maradék négy nem csatlakozna sehová.
Szia! Biztos? Időközben találtam ezt: http://www.geeks.hu/technologiak/091130_kiprobaltuk_usb_30_interfesz
Ez azt írja, hogy kompatibilisnak kéne lennie? Ugyanakkor félek megvásárolni azt a kábelt, nehogy a kukába végezze...
Szia, így elsők között üdvözöllek az elektronika iránt érdeklődők között.Egy két jó tanács. Ahogy elolvastam a linkeden a kezdőcsomaghoz a kísérőszöveget szerintem drága dolog lenne, mivel ha jól értelmeztem akkor a csomag pár ledet 3 tranzisztort egy 9 voltos elemet és pár ellenállást tartalmaz. Az ónszívó nagyon hasznos dolog, de a csomagban található ón ólommentes eszt pedig nem ajánlom kezdésnek, mert sokkal magasabb az olvadáspontja az ólmosénál, ezért nehezebb forrasztani. A pákáról nem tudok nyilatkozni, én a régi csehszlovák pillanatpákával kezdtem, most pedig egy 230 voltos botpákám van. Szerintem a pillanatpáka jól használható szerszám, finom munkára nem jó, de a kezdőknek kifejezetten ajánlott.
Tanulni meg szerintem itt a fórum, ezen belül ajánlom Topi cikkeit amint megtalálom belinkelem, Elsőnek pedig ajánlok egy könyvet, ha szeretnéd át tudom küldeni, ez kicsit régi, talán 79-es, de az alapoktól mindent szépen elmagyaráz, a műhely berendezésétől kezdve, az alap áramkörökig minden. Egy két barkács ötlet is van benne, a címe Rádióamatőrök barkácskönyve. Nem kell megijedni, nem csak rádióamatőröknek jó , az elektronika alapjait, egy két alap képletet is leírnak benne.
A linkek Topi cikkeihez:
1.- Bővebben: Link 2.- Bővebben: Link 3.- Bővebben: Link 4.- Bővebben: Link 5.- http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektronikai_alapismeretek_-_...k.html 6.- http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektronikai_alapismeretek_-_...k.html 7.- http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektronikai_alapismeretek_-_...d.html 8.- Bővebben: Link 9.- Bővebben: Link 10.- Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Sziasztok!
Eszembe jutott egy kissé "eszement" ötlet: Egy hűtőszekrény elé ('80-as LEHEL fagyasztó) betettem egy fázishasításos teljeítményszabályozót. A kompresszor csak akkor áll le, hogyha leveszem a teljesítményt kb. a 30-40%-ra. (Úgy hagyni természetesen nem szabad, mert leégne) Ha olyan 60% körül van akkor a fordulatszáma se csökken, (füllel érzékelve) és gondolom kb. ugyan úgy nyomja a gázt, mintha simán 220-230-at kapna. Természetesen a fogyasztás is csökken a leszabályozott értékre. A kérdés az hogy így hagyhatom-e? (kb.70%-on) Eddig semmi rosszat nem tapasztaltam a kisebb búgáson kívül. Elvileg éves szinten jelentős villanyszámla csökkenés lenne.
Idézet: .„de a csomagban található ón ólommentes eszt pedig nem ajánlom kezdésnek, mert sokkal magasabb az olvadáspontja az ólmosénál, ezért nehezebb forrasztani” Szia! Ehez fuzodoen van eg kerdesem, sajna en csak bontott alkatreszekbol taplalkozom, igy minden szirszart osszeszedek es bontok. Miert van az ,hogy a regi cucokbol kesobb olvadnak ki az alkatreszek mind az ujabakbol? Olyan eset is van ,hogy melegites kozben szet pukan egy kondi a regi TV-ekbol, vagy szet eg a nyaklemez, a nagy hotol, mig az ujakban, monitor, alaplap, 5.1-es rendszerek , siman a legelso kopintasra keves ido utan kiesik az alkatresz.
Szerintem ha minden áron ilyet akarsz, akkor ne onnan rendeld a hesztoren kb feleannyi.
Bővebben: Link Ón ebben a kiszerelésbe a hesztoren, csak ez ólmos, azzal pedig könnyebb forrasztani. Bővebben: Link
Szia! Olvasgatom a hozaszolasaidat, de azok mind eszement otletek, de nagyon birom oket , ugylehet hogy joban varom mint te a valaszokat a felveteseidre
Nem tudom én ezt még nem tapasztaltam, pedig én is gyűjtögető életmódot folytatok.Nem lehet, hogy a régi paneleken el vannak hajtva az alkatrész lábak, vagy pedig a páka kis teljesítményű és nem bírja a sok ónt felmelegíteni olvadáspontig?
Amúgy azon pedig hogy szét ég a nyák ne legyél meglepődve, a régi panelekről hamar leválik a réz, mert rosszabb volt a rögzítése. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Az ötleteim a nyári semmittevés eredményei. Persze sok dolog bevált, (tirisztoros grill, rezsószabályzó, előtétkondis táp a hálózatról) de azért néha jött füst innen-onnan.
Gaz lampaval melegitem a nyakot, olyanal amelyet a viz szerelok hasznalnak a rez csohoz, es nem lehajlitott labakrol beszelek hanem azonos feltetelek melett.
Oszal meg velem is nehany bevalt trukodot legyszives, priviben ha akarod, totalosan elvezem az ilyen dolgokat , en is szeretek lathatatlanban kiserletezzni .
Foleg hogy a kornyek a kiszuperalt dolgait rendesen hozan hordja , igy ha elromlik sincs amit vesztenem.
Találkoztam már olyan panelekkel amikben az alkatrészek oda voltak ragasztva a panelhez. Amúgy az alkatrészek felrobbanásáért felelős lehet a gázlámpa is, hiszen az hirtelen sok hőt ad és túlhevülnek az alkatrészek, meg az mégiscsak nyílt láng a páka pedig nem. Nekem külön pákahegyem van panelbontáshoz, egy 60 wattos pákában.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Ertelek , de en azonos korulmenyekrol beszelek, es persze hogy nem tartom a nyakot a kek lang hegyehez, mar megszoktam egy bizonyos tavolsagot . Peldaul az smd alkatreszek siman lecsusznak a nyakrol , es amit felhasznaltam beloluk mind uzem kepesek, es a nyakot fele idot sem kell tartani a lang ele.Az apro on golyocskakat is amikor ujra melegitem osze olvasztani hamarabb folynak mind a regi cucok onjai.
Akkor viszont nincs ötletem, nem lehet koszos a forrasztás? Esetleg a forrasztógyanta elég, elszenesedik és rontja a forrasztás körülményeit. Más ötletem nincs.
Na tehat , en sem ertem azert kerdeztelek, meglepo volt amit irtal es elenkezett a tapasztalatomal, nem igazan ertek enyire a dolgokhoz. Elofordul 1-2 nyaknal a koszos forasztas, de csak ma 2 regiTV-et , egy alaplapot (ami 2 oldalas nyak volt) 2 cd irot, es 1 radiot bontotam, a radio eseteben meg ovatosaban bontok , hanem szetolvad a sok tekercs. Az alaplaprol gyonyoruen csusznak le az alkatreszek, de a 2 regi TV-bol az ellenalasokat peldaul nem lehet megmenteni.
Nem tudom, nincs ötletem, én sem értek ehhez csak tippelgetek, de majd holnap idenéz valaki aki jobban ért ehhez és tapasztaltabb ő lehet tudja majd a választ.
Hello!
A képen látható csatlakozó pár közül megvan az alsó (a "fiú"), de egészen kicsi. A lábközök 1 mm-esek, nem a szokásos 2-es. Ehhez lenne szükségem a fölsőre (vagyis a "lány" csatlakozóra), de nem tudom hol találom, vagy hogy egyáltalán hogyan keressem. HA jól tippelek RM2, RM2,54-gyel szokták jelölni ezta méretet, de sehol sem találok olyat, aminek 1mm-es a lábköze. Vezeték nem kell, nem fontos rá, a lány csatlakozó kellene csak. Tud valaki segíteni, hogy hol találok ilyet, mi a neve, hogy keresni tudjam? ÉS a kép hozzá! A valóságban a tüskesor mögött nincs az a műanyag fehér lap, vagyis csak egy sima tüskesor a fiú. Ezen pl nem is tudom megmondani hogy mekkorák a közök. UI: (telefonon ha felhívok egy üzelet, soha nem tudom nekik elmagyarázni mi kellene). Az elfelejtettem, hogy 6 vagy 8 eres kellene, ez már részletkérdés A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Sziasztok!
Van egy-a mellékelt ábra szerinti- jelfogóm(842-1c-s) ami nem úgy működik, ahogy vártam. 2-11-re kötök 4,5 V vezérlő feszültséget és azt várom,hogy ennek hatására a 6-12 (vagy 7-12) vezetni fog. Azonban a vezérlő feszültségtől függetlenül mindíg az 1-6 (ill. 1-7) vezet. Én vagyok süsü vagy sérült lehet a jelfogó? (egyáltalán ezek érzékeny cuccok? könnyen "leragadhatnak"?) (ui.:próbáltam 12V-os vezérlő fesszel is, ugyan ez volt az eredmény.)
Szia! Nincs ráírva, hogy hány voltos?
Szerk.: Ez például 24V-on kapcsol. A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Az adatlapjából azt hámoztam ki,hogy alacsonyabb feszültségen is kapcsol. Ezek szerint tévedtem? Csak a névleges 24V-on kapcsol?
http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/500000-524999/50428...42.pdf |
Bejelentkezés
Hirdetés |