Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
en egy MCP1258-assal terveztem a stabilizálást.
Nem kompatibilis? Ezt sehol nem olvastam... tudsz dobni linket?
-> Dataseet?
Minek egy bonyolultabb IC, ha egy 7805 bonyolultsagu is jo?
Egy ilyen eszkoz eseten en is kivancsi lennek a hitelesitesre.
Sziasztok ismét egy problémával fordulnék hozzátok, van egy arduino unom mely eddig az ultrahang érzékelövel jól müködött de jelenleg már nem mér távolságott.
Probálkoztam több progival is de semmi eredménye. Nagy kérdés mi lehet a probléma, ha valaki tudna segieni megköszöném.
Egy ilyen LCD-t szeretnek hasznalni: http://www.farnell.com/datasheets/653645.pdf namarmost a kerdes az lenne, hogy ahhoz, hogy lassam a mert adatokat rajta, akkor most arduino digitalis kimenetere az 5.labat kell kotnom ami R/W vagy 7-14?
Az R/W lábat nem használjuk, tehát a földre kell kötni (mindig írás zajlik). A vezérlés a Liquid Crystal könyvtárral egyszerűen megoldható: arduino.cc/en/Tutorial/LiquidCrystal
Ha jól csalódom, a print metódus ugyanúgy használható, mint a Serial library esetében.
Ha LCD-re 3V helyett 3,3-at kötök nem akkora gond, ugye?
Az adatlapon fel szokták tüntetni a maximum feszültséget, de ha gond, akkor köss sorba egy germánium diódát, azon esik 0,3V, és máris ott vagy ahol kell.
Idézet: Főleg hogy akár 4,5 V-is lehetne az adatlap szerint... „Ha LCD-re 3V helyett 3,3-at kötök nem akkora gond, ugye?”
Aha, már látom, hát az fölött valahogy elsiklottam...
bekötöttem, bemásoltam a kódot próba képp, minden le is futott, semmi hibat nem irt ki, de "se kép-se hang" hol lehet a gond?
Idézet: Hogyan? Például mennyi Vo?„bekötöttem” Idézet: PL. ott, hogy alacsony tápfeszültség esetén a kontrasztfeszültség már a negatív tartományba esik. „hol lehet a gond?” A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
Sziasztok!
Elméleti síkon kérdezem, hogy az aurduinoból vissza lehet-e nyerni a programot? Tegyük fel, hogy van egy program bele írva, ami már nincs meg, vagy nem nálam van, de szeretnék egy másik programot beleírni, úgy, hogy az előzőt később visszatölthessem bele. Megoldható?
Ha a chip nincs olvasás ellen levédve, akkor külső programozóval a flash kiolvasható. De forráskódig nem lehet eljutni.
Rendben köszi.
Idézet: „De forráskódig nem lehet eljutni.” Pontosabban vissza lehet fejteni, kommentek persze nem lesznek meg... Amit ember írt, azt másik ember ki tudja találni
Sziasztok
Rendeltem egy Ardunio Nano-t kipróbálás céljából. Szeretnék megismerkedni kicsit a Ardunioval. Keresgéltem a neten, de nem egyértelmű, hogy gyárilag benne van a bootloader vagy nekem kell felprogramozni. Köszi.
Benne kell, hogy legyen. Sőt, egy LED villogtató alkalmazás (Blink) is benne szokott lenni "gyárilag".
Hali,
sikeresen megsütöttem a nano v3 feszültségszabályzóját. Ez jó lesz helyette? Bővebben: Link Nem 0,5A, hanem 1A Ami megfelelő lenne, 0,5A, az majdnem a panel árába van. (kínai). Előre is köszi.
Ellenőrizd a lábak bekötését, mert ahány gyártó/típus, annyiféle sorrendben osztják ki a Vin, GND, Vout lábakat!
Üdv.
Én jelenleg egy Arduino vezérelte digitális hangerőszabályozón dolgozok. Ez a digit IC 0-255 tartományban működik, 0-nál teljesen halk, 255-nél max hangerő. Most távirányítóval szabályozom, ha nyomok egyet a hangerő-fel gombon, akkor hozzáad az aktuális értékhez +1-et. Ha hangerő-le, akkor -1. Szeretném kibővíteni valahogy egy potenciométerrel, amit az Arduino analog bemenetére kötök. Sikerült már potival egy LED fényerejét PWM-ben szabályozni, ami ugye szintén 0-255 érték. Csak itt az a gond, hogy "ha tekerem-ha nem" a potit, akkor is beolvassa az értéket a program, így tegyük fel, ha jelenleg a hangerő 192 érték a poti állása miatt, akkor ha a távirányítón növelem ezt az értéket, akkor vissza fog ugrani a hangerő értéke a poti állásához. Van valami ötletetek, hogyan lehetne csak a poti tekerésekor kiolvastatni az értékét?
A potméter esetén nem léptetni kellene, hanem a potméter állásából kiszámolni (valószínűleg nem lesz jó ehhez a lineáris szabályozás, mert hangerőszabályozáshoz logaritmikus potmétert használnak).
10 bites ADC esetén 4-gyel történő osztás, vagy 2 bittel történő jobbraléptetés skáláz 0-255-re. A digitális potmétert csak akkor érdemes újraírni, ha az új érték eltér a legutoljára kiküldöttől.
Tegyük fel, hogy fel van tekerve a hangerő a potenciométerrel. Te lehalkítod a távirányítóval. Utána pedig elkezded hangosítani a potenciométerrel. Ekkor hirtelen nagyot ugrik a hangerő!
Mivel távirányítót is akarsz használni, így két megoldás lehetséges: - Kicseréled a potmétert egy enkoderre. - A távirányító, egy léptető motort vagy egy szervomotort forgat. A motor forgatja a potenciométert. A gyári készülékekben is ez a két megoldás létezik. Idézet: Ezt potival potiként nem is tudod jól megoldani szerintem, mert az icserny kolléga által javasoltat lehetne csinálni, de mi van ha megmoccan a poti / zaj kerül rá ? --> rögtön visszaáll a poti által mutatott értékre, aminek adott esetben "ordítás" vagy elnémulás lehet a következménye ! Inkább használd a potit 3 szintű adóként: középállás ( AD pl. 80-160 ), semmi nem történik, alacsony állás ( AD < 80 ) hangerő léptetése egyesével lefelé, magas állás ( 160<AD) hangerő léptetése egyesével felfelé! Ha van még programozói tudásod, akkor árnyalhatod: pl. 1s -nál tovább az adott állásban --> gyors léptetés vagy nem 3 hanem 5 szint felvételével további léptetési sebességeket (egyesével, ötösével,stb. ), értékeket is felvehetsz! „Csak itt az a gond, hogy "ha tekerem-ha nem" a potit, akkor is beolvassa az értéket a program, így tegyük fel, ha jelenleg a hangerő 192 érték a poti állása miatt, akkor ha a távirányítón növelem ezt az értéket, akkor vissza fog ugrani a hangerő értéke a poti állásához.” A poti helyett esetleg inkrementális jeladót is használhatsz, a "nagyok" ezt szokták alkalmazni manapság, de a potival is megoldható a leírtak szerint! Remélem tudod a javaslatomat használni! A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
Idézet: Ez tűnik a legésszerűbb megoldásnak. „- Kicseréled a potmétert egy enkoderre.”
Mega2560 van, így ezzel nincs probléma
Egyébként nekem teljesen megfelelne ez a működés: Idézet: „De mi van ha megmoccan a poti / zaj kerül rá ? --> rögtön visszaáll a poti által mutatott értékre, aminek adott esetben "ordítás" vagy elnémulás lehet a következménye” Mivel a potméteres szabályozás csak vésztartalék lenne arra az esetre, ha netán eltűnik a távirányító. A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2014
Idézet: Akkor úgy kell megírni a programot, hogy normál esetben vagy ne figyeljen rá a mikrovezérlő, vagy pedig legyen valami hiszterézis, hogy a Kissi kolléga által felvetett probléma ne jelentkezzen minden "rezdülésre". Esetleg lehet kapcsolós potméter (egy bemenet beáldozásával figyelni lehet a kapcsoló állapotát), vagy az a megoldás, hogy Reset után az első komolyan vett potméter tekerésnek erőteljesnek kell lennie ("nagy" változás) segíthet elkerülni a kínos eseteket. „a potméteres szabályozás csak vésztartalék lenne” |
Bejelentkezés
Hirdetés |