Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Valaki esetleg tudja, hogy hol lehet beszerezni hazánkban dry filmet kis mennyiségben (pár m2)? Ez egy olyan film amit a nyák gyártok használnak fényérzékeny réteg kialakításához (pl Positiv 20 lakk helyett), ezt a fóliát rálaminálják a nyákra, sokkal több előnye van mint a fújható lakknak: tökéletesen egyenletes réteget képez, nem kell szárító kemence, és ha jól tudom az összes gyárilag fotóérzékeny nyák (pl Conradból) ezzel készül. És még egy fontos kérdés hogy mennyi a m2 ára, jobban megéri-e mint a Positiv 20 (2 m2 100ml ~2500Ft) Emellett még a szavideje is fontos lenne, mert P20-nak 1-2év, de lejárta után még 6hónapig lehet használni, utána elkezdett nekem fröcskölni és nagyon rosszul terült. Használata: Photosensitive Dry Films for Printed Wiring Boards What is dry film resist?
azt nem tudom mennyiért lehet beszerezni, de szerintem kis tételben biztosan nem fogsz kapni.
+ sokkal bonyolultabb felvinni a nyákra, mert előmelegített hengerekkel kell felvinned. --- úgy nem próbáltad még, hogy rászórod a p20-at, és utánna egy motor tengelyére rászerelve az egészet megpörgeted, és így elvileg egyenletesen el kellene terülnie a lakknak. (persze itt a sebességet ki kell kísérletezni, hogy hogyan jó, de ez már csak részletkérdés)
Csak a lejárt szavidejűvel vannak ilyen problémáim.
Nem sok nyákot gyártok ezért valami hosszabb ideig elálló megoldás kéne. Rendkívül felment az ára a környéken a P20-nak, 100ml akartak adni ~2700Ft ért. Van sokkal olcsóbban magyar lakk a TN120 Fotólakk. Ez tényleg annyira rossz hogy nem éri megvenni?? P20 nekem nagyon bevált (csak hamar lejár a szavidő), de az ára egy vicc.
Természetesen hütőben tároltam, és 5 órát hagytam állni használat elött.
A legrégebbi P20 amivel dolgoztam az több mint 5 éves volt,ennek ellenére használható maszkot készitettem vele. A mostaninak is lejárt már a szavatossága több mint egy éve,de semmi gondom nincs vele. Nem tartom hűtőbe,a mindenkori lakáshőmérsékletre hűlik-fűlik. A megvilágitási idő meghosszabbitásával szerintem a régi lakkok is minden további nélkül használhatóak.Jól fel kell rázni-homogenizálni, ezután fújni. A nyáklemezt én előtte lehűtöm,mert a lakk a hideg lemezen nagyon jól terül,szinte szétfolyik. Persze a pormentes környezet fontos.
Köszi ezt a hűtős módszert kipróbálom!
Én Zum súrolószerrel tisztítom a nyákot, nagyon szép felületet ad neki. Nem láttam semmi foltot leöblítés után. De elképzelhető hogy maradt? Tudtok ennél jobb módszert? Köszi!
Ezidőtájt én az erkélyen hűtöm... P1200 polirpapir+mosógépbe való mosószer. A márkanév szerintem mindegy. A lényeg: öblités után összefüggő vizfilmréteg maradjon a panelon,és ne szakadozzon fel foltokban.
Két link ami témábavág : http://www.eltrix.de/Lotstop.htm
http://www.eltrix.de/Tenting.htm tőlük elvileg rendelni is lehet (http://www.eltrix.de/catalog/index.php) de ha jól tudom a német bungard gyártja mindkettőt, az elektrokontha meg árul bungardos fényérzékeny nyákot talán tőlük is meg lehetne kérdezni, hétfőn kapnak is egy mailt minden esetre engem mindkettő érdekel
Köszi a linkeket. Németből sokba kerülhet a rendelés.
De kíváncsi vagyok hogy az elektrokonthanak van-e. Nekem a víz nem marad meg összefüggő rétegként rajta, hanem inkább víztaszító a nyák felülete és egyből lefut róla. Csak akkor lesz egyenletes réteg ha folyó víz alá rakom, de gondolom az nem ugyan az. Ez probléma?
AZ nem jó!
Egyenletes rétegnek kell rajta lenni, és ha elzárod a vizet, akkor a maradéknak szépen folyni kell rajta jobbra balra. Ja én gumikesztyűben szoktam mosni, mert úgy a szélén ahol megfogod sem marad zsíros. Sima súrolószerrel szoktam mosni, ezek a kézkímélő mai mosogatószerek adalékosak, és nem váltak be. Nekem spec az első p20-am fogy még csak, csak most be kell hozni a sufniból száradni, mert kint nagyon hideg van.
Ok, akkor kiprobálom más surolószerrel.
Tudnál mondani egy márkát melyik vált be neked?
Spec nálunk dosia van, és lehet kapni fémhálót (olyan mint egy szivacs csak ritkébb és fém az egész. Ez a kettő jó szokott lenni.
Nekem a Super Dol vált be.
A Klóros súrolószer viszont nemjó. De az 1000-res polírpapír is hasonló eredményt ad, de ekkor a zsítralanitás nem garantált...
Én fémháló helyett inkább ESD érzékeny IC-t hordozó szivacsot használok (pl Maxim-est),tömör sokáig bírja és nagyon jó munkát végez, és persze ingyen van.
Kép: Hivatkozás (fekete) Magyar TN120 Fotólakkal volt már valakinek jó tapasztalata?
Hi!
Én ExtraDol súrolószeres vakargatás után TUSKÓ gazdaságos folyékony szappannal mosom át. A rézfelületnek sehol sem szabad taszítania a vizet. Nekem már lassan egy éve lejárt a P20-am, de még mindig működik. (Nem tárolom hűtőben).
próbáltam a magyar TN120-at nekem nem vált be a vékony vezetősávoknál,meg hajlamos megfojni és nem terül olyan jól mint a P20
A szappanos leöblítést is kipróbálom majd.
Nem semmi hogy ekkora különbség van a német és a magyar közt. Pedig a gyártó dicséri rendesen. Valaki esetleg használt már negatív fotólakkot? Ilyen lakkal sokkal egyszerűbb lenne a szubtraktív módszer, mikor a rézfelület nagy része megmarad. Mint pl itt. Ilyet se lehet beszerezni? Külföldön ezt szokták használni: Negative Acting Philmore Datak ER-71 Középen. $10 érdekes hogy pumpálós és nincs benne nyomás.
Hello!
István vagyok Makóról. Én vettem fényérzékeny fóliát nyák készités-hez sokkal könnyebb vele bánni mit a P20-szal. Üdv
hello!
Miki vagyok. Ha lennel olyan kedves .es megirnad honnan lehet besze rezni a fenyerzekeny foliat nyak kesziteshez es kb. mennyi az ara. Koszi. Udv.
ITT tessék érdeklődni, a termelési igazgatót kell hívni (Könyves) és Ő segíthet a laminálásban is, elég segítőkészek és nem hinném, hogy horror összeget kérnének érte.Amúgy egész pontosan Riston fóliának hívják.Üdv
|
Bejelentkezés
Hirdetés |