Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2319 / 3985
(#) Zagrebin válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Hu köszi! Akkor jól gondoltam csak nem voltam benne biztos.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2014
(#) proli007 válasza Zagrebin hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Hello! Ha a TL317 a szabályozási tartományán belül van, akkor az Out és ADJ lába között a belső 1,2V referencia feszültség mérhető. Mivel elő van írva a stabilizátornak minimálisan 5mA alapterhelés, ezért szoktak ide 240ohm-ot tenni. 1,2V/240ohm=5mA Így egyből biztosított az alapterhelés is. Ha az ellenállás nem annyi, akkor terheletlenül esetleg nem lehet leszabályozni a stabilizátort 1,2V-ig.
(#) Zagrebin válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Köszi! Jó tudni

Én a kapcsolós megoldást szeretném meg valósítani.
"Raszteres" nyákra csinálnám szerintem valami hasonlóan kéne kinézni.
Biztos nem jó ,mert ez az első próbálkozásom, de az ember a hibáiból tanul ezért véleményt kérek, hogy mit rontottam el. Előre is köszi.
(#) elektroncso válasza Zagrebin hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Ha jól értem a feketével bekarikázott pontokat szeretnéd összekötni. Akkor jó, csak arra vigyázz hogy a LM317-nek a lábkiosztása nem úgy van a valóságban, mint ahogy a kapcsolási rajzon.
(#) Zagrebin válasza elektroncso hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Tényleg jó? Húú nem gondoltam volna. Igen jól érted.

Igen tudom van itt az oldalon egy cikk a Topi-tól és abban jól látható, hogy hogyan néz ki.

Még egy kérdés nekem 5db ventilátort kellene vezérelnem külön-külön, természetesen tisztában vagyok vele, hogy akkor 5 áramkörre van szükségem.
Viszont ezt az 5 áramkört köthetem-e a PC-tápon 1 csatlakozóra?
(#) Zagrebin hozzászólása Jún 1, 2014 /

Mekkora diódára lesz szükségem? Egyébként kihagytam a két LED előtti ellenállást. http://www.hestore.hu/prod_10023064.html mondjuk ez jó?
(#) mikrokapcsolo válasza Zagrebin hozzászólására (») Jún 1, 2014 / 1

Akkora diódára, ami elbírja a venti vagy bármilyen fogyasztód áramát. Az 1N4148 csak 100mA-t bír, ami több mint valószínű, hogy kevés lesz. Egy 1N4007 megfelel például. és még olcsóbb is : )
(#) Zagrebin válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Köszi!

Köszi!

Össze is válogattam, hogy mi kellene átnézi nekem valaki, hogy hülyeséget ne vegyek? Köszi előre is!!!!!!!!!!!

http:Dióda

Kapcsoló

Led zöld

Led kék

Kerámia kondi

Potenciométer

Feszültségszabályzó IC

240 R 1% Fémréteg ellenállás 0,6W

1 K 1% Fémréteg ellenállás 0,4W

1 µF / 50V ELCO RADIAL 4x7 RM1,5

510 R 1% Fémréteg ellenállás 0,6W

430 R 1% Fémréteg ellenállás 0,6W

A kék leded szándékosan olyan kicsi? 1,8mm. Ellenállásaid vannak? 1µF-os kondi?

Használd a LINK gombot, és egy felkiáltójel is azt jelenti, mint tizenegy darab.

A led az véletlen lett olyan kicsi.

Ár lista

talán így jó lesz

Ez így nem jó, mert ezen az oldalon mindenki a saátját látja. A kosár exportálására rákattintva egy letölthető, azt hiszem xls fájlt pedig mindenki meg tudja nézni, ha beimportálja a kosarába, de így nem.
(#) Kikid500 hozzászólása Jún 1, 2014 /

Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem és problémám.
A képen egy suzuki swift első lámpa motorjának az elektronikája látható.
Szét lett szedve mert nem működött,a másik oldali jó.
Szétszedve láttam hogy már szedték szét ,nem a legprofibb módon.
A kis-villanymotor jó benne ,mechanizmus része jó ,itt vannak gondok.
Próbáltam a legjobb képet készíteni ,hogy a kis kondi(104 esm) meg egy ellenállás ,szinkód alapján kék kék zöld bordó barna 66,5komh.-ezeknél látom azt hogy feketés ,ezeken kivül mást érdemes e még kicserélni?mit vegyek még hozzá ?a nyákot összekötöm kis kábellel vagy ellenállás lábaival ,egy próbát megérne .
(#) kadarist válasza Kikid500 hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Szia!
Ez jól szét van törve. Egyéb hibát nem látok.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Jún 1, 2014 /

Sziasztok!
Van egy fénycső armatúrám, amiben egy elektronikus előtét van. Volt, igazából. Szétszedtem, és megvan a két hibás alkatrész, két db 1300br, to126 tokban. az egyiknek lepukkant a fele, a másik minden irányban rövidsztárlat. Google barátom azt mondta, hogy ők tranzisztorok voltak, legalábbis egy pár nappal ezelőtt. A HEStore-ban nem találtam őket. Mivel lehet helyettesíteni? Az őket hajtó - illetbe a bázisukat- ellenállásoknak is hiányzik egy részük, de a színkódot le tudtam olvasni. Mi okozhatta a tönkremenetelüket? Más alkatrész szemre éppnek tűnik.

Elvileg ez az. Légyszi válaszoljon valaki. Előre is köszi.

A diódákból nem 10 db kell az 5 egységhez? A kék led még mindig a kicsi. Esetleg, opcionális még a potikra forgatógombot is venni, kényelmesebb a fogása.
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Szia!
Keresd MJE13003 néven.
(#) mikrokapcsolo válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Oh, így mindjárt más. Ezek cseréjével remélem megoldódik a gond, köszi.
(#) Kikid500 hozzászólása Jún 1, 2014 /

Meglett a kis darabja a lámpa magasság állító motor elektronikájának ,jól raktam össze ?holnap majd veszek egy kondit bele .

Igen rosszat küldtem el. Egyébként nagyon szépen köszönöm a segítséget.A javított így fest:

*Mod: Én meg kivettem 110 db smilét, nem az oviban vagyunk, köszi!
(#) etm hozzászólása Jún 1, 2014 /

Hello! Tudná-e valaki ezt elmagyarázni,illetve valami kapcsolási rajzot adni róla? Úgy néz ki,hogy nem lehet túl bonyolultBővebben: Link
(#) eSDi válasza etm hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Üdv!

Ne dőlj be neki, kamu az egész. Van róla valahol leleplező videó is. A 46. másodpercnél látszik is, amikor szétég az a nagyon vékony vezeték (ami a lényege az egésznek) a zárlat miatt. Az ilyen eszközök videói sajnos egytől-egyig mind átverések.
(#) kadarist válasza etm hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

(#) etm válasza kadarist hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Igen, mostmár látom
(#) holex hozzászólása Jún 1, 2014 /

LM2596-nál jól értelmezem, hogy minimum 0,2A-rel kell terhelni, különben nem működőképes? Vagy mit jelent az a 0,2A a 3. oldalon?

Más: hogy kell méretezni a tekercset meg a kondenzátort hozzá? az 5V-os verziót szeretném használni, a 10. oldalon van egy leírás, hogy hogyan kell méretezni, de én ellentmondást érzek. Azt írja, hogy a 22-es ábrán a 12V 3A-es "kereszteződést" kell nézni, és ott elvileg L40-es induktivitás van. Namost én bárhogy is nézem, az az L41-es mezőbe esik.... Valaki elmagyarázná ezt nekem?

Adatlap
(#) Aang hozzászólása Jún 1, 2014 /

Ha 2 db AA elemet sorba kötök, az elemek között folyik áram fogyasztó nélkül? Tehát az A elem pozitív pólusa és a B elem negatív pólusa között? (Fogyasztó nélkül, csak szimplán 1 ponton érintkezik a 2 elem)
(#) SzervízMacska válasza Aang hozzászólására (») Jún 1, 2014 /

Ha nincs áramkör, áram sem folyik.
(#) pisti1818 hozzászólása Jún 1, 2014 /

Sziasztok egy kérdésem lenne hozzátok hozzám került egy bosch dinamó ha a képen látható DF csatlakozót a D- al összekötöm forgás közben felgerjed és D+ valamint a test között 24Voltot tudok mérni de huzamosabb üzemeltetés (kb30 perc) elég érezhetően felmelegszik a dinamó ezért is kérdezem hogy jól köthettem e be? Van hozzá egy feszültség szabályozóm amiben a segítségeteket szeretném kérni, hogy hogyan kellhet rá visszakötni? Segítségetetek előre is köszönöm.
Következő: »»   2319 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem