Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A 10k ne csak az R4-re csatlakozzon, hanem a fázisfordító másik ellenállására, R3-ra is. Értsd: egy újabb tápfesz szűrés és csatolás mentesítés a fázisfordító és a végfokozat között! Ha R5 1kOhm ,akkor szerintem oda a 10nF is kevéske lehet, számold ki, hogy mekkora frekvenciákon kezdi az besöntölni az 1k-t. Ha azt akarod, hogy az egész átvinni kívánt tartományban söntölje az 1k-t váltóáramúlag, akkor azt bizony szerintem növelni kell. Nomeg a bemeneti 10nF csatoló is igen rossz helyen van ,így nem kap földet az első trióda. Rakd át az R1 túloldalára!
Akkor itt a 3. verzió,remélem így már rendben lesz. Visszacsatolással a kimenőről érdemes lenne foglalkozni még? Ez a hét még úgy is szünet végig,szerintem ez lesz a program,hogy legalább próbából összerakom,érdemes e egyátalán a doboz gyártásába belefogni.
Így már barátságosabb, de a 68nF is kevés lesz szerintem. Nameg ne maradjon le a katód ellenállás a fázisfordítónál! Visszacsatolni lehet, elég jó kimenő kell hozzá, meg akkor a fázisfordító is lehetne valami Long Tail fázisfordító pl...De ezt majd megmondja az ,aki kicsit jobban ért hozzá! Én sajnos csak gitárerősítőkben vagyok kcsiit járatosabb. BUÉK! Zs.
Szia! Túlságosan nagy szimmetriára ne számíts, mert igaz ugyan, hogy a munkapont talán jó lesz a 470 ohmmal, de abban a pozícióban, ha a DC viszonyok megengedik (minusztáppal,vagy más módon...) sokkal nagyobb értékű ellenállást szoktak alkalmazni, vagy egyenesen áramgenerátort... Ez a megoldás jobban tetszene:Bővebben: Link
VAgy nem szenvedni ezzel a kapcsolással,hanem megcsinálni ezt. Bővebben: Link BUÉK! Dani
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2014
Nem látom a végcsövek gerjedésgátló ellenállásait Vannak, akik sokallják a 300V segédrácsfeszültséget... De lehet, pont így a jó Sok sikert!
Igazság szerint,nem lesz az 300v,kicsit kevesebb lesz szerintem majd(úgy is trafófüggő,meg tápfüggő az egész)Ezeket az ellenállásokat hova kelllene tenni? Majd írok a fejleményekről,megyek is elkezdek alkatrészeket túrni
Ja igen,a 47n-os kondira kapcsolódó ellenállások "vége" és a rács közé..Olyan 1,5K környéki jó lenne szerintem.
Igen, és a segédrácssal soros 100 Ohm alkalmazása is hasznos lehet
Visszacsatolásra meg rakok majd azért egy kapcsolót,elég sokat számít a hangban szerintem,meg gondolkozok egy olyanon is,hogy különböző ellenállás,kondenzátor értékeket kipróbálok,melyik verzióknak tetszik legjobban a hangja,aztán majd szépen kap egy körkapcsolót
6L6 G-[b]C-rő !!!l[/b] van szó. Már a profik? is értetlenek, vagy csak lusták olvasni. http://www.nj7p.org/Common/Tube/SQL/Tube_query.php?Type=6l6gc
Maximum Ratings- nál keresd. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
Igazad van! A C-s könnyedén tudja a 300V Ug2-t...
BUÉK!
korgs2, a helyedben amúgy 6L6GC helyett 6П3С-t vagy 6П3СЕ-t használnék, olcsók, és ha 50W-os PP-t akarsz összerakni, arra is jók.
Igazság szerint,van itthon mind a 3 fajta csőből,sőt még az eredeti fém búrásból is új,majd ha kész lesz,kipróbálgatom melyikkel a legjobb a hangja.
A 6p3c valóban olcsó, cserébe rettentő nagy a gyári szórása (viszonylag sok darab kell a korrekt párbaválogatáshoz), továbbá nem sokáig tolerája a magas Ug2 feszültég + magas anódáram kombinációt. 6p3c-e dettó, és még a hangja is rosszabb.
Akkor nekem lehet, szerencsém volt. 4db kellett, hogy a sztereó SE -be párt találjak.
Idézet: „Akkor itt a 3. verzió,remélem így már rendben lesz.” A bemeneti csatolókondi túl kicsi, illetve felesleges, ha tényleg az a készülék bemenete; az R1 "rácslevezető" miért nem a rácson van? A fázisfordító 47µF tápszűrője még mindig kicsi, az R5 és a vele párhuzamosan kötött 68nF értelmetlenség, az a rács direktben testelhető. R5 akkor kell, ha ki szeretnéd próbálni a lebegő parafázisú és a közös katódos fordító kombinációját. A 470ohm közös katódellenállás vége a levegőben lóg - és még csak az első fokozatnál járunk A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Idézet: „Akkor nekem lehet, szerencsém volt.” Nekem nem, de biztos azért, mert tényleg nagyon olcsón, garancia nélkül vettem. Húszból hármat kapásból ki kellett szórni, mivel használhatatlanul levegős volt! Rossz nyelvek szerint már legalább 10 éve szortíroznak a NOS csövekkel kereskedő nagyhalak, úgyhogy a jólismert, elterjedt típusokkal nincs "ingyen ebéd". A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Nálam Ua=Ug2 250V és 66mA -ről járatom (talán nem véletlenül). Torzításra meg ott vannak az "ismert" trükkök. Minden esetre 5W -ot ki lehet belőlük préselni, még így is.
Sziasztok!
Van egy Saját építésű csöves erősítőm és nagy gondban vagyok vele. Labortápról nagyon szépen szól minden zaj nélkül, viszont ha más tápegységet használok akkor halkan brummog. Hogy lehetne megszüntetni ezt a brummot? A tápfeszültsége +/-27V és 2db PL504-es Pentóda van a végfokban. A tápdugót kihúzva a konnektorból azonnal megszűnik az 50Hz búgás és amíg a puffer bírja szól róla. Próbáltam már LM337 és LM317-es szűrést is de ez sem segített. Ha nagyobb puffer van (15000uF) az sem segít (az eredeti puffer 4700µF oldalanként). Mellékeltem a tápegység rajzát róla, ez helyezkedik el beül, a Graetz azért van csak hogy "hülye biztos" legyen tehát ne tudjak rá véletlenül sem fordítva tápfeszt adni. A Táp amiről jár egy Videoton Cleopatra Trafó ami 2X20.5V-ot ad le váltóban. Én arra gondoltam hogy a fűtés miatt "veszik össze" valahogy a táp, de nem vagyok biztos benne. Esetleg ha valaki tudna valami konkrétumot mondani rá azt nagyon megköszönném! Egyéb iránt hihetetlen térdinamikája van az erősítőnek, szóval nem véletlen szeretném megoldani a táp problémát! A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Szia! Én megpróbálnám külön venni a fűtést és az anódot. Az sem jó , ha túl közel van a hálózati trafó a kimenőkhöz.
Szia!
Nincs egymás mellett sem a táp sem a kimenő, a két kimenő van csak egymás mellett. Sajnos nem tudom külön szedni a fűtést, mivel a hálózati trafó külön dobozban van és egy 3-eres vezetéken keresztül jut el a táp az erősítőbe egy 6.3-as JACK aljzaton, mivel más több pólusú csatlakozó nem fért el ide. Azon gondolkoztam még, lehet meg kéne próbálnom összeállítani egy IR2153-as által vezérelt kapcsüzem tápot neki, így abban nem lenne 50Hz mert 40kHz-en megy és mivel a kimenőtrafó már a 22kHz-nél eléri a -3dB-es pontot így nem lesz zavaró ha véletlen az is kis mértékben rákeveredne. Persze fölöslegesen nem törném magam a kapcsüzem trafó tekercselésével. Mellékeltem képet róla hogy is vannak a csatik a hátán. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
A szaszi aljáról mutass képet , nem táp gond lesz .
Szia! Próbáld meg Jobban szűrni.Gondolok plusz kondira fojtóra.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Full légszerelt az egész ahogy lennie kell egy csöves cuccnál, és nem ez az első amit összerakok. Viszont ez az első aminél ilyen brumm probléma adódik. Én azért a tápra gyanakszom mert hogy hogy labortápról rendesen megszólal tisztán és a sima táppal meg nem?!
A fojtón én is agyaltam! Majd nézek egyforma 2db-ot belőle, ha van itthon kipróbálom! A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Sima RC szűréssel próbáltad már ?
Melyikre gondolsz? A sima csöves táp szűrésre?
http://www.drtube.com/schematics/an/kit1-psu.gif Azt még nem próbáltam, mert itt relatív nagy áram folyik és kis feszültségen. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Mi az hogy sima csöves ? Ez a rajz mit képvisel ?
Mekkora áram folyik pontosan ? A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2014
Arra gondoltam, hogy mint ahogy a standard csöves erősítőknél szokás, Jön a táp ág a pufferről utána ellenálláson át másik kondi aztán megint ellenállás megint kondi.
Így igaz , : Ez A-osztályú erősítő és lehetséges még a nagyobb áramfelvétel esetén is az RC szűrés , sőtt szerintem ez lesz a helyes út.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |