Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   383 / 564
(#) szell69 hozzászólása Feb 9, 2014 /

Készül a doboz az új hegesztőhöz.Kipróbáltam a TNY268 IC-t,szerintem nagyon jó.A trafó egy 19" LCD monitor CCFL trafója volt,az izzó 12V 5W és 14V-ot mértem rajt.A kis panel ment egész délután és semmi nem melegedett nem sípolt rajta.A másik CCFL trafóból csinálok egy gate trafót,szerintem oda is megfelel.
(#) GPeti1977 válasza Madand51 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Lehet nem lesz jó a RET-es impulzus transzformátor, az U*t min 110us, a Maci-nál1/35000)*0,45*14 = 180us. Telítődhet a ferrit. Esetleg 60kHz felett lenne jó.
Az hogy 3 tekercs van rajta nem lenne gond mert lemágnesező tekercs nélkül is megépíthető ekkor a primerrel párhuzamosan kötött dióda + 22V Zener diódával is lemágnesezhető a trafó.
Szintén gyári meghajtó trafót használtam -ha visszaolvasnál- de ennek csak két tekercse van ezért kettő trafó kellett meg Zener diódás lemágnesezés, az új teljes hidas hegesztőben 4 meghajtó transzformátor lesz.
(#) Ge Lee válasza sirály12 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

A hídhoz ugye 5 tekercses kell, nézz körül, vagy nézz olyan gyári gépet amelyikben ilyen van. Nem tudom hogy lehet-e utólag ilyet rendelni (mondjuk javításhoz), de az biztos hogy aranyárban van.
Kell egy 20-25mm körüli E mag vagy gyűrű, meg 1-2m 0,3-as huzal. Nem olyan nagy munka megtekerni, még gép sem kell hozzá. Bár ha azt akarod hogy szép legyen, meg kellően szorosan fel tudd tekerni, akkor nem árt csinálni egy "tekercselőgépet". E maghoz ez abból áll hogy fogsz egy hosszabb 5-ös vagy 6-os csavart, átdugod egy lemezen vagy egy lécen, a fejére meg hegesztesz egy pálcából hajtott kart, amit majd forgatsz. Lécből faragsz egy akkora darabot amekkora a cséve belseje, a közepét kifúrod és ráhajtod a csavarra. Ennyi.
(#) Madand51 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Van fenn a Cseh teljes hidas, ahol 2 db 3 tekercses trafót használ. Én ezt akarom legközelebb kipróbálni - először legalábbis csak a vezérlését.
(#) erdgab válasza dara hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Valóban nem bonyolult az a kis trafó elkészítése,de azt látom,hogy valamiért sokaknak nem sikerül.Én már ennél precízebb leírást nem tudok adni az elkészítésére,mint amilyet rajzoltam illetve leírtam itt a fórumon.Kis odafigyelés kell csak hozzá.Sanyi,én tudom,hogy mekkora érdemeid vannak hegesztő inverter készítésben,de tudod nem vagyunk egyformák.
(#) Dozis válasza szell69 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Milyen diódát használsz mert látom rendesen megvan vele szorva a hűtőborda
(#) GPeti1977 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

A kis trafónál inkább megfelelő szigetelést tartom fontosnak. Erről nem sok leírás van.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

A szigetelés kialakítása annak függvénye, hogy szükséges-e az érintésvédelmi leválasztás is, vagy csak a tekercseket akarjuk elszigetelni egymástól. Előbbi esetben kizárólag a gyártók által is alkalmazott sárga (vagy kék, pontos nevét, típusát nem tudom) ragasztószalag javallott legalább 2 rétegben a kúszóút figyelembevételével, utóbbi esetben pedig fel szoktam tekerni 2 réteg zsír vagy sütőpapírt, megtámogatva 1 réteg hőálló festőszalaggal. Eddig még sosem ütött át, de majd egyszer csak elkészül a szigetelésvizsgálóm is, és akkor meg tudom nézni hogy mi hogy bírja azt a 4kV-ot.
(#) Ge Lee válasza Madand51 hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Lehet használni 2 trafót sőt akár 4-et is, csak minek amikor az az 5 tekercs egy magon is elfér. A középsőhöz képest (ami ugye célszerűen a primer) a legalsónak és a legfelsőnek nyilván nagyobb szórása lesz mint a másodiknak és a harmadiknak, de ez egyrészt nem akkora gond a méretek miatt, másrészt mindig úgy csinálom hogy azok kapcsolják a másik félhidat, tehát 1-1 félhíd tekercseinek a szórása mindig ugyanakkora.
Vagy egy megfelelő méretű gyűrűre kell megcsinálni, és ott lehet egyetlen sorban az összes tekercs. Persze azt akkor nem lehet a hagyományos módon szigetelni, hanem lakkba kell mártogatni.
Ha nekem (meg másnak is) működik évek óta, akkor szerintem ez idő alatt már bebizonyította hogy meg lehet csinálni, és hogy nem szükséges bonyolítani.
(#) kala1982a válasza erdgab hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Talán még egy videó róla a youtube-ra
(#) Ge Lee válasza kala1982a hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Itt van a videó. A videón nem gate trafókat teker, a gate trafó tekerés ettől egyszerűbb. Tessék tanulni a kislánytól!
(#) Dozis válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

engem rábeszéltetek a dologra ismerősöm villanymotort is és trafókat is teker bár sima vasmagra tőle szereztem be vezetéket is és az ő általa használt prespánt szigetelésnek.a tanácsára le is lakkozom ne mozogjanak a vezetékek. A gate trafó alapja egy dvd tápból kibontott trafó lesz (30x22x6mm) a menetszámba nem vagyok biztos még.Csatolok róla képet.Ha elkészül rakok fel fotót róla.

CAM00121.jpg

(#) Ge Lee válasza Dozis hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Az biza nem lesz jó, mert légrés van benne. Akkor esetleg ha mondjuk van belőle még egy, és a két összeragasztott E-ből csak az egyiknek rövidebb a középső oszlopa. Mert akkor a kettőből lehet csinálni egy légrés nélkülit. Ha mindkét félmag közepe rövidítve van, akkor viszont nem.
(#) Dozis válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

köszi hogy szólsz legalább nem lesz kudarc.Linkeltem egy pc táp panelt ebből melyiket ajánlod gate trafónak?már ha használható

CAM00122.jpg

(#) dara válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2014 /

Ez a kislány nagyon tud,lehet tanulni tőle.
(#) _BiG_ válasza dara hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Szerintem meg a "tervezett elavulás" egyik eleme, hogy gyárts összetett alkatrészeket kapkodva...
(#) Temela válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

"Tervezett occóság"
(#) Ge Lee válasza Dozis hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Bejelöltem a képen. A felső nem, a másik kettő megfelel. Bár az egyik méretben elég kicsi, a másik meg nagy. A nagy biztos hogy jó lesz, a legelső gate trafóm nekem is ezen a magon volt. A kicsinél meg kell csinálni egy próbatekerést. Egyrészt hogy hány menet fér el egy sorban, másrészt hogy ráfér-e az 5 sor szigeteléssel együtt. Gyárilag 4 sor van rajta, de erre nem vennék mérget.

pctáp.jpg

(#) Ge Lee válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Egyrészt a videó valamennyire fel van gyorsítva, másrészt pont ez az az alkatrész ami sosem megy tönkre. Van tervezett elavulás, de ez annak nem része. A költséghatékonyságnak inkább.
(#) Dozis válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Igazából akkor hány menetre lenne szükség?Használom akkor a nagyot az biztosan megfelel. ha kell megtudom csinálni úgy a csévét hogy öt egyenlő részre osztom és akkor nem sorokba lesznek elválasztva hanem egymás mellé lesznek tekerve a tekercsek.
(#) Ge Lee válasza Dozis hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Ha mondasz egy pontos vaskeresztmetszetet és egy frekit, akkor tudok mondani egy hozzávetőleges (vagy minimum) menetszámot. De az igazi az ha meg van nézve szkópon is a dolog, gyönyörűen látszik hogy az adott menetszám sok vagy kevés.
Ha 5 részre osztod a csévét az nagyon nem lesz jó, mert akkor jó nagy szórási induktivitás lesz a tekercsek között, aminek egyenes következménye lesz az IGBT-kből felszálló füst.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2014
(#) csinga hozzászólása Feb 10, 2014 /

Üdv!
A RHRP3060 600 V 30 A tr=40 ns TO-220AC használhatom e antiparallel diódának IGBT mellé?
(#) Ge Lee válasza csinga hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Igen.
(#) hulala válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Én is most akarok készíteni egy meghajtó trafót de fogalmam sincs "honnan induljak" . Egy teljes hidasgép lenne . A meghajtó trafó primerje középmegcsapolásos , a vasmag lemezelt EI48-as és a frekvencia 250Hz és a vasmag keresztmetszet 2,25 cm2 . Tudnál valami irány menetszámot "ajánlani" ?
(#) mex válasza hulala hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Idézet:
„Tudnál valami irány menetszámot "ajánlani" ?”

Szerintem lesz irány, és menet ajánlás is külön-külön...
(#) hulala válasza mex hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Backi ... hát oda volt írva , hogy egyből nem is sikerült aztán hozzá kell még tekerni vagy le kell szedni pár menetet ( no meg szkóppal nézni) . Vagy te már tudod az "irányt "? Persze tudom a fogalmazásom elég pongyola .
(#) Ge Lee válasza hulala hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Én sem nagyon értem hogy milyen választ adjak, mert nem tudom hogy jön az inverterhez a 250Hz és a lemezelt mag.
(#) hulala válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Mert nekem nem jó a 20-30 kHz - 3 fázisból kell 1 fázisú AC .
(#) hulala válasza hulala hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Főtrafó primer 570V 100 menet - 1 menet szekunder ( 5,4-5,7 V és kb. 2000 A ) . Nagyfrekvencia nem nagyon jó ( "direkt" fröcskölnie kell !)
(#) Dozis válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 10, 2014 /

Szétszedtem a kis trafót amit gate meghajtónak akarok!
40kHz en akarom üzemelni a ferrit mérete (10,6mm x 7,3mm)
felraktam azt a kapcsolást amelyikből csinálni szeretném ill. a vasmagot is hogy biztos jó lesz-e
Addig nem akarok nyákot tervezni és maratni amíg a trafó méretében nem vagyok biztos.
ha minden apróság tisztázódik akkor nekilátok.
annyi kérdésem lenne még hogy a segédtáphoz használhatok e esetleg egy kapcsolóüzemű adapter belsejét vagy esetleg egy dvd tápot? Mekkora teljesítmény kelhet annak? 1A 12V-on?
Következő: »»   383 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem