Fórum témák
» Több friss téma |
A következő lenne a kérdésem. Adva van egy kompozit videó jelet generáló eszköz (sima minikamera), amit ha rádugok akármilyen videófelvevőre, akkor működik. Viszont szeretnék egy olyan speckó dolgot csinálni, hogy ennek a képét (hang nem érdekel) egy kis fekete-fehér lcd-n szeretném megjeleníteni. Magyarul mondjuk egy nokia 3310-es picurka lcd-jére szeretném ráküldeni a képet. Viszont ugye itt pár problémába ütközök rögtön. Elsőként, hogy magát az LCD-t pic-cel meg lehet vezérelni, de ennek a picnek be kellene adagolni a képet, amit a kameráról szeretnék küldeni. A második, hogy ezt a képet (vagyis annak a luminance csatornáját) át kellene konvertálni fekete-fehér képpé, persze a picen belül programmal. (vagy esetleg speckó szűrőt ráépíteni, de azt meg hogyan?) Következő, hogy magát a kompozit jelet hogyan tudom valami emészthető formába hozni? Hogyan tudom csak ezt az egyetlen sávot leválasztani róla?
A lényeg, hogy az egészenk számítógéptől függetlenül kell ám működnie, vagyis lényegileg egy speciális tolatókamera funkciót kellene ellátnia. (mondjuk pont nem erre akarom használni, de ez érzékelteti a legjobban a kamera -> jelfeldolgozó -> kijelző alapfelállást)
Egy 3310-es kijelzőn akarsz kamera képét megjeleníteni. Na ne nevettes, hogy tudnál egy 84X48 pixeles kijelzőn megjeleniteni videót. Jó vicc.
látom nem érted a lényeget. ekkora kijelzőn egy fekete fehér képet akarok megjeleníteni, amit éppenséggel egy kamerából szedek. hogy sok minden nem fog látszódni, az egy dolog. épp emiatt menne a fekete-fehér konvertálás programból (piccel), hiszen akkor át lehet írni, amikor nem tetszik.
Szerintem ez ezzel a kijelzővel lehetetlen. Inkább valamilyen telefonból kiszedett szines kijelzővel próbálkozzál. Azzal van rá esély. Nagyobb a felbontása.
telefonból kiszedett színes kijelző. 101*80-as kijelzőre gondolsz? vagy egy 320*240-esre? akkor már jobban jár az ember, ha vesz egy kompozit bemenetes lcd kijelzőt.
viszont itt pont nem ez a lényeg, hanem a kérdéseimre szeretnék választ kapni. vagyis a kompozit jelet hogyan lehet hardveresen átdolgozni? az hogy most éppenséggel egy kicsi kijelzőre is kilövöm, az mellékes. ja és mellesleg nem a felbontás számít jelen esetben... (igaz az mindig számít, de most kivételesen mellékes)
Ugye jól gondolom szürkeárnyalat nincs, csak fekete fehér, azaz egy bites szinméység
Ha jól rémlik, kompozit video jelben a fekete-fehér kép (intenzitás) jel, és segédvivőn a két szinjellel van. A videojelben lévő sor és kép szinkron jelekhez szinkronizálva mintavételezni, digitalizálni (szürke árnyalat) kell a video jelet, a kivánt felbontásnak megfelelően. A szinsegédvivő valahány megán van, ha zavarja a képet ki kell szűrni.
Szia!
Dolgoztam már 3130-as LCD-vel, ilyenre nem alkalmas, semmit nem tudnál kivenni a képből. Viszont a téma engem is fűt, kompozit videó jelet akarok egy interfészre vinni, ami egy ritkábban frissülő képet küld USB-n egy számítógépre. Ilyen technikára építve akár egy digitális bemenetű lap-top LCD-t is meg lehet hajtani, annak több értelme van. Ami fontos: egy A/D egység, megfelő triggeléssel, gyors memóriával... Ezt kutatom én is.
Bocs tudom nem ez a kérdés, de ha nem a kompozit jelből indulnánk ki hanem az rgb-ből +sor oszlopszinkron jelekből?
Az eltérítőjeleknek leredukáltan átkódolt pixeleket, hajtanám meg úgy, hogy a rgb összest(azaz világosságot) komporálnám? +kóddá alakítanám? Talán nem egy kamera jelét jeleníteném meg ezzel, hanem mondjuk alkalmas lenne másodlagos monitornak a gépen?
Átgondoltam memória sjnos ehhez is kell
a komozit video jel elvileg yuv formátumú. ebből az y a luminance érték, ami a fényességet jelenti, ez pont az a csatorna, ami a legjobb szürkeárnyalatos jelet adja.
elvileg a három jelnek más-más a frekvenciája, ezért lehet őket egymástól különválasztani... viszont a kérdés, hogy hogyan (ki tudja melyik frekvenciát kell levágni)? és utána a mintavételezés hogyan? a kamera pal formátumot használ, ami azt jelenti, hogy 720 széles sorok vannak és abból 576 db, ami a képet adja. (a maradék sor elvileg teletext jelnek van fenntartva a szabványban) szóval a témát fel lehet bontani több különböző lépcsőre... 1. a kompozit jel szétbontása 2. a kapott jel értelmezése (mintavételezés) 3. az így kapott kép feldolgozása 4. a feldolgozott kép megjelenítése ja és hogy egy kicsit reagáljak a semmit nem fogsz látni dologra... nem a legegyszerűbb eddig fehér, alatta meg fekete módszert, vagy akár egy javított binarizálási módszert akarok megvalósítani, hanem egy megfelelő élkereső eljárást, aminek hatására nekem csak a kontúrok jelennek majd meg. az algoritmus szoftveresen (pc-n) simán egyszerűen megvalósítható, így gondolom az elvét követve áramkörbe is lehetne fektetni... (egy picet fel lehetne programozni, hogy megcsinálja)
Sziasztok!
Nekem egy kompozit videö jelet küldő fekete/fehér kamerám van, SCART csatlakozóval. A videójelet kimértem egyszer szkóppal, sokat segített a megértésben, ezt tudom csak mondani. Most nem otthon vagyok, de valahogy 300*400 pixel felbontású, tehát tökéletes biztonsági kamerának. Hardware szinten én gondoltam egy ütős PIC-re, meg egy gyors memóriára, akár egy 8 vagy 16MB-os SRAM-ra, bár ezt még körül kell járnom, nincs konkrét típusom. Elvileg van a gépemen egy S/PDIF csatlakozó, de eddig semmilyen szoftverrel nem tudtam megjeleníteni a képet, melyet egy csatlakozókábellal a luminancra kötöttem. Ismeretes esetleg valaki ilyen programokban? Mondjuk ha már PIC van, jöhet az USB is, így laptopon is használható. Az én elsődleges célom a kamerával egy biztonsági rendszer kiépítése egy számítógépen futó stabil operációs rendszeren. deguss Idézet: „van a gépemen egy S/PDIF csatlakozó, de eddig semmilyen szoftverrel nem tudtam megjeleníteni a képet” ...talán mert az nem arra való "Az S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format) egy olyan csatoló forma, amely digitalizált hangkivezetésre szolgál informatikai ill. szórakoztató elektronikai eszközök magas minőségű digitalizált hangok átadásánál" by Wiki.
Sorry, hülye nem vagyok, csak feledékeny.
Valahogyan máshogy hívják a csatlakozót. Megnézem ha hazaérek.
Én a következő módon csinálnám:
1. Kompozit jel szétbontás: Kb. 2,5MHz-es aluláteresztő szűrő a szinjelek kiszűrésére. Szinkronjel leválasztó IC és vagy áramkör pl. TV-ből, szinkronjelek előállítására. 2. Mintavételezés: Mintavevő-tároló áramkőr A/D átalakító. Feszültség tartomány ha minden igaz -1 és 2V között. Minimális átalakítási frekvencia a kivánt vizszintes felbontás * 16kHz. Ez nem teljesen korekt mert a sorviszafutási időt nem számoltam. Az A/D felbontása a szükséges szürke árnyalatok számától fűgg (csak pozitív). Ezek alapján el lehet kezdeni az alkatrész keresést. A kivánt fűggőleges felbontáshoz több sort valoszinű átlagolni kell az általad írt 576-ból. 3. Feldolgozás: Az előzőekben előállított jelfolyam feldolgozásához számítógép kell. Hogy milyen méretű, márkájú ez a számítási igénytől és a lehetőségeidtől fűgg. Él kereső algoritmus PC-re létezik, de hogy mekkora a számítási igénye az kérdés. Én nem ismerem. Az át írása mikro-kontrollerre nem lesz egyszerű dolog. 4. Megjelenítés: Kijezővel még nem kisérleteztem. Ha minden igaz, itt a Hobbielektronikán is van egy-két topik e témakörben.
Hellosztok! Szeretném, hogyha valaki elmagyarázná hogy mi is tulajdonképpen a kompozit jel hogyan épül fel (hogy van ott a szinkronozás, hogy fut ott a színjel és a világosságjel! Segítségeteket előre is köszönöm: Hurka
Szerintem ez meghaladja egy fórum kereteit. Van egy nagyon jó könyv a "Televízió adás és vételtechnika elve" vagy valami hasonló a címe. Olvasd el, rágogasd és ha konkrét kérdésed van szívesen segítek.
Teljes mértékben igazat adok Dudusnak, ha csak ilyen gyors infó érdekel, akkor meg nézz utána neten, "composite video" szavakra keresve. Ha konkrét kérésed van, persze megpróbálunk válaszolni.
Hello! Ezt a könyvet el tudom érni e-formában? Üdv.: Hurka
Többszáz oldal, meglepne ha valaki digitalizálta volna, de nem lehetetlen.
Szia!
Rádió és televízió műszaki alapismeretek kézikönyve Ebbe is benne van minden ami kell!
Üdv.!
Kompozit jelet milyen messze lehet elvinni nagy veszteség nélkül? Ilyen vezetékkel szeretném elvinni körülbelül 20 métert: Bővebben: Link Vajon a minőség mennyire romolhat? (A linknél a vezeték a lényeg, a két végén RCA) Illetve hangot is ugyan ezen szeretnék. A hang mennyire romolhat?
Sziasztok!
Egy nagyon egyszerű kérdésem lenne! Adott egy kompozit videó jel (sárga RCA csatlakozó) DVD lejátszó és TV között. Ha beteszek e két dolog közé egy potmétert, akkor azt tekerve el tudom érni pl. a filmeknél látható egyszerű "Fade In" hatást? Tehát, hogy a feketeségből a potmétert teljesen kitekerve átmenet szerűen előjön a kép, majd ugyan ezt visszafele el tudom sötétíteni?
Üdv!
Nem, mert ahhoz, hogy ezt a hatásd elérd, a szinkronjeleknek változatlan nagyságúaknak kell(ene) maradni, és az egyszerű potméteres megoldás a szinkronjelet (szintet) is csökkenti, amitől a TV egy bizonyos szint alatt kiesik a szinkronból.
És ebben az esetben, ha egy potit letekernék, akkor mi történne? Mit látnék a TV-n?
Egy darabig nem történne semmi. utánna sötétedik, zajosodik, majd szétesik a kép, csíkosra, de próbáld ki.
Értem!
Az lenne még a kérdésem, hogy adott egy kompozit videó jel, amit egy kapcsolóval két különböző eszköz (TV) között kapcsolok egyszer ide, egyszer oda. A kapcsolás pillanatában ugye eléggé zajos a kép, ahogy hirtelen eltűnik, vagy megjelenik. Ezt a problémát meglehetne oldani ellenállásokkal, ahogy az az általam rajzolt 2-es képen látható? |
Bejelentkezés
Hirdetés |