Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   543 / 1210
(#) Pali79 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 5, 2014 /

Megpróbáltam Neked átírni, benne hagytam amit te beleírtál, teletűzdeltem megjegyzésekkel, hogy látható legyen mi miért van.
Mivel én is igen kezdő vagyok, nem garantálom, hogy működik, de az mplab-ban lefordul, és a szimulátorban is megy.
(#) karak74 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Pali79-hez hasonlóan én is nekiestem a programodnak. Két verzió is született! Az egyikben (Elso.asm és Elso.hex) én is csak bővítettem a meglevő, Pali79 féle verziót. A Segit.asm és Segit.hex -ben már nagyon átírtam annak érdekében, hogy egyszerűbb legyen a program. FIGYELEM! Ezekben a verziókban az áramkör átalakítása is szükséges, ugyanis csak a PORTC lábak vannak vezérelve. (Villogás ciklus: 7. láb, 8. láb, 9. láb, 10. láb.) Igazából nem látom be, egy
Idézet:
„kezdő pic program”
esetében miért ne lehetne pár madzagot átkötni?

Várjuk a beszámolóidat... Sok sikert!
(#) tango51 hozzászólása Júl 6, 2014 /

Üdv mindenkinek.Sziasztok. Pic-vel szertnék egy LC méröt épiteni. Ezzel kapcsolatban lenne egy
két kérdésem. Az elv:LM311; PIC12F675; CD4094 sorosan, és 7 segmens ledkijelzö. Eddig öszeállna a kép.
Viszont amit nem értek, TMR0, vagy 1-el számoltassam az LM311 frekijét, vagy idöintervallumot
mérjek TMR1 Gate felhasználásával.
PIC Assembler kodban mit jelent az EQU a programok elején, esetleg miért jo vagy nem.
A müszer és a program tanulopénz lenne.
Elöre is köszönöm a válaszokat.
(#) vilmosd válasza tango51 hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Talan jobb valasztas lenne egy nagyobb PIC. A neten talalsz egy par projektet 16F628 alkalmazasaval. Igaz a java LCD-vel keszult, de talasz ASM listat amit a sajat szajiz szerint atirhatsz. Ja es a PIC belso komparatorat hasznaljak oszci gyanant, nem LM311-et.
Az EQU valtozok hozzarendelese egy-egy memoriacimhez. Egyszerubb a cblock-endc paros hasznalata.
  1. CBLOCK  0x70
  2.         w_temp         
  3.         status_temp
  4.         endc
A cblock utan levo cimtol indul a valtozok elhelyezese. A MPLAB help-ben megtalalod a pontos leirasat.
(#) eSDi válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Üdv!

Ha az Oshonsoft IDE-t használod, akkor inkább BASIC-ben programozz, mert ez az IDE arra lett kitalálva. A BASIC kezdőként átláthatóbb, mint az Assembly és hamarabb lesz sikerélményed. Amint ráérzel, hogy mit és hogyan kell beállítani, kezelni, akkor elkezdheted az Assembly-t.
Mindez, csak szerény véleményem, nem kell megfogadni! Te tudod, hogy miben érzed jól magad.
Ha Assembly-ben szeretnél programot írni, akkor én is inkább az MPLAB-ot ajánlom.
(#) morzsa15 hozzászólása Júl 6, 2014 /

Sziasztok!
Lehet nem a legalkalmasabb téma de tudtok pic-es alkatrész tesztert? Kapcsolási rajzzal meg lehetőleg kóddal?
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2014
(#) tango51 válasza vilmosd hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Köszi a választ és az infot. Igazábol ezt tanulásnak szánom, mivel kezdö vagyok még nagyon.
Az MPlab assemblert ugy érzem megértem nagyjábol, de vannak böven hiányosságaim.
A valodi müszert amit mérésre is fogok használni azt LCD-vel és Pic 16F690-el oldom meg.
Ahhoz van teljes leirás itt a Hobbielektronikán.
Igazábol a mérési elv érdekelne és a PIC programozása.
Még egy kérdésem lenne.
ASM kod: (INCFSZ) Minek a röviditése. Increment Fileregiszter SZ?............
(#) nedudgi válasza tango51 hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Megnöveli a memória egy címének tartalmát, és ha az eredmény nulla, mert túlcsordult 255-ről 256-ra, akkor a következő utasítást átugorja. =Skip if Zero. A PIC adatlapjában minden utasítás le van írva, a rövidítések kifejtve.
(#) vilmosd válasza tango51 hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Idézet:
„Igazábol a mérési elv érdekelne és a PIC programozása.”

Itt egy leiras a kapacitas meresenek az elverol. Az induktivitas hasonlo, csak ott LC rezgokort rezget be a komparator. Ebben a muszerben a CCP1-et hasznalja frekvenciamereshez.
(#) don_peter hozzászólása Júl 6, 2014 /

Srácok,
74HC595-os shift regiszterrel szeretnék egy 4x4-es matrix gobsort kezelni természetesen PIC-en keresztűl.
A shift regiszter felső 4bit-jei (out) lennének a sorok amelyeket magas szintre emelnék és léptetnék, az alsó 4bit pedig az oszlopokat (in) figyelné amelyeket olvasnék.
Megoldható lenne ez vagy ne is próbálkozzak mert csak kimenetként lehet használni a shift regiszter lábait.?
Kérném az útbaigazításotok.
Köszi...
(#) eSDi válasza don_peter hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Üdv!

A 74HC595 csak írható perifériának felel meg. A párhuzamos feléről nem tudsz beolvasni adatot.
Használj helyette portbővtőt, amit I2C-n keresztül tudsz írni, olvasni.
(#) don_peter válasza eSDi hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Köszönöm, sejtettem, hogy így lesz.
Nem találtam az adatlapján sem mást, de gondoltam megkérdezem.
Köszi.
(#) eSDi válasza don_peter hozzászólására (») Júl 6, 2014 / 1

MCP 23017 16bit In/Out Expander, I2C interface
(#) don_peter válasza eSDi hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Akkor már inkább MCP 23S17-E/SP mert SPI már ismerős terep, de az I2C az még homály számomra.
De gondolom azért ajánlottad az I2C-t mert könnyebben bővíthető, ha kellene még láb..
Bár kissé drága IC..
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Júl 6, 2014 /

Idézet:
„Bár kissé drága IC..”

Mihez képest? Ja, SPI illesztővel is van.
(#) mat33 hozzászólása Júl 7, 2014 /

Sziasztok, elszeretném kezdeni az ismerkedést a pic programozással, picsimulatorban már játszottam a ledekkel, de szeretném a gyakorlatban is kipróbálni. Bővebben: Link ez jó erre a célra? Kezdetnek ledekkel, kijelzőkkel szeretnék próbálkozni, megismerni az alapokat. Van egy PIC16F57es chipem...

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2014
(#) eSDi válasza mat33 hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 1

Üdv!

Én inkább ezt Bővebben: Link ajánlanám. Házi készítésű, de igényesen kivitelezett. És mivel PICkit2 klón tudod használni az MPLAB-bal is.
(#) Pali79 válasza mat33 hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 1

Én is azt ajánlom inkább, hogy Pickit2 vagy 3 programozót válassz, akár gyárit akár klónt akár gyári klónt
Egy jó minőségű dugdosós panel meg egy vezetékszett már nagyon sok mindenre elég.
(#) vicsys válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 1

Detto! +1 szavazat.
(#) don_peter válasza icserny hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

74HC595-hőz képest
Bár minden relatív.
1 PIC + 4-500Ft és akkor inkább egy nagyobb PIC ami ugyan annyiba kerül.
Persze ez csak addig elfogadható magyarázat ameddig elég a legnagyobb PIC lábszáma.
Egyébként melyik a gyorsabb az SPI vagy az I2C?
(#) cross51 válasza don_peter hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Üdv!

SPI = 10MHz(max), I2C = 1MHz(max).
Tehát az SPI gyorsabb de több lábat igényel I2C 2 láb az SPI mcp23s17-nél 3 láb az SS miatt és ha kell az SDO is akkor 4 láb(a shift registernél az SS a strobnak felel meg).
(#) don_peter válasza cross51 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Köszi..
Az a 4 láb, ha + io kell nem számít, főként akkor nem, ha már valami portbővítő IC-t használ az ember.

vicsys: ment neked privát, ha megoldható a benne foglaltak annak örülnék, ha nem akkor sincs gond, bár ha lehet nem találnám fel még egyszer a spanyolviaszt.
(#) Hp41C válasza mat33 hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 1

Mindenképen Vdd állítós PICkit2 klónt vagy gyári PICkit2 -t esetleg PICkit3 -at ajánlanék. Pár nap múlva úgyis jönne a kérdés: Miért csak az 5V -os kontrollerek parogramozhatók...
(#) csabagalcsaba válasza Pali79 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Nagyon köszönöm a hasznos információkat!
De volna még egy probléma:
A CBLOCK 0x20 és az endc parancsokat hibának észleli a program.
Ja és még egy kérdés: Az adatlapját hol lehet megtalálni a PIC-nek mert gondolom ti nem a datasheet-en lévőre gondoltok?
(#) csabagalcsaba válasza karak74 hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Nagyon köszönöm a hasznos információkat!
De volna még egy probléma:
A CBLOCK 0x20 és az endc parancsokat hibának észleli a program.
Ja és még egy kérdés: Az adatlapját hol lehet megtalálni a PIC-nek mert gondolom ti nem a datasheet-en lévőre gondoltok?
Az idő pedig tényleg sokkal egyszerűbb ahogy te csináltad. Én nem tudtam, hogy ha a regiszter nullázva van akkor 255-ig számol.
(#) cross51 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Üdv!

Azt nem tudom, hogy a CBLOCK parancsot mért nem fordítja a fordító, de talán rossz helyre írod. A PIC adatlapját úgy tudod megtalálni, hogy Google a PIC neve és általában az első találat, de ha nem pdf-et dob a kereső hanem az adatlapot akkor mellékeltem képet és az a pdf fájl.

pic.png

(#) Hp41C válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Szia!
Az org és a cblock - endc abszolut módú fordításhoz való. A project létrehozásakor lehet kiválasztani a relatív vagy abszolut módot.

A pic adatlapját úgy lehet megtalálni, hogy a lapon, amiről a képet feltöltöttétek, a "Search Datasheet" szöveg helyére be kell írni a teljes nevet: pic18f14k22.
A megnyíló találati listán megjelenik az pdf adatlap vagy a típuscsalád oldata - ez utóbbi szürke alapon.
(#) mat33 hozzászólása Júl 7, 2014 /

Köszi a segítséget mindenkinek. Dugdosós próbapanel tervben van. Van egy szakmám ami kb köszönőviszonyban van az elektrotechnikával, szóval nem vagyok teljesen tájékozatlan, viszont annál kíváncsibb. Mit jelent az, hogy Vdd állítós? A nyomógomb a programozó panelen mi cél(oka)t szolgál? Amiken nincs a picnek foglalat, azt össze kell dugni a próbapanelen a programozóval? Ebből adódik a kérdés, hogy a chip melyik lábain történik a programozás (és hogyan, atomi szinten is érdekel, ha valaki eltudja magyarázni)? Meg ha van olyan oldal, ami leírja, hogy mire valók pl az induktivitások, kvarockat hogy használják, meg ilyen alap dolgok, az is érdekelne, direkt nem tőletek kérdezem, gondolom a könyökötökön jön ki.
(#) Hp41C válasza mat33 hozzászólására (») Júl 7, 2014 / 2

A programozási adatlapokat itt találod meg.
Akár foglalatban van a kontroller, akár nincs, az előírt tápszúréseken kívül 4 vagy 5 vezetékkel kapcsolódik a programozóhoz: MCLR - reset és programozási módba váltás, Vdd - táp, GND - föld, PGD - soros adat, PGC - órajel. Az 5. vezeték már nem kell minden típushoz: PGM - alacsony feszültségű programozási módba lépés. A típusok programozási leírásában találod meg, hogy melyek ezek a lábak. További lábakat bekötését is előírhatja a leírás: ENVREG, DISVREG, Vusb, VBUS, AVDD, AGND, stb, sőt még kondenzátorok bekötését is előírhatja pl. a Vcap lábra.
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Elnézést, hogy belevau a mesternek, de kompenzálnám a fáradtság vagy a meleg okozta figyelmetlenségedet . A PGM a 6. vezeték.

mat33: A VDD állítós azt jelenti, hogy vannak 5V-os és 3,3V-os PIc-ek.
Nyilván ha a programozó csak az egyik feszt tudja akkor a másik típust nem tudod programozni, a gombok, meg a gyári pickit-hez hasonlan funkcionálnak, de ha a programozóval is jobban meg akarsz ismerkedni van itt téma pickit klónhoz is olvasgasd.
A többit mint a mester előttem is leírta adatlapban megtalálod.
Következő: »»   543 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem