Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   180 / 376
(#) Pali79 válasza dara hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Na de mennyire nő az áram? Mert ha a tápfesz csökken és vele együtt a teljesítmény is akkor mennyi az áram?
Ez olyan "egy tyúk egy nap alatt egy tojást tojik, akkor hány tyúk, hány tojást tojik" történet
(#) dara válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Igen,de az az ellenáláson diszpál el,hasznos teljesítmény semmi,(csak füttés).
(#) dara válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Pali ez most vicc volt?
(#) Pali79 válasza dara hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Az is, de inkább irónia. A kolléga feltett egy kérdést, ha tudod rá a választ, akkor válaszolj normálisan! A linkelt leírásban benne van, hogy 36V és 9000-es fordulatszám az alap. Gondolom erre vonatkozik a 300W-is.
Pl. válaszolhatnál úgy, hogy: "ha 24V-ra csökkented a tápfeszt akkor XXX lesz az áramfelvétel, YYY összefüggés alapján."
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Erre gondoltam én is , de nem tudtam hogy az induktivitás milyen irányban szól bele a dologba , Valószínű hogy 36-vagy 24 v lesz a tápfesz tehát akkor kb 8,3 A lesz a maximális üzemi áram. Köszönöm a megerősítést .
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) dara válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Nem is tudom,de ha valaki ilyesmire adja a fejét,Nem kell leírni az alapvető képletet.Most én miért számolgattam volna a 36V motort,24V-ra?Soros ellen állattal fűtt,amellett a teljesítnény csökken,Ki kell számolni.
kaqkk:Most mi köze van az induktivításnak?PWM -el akarod hajtani?8,3A?Lehetőleg bővebben.
(#) kaqkk válasza dara hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Igazán nem akartam pwm et belevonni a dologba csak az érdekelt hogy mekkora lesz az üzemi áram 36v környékén egyenáramon, én az adatlapból arra következtettem hogy a 300W az 48v ra van megadva. De hagyjuk a számolgatást csak nyákfúrásra lesz használva nem érdekes ha akár 100w ra esik a teljesítmény ..
(#) emmzolee válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2014 /

Én már ilyet használok kb 1 éve. A DC motoroknál a tápfeszültséggel egyenes arányban van a fordulatszám. Ez a motor 48V-nál forog 12000RPM -et 24V-nál 6000-et.
Ha nem terhelem, akkor miután felpörgött, elég neki 1.5A. Ha gravírozok, nem is megy följebb.
Induláskor max árammmal indul.
Ha megterhelem egy 1/8-as 2 élű maróval alumíniumban, akkor fölveszi a 300W-ot.
A kapcsi táp amit erre építettem besza.t, ezért most egy 120W-os sima trafóról megy. Azzal lassabban pörög föl induláskor és volt gondom a 1/8-as 2 élű maróval alumíniumban. lelassult a motor, mert kevés volt a nyomaték és letördelte az éleit.
Ezen ne spórolj. Kapja meg a 300W-ot. 3200Ft körül vettem hozzá egy PWM szabályzót is az e-bay-ről. Azóta a programból is tudom állítani a fordulatszámot.
(Különben maximális megelégedettséggel használom ezt a motort. Mindent rá lehet bízni. A rozsdamentes acélt (A2) is. Igaz csak 0.4mm mélyen, mert a vázam nem bírja jobban, de megy vele.)
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Tudnál majd valami több infót a PWM szabályzóról?
(#) Thowra válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Én is ilyen motorral szemezek, fa marással van tapasztalatod?
Maximum 2mm es kukorica marót használnék kontúrmarásnál.
Főleg kis szerszámokat használnák relief maráshoz.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Pontosan ilyet vettem hozzá. Bővebben: Link

Ehhez adtak egy potmétert, amivel lehet szabályozni a fordulatszámot. Aztán van egy jumper, amit kivezettem a vezérlőm előlapjára és azzal át lehet kapcsolni egy külső pwm jelre. A Mach3-at konfigurálni kellett, hogy az egyik LPT pinen kiadja a pwm jelet és ment is.
Nem pénz ezért. Ha sima trafód van azzal is megy, mert tartalmazza a graetz hidat is.
(#) Sir-Nyeteg válasza Thowra hozzászólására (») Jan 6, 2014 / 1

Fához ne kukoricamarót használj, hanem egy- vagy kétélűt!
Forgácsold a fát, ne reszeld!
(#) emmzolee válasza Thowra hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Persze. Martam vele fát is. Az megy simán. puhább "szálas" fáknál figyelni kell a szálirányra, mert fölszedi a maró a rostokat. Ez mondjuk nem a motor hoz tartozik. Fenyő, kőris cseresznye... puha fák nem probléma neki. Dió, éger, bükk, és IPE fa. Ezt nevezik vasfának is. Ezek már kemény fák. Nem gond a motornak. A vasfából csináltam az egyik cimborámnak egy szamurájkard markolatot. Brutál erős fa. 1.5mm mélyen szaladt benne az 1/8-as 1-élű maró. A vasfa kardnyélről teszek be képeket. A nagyolás végeredményét lehet látni. Szépen megoldotta.

Én is erre gondoltam. Azt megmondanád még, hogy milyen vezérlőt használsz a léptetők hajtásához?
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Jan 6, 2014 /

Van itt olyan "relatív" egyszerű 3 tengelyes gép, lehetőleg ITEM profilból, aminek meg vannak a rajzai, ergo gyorsan után építhető? Nyák fúrás, marás, meg fémalkatrészek 1:1 modelljeinek marása lépésálló sárga nikecell-be. (utána a valós alkatrészek már plazmavágón készülnének).
És nem utolsó sorban a tanulás.
(#) Sir-Nyeteg válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

(#) cpt.zoltan.simon válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 6, 2014 / 1

Nevetni fogsz. A képeket nézve ezt néztem ki elsőre...

Ilyet:

Köszönöm! Látom elég egyszerű felépítésű semmi extra. Azt hittem a marómotor szabályozásának van valami köze vezérlőhöz, de ezek szerint nem sok.
(#) Pali79 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Mennyire pontos ez a mechanika? Ezek a sima csapágyak tudtommal nem épp a kottyanás mentességükről híresek.

Kell még a rendszerbe egy optikai leválasztó kártya is. Annak vannak ki és bemenetei.
Ha mindent össze rakok, akkor egy 300X320X100 -as dobozban elfér minden a tápok is meg minden. Arról nincs képem, de jól tele van.

Én a "kék kínai" vezérlőt használom, azon nincs olyan kimenet azt hiszem ami marómotor fordulatszámát tudná vezérelni, csak egy relé a ki-be kapcsoláshoz. De majd utána nézek, legvégső esetben barkácsolok, hogy a vezérlő jelet le tudjam lopni.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2014
(#) l48 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ez a nanotech meghajtó igényel valami különleges beállitást a mach3-ban? Én is vettem 3db-ot, de éktelen rossz hangja van a motoroknak. Olyan mintha mindegyik motor hibás lenne.
Ugyanezt a jelenséget már többen is jelezték.
(#) Pali79 válasza l48 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Szerintem semmi különlegesség nem lehet benne, de sok múlhat a leválasztó kártyán is, hogy milyen minőségű optocsatolók vannak benne. A mach3 beállításainál szerintem a kernel sebességet nem nagyon szabad ezeknél 35000 Hz-nél magasabbra állítani, az olcsóbb optók ezt még tudják. Illetve ahogy nézem az adatlapot az áram beállítása ellenállás cserékkel valósítható meg (elég hülye egy megoldás), a viszonylag kisebb, nyomtatókból bontott motorok is kell majdnem 2 A, erről meg kell győződni vagy a motoron vagy az adatlapban.
(#) l48 válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Linux alatt jól megy! Próbáltam leválasztó kártya nélkül is. Egy másik léptetőmotor meghajtóval midkét esetben nagyon szépen mennek a motorok. A mach3 ban van a kutya elásva
(#) Sir-Nyeteg válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Hobbypontosságú.
A kottyanásmentesség az előfeszítésben rejlik.
(#) emmzolee válasza l48 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Pont ugyanilyet vettél és az eredeti ic van benne? A kínaiak lehet csinálnak valami koppintást hozzá.
Ezeket be lehet lőni max 2A-re. Az enyém is így van. (Nem fűti a motort.) Azután belőttem a jumperekkel, hogy 1/8 lépésben menjen. Olyan szépen megy mint az álom.

Egyszer csináltam egy tesztet. 528KHz-ig bírta a vezérlő fogadni a jeleket a bemenetére. Ekkor 1/8 lépés volt beállítva. Rátettem egy Nema17-es motort üresen és függőlegesen elhelyezett tengellyel. Aztán jelgenerátorról lassan emelkedő frekvenciával mentem fölfelé. A motor hihetetlen, de 19800RPM-et forgott. A nyomatéka már majdnem 0 volt, de megcsinálta!
Ehhez kellett egy jó leválasztó kártya is. Abba 6N137 optók lettek téve.
Tehát ez a vezérlő egy nagyon jó vezérlő. Nálad valami más lehet.

A vezérlő kártyának nem olyan sok köze van a Mach3-hoz. Esetleg annyi, hogy be lehet állítani, hogy felfutó éleket figyeljen, vagy negálod és akkor a lefutó éleket figyeli. Ha ezt rosszul lőtted be eddig, akkor simán lehet ilyen gondod. Volt nekem ilyen és olyan vezérlőm is. Vagy rá írják, hogy kell konfigurálni, vagy végig kell követned a nyákot. A jel hosszúságot mindig 5uS-ra állítom. A gyorsulás és sebesség mechanika függő.
(#) emmzolee válasza Pali79 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Most rátettem a Nanotek-re egy garnitúra 2,8A-es 1.9Nm-es motort. ennek azok is szépen, sőt gyorsabbak tudnak lenni mint előtte a 0.6Nm-esek. Nekem nagyon bejönnek ezek a kicsi kompakt és jó vezérlők.
(#) emmzolee válasza l48 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ha linux alatt ugyanazzal a géppel jól megy, akkor egyértelmű, hogy a géped van túlterhelve. A Win op rendszer és a Mach3 is képigényesebb dolog. Ha gyenge a géped, akkor tegyél föl rá Win2000 -et és tegyél föl rá egy régebbi verziójú Mach3-at. Már a Mach3 2.63 is sokkal jobban megy egy kis gépen, mint a 3.0.22!
Az Xp-hez képest meg villámgyors lesz a Win2000-el.
Éppen ma telepítettem egy P3-as laptopot cnc-re. Win2000 és Mach3 2.63 teljesen hibátlanul megy. A kernell freki 25KHz. A Driver teszt azt mutatja, hogy 14KHz ig használhatom a gépet, mert nincsenek nagy tüskék. Tehát egy hagyományos vezérlővel bőven elbánik.
Holnap ha lesz időm, akkor éles próba.
(#) Pali79 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

A leválasztó kártyád milyen?

Milyen tápfeszről hajtod a vezérlőt?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Következő: »»   180 / 376
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem