Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   113 / 139
(#) VaZso8 válasza icserny hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Én ugyanezzel a kijelzővel úgy jártam el, hogy hardveres SPI-kezeléssel, két byte-ban küldöm el az adatokat. Tökéletesen, gyorsan és hibátlanul működik.

Egyébként ha jól emlékszem, itt is megírtam anno.

Amúgy a fent alkalmazott trükk előtt érdemes szerintem megnézni, miként reagál az eszköz a következő két megoldásra:
- mindegy, mit küldök, de az utolsó kilenc bit a helyén legyen (afféle shift-regiszter-szerű kezelés)
- az első kilenc bit a helyén legyen, a többi lényegtelen

Az STE2007-nél az utóbbi működött, mivel az adatlapja szerint a nem teljes bitsorozatot egyszerűen eldobja (és valóban).

Én úgy vélem, ez jobb megoldás a bitzsonglőrös bűvészkedésnél.
(Elmenti a portállapotokat /3 byte/, letiltja az SPI-t, birizgálja a biteket, engedélyezi az SPI-t, visszatölti az állapotokat, elküldi a maradék 8-bitet SPI-on és visszatér... ha van más mód, én ezt inkább kerülném.)
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2013
(#) szitko válasza VaZso8 hozzászólására (») Szept 30, 2013 /

Én egy PCF8833-as (phillips) meghajtóval rendelkező LCD-vel kísérletezem. Ennél a "9. bit"-el döntöm el, hogy adatot vagy parancsot fogok küldeni.
Az első kísérleteimben én is két bájtban szerettem volna elküldeni az adatokat, ahogy Te is írtad, "az első kilenc bit a helyén legyen" módban, de a kijelző meg e nyikkant. Ezért inkább maradtam a P1SEL ki-bekapcsolós módszernél. Egyébként az SPI-t nem kapcsolgatom ki-be, és a port állapotot sem mentem el. Egyszerűen, csak az adott kimenetek funkcióját változtatom meg:
  1. void SPI_Send_9_bit(char data, char cd){
  2.      P1SEL_FALSE;    // P1SEL ki
  3.      if(cd){
  4.           P1OUT &= ~LCD_SDA;  // ha adat küldés
  5.           LCD_CLOCK;
  6.      }else {
  7.           P1OUT |= LCD_SDA;   // ha parancs küldés
  8.           LCD_CLOCK;
  9.      } // else
  10.      P1SEL_TRUE;  // P1SEL be
  11.      while (!(IFG2 & UCB0TXIFG));
  12.      UCB0TXBUF = data;
  13. }
(#) szitko hozzászólása Okt 2, 2013 /

G2553-nál mekkora a legnagyobb beállítható szabványos UART baud rate 16MHz-en? A FUG szerint 460800. Ez lehetséges? Ha igen, egy CP2102-en, hogy tudom beállítani ezt a sebességet? A Windows csak 230400-ig engedi.
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Valószínűleg a CP2102-höz telepített driver szabja meg a beállítható maximális értéket. Nálam pl. többet is megenged. Az egy másik kérdés, hogy az USB-UART protokol konverter figyelembe veszi-e a beállítást, vagy sem. Például a Microchip mintaprogramja egyszerűen figyelmen kívül hagyja a 115200 fölötti értékeket.

baudrate.jpg

(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Okt 3, 2013 /

Egyszerűen nem bírom beállítani a CP2102-t nagyobb sebességre. Már letöltöttem a gyártó honlapáról a legfrissebb drivert és a "CP210x AN721" programot, de azzal sem bírom feljebb vinni. A 2553-as megy 460800-as sebességen. Ellenőriztem logikai analizátorral is.
(#) kisedison hozzászólása Okt 5, 2013 /

Üdv!

Lenne egy rövidke kérdésem. Lehet a kontroller lábait belsőleg hidalni? Úgy értem hogy például kap valamilyen jelet (digitális) a P1_0-án és ugyan ezt adja ki -lehetőleg minél kisebb késleltetéssel a P1_2-n? Viszont ha szükséges akkor ezt meg lehessen bontani a programban, és módosítani (korrigálni) a kimenő jelet? Gyro stabilizátorhoz kellene.
(#) icserny válasza kisedison hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Idézet:
„Lehet a kontroller lábait belsőleg hidalni?”
Tudtommal nem lehet. Esetleg az analóg komparátor be- és kimenetét lehet felhasználni ilyen perverz célra, de nézd meg a sebességét az adatlapban!
(#) VaZso8 válasza icserny hozzászólására (») Okt 5, 2013 /

Nem tudom, pontosan mit szeretne a kérdező, de esetleg adott lábra beállít egy-egy interrupt-ot, megírja hozzá a rutint és abból kapcsol egy másik kimenetet, ill. ha mégsem másolni szeretne, hanem beavatkozni, akkor megteszi... ha mást nem...
(#) szitko hozzászólása Okt 6, 2013 /

UART-on fogadok egy stringet amit egy tömbben tárolok. Szeretném ezt a stringet egy LCD-re kiíratni karakterenként. Eddig nincs is semmi problémám. A problémám az "strlen" függvénnyel van.
Elméletileg a fogadott string végén a '\0' szerepel és a strlen eddig számol, de valamiért nem akar működni nekem ez a számlálás:

1. int strcount= strlen(rx_buffer);
  2. char i=0;
  3. while(strcount){
  4.          drawChar(10, 10+i, rx_buffer[i], 1);
  5.          strcount--;
  6.          i +=5;
  7. }

Hogy tudnám ezt a kiíratást megoldani?
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2013
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Az strlen nem számítja be a záró nulla kódot. Az nem értem, hogy az i változót miért 5-tel növeled?
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Tudom, hogy nem számolja bele a záró nullát, odáig számol, de nekem eleve meg sem számolta a tömbben lévő karaktereket.
Úgy nézem, hogy a hiba a tömb definiálásánál van, ugyanis "uint8_t" -nek definiáltam, és az strlen csak "char"-ként tudja megszámolni.
Idézet:
„az i változót miért 5-tel növeled?”

Mert nem figyeltem oda.
Mivel karakterenként íratom ki a szöveget, ezért minden karakter után 5 helyett 6 pixellel arrébb kell rakni a "kurzort", csak eredetileg a "i" változó a tömb helyérték meghatározására szolgált. Most e-célból beraktam még egy változót. De így nem tetszik...
  1. uint16_t strcount = strlen((char)rx_buffer);
  2.      char i=0,j=0;
  3.      while(strcount){
  4.           drawChar(10+i, 10, rx_buffer[j], 1);
  5.           i +=6;
  6.           j++;
  7.           strcount--;
  8.      }
(#) kisedison válasza VaZso8 hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

A cél az lenne hogy van egy távirányítású hajóm. (MSP vezérlésű vevő, adó) Normál modban egy az egyben át kellene ereszteni a bejövő PPM jelet a szervóra, de ha átkapcsolok, akkor a kontrollerre kötött gyorsulásmérővel korrigálja a hajó billegését (mechanikailag meg van oldva a dolog). Csak ilyenkor a bejövő jelet kellene korrigálni a gyorsulási adatokkal.
(#) VaZso8 válasza kisedison hozzászólására (») Okt 6, 2013 /

Nem tudom, vajon mennyire elég a feldolgozási sebesség hozzá - elsősorban a korrigált adatok generálására gondolok /ha jól sejtem, elég sokat kellene számolnod hozzá/; bár azt sem tudom, milyen gyors jelekről van itt egyáltalán szó... esetleg két kontrollerrel?

Hmm, érdekes ez a dolog.
(#) szitko válasza VaZso8 hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

A sebesség még csak-csak elég lenne, de a gyorsulásmérős dolog nem fog működni. Legalábbis önmagában egy gyorsulásmérővel.
(#) kisedison válasza szitko hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Ezen már én is agyaltam, lehet hogy kellene mellé egy gyro szenzor is, hogy érzékelje az aktuális pozíciót.
(#) kisedison válasza VaZso8 hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Már így is több kontroller teszi a dolgát, különböző részekre bontva funkció szerint, tehát plusz egy már nem lenne gond.
(#) szitko válasza kisedison hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Nem lehet, hanem biztos. Csak gondolj bele, hogy mit fog csinálni az egy gyorsulásmérő. Röviden.....nem kiegyensúlyozza, hanem felborítja a hajót.
Olcsó, és egyszerű megoldás: MPU-6050. Accelero+gyro egyben.
Ha kell mintaalkalmazás, mely hasonló dolgot csinál, nézd át ezt.
A fájlok között megtalálod a forrásprogramokat is.

Meglepődnél ha azt mondanám sok az a $20? Egyébként van itthon gyrom, csak gondoltam hátha nem kell.
(#) VaZso8 válasza kisedison hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Tudom, hogy nem feltétlen megfelelő forrás, de itt pl. jócskán $20 alatt lehet maradni vele - cirka $3.13-ért elküldik, modulként kiépítve.
(#) kisedison válasza VaZso8 hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Ez nem is rossz. Lehet hogy rendelek egyet.
(#) szitko válasza kisedison hozzászólására (») Okt 7, 2013 /

Egyáltalán nem lepődök meg. (a mai világban mi nem sok!?....)
De félreértettél. Én az MPU6050-re értettem, hogy olcsó megoldás (ebay ~$2-3=500-700Ft).
A linket csak a program miatt raktam be, hogy lásd, gyro nélkül nem fog menni.

Igen, értem. Ez így nem sok egy gyro-ért. A SparkFun-on $30-okért adják őket.
(#) szitko hozzászólása Okt 11, 2013 /

Sziasztok!

Adott egy tömb, melyben elmentek egy stringet. Ezt a stringet szeretném kiíratni LCD-re, de a kiíratás módjával akadt egy kis elméleti zavarom.
Tehát, tételezzük fel, hogy a string, ez a hozzászólásom. Ezt úgy szeretném kiíratni az LCD-re, hogy úgymond nyelvtanilag helyes legyen. Tehát a sor végéhez érve kezdjen új sort, és ne úgy kezdje az új sort, hogy pl. "kettévág" egy szót, hanem a szóköznél válasszon el.
Odáig elméletben eljutottam, hogy ugye adott az LCD szélessége és magassága, adott a betű mérete, tehát el tudom választani a sorokat egymástól.
Ez kb így nézne ki:
- megszámolom a string karaktereit az "strlen" függvénnyel
- elosztom az LCD szélességét a betű méretével, jelen esetben 132/6. (LCD 132x132 pixel)
- így 22 karaktert írhatok ki egy sorba.
A problémám az elválasztással van. Hogy keressem meg, melyik szóköz áll a legközelebb a 22. karakterhez?
Pl. így nem jó:
Hogy keressem meg, mel
yik
így kellene:
Hogy keressem meg,
melyik
(#) szitko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

Azt értem, hogy benne vannak a vezérlőkarakterek, de egy többen, hogy állapítsam meg, hogy melyik (0x20(szóköz)) van a legközelebb a 22. karakterhez?
  1. const char array[] = {"Hello,1ez2egy3valamilyen string."};

Tehát a fenti tömbben szereplő string kiíratását, a "3". szóköz után, új sorba kellene kezdeni.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Okt 11, 2013 /

1. Ha a szöveg hossza < 23, akkor nem kell foglalkozni vele.
2. Ha a 23. karakter nem szóköz, akkor visszafelé lépkedsz, amíg szóközt nem találsz. Ez a "legközelebbi".
3. Ha visszalépkedésnél eljutottál a szöveg elejére, és nem volt szóköz, akkor muszáj megtörni a szöveget, mert nem fér ki. Pl. "Reformátuskovácsházáról"
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Köszönöm.

Összeállítottam egy "kisebb" függvényt, de elakadtam annál a lehetőségnél, hogy mi van akkor ha több sorba kell írni, tehát a string (tömb tartalma) nagyobb mint két sor. A csatolt függvény csak egy sort figyel, és szerintem egy kicsit túlbonyolítottam.

Másik kérdésem: Ékezetes karakter, hogy tudok küldeni/fogadni UART-on? Processingben írtam egy teszt programot, és azzal szeretnék ékezetes karaktereket küldeni.

print_row.txt

(#) szitko válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Okt 12, 2013 /

Az ékezetes karakter probléma megoldódott. Megint nem figyeltem oda, és kihagytam az LCD kiíró rutinból.

Idézet:
„Én már úgy állítom be a jegyzettömböt, hogy 20karakter férjen ki, így minden sor végén ott az enter.”

Beszkennelek egy X szöveget, a PC oldali programmal soronként behívom, és UART-on elküldöm az MSP430-nak, ami kiírja az LCD-re.
Lehet, hogy egyszerűbb lenne a szkennelt szöveget átszerkeszteni, de több oldalt sok idő. Ezért egyszerűbbnek látom, ha ezt a feladatot az MSP430-ra bízom. Csak arra nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult lesz megírni ezt a "kis" rutint.
(#) szitko hozzászólása Okt 24, 2013 /

Ha megszakításban használom az UART-ot, és pl. az i2c-t, tehát az USCIx modult, akkor két külön megszakítási vektor kell? Vagy egy, és abba döntsem el, hogy melyik okozta a megszakítást?
Ha kettő kell, honnan tudja majd a program, hogy melyik vektor mihez tartozik?
  1. #pragma vector = USCIAB0TX_VECTOR
  2. __interrupt void I2C(void)                 // ??  
  3. {
  4. ...
  5. }
  6. #pragma vector = USCIAB0RX_VECTOR
  7. __interrupt void UART_ISR(void)       // ??
  8. {
  9. ...
  10. }
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Idézet:
„Vagy egy, és abba döntsem el, hogy melyik okozta a megszakítást?”
Igen. Például az MSP430G2553 adatlapja szerint (Table 5. Interrupt Sources, Flags, and Vectors) az USCI_A0/USCI_B0 RX/USCI_B0 I2C status egy közös vektoron osztozik. Gondolom, az UCA0RXIFG és az UCB0RXIFG vizsgálatával kell eldönteni, hogy ki/mi okozta a megszakítást (az I2C státuszvizsgálathoz nem tudom, mit kell nézni). Hasonló a helyzet a USCI_A0/USCI_B0 transmit/USCI_B0 I2C receive/transmit vektorral is.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Köszönöm.

Készítettem két "könnyen" becsatolható állományt, UART és I2C-hez, és mindkét állomány megszakítást használ, a küldéshez és a fogadáshoz egyaránt. Viszont ha mindkét állomány kell egy programban, akkor már nem lehet külön-külön kezelni a megszakításokat, így nincs is értelme a két külön állománynak.

Még egy nemigazán idevágó kérdésem lenne.
Tesztelek egy X programot amiben soros kommunikáció van. Külső terminal ablakban figyelem az eseményeket, ami addig jól is működik amíg nem nyúlok hozzá a programhoz. Magyarul nem fordítom újra. Ezt követően a terminál ablak már nem tud kapcsolatot teremteni a soros portal. Kiírja, hogy a X port használatban van! Próbáltam "külső" USB UART" konverterrel, és csak a Launchpad-el is, de nem áll helyre a kapcsolat. A kérdés az lenne, hogy lehet a Windows-ban, újraindítás nélkül "resetelni" az adott soros portot? Ha újraindítom a gépet akkor minden helyreáll egészen a fent leírtakig. Próbáltam több programban is és az eredmény ugyanaz, tehát nem a kommunikációval van a hiba.
Következő: »»   113 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem