Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én eddig csak TV kimenőn láttam külön tekercset a fejhallgatónak. Attól még lehetett ilyen.
No igen.. most megnéztem egy pár rajzot, s igazad van.
Mérget én se vennék rá.. Tévében láttam én is, de ott teljesen külön csévén az elválasztás biztosítása miatt.. biztonsági okok miatt.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
Inkább az anódáram lesz neki határon, a fűtést vígan elbírja. Az én erősítőmben egy kb 65W-os trafó van és pár óra után kb 60 fokos a tekercs. A konnektorból felvett teljesítmény 48W. Az eredeti készülék 50W-ot evett a hátuljára írt info szerint. Weimar NDK masinából van. Abban meg 7db cső lakik EL84 végfokkal.
Ezt láttátok már? roncs BEAG AE-211 Mennyi lesz a vége? És még az sem biztos, hogy jók a trafók benne.
Fűtést természetesen elbírja. Az anódfeszültséggel van a baj (265-275V).. eshet egy nagyot és ezzel együtt melegedni ,fortyogni is kezd a trafó.. ha ilyesmit észlelsz akkor bizony kevés neki.
Köszönöm világos. Akkor két hálózati trafó lesz. A kimenőből meg próbálok két egyformát szerezni.
"roncs" létére elég szép. Apám anno a 70-es évek elején ilyennel nyomta egyetemi bulikon. Állítólag nagyon szépen szól. Mindenesetre ismeretlen állapotára való tekintettel ,én ennyi pénzért sokallom..
Nekem sem kell ennyiért. Azért szól szépen, mert ebben még van anyag. Főleg a kimenőkben. Az akkori szakik tudtak trafót tervezni.
APT 100 kimenőjét nem lehet áttekerni ECL86-hoz? Vagy EL84-hez? Vagy bármihez? Viszonylag olcsón beszerezhető.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2013
A legjobb az egyik licitáló hozzászólása : Azt írod, a legmagasabb licitáló viszi. Én 193 cm magas vagyok. De hogy derül ki az aukció végén többi licitáló testmagassága?
Fogadnék, hogy amilyen észér, a csöveket külön jópénzért eladogatja...
Hát én nem adnék ennyit érte. Építeni is lehet ennyiért. Az új trafók ~30e, plusz a csövek(ami jelenleg nincs). Azt is ki lehet hozni annyiból...
Ez csak vicc , ennyi pénzt három trafóért ami lehet nem is jó ?
Egyértelmű, látszik, hogy a csövek nemrég még a foglalatban voltak. Sokmindenre képesek az emberek kevés pénzért is... Több legyet üt egy csapásra, nem lehet azonnal kipróbálni - bár roncsként van hirdetve - és így van, majd el lehet adni a csöveket "doboza nincs meg, de szinte új" megjelöléssel. Ne legyen igazam.
Például a Pacsirta rádióban és a Terta 422-ben is osztott primeres kimenőtrafó van.
Igen, csak ezekben a készülékekben a fojtót egybeépítették a kimenővel. A fojtó rész általában vastagabb huzalból van, meg kevesebb a menetszáma. Az igazi osztott primerre gondoltam, hogy a két tekercs egyforma.
Egy kis videó.
Bővebben: Link
Arról nem irtál hogy végül milyen meghajtás lett az EM84 -nek ?
Egyenárammal való fűtés javít, vagy ront egy nagyobb teljesítményű csöves erősítő?
Igaz AC-vel például egy 12.6V eff értékű tekercset ha egyenirányítok, akkor abból lesz minimum 16V.... És azt a cső gondolom nem nagyon szereti.
Ez nem EM84 hanem 6n2p 6p1p SE.
EM84-et terveztem, de Imivel sokat konzultáltam és elvetettem. A következő egy GU50 PP lesz. Állítólag sokkal jobb, és úgy tudom a Te által készített is nagyon szépen szólt!
Imi az EM84 a kijelző cső amit itt a videón demonstráltál az imént , vagy netán 87 de az mindegy is a kérdésem ez irányban tevődött volna hogy milyen meghajtást eszközöltél ?
Idézet: „Te által készített is nagyon szépen szólt!” Ebben a formában ez nem helyes , hisz még most is szól és nagyon sok csodálója van mint külsőleg mind hangilag egy gyöngyszem .
Jaaaa Bocs, igen, EL84 ugrott be valamiért.
EM84 ami benne van. De jön Kínából 2db EM87 is. Kíváncsi vagyok a különbségre, szerinted van, Te már láttál olyat? Semmi meghajtást nem csináltam neki, és így teljes hangerőn összeér a 'csík'. Igaz a bemenő poti maximálisan ráengedi a bemenetet a csőre. A rajz amit küldtem még régebben, annyi hogy a bemeneteről azt a 100-200K-s ellenállást is kivettem.
Bocs hogy múlt időben írtam. Nem tudtam, hogy az még meg van-e, vagy eladtad-e.
Szóval akkor nem hiszem, hogy mellé nyúlok. Imi65 tervei szerint építem meg én. De a végcső ugyanaz, úgyhogy az eredmény csak jó lehet. Idézet: „De a végcső ugyanaz, úgyhogy az eredmény csak jó lehet.” Sajnos nem , a végcsövek csak egy - egy alkatrészek a sok közül ... számtalanszor leírtam már nem a cső a lényeg a csöves erősítőnél , az is számít természetesen , nem az a lényeg a gondos tervezés , helyes kivitelezés , nagyon szuper kimenők és még sorolhatnám amik sokkal fontosabbak mint sem egy - egy végcső .
Persze a kimenő is új, és Imi tervei szerint lesz.
Barátomnak van ilyen erősítője, mondhatni a gyártósorról most került le állapotban. Szerintem semmi extra nincs benne. Szépen szól természetesen, de szar az illesztése (persze e felett el lehet siklani, de engem akkor is zavar). Az ő megoldása, hogy sorosan köt rá két hangsugárzót. Inkább kuriózum, de szerintem ésszerűtlenül magas ára van ezeknek, csak akkor éri meg, ha azért veszed, mert gyűjtő vagy ennyiért.
Sziasztok! Van kettő működőképes Videoton R4900 és R3101 csöves rádióm.
Ezek a csövek állnak rendelkezésemre: ecl86 2db, em87 2db, ebf89, ech81 2db, ecc86, eaf801, ecc85. A kimenőtrafó, és a transzformátor ránézésre ugyanaz mindkettőben, de még nem töltöttem le a kapcsolási rajzát, gondoltam előbb rákérdezek tőletek, hogy van-e egy "jó" kapcsolási rajzotok amiből az ember szívesen megépít egy sztereó erősítőt. Szép estét!
Szia mindenki.
A monaliza tv kimenője hány ws se kimenőnek jó lesz, e 5-6 w ra. Köszönöm a segítséget.
A téma képei közt körülnézel, és találsz (az első 10-20 oldalon főleg); 2x3-4w kapcsolásokat (ne tévesszen meg, ha PCL-el van; secko-jedno). Némi átszervezéssel, kiegészítéssel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |