Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem nem tetszene, nem arra tervezték, hogy kitűnően szóljon, ezeket hangosításhoz szánták, mint az Audio-EAG-BEAG keverőket.
Szerk.: Vagy építesz új csövekből, új alkatrészekből egy olyan keverőt, amilyet csak akarsz, vagy szerezhetsz kimondottan keverőt, amiből rengeteg van. Ugyan nem csöves, de megbízhatóak a BEAG keverők: AKT 400/408 típusok. Szimmetrikus be-, és aszimmetrikus kimenettel. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2014
A lotto fantázianevű zeneszekrénybe való,egyébként megvan hozzá az eredeti végfok is,ráadásul párban vannak,lp-hez szeretzném föléleszteni őket,csak kiváncsiságból.Gyorsan átkondiztam,most haverkodok a hangjukkal,a jó kis dc2016 os vidi hangdalakkal meglepően szépen szól,csak a hangszínszabályzó rondít bele a képbe.Túrtam bele új csöveket is,annyira nem rossz mint gondoltam.
Van beag keverőm,na az tényleg a polcon van vagy 1 éve,de tavaly mikor falunapon bekrepált a keverő,gyorsan hazaszaladtam ez akadt a kezembe,tudtam hogy jól működik,és meglepően szépen vitte azt a 2 mikrofont meg a laptopot,ráadásul csöves is,meg a kezünk sem fázott
Sziasztok!
Én most készülök sztereósítani a két EAG AE-782/A erősítőmet, már kitaláltam azt is hogyan. A lényeg az, hogy az elejét teljesen kipusztítottam a kapcsolásnak, és nincs benne a két mikrofonerősítő és a hangszínszabályzó. Nem voltam elégedett a beépített hangszínszabályzó hangjával azért is kötöttem ki. Aztán mostanában gondolkodtam, hogy lehet hogy érdemes volna mégiscsak beépíteni egyet, ha már építkezem, olyanformán, hogyha szükséges, akkor ki tudjam kapcsolni és akkor lineáris lesz a frekimenet. Nemrég kaptam meg a JLH - Csöves és Tranzisztoros erősítők c. könyvét, és abban láttam egy jó hangszínszabályzó kapcsolást: nevezetesen egy Baxandall hangszínszabályzót EF86-tal. Mi a véleményetek erről a kapcsolásról? Kipróbáltátok már? Vagy ha esetleg nem javasoljátok, akkor mit lehetne helyette, ami jó hangot produkál? A rajzot sajnos nem tudom feltenni, de aki ismeri a könyvet az tudja miről van szó. Csak ez az egy hangszín van benne ami csöves. A hangszínszabályzós résznél tárgyalja és a cső visszacsatolásába is be van kötve a hangszín áramkör. Ettől 0,01%-os a torzítása. Amúgy semmi extra, mert a bejövő jel rögtön a szabályzó hálózatra kerül és utána van egy EF86 erősítő gyanánt. 6V körüli a kimenő jele a kapcsolásnak. Mondjuk a tápfeszt már nem adták meg hozzá, de úgy emlékszem, hogy az EF86-nak nem kell túl nagy anódfesz, valami 80V körül rémlik.
Szervusz! Én a hosszú évek tapasztalata alapján nem hallgatok olyan zenét, ahol bele kéne avatkozni a frekvencia menetbe. Minél kevesebb eszközön menjen át az a jel, annál kevésbé változik meg. Az, hogy milyen színezettel tetszik valakinek, más kérdés...
Megint más, ha olyan felvételünk van, amiből muszáj kicsikarni valami érthetőt, emészthetőbbet - pl. Kossuth Lajos ceglédi beszéde viaszhengeren...
Szia!
Na hát én is így vagyok ezzel, de ha ne adj' Isten, egy olyan hangsugárzót kell rákötni, aminél kell egy kicsit kompenzálni / vagy olyan a hanganyag, akkor bizony néhanapján nem volna rossz egy kis színezéket hozzáadni a zenéhez. Ezért is tervezem kikapcsolhatóra, hogyha nem kell a hangszín akkor ki is kerülje és ne menjen át rajta a jel.
Már megint a becsatoló kondi... MINEK? Nem azt írtad, h jobb hangot szeretnél?
... Újra kellene tervezni három- helyett kétfokozatúra (anódkövető, aztán katódkövető). A CRC szűrés puffere túl kis értékű, és az első fokozat 8µF-os "tápsimító" elkója is elég vicces Addig nem érdemes a körítéssel foglalkozni...
Idézet: „Megint más, ha olyan felvételünk van, amiből muszáj kicsikarni valami érthetőt, emészthetőbbet - pl. Kossuth Lajos ceglédi beszéde viaszhengeren...” Ahhoz majd építesz egy ilyet Idézet: „Az ECC40, az ECC82 elődje. Ebben a formában nem alkalmas előfoknak.” Miért nem? Több komoly előfok épül ecc82-re, vagy valami paramétereiben hasonló típusra. Persze, ebben a formában semmi semmi sem alkalmas... A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014
ECC40? Egyik "kedvenc" triódám... Soha nem cserélném 82-re...
Én is ezt használom a PL81 PP-ben.
Nem jellemző rájuk a mikrofónia?
Nem vettem észre. Igaz nem is phono előfokban van.
Ok, köszönöm...
A relative öregebb ecc84-re jellemző tapasztalataim szerint,de nem vészesen.Az egyik csövem úgy halt meg,hogy olyan mikrofóniája volt,hogy egyszerűen használhatatlan lett...pedig "méricskélés" szerint rendben volt.
Szia!
Ezek milyen ellenállások amiket használsz és hol lehet beszerezni őket?
Idézet: „Nem jellemző rájuk a mikrofónia?” Egyáltalán nem! Ráadásul az 50-es, 60-as években gyártott Tungsram ECC40 olcsó pénzért nagyon jó hangot produkálhat - természetesen csak korrekt, jó erősítőben. Oda lehet tenni egy Sylvania ECC82 mellé, és nem vall szégyent. A mikrofónia vonali feszültségszinten már nem vészes dolog, ott a 26-os DHT a mikrofóniájával együtt is másik ligát képvisel. (Nem kezdőnek való cső, az tény...) A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2014
Nem 82, az ECC83 elődje. Igen jó cső, sok erősítő készült vele, igazi, nagy mozierősítő is.
Sziasztok!
Lenne két kérdésem... készítettem egy csöves erősítőt pcl86-tal, a kapcsolás kész, de kimenő transzformátorom még nincs hozzá. Van egy orion 216a és egy velence r646 csöves rádióm, melyik kimenőjével tudnám kipróbálni a kapcsolást? A másik.... : a rendelkezésre álló alkatrészekből mono erősítőt tudtam építeni, de a fűtő transzformátorom 2-re van méretezve, 29 V-os. Van arra mód, hogy 2 cső fűtését rákapcsolom, és csak az egyikre adok anódáramot? A válaszokat köszönöm!
Szia!
Szerintem próbáld ki mindkét trafóval, aztán majd meghallod, hogy melyikkel szól kellemesebben. Természetesen megoldható, hogy a második csőnek csak a fűtését kötöd be, bár egy megfelelő értékű, és teljesítményű (47Ohm, 5W ha jól számoltam) ellenállás is megtenné.
Szia! Ha egyik kimenő sem jó ne ijedj meg , mert EBL és UBL21 csövekhez vannak. Próba cseresznye. Ha működik a kapcsolás és megszólal, akkor ehez való kimenővel sokkal jobban fog szólni.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2014
Sziasztok!
Volna egy olyan kérdésem, hogy EL84-hez jó lenne-e egy SM55-ös vasra készített kimenő, illetve ha igen akkor milyen menetszámokkal lenne érdemes? Gitárhoz használnám.
szia
rég jártam itt, de azért ha időm van csövezek. Idézet: „most készülök sztereósítani a két EAG AE-782/A erősítőmet” Akkor egy cipőben járunk.Személy szerint én inkább ECL86-tal csinálom meg az erősítőt, mint az AE211-ben van, nem EL84-el.Ugyanaz a kimenő trafója mint a 782-nek.(TK782/A) Nekem jobban tetszett az ECL-ek hangja.Úgy tudom azok sugártetródák vagy sugártetróda jellegűek, korábban már kitárgyaltuk itt.Itt tartok. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Szia Máté!
Na Téged is látni errefelé néha? De jó! Hát ez nem egy gyors projekt... Én úgy csinálom, hogy meghagyom az eredeti sasszit és kábelezést, hogy ne kelljen új drótokat használni benne. (Ha már egyszer megvan a kábelezés miért ne használjam fel? ) Az eredeti sasszi elé még odateszem egy másik sasszinak azt a részét amin a trafók és a végcsövek vannak, majd abba a kivágásba fogom beilleszteni a sztereósított panelt. Így majdnem a doboz hossztengelyére nézve tükörszimmetrikusra meg lehet csinálni az erősítőt. A két hálózati közé pedig elférnek a fojtók, amik a tápban vannak. Csak le kéne már vágatnom a sasszit, hogy elkezdődhessen a meló. Ezért is gondoltam, hogy egy jóféle hangszínszabályzót is beterveznék, szükség esetére, de úgy érzem nem nagyon használ errefelé senki ilyen úri huncutságot, mint a hangszínszabályzó. A hálózati trafóktól nem fog búgni az erősítő? Hogyan helyezed el őket? Én kipróbáltam a nagy EAG trafókkal, hogy mikor jó az elhelyezés, és nekem úgy volt a legjobb, hogy a hálózati trafó álló helyzetben volt és a függőleges helyzetű kapocsléce, a kimenő felé nézett. A kimenő pedig fekvő helyzetben volt úgy, hogy a kimenőtrafó oszlopa párhuzamos volt a hálózati trafó kapocslécével. Egyébként nemrég vettem az erősítőbe új csőkészletet, és nagyon sokat javult a hangja. A teljes garnitúrát lecseréltem. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
szia
Igen, elég lassan halad, többek között közbejött egy újabb építkezés.Próbálgatással találtam egy brumm minimumot a trafók elhelyezésénél.Ezután lett legyártatva a doboz.Hangszínszabályozót abszolút nem tervezek bele, eddig még egyik csövesemnél sem hiányzott.
Idézet: „.Hangszínszabályozót abszolút nem tervezek bele, eddig még egyik csövesemnél sem hiányzott.” Tadamm... Mondtam én.
Üdv!
Tudna valaki némi magyarázattal szolgálni a sémával kapcsolatban? 1, Az ellenállás értékek számomra kissé furák. Sejtem, hogy a 100kOhm feletti nagyságrendet másként írják a rajzon. Sejtésem van, de... 2, A két végcső rácslevezetőjének bekötése a negatív felé kissé fura számomra. Segítségül annyit, a rajz 1960-ban készült, de állítólag ekkorra a csöves technikában amit ki lehetett találni, az ki lett találva. Azóta csak variál a nép. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Ha tudod értelmezni a rajzot, akkor nincs gond. Amelyik ellenállás érték után 'k' van, az kOhm. Ahol van tizedesvessző, az MOhm-ban értendő. Ahol nincs, az csak Ohmban. A rácslevezetőnél az egy feszültségosztó a munkaponti feszültség beállítására. A kondik mind µF-ban értendőek, így logikus. Hát igen, az oroszoknál ez az ellenség megtévesztése miatt volt.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2014
Kicsit kicsillem a csatolókondikat - hacsak itt is nincs valami furmány - egyébként még a kapcsolás tápfeszét kellene megtippelnem... A segédrács2 határfeszültsége meghatározza, nem?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |