Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   63 / 103
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

A K akkor is a tűrést jelenti, csak a tizedespont helyén áll.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Bocsánatot kérek. Éreztem, hogy nincs igazam, valami alapja azért mégis van a hiedelmemnek. A képen látható kondenzátorok teljesen azonos értékűek. Az, amin 5K van, ugyanannyi, mint az 502. Persze a K jelentheti a tűrést, de miért természetes, hogy 5 nano? Ugyanannyi erővel 5 piko is lehetne, ha nem mértem volna meg, nem hinném el, hogy a kettő azonos.

5nF.jpg

(#) mindenes válasza fecameca hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Persze mindig vannak kivételek, ilyenek a volt KGST országok gyártmányai úgymint Csehszlovákia , Lengelország, NDK stb. hogy csak az ismertebbeket emlitsem, ezek a kondik egy eltünt kor emlékei egy régi jelülés módszerrel, talán nem is kell ezt tovább részletezni. A baloldali kondi a nemzetközileg szabványos jelölés rendszert használja, a jobboldali a lengyel Unitra gyár kondija lehet, a két jelölés mód ugyan különböző de értékben mégis azonosak...
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) danee86 hozzászólása Nov 11, 2013 /

Hát a kondi az így néz ki mint ami a képen van csak azt nem tudom hogy 22pF vagy 220pF. Amúgy ez egy 2kv-os kondenzátor amit egy tv-be szeretnék kicserélni.
kondi 2vk
(#) fecameca válasza danee86 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Akkor az inkább 220 pF, mert 22pF csak a tunerben szokott lenni. Ezek a nagyfeszültségű kékek leginkább zavarszűrésnek szoktak bent lenni, és legtöbbször 1nF-4,7nF értékűek, ha a rajta levő 22I olvasható 221-nek is, akkor teljesen biztos a 220pF.
(#) sny válasza danee86 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Ez vélhetően egy Y kategóriás kondenzátor, amelyet csak ugyanilyen kategóriásra szabad kicserélni. A sima kerámia nem jó.
(#) c27 hozzászólása Nov 12, 2013 /

Sziasztok!
Esetleg tudnátok nekem mondani egy képletet, ami alapján megközelítőleg meg lehetne határozni egy adott feszültségű és adott kapacitású elektrolit kondenzátor áramfelvételét? Pl. 300V feszültségre kapcsolunk rá egy 1000µF-os kondenzátort. A kondenzátor áramfelvételét leíró függvény érdekelne, pl. lever e egy adott biztosítékot vagy egy adott keresztmetszetű vezeték mennyire melegszik fel ezen idő alatt ...stb.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Hogyne. Ha váltakozó áramú áramforrásra kapcsolpd, akkor Ohm törvény. Csak a képletbe nem ellenállást, hanem a kondenzátor impedanciáját kell helyettesíteni.
Ha egyenfeszültséget kapcsolsz rá, akkor a kondenzátor árama exponenciálisan csökken. A kezdeti áramot az áramforrás belső ellenállása korlátozza, ill határozza meg, egyéb töltő ellenállás hiányában.
(#) _vl_ válasza c27 hozzászólására (») Nov 13, 2013 /

Mások számolóoldalt is csináltak hozzá: Bővebben: Link
Az ellenállás a töltést korlátozó soros ellenállások összessége: az áramforrás belső ellenállása, a vezetékek, csatlakozók, sorbakötött ellenállások ellenállása, valamint a kondenzátor belső ellenállása.
(#) toki422 hozzászólása Dec 1, 2013 /

Sziasztok
Sokféle képen láttam már autóban kondit bekötve, de egy valami érdekelne, hogy van-e különbség abban, hogy az erősítő negatív kábelét visszavezetem-e a kondiba vagy sem?
(#) pucuka válasza toki422 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

A kondinak közvetlenül az erősítő + és - betáppontja között kell hogy legyen. Másképp nem sok értelme van.
(#) dugo1993 hozzászólása Dec 10, 2013 /

Üdv.

A fentebb említetthez hasonlóan nekem is egy ilyen K jelzésű kondival van dolgom. Több megoldást írtatok a fentire, így inkább feltöltök róla egy képet, hogy kiderüljön mekkora is valójában. Előre is köszi a segítséget.
kép
(#) kadarist válasza dugo1993 hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Szia!
2200pF, azaz 2,2nF, 1kV feszültségtűréssel.
(#) dugo1993 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 10, 2013 /

Köszönöm szépen.

Esetleg egy kis magyarázatot kérhetek mellé, hogy legközelebb már önállóan is tudjam?

Mert így a "k" jelölést nem igen tudom hova tenni. Az addig tiszta, hogy a 222 az 22*10^2. Ez ugye már az általad leírt 2,2nF de nem kell mellétenni még 3 nullát a k miatt?
(#) kadarist válasza dugo1993 hozzászólására (») Dec 10, 2013 / 1

A "K" az értéktűrés tartományát jelzi és nem az érték nulláinak számához van köze. Tolerancia.
(#) marone hozzászólása Dec 16, 2013 /

Helló !
Vannak ezek a 0.22, 0.33 F -os kis 5.5 V -os ELKO-k.
Azt szeretném kérdezni, hogyha egy ilyet teljesen feltöltök, mondjuk 3.5 V-al, amivel egy 1W -os LED működik, akkor azzal mennyi ideig tud világítani egy 1W-os LED ?
Kösz !
(#) boris92 hozzászólása Dec 16, 2013 /

Üdv.
Van egy kicsi vajszínű kocka kondenzátorom , 33j100 as jelölésű , mi jelentése ennek ? Tudtok linkelni egy oldalt ahol ezek a számok le vannak írva és meg tudom nézni mit jelent ?
(#) Kovidivi válasza marone hozzászólására (») Dec 16, 2013 /

Ameddig le nem esik a kondi feszültsége a LED nyitófeszültség alá Egyébként a kondenzátorban tárolt töltés kellene kiszámolnod. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2013
(#) Robika37 hozzászólása Dec 18, 2013 /

Üdv az Uraknak ! Segítségeteket kérném az alábbi kondenzátor beazonosításában. Ha jól gondolom 100nF értékű csak a "féleséggel" nem vagyok tisztában.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2013
(#) proli007 válasza Robika37 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Hello! Ez lánykorában egy 40V-os kerámia kondi volt. Táp szűrésnek megfelelő, de időzítésnek, frekvenciafüggő elemnek felejtős, a hőfokfüggése miatt. (Hőérzékelőnek viszont jó. ) üdv!
(#) Robika37 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Köszönöm ! Ez egy kb. 30 éves esztergavezérlőből lett kibányászva és nem nagyon tudtam milyenre cseréljem, van benne pár db. szakadt és sajnos zárlatos is amelyek le-le rángatják az 5V-os tápfeszültséget. Még egyszer köszönöm. Üdv: Robi
(#) proli007 válasza Robika37 hozzászólására (») Dec 18, 2013 /

Ismerős. Hab a tortán, hogy a 100nF-osok ilyenek voltak, de van egy kazal 150nF-om, aminek kutya baja.
(#) hüblerattila hozzászólása Dec 28, 2013 /

Sziasztok! A linken lévő kondenzátorok mennyire lehetnek hajlamosak az elromlásra? Ha van egy áramköröm, amin kondenzátor hibára utaló jeleket tapasztalok, akkor ezekre a kondikra gyanakodjak inkább vagy az elektrolitokra?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2013
(#) 20sz Jófiú válasza hüblerattila hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Ha nem kapnak túlfeszültséget akkor egy örök élet plusz egy év az élettartamuk. Fémezett fólia kondenzátorok epoxi gyanta tokozásban. Az adatlapjukban minden információt megtalálsz róluk.
(#) hüblerattila válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Értem, akkor az elektorlitoknál érdemesebb körülnézni, túlfeszt nem kaphattak, max 25 voltot kapnak, mondjuk nincs rájuk írva a feszültségük, de biztos több mint 25v.

Esetleg még előfordulhat, hogy gyárilag hibás de ennek nagyon kevés az esélye.
(#) hüblerattila válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Talán nem gyári hibás, 3-4 éve vettem újonnan, azóta tökéletesen működött, most kezdte el. Egy aktív hangváltóról (crossover) van szó egyébként, és néha furcsa búgó, csattogó hangot ad ki, ezért gondolok kondihibára.

Ez így elsőre valami érintkezési vagy földelési hibának néz ki. A rendszer pontos ismerete nélkül csak egyet tudok javasolni. Minden részegységet ki kell próbálni egy másik jól működő rendszerben. Az elektronikában ez a legegyszerűbb és legcélravezetőbb módja a hibafeltárásnak.
(#) EgyGabor hozzászólása Dec 31, 2013 /

Sziasztok! Először is, kellemes ünnepeket mindenkinek! Kellene nekem egy 470 pf-os 2 Kv kondi legalábbis a doksi szerint! Jól értelmezem hogy 2 kilovolt? De sajna nekem nincs itthon 2 kv kondim hogyan tudnám helyettesíteni? Sajna csak 1 kv 200pf kondim van és arra gondoltam ha sorba vagy párhuzamosan kötném jó lenne az úgy? ( Bocs a hülye kérdésért!)
(#) Ge Lee válasza EgyGabor hozzászólására (») Dec 31, 2013 /

Ha párhuzamosan kötöd akkor még ugyanúgy 1kV-os marad, 2db 1nF/1kV-os kondit kell sorbakötni.
Következő: »»   63 / 103
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem