Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MPLAB kérdések
Ki adja mértem a pickit3 a táp forrás.Frissítettem az MPLAB-ot 8.92-re most már más a jelenség már törölni olvasni is tudom de programozásnál a következőt kapom.
Idézet: „Programming... The following memory regions failed to program correctly: Program Memory Address: 00000001 Expected Value: 0000008a Received Value: 00003fff Programming failed” A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Rajzold le a kapcsolást, amire a pickit3 rá van kötve.
Nincs mit rajzolni dugdosós panelon van a pic arra pedig bemadzagolva a programozó.
Pickit2-vel tudom programozni a programozóval, de pickit3 mplab alatt nem viszi. ez érthetetlen számomra...
Amennyiben a MCPR funkció le van tiltva, belső oszcillátort használ a konfiguráció és a PGC és/vagy PGC lábakat kimenetnek állítja be rögtön a program elején, a programozó nem tudja felvenni a kapcsolatot a kontrollerrel. Ekkor a Use Vpp First Programming Entry mód segííthet.
Ebben az esetben érdemes a program elejére 5 - 10ms késleltetést tenni még a PGC és/vagy PGC kimenetté állítása elé. Idézet: „Nincs mit rajzolni dugdosós panelon van a pic arra pedig bemadzagolva a programozó.” Akkor azért nem működik. A PIC natúr rákötve kevés! Kell neki 100nF kerámia a táplábaihoz (nem 20 centivel odébb, hanem a lábaihoz közvetlenül), plusz kell neki egy felhúzó ellenállás (mondjuk 10-15kohm) az MCLR és a táplába közé. Ezek nélkül vagy megy, vagy nem. Az, hogy tegnap ment, nem garancia arra, hogy holnap is menni fog. Ahogy amikor a jobbkezes utcában éppen nem jön senki, az se garancia arra, hogy akkor most már holnap se fog.
Kétlem, hogy ez lenne ezt a dolgot mindre rá lehet húzni de azért megnézem. A hasonlatot nem tudom hava tenni nem igazán építő jellegű....Azért köszönöm, hogy segíteni próbálsz rögtön írom hogy ez volt-e a ludas.
Jól sejtettem semmi köze a kondihoz mclr-hez...
Idézet: hól tudom esetemben az mplab-ban ezt beállítani? Nekem az lenne a lényeg, hogy tudjam mplab-ból pickit3-al programozni a 12f617-et. „Ekkor a Use Vpp First Programming Entry mód segííthet.”
Az MPLAB X péda programjait tanulgatom, I2C 24C64 eppromot üzemeltem be de nem működött, 2 csatornás digit szkóp társaságában sikerült rájönni a hibára, az I2C Restart után be kellett tennem némi késleltetést mert különben kiakadt, lehet rossz a mintaprogram vagy más oka van?
Nem csodálkoznék rajta, az MPLAB X egy nagy hiba volt a Microchip részéről.
Fejtsd ki bővebben, én egy kicsit csalódtam benne pedig sokat beruháztunk rá, ugye egyszerűbb programokat megírok magamtól de ethernet, usb alkalmazásoknál már kell egy kis mankó a gyártó részéről, van ami szépen ki van dolgozva pl az usb kezelés, de az ethernet amire most legnagyobb szükség lenne már nem annyira, egy Arduino-s alkalmazáshoz sokkal több minden van, és értelmesebb példákkal amiből el lehet indulni. Van még PIC hez az MPIDE ami az Arduino egy félig működő kidolgozatlan utánzata, de szerintem nem jó semmire.
Csak annyi, hogy szerintem feleslegesen "újítottak" az MPLAB X-el, az MPLAB v8.xx sorozat elég jó volt szerintem, egymásra épültek a javítások. Aztán ezt befejezték, és csináltak egy (részben) új környezetet, melyben rejtőznek hibák.. Szóval én feleslegesnek tartottam ezt a lépését a Microchipnek, jobb lett volna, ha viszik tovább a v8.xx szériát.
De egyébként nincs vele semmi bajom (leszámítva, hogy valószínűleg át kell majd térni nekem is az MPLAB X-re egy pár év múlva), mert nagyon jól felépített programról van szó, abból a szempontból is, hogy bitszinten végig lehet követni egy bármennyire összetett programot (pl. MPLAB SIM) Nézted a "Microchip Solutions" példákat? Abban van egy pár TCPIP-s projekt is.
Néztem a példákat csakhogy mysql adatbázisba szeretnék írni ami pont nincs meg, egyszerűbb dolgokat hogy a böhöm PC-ket ki lehessen váltani. Arduino-ra találtam példát ha más nem ez lesz alkalmazva csak a PIC hez van meg minden cucc.
Szia!
Az MpLab -ban sajnos nem tudod állítani, de a PICkit2 saját programjában lehet. A PICkit3 -é (ha jól tudom, a program egy PICkit2 -t csinál belőle) is tudja. Az MpLab X -en hol kellene keresni, nem tudom - nem használom.
PICkit2 progival megy nekem is csont nélkül mplabx-et én sem ismerem, mplab 8.95 most nálam a futó verzió. Nem nagy gond mert töltöm pickit2 vel csak idegesítő ha már tudja a pickit3 miért nem viszi...
MPLAB-ot lehet általános asssembly fejlesztőként használni?
(hogy nem PIC-et, hanem a PC-t programozni)
Nem hiszem, de lehet, hogy valaki kitalált már valami plugint...
Az aktuális MPLAB-ra gondolsz? Az egy Netbeans, pluginnel kiegészítve, hogy a Microchip dolgait is ismerje (fordítók, debugger, stb). Amit a Netbeans tud, azt ez is tudja. Ill. ha nem kellenek a Microchipes dolgok, akkor használhatsz egy mezei Netbeans-t is.
A régi MPLAB end-of-life, azaz véget ért a fejlesztése.
AZ MPLAB X lenne az új?
Már egy ideje...
már egy ideje használom a NetBeans C hez, de nagyon nem csípem, iszonyat lassú... inkább maradok a régi MPLABnál...
Én Eclipse-et használok, és nincs vele problémám. A Code::Blocks-t is szeretik sokan.
és a NetBeans-be hogy lehet beintegrálni az MPLAB-ot? vagy gyakorlatilag 2x lesz fent a netbeans a gépen...?
Kétszer lesz fent. Egyszer régen még azt írták, hogy nem tiszta Netbeans van alattuk, mert bizonyos alap dolgokba is bele kellett nyúlniuk, de ha azok a változtatások belenőnek a rendes Netbeansbe, akkor színtisztán plugin lesz az ő cuccuk, és akkor egy mezei Netbeansbe is bele lehet majd integrálni.
Sziasztok!
Feltelepítettem Win7 alá az MPLAB X- et. Mi lehet az oka, hogy nem ismeri fel a PIC18F Starter Kit-et? A sima MPLAB tudja használni. Kösz.
Szia!
Ha nem muszáj, akkor ne használd szerintem, véleményem szerint egy nagy rakás kaka az MPLAB X. Legalábbis teli van hibákkal, és cserébe nem kapsz semmit, csak hogy támogatja a legújabb csillivilli PIC-eket, amiknek nem feltétlenül van értelmük. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Sziasztok!
Én is hasonló hibaüzenetet kaptam. PICkit 3 detected Connecting to PICkit 3... Running self test... Self test completed Firmware Suite Version...... 01.29.44 Firmware type......................Midrange PICkit 3 Connected. Device ID Revision = 00000005 Programming... The following memory regions failed to program correctly: Program Memory Address: 00000000 Expected Value: 00002805 Received Value: 00003fff Programming failed MPlab8.92-vel firkálnám PK3-on keresztül. PIK16F819 A pik próba panelon IC foglalatba van berakva. Semmi plusz áramkör nincs hozzá rakva. (Vpp, Vdd, Vss, PGD, PGC, LVP) lábak mind a megfelelő helyre van kötve. CONFIG-ja (2F38h): Belső órajel, MCLR funkció (CP_OFF, CCP1_RB3, DEBUG_OFF, WRT_ENABLE_OFF, CPD_OFF, LVP_OFF, BODEN_OFF, MCLR_ON, PWRTE_OFF, WDT_OFF, INTRC_IO) Van valakinek ötlete? Köszönöm!
Sziasztok!
Többször olvastam itt a fórumban és más oldalakon is, hogy az MPLAB X környezettel vannak teljesítmény ügyileg (is) problémák, ezt én is tapasztaltam már többször, a régebbi MPLAB verziókhoz képest időnként az MPLAB X szörnyen lassú tud lenni. Java programozó révén, gondoltam megpróbálok némi segítséget nyújtani ez ügyben, a mindennapokban is gyakran kell szoftvereket optimalizálnom, remélem itt is lesz némi haszna. A lista nem teljes, ha valaki tud még hozzá írni/kiegészíteni, az remek lenne. Kimondott MPLAB X témát nem találtam, láttam itt már voltak MPLAB X kérdések, ezért ide írom. CPU és Memória ----------------- Itt a cél, hogy találjunk egy elfogadható arányt a CPU használat és a memóriafoglalásra nézve, azaz kompromisszumot kell kötni. Más konfigurációknál más lehet tehát az alábbi JVM kapcsolók hatása, illetve van, akinek a kisebb CPU használat, van, akinek a kevesebb memóriafoglalás a fontosabb. Tehát próbáljunk ki több konfigurációt is. Természetesen Linux,MacOS,Windows környezeteken is működnek a kapcsolók. A grafikával kapcsolatos résznél fontos, hogy jó driver már legyen a videokártyánkhoz telepítve. Csak Oracle JVM implementáción próbáltam ki ezeket, más JVM-eken nem tudom a hatását (JRockit,GCJ,stb..) -J-Xms,-J-Xmx Meghatározza a JVM heap terület minimális (-Xms) induláskor lefoglalt területét, illetve a megengedett legnagyobb heap területet (-Xmx) amit menet közben foglal el, próbáljuk meg a kettőt egyforma értékre állítani így kevesebb GC művelet lesz, kisebb lesz a memória töredezettség Gyakori "out of memory error" esetén legalább az Xmx -et meg kell növelni, ha tehetjük, gyakori "perm gen space" esetén: (ez azt jelenti, hogy a JVM "permament memory space" területe állandóan betelik) növeljük meg az ide tartozó paramétert: -J-XXermSize, -J-XX:MaxPermSize lehetőség szerint ezek is legyenek egyformák, szintén csökkentve a GC művelet gyakoriságát -J-XX:+CMSClassUnloadingEnabled -J-XX:+CMSPermGenSweepingEnabled Különösen kis memóriájú gépeknél érhetünk el vele eredményeket, kevesebb memóriafoglalás mellett magasabb CPU használat várható. Engedélyezi a JVM-ben a nem használt osztály példányok törlését a memóriából. -J-XX:+UseParallelGC vagy -J-XX:+UseConcMarkSweepGC Bekapcsolja a JVM Garbage Collector többprocesszoros párhuzamos módját, tehát ezt csak több processzoros (vagy többmagos) környezetben kapcsoljuk be, ez a két kapcsoló kizárólagos, azaz csak egyiket használhatjuk egyszerre, érdemes kipróbálni mind a kettőt, azonban magasabb lesz a memória fogyasztás, kisebb CPU kihasználtság mellett -J-XX:CompileThreshold=1 - 1500 Az MPLAB X indulási ideje ettől (akár jelentősen) lassabb lehet, ezzel az összes bytecode már induláskor natív kódra fordul (egyébként csak később történik ez meg) ezért lassabb az indulás, viszont amikor már fut az IDE a natív kód már gyorsabb lesz, mint a bytecode. A client JVM alapértelmezett értéke itt 1500, tehát innen induljunk lefelé, FIGYELEM jelentősen meg fog növekedni az induláskori CPU használat és vele együtt az indulási idő. Grafika, renderelés ------------------ -J-Dsun.java2d.opengl=true Hardware-es OpenGL támogatás bekapcsolása, használjuk, ha a videokártyánk tudja (újabbak biztosan) -J-Dsun.java2d.d3d=false Az előző kapcsoló párja, ez kikapcsolja a Microsoft DirectDraw támogatást (így csak az OpenGL marad) -J-Dawt.nativeDoubleBuffering=true Amennyiben operációs rendszer által támogatva van a double buffer képesség és nem használjuk az MPLAB X futtatására a gépet távolról (távoli asztal,vnc..) akkor ez segíthet a renderelés felgyorsításában. A fentiekhez legalább Oracle Java Runtime 1.6 szükséges. Érdemes a legfrissebb Java futtatói környezetet telepíteni (és frissíteni), mert az újabb verziókban jelenhetnek meg fejlesztések a teljesítményre nézve is. Akiket mélyebben érdekel JVM optimalizálás: http://www.oracle.com/technetwork/java/gc-tuning-5-138395.html Néhány példa: 1.,Az én környezetemen egy bevált beállítás (Windows 8.1 64bit, Dual Core 2.2GHZ Intel, 4GB memória) default_options="-J-Dnb.FileChooser.useShellFolders=false -J-Dcrownking.stream.verbosity=very-quiet -J-Xms1024m -J-Xmx1024m -J-XXermSize=384m -J-XX:MaxPermSize=384m -J-XX:+UseConcMarkSweepGC -J-XX:+CMSClassUnloadingEnabled -J-Dsun.java2d.opengl=true -J-Dsun.java2d.d3d=false -J-Dawt.nativeDoubleBuffering=true" 2.,Minimális memória felhasználás: (csak néhány forrásfájl megnyitására, kis projectekhez, különben jön az "Out of memory error"!) default_options="-J-Dnb.FileChooser.useShellFolders=false -J-Dcrownking.stream.verbosity=very-quiet -J-Xms256m -J-Xmx256m -J-XXermSize=128m -J-XX:MaxPermSize=128m" (amennyiben bőven van memóriánk nyugodtan, húzzuk fel (64bit-en) a Xms,Xmx paramétereket akár 4096m -re is, ha (több) nagyobb projectünk van, sok megnyitott forrásfájllal.) 3.,CPU-ra való optimalizálás -hoz attól függően, hogy egymagos, többmagos próbáljuk ki a -J-XX:+UseParallelGC vagy -J-XX:+UseConcMarkSweepGC kapcsolókat. A lényeg, hogy ezek segítségével a JVM GC képes a háttérben külön magon/processzoron futni és nem tartja fel a fő szálat, ami esetünkben az MPLAB X felülete. Ha gyakran tapasztaljuk, hogy időnként az egész felület „lefagy” egy darabig azaz nem válaszol, akkor éppen fut a GC és sajnos feltartja a fő szálat, próbáljuk ki ezeket az opciókat (JVM heap terület növelése mellett. Feladatkezelőben windows-s alatt a "javaw.exe" tevékenységét figyeljük (feltéve, hogy nem fut más java-s alkalmazásunk, ez az egy lesz csak a listában), ne az mplab_ide.exe -t. A szerkesztés menete: - lépjünk ki az Mplab X -ből - készítsünk egy biztonsági másolatot az MPLAB X telepítési mappájában található mplab_ide\etc\mplab_ide.conf fájlról (pl.: c:\Program Files (x86)\Microchip\MPLABX\mplab_ide\etc\mplab_ide.conf) - nyissuk meg szerkesztésre Keressük meg a "default_options" sort, ahol a jelenlegi JVM paraméterek fel vannak sorolva, néhányat tehát már meg találunk elég csak módosítani, ha szeretnénk (pl. -J-Xms) az újakat pedig egyszerűen szúrjuk a végére egy szóközt hagyva - mentés után indulhat az MPLAB X Viktor
Amiket leirtal, azok forditotol fuggetlenek? Azaz XC8, XC16 ill XC32-re gondolok, esetleg ezen belul is az optimalizacios szintre (Free, Std, Pro).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |