Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   490 / 1210
(#) Hp41C válasza Hilo hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 1

- ADC és komparátor referencia,
- BOR beállítás,
- sebesség határ,
- kimenetek által vezérelt elemek: Elegendő lesz pl. a vezérelt tranzisztornak a bázisárama, FET -nek az Ugs,
- bemeneti szintillesztések,
- SMD tok esetén ICSP programozáskor külső tápot kellene használni a többi áramkör miatt, de a bulk erase minimum 4.5V -ot igényel. DIP tok forlalatban...
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2014
(#) bocios válasza Stefan hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Szia!

Értem, köszi!
(#) Hilo válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Köszönöm a válaszokat, akkor lehet másként közelítem meg a dolgokat.
Adott egy rádiós modul ami 3.3V al megy, ezért gondoltam hogy a PIC is 3.3V ról menne, í szintillesztéssel így nem lenne gond.
Kérdezek inkább mert nem teljesen vagyok biztos a dolgomban és elvégre ezért van a fórum.
- Ha nem használok AD convertert (ADC gondolom ennek a rövidítése) akkor ezzel nem kell foglalkoznom?
- BOR (ez az ami alacsony feszültségnél reseteli a PIC-et?) Ezzel mire kell figyelnem? confignál kikapcsolom és ennyi?
- Sebesség határ alatt a 10Mhz maximum értendő? (Nekem most ennyi bőven elég lenne)
- Figyelnem kell hogy olyan tranzisztort használjak aminek elég a 3.3V bázisáram a nyitáshoz?
-bemeneti szintillesztések: digitális bemenetnél 3.3V a logikai 1-es érték, erre kel figyelni?
- A programozásos rész nem tiszta, de másik megközelítés: Ha PICKit2 vel programozom 5V-on, külön nem a 3.3V os környezetben. Majd átrakom a "helyére" ahol már 3.3V os a környezet akkor ez így rendben van?
Köszönöm előre is és elnézést az értetlenkedésért!
(#) icserny válasza Hilo hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Idézet:
„BOR (ez az ami alacsony feszültségnél reseteli a PIC-et?) Ezzel mire kell figyelnem?”
Leginkább arra, hogy nehogy magasabb szintre legyen állítva a resetelési szint, mint a tervbe vett tápfeszültség... (Önprogramozásra képes PIC-nél nem célszerű letiltani a BOR-t!)
(#) Hilo válasza icserny hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Próbálom kibogarászni az adatlapot, de nem teljesen tiszta. BOR azt csinálja hogy ha a a tápfeszültség egy bizonyos szint alá esik akkor reseteli a PIC-et?
A 16f886 adatlapján jól vettem ki hogy az opciók: 2.1V vagy 4.0V? (vagy kikapcsolom)
Ergo ha én 3.3V ról szeretném működtetni akkor be kell állítanom hogy ez 2.1V legyen, ha nem ez az alapértelmezett. Másra kell figyelni ezzel kapcsolatban?
Köszönöm!
(#) icserny válasza Hilo hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 1

Idézet:
„BOR azt csinálja hogy ha a a tápfeszültség egy bizonyos szint alá esik akkor reseteli a PIC-et?”
Pontosabban: resetben tartja.
Idézet:
„Ergo ha én 3.3V ról szeretném működtetni akkor be kell állítanom hogy ez 2.1V legyen”
Igen.
(#) Hilo válasza icserny hozzászólására (») Feb 13, 2014 /

Köszönöm, utolsó kérdés ezzel kapcsolatban:
Ha a tápfeszültség vissza tér határérték fölé akkor megy a PIC tovább, resetből indul, mintha most kapott volna tápot és indulna? (Ha jól értem.)
(#) icserny válasza Hilo hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 1

Resetből indul, ami nem azonos a power-up resettel. Bővebben lásd: adatlap, felhasználói kézikönyv.
(#) Hp41C válasza Hilo hozzászólására (») Feb 13, 2014 / 1

Ezekre gondoltam.... Ha más környezetben programozod, mint ahol használod, akkor foglalat és DIP tokozás.
(#) Addye hozzászólása Feb 13, 2014 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy db 18F2550 programozásában. Nem vagyok jártas a témában, nem csináltam még ilyet és csak ezt az egyet kellene felprogramoznom, de ezért nem szeretnék építeni égetőt. Valaki Budapesten fel tudná nekem programozni?

Ugyanígy van egy db AVR-em is (ATMega644), amit hasonlóképp fel kellene programozni. Ebben is segítséget szeretnék kérni.

Előre köszönöm!
(#) Balagemann2031 hozzászólása Feb 15, 2014 /

Sziasztok! Szeretném a Microstick 2 kártyámat csatlakoztatni az MPLAB-hoz de inaktív a Starter Kits-menüpont. Mi lehet a probléma? A számítógép szerint az eszköz használatra kész.
(#) icserny válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Feb 15, 2014 / 1

Idézet:
„Mi lehet a probléma?”
Valószínűleg a Configure/Select Device menüben olyan eszköz van kiválasztva, amit a Microstick II. nem támogat.
(#) Balagemann2031 válasza icserny hozzászólására (») Feb 15, 2014 /

Az MPLAB v8.70 ezek szerint nem támogatja a PIC24FJ64GB002-t, a többit viszont igen!
(#) NyariG hozzászólása Feb 16, 2014 /

ez az sd foglalat szerintetek szintillesztett? Vagy ezt csak akkor tudom meg ha ráadom az 5 voltot és megmérem mennyi lesz az érintkezőkön?
(#) icserny válasza NyariG hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Idézet:
„ez az sd foglalat szerintetek szintillesztett?”
Nem úgy néz ki. Csak egy 5v -> 3,3 V-os feszültségstabilizátort látok rajta, meg néhány soros ellenállást. Ennek ellenére Arduino kompatibilisnek hirdetik. Szóval lehet próbálkozni... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) Pali79 hozzászólása Feb 16, 2014 /

Sziasztok! Megépítettem ezt a fordulatszámmérőt. Remekül működik viszont a tesztek során azt vettem észre, hogy kb 4500-ig mér, utána a fordulat növekedésével elölről kezdi a számolást. Nagy fordulatoknál is már, csak hát igazából nem lehet tudni mennyi az annyi.
Gondolom "csak" a szoftveren kellene változtatni a méréshatár kiterjesztéséhez. Ehhez szeretnék egy kis útmutatást kérni, mert a forráskód ráadásul több darabban van és azt sem tudom melyikhez kéne nyúlni.
Köszönöm!
(#) progee válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Autónak, vagy ventilátornak méred a fordulatszámát?
A fordulatonkénti impulzusjelet milyen módszerrel veszed le a motorról?
(#) Pali79 válasza progee hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Igazából univerzális dologra használom. A jeladó optokapu amiben forog egy tárcsa amin két bemetszés van.
(#) pillesoft hozzászólása Feb 18, 2014 /

Sziasztok!
Valami miatt nem működik a PICKIT3 programozóm. Egész pontosan MPLABX nem tudja programozni a chipet.
Ezt mondja:
"The programmer could not be started: Could not connect to tool hardware: PICkit3PlatformTool, com.microchip.mplab.mdbcore.PICKit3Tool.PICkit3DbgToolManager"
Felraktam a PICKIT3 v3.10 tool-t is, ebben működik a programozás.
De azért kellene a MPLABX-ben, mert ott tudnám debugolni a kódot.

MPLABX 1.95-ben is már jött ez a hiba, de most upgradeltem MPLABX 2.0 és XC8 1.3-ra, ugyanaz a probléma.
Nézegettem más fórumokat, de nem találtam megoldást...
(#) kissi válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Szia!

Nem használom még az MPLABX-et, de úgy tudom, hogy van hozzá egy "MPLAB Device Driver Switcher", amivel kiválaszthatod, hogy melyik programozó készüléket használod/engedélyezed az MPLABX alatt! Ez be van állítva ?!
(#) pillesoft válasza kissi hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Szia!

Őszintén szólva megnéztem, de ha jól emlékszem nem láttam a PICKIT3 ott (másik gépen vagyok most)
A project beállításoknál adtam hozzá a PICKIT3, és eddig működött. Volt egszer olyan, hogy át kellett állítani a Vdd-t 5V-ról kisebbre, de most még akkor is ezt a hibát dobja, ha kikattintom a Power option-t.

Te milyen IDE-t használsz? Tudsz debugolni? Mert simán váltok bármire, ha lehet debugolni.
(#) usane válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Microchip fórumon azt írják ,USB probléma.
Leginkább usb3.0 esetén fordul elő.
Ha USB3-ba dugtad, akkor próbáld USB2.0 csatiba. Ha van külső tápos USB HUB-od azzal állítólag menni fog.
Azt is próbáld amit kissi írt.
Látom régebben működött. Mit változtattál?
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2014
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

(#) pillesoft válasza usane hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Igen, ilyen javaslatot én is láttam, de ez egy régi laptop nincs usb3-ja. habár win7 van rajta. Persze már átdugtam másik USB-be is ...

Hogy mit változtattam?
Szerintem felraktam a PICKIT3 v3.10 programozó tool-t (majdnem ugyanolyan UI van mint a PICKIT2-nél). Viszont pont ezzel tudom programozni a chipet.

De debug az csak MPLABX-ben megy
(#) NyariG válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Mintha olyant hallottam volna hogy a pickit3 nem tudja meghajtani az áramkört. Szóval probáld ki úgy hogy kivülröl táplálod az áramkört meg az pk3 ról.
(#) ktamas66 válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Én is kipróbáltam. Felraktam a 2.0 verziót, és nem működött vele. A leggyorsabb megoldás a 1.xx verzió visszarakása volt .
(#) kissi válasza ktamas66 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Ő azt írja, hogy azzal megy...!
(#) kissi válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

"Sima" MPLAB IDE 8.92
(#) pillesoft válasza kissi hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

Most megnéztem a device driver switcher-t
Real ICE
ICD3
PM3
PIC32 SK
van felsorolva a Tool Group and Action list box-ba
Sztem ez egyik sem a PICKIT3 ...
(#) pillesoft válasza pillesoft hozzászólására (») Feb 18, 2014 /

OK,
Megvan a megoldás miért nem működött MPLAB alatt a PICKIT3.
Említettem, hogy felraktam a PICkit 3 Programmer App and Scripting Tool v3.10 (Bővebben: Link)
Ahhoz, hogy ezt tudjam használni le kellett töltenem egy firmware-t (vmi <PK3OSxxxxxx.hex>)
És most olvastam a readme file-ba, hogy ha
Idézet:
„Please be aware that this OS is not compatible with MPLAB IDE, so to be able to
talk to MPLAB IDE again, <Tools/Revert to MPLAB mode> will need to be selected.
This reverts the PICkit 3 to bootloader mode so that MPLAB IDE can update the
PICkit 3 with MPLAB IDE compatible firmware.”

Innentől fogva megy a programozás MPLABX-n, minden gond nélkül!
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
Következő: »»   490 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem