Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Lapozás: OK   11 / 17
(#) spytechq válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Az a helyzet hogy már kész van a kábelezés
Az elsső doboz elég nagy kb 250x250-es abba megy már egy koax ami ki lett vezetve a lépcsőházba.
És abból a dobozból szeretném tovább osztani majd a koaxot 5 pontra, de a kettes dobozba beterveztünk még egy osztót ami a kisszoba két falát látná el.

Az utp is kész van már abból 5 végpont (párosan, szóval összesen 10) lett behúzva CAT6-os kábellel.
Az elsődoboz előtt lesz majd a UPC-s modem is.

Szóval az a problémám hogy, miként tudnám megoldani csillapítást úgy hogy, mind az 5 végponton közel azonos legyen?

Már a kábelezésen túl vagyunk szerencsére. Elég komplikált hálózatot csináltunk.
Most már csak ez a kábel tv-s osztás van hátra, csak nekem fontos lenne hogy minden tökéletesen szimmetrikus legyen. És ezen agyalok hogy, milyen osztókat kéne betenni.

Üdv
(#) Massawa válasza spytechq hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Ehhez neked erösitö fog kelleni, mert a szolgáltato elvben neked mindössze kb. 70dBuV-t köteles adni. Ezt mindjárt le kell osztanod a modem miatt, akkor marad vagy még 65-66 dBuV, ezt legfeljebb 1x lehet még osztani, hogy a TV bemenetre a kivánt >60dBuV-t kapj.
Egy 5x oszto meg akár 10dB-t is elnyel. Azaz kell egy szélessávu un. házi erösitö, ami legalább 10 dB-t erösit, majd ennek a jelét oszthatod a koax osztoval.
A kábelmodemet ugy nem leget csatlakoztatni, ahogy a rajzon van.
A bemeneti kábelre kell egy szürös oszto aminek 2 kimenete van. Az egyik megy a modemre a másik meg a TV-kre. Ide kell most egy erösitö, majd utánna egy 1:5 oszto aminek a kimeneteiröl mennek a koax kábelek az egyes helységekbe.
(#) Joe_001 hozzászólása Jan 22, 2015 /

"hogy minden tökéletesen szimmetrikus legyen" ehhez kellett volna egy pontba húzni a koaxot, osztó nélkül. A 250-es dobozba olyan osztót rakjál amennyi aljzat aktív. Ha 2 tv akkor 2es a többi kábel felcsatizva vár "aktiválásra". Ez azért fontos mert a 3-as, 4-es osztó 7dB-t csillapít a 2-es 3,5dbB-t a végponti aljzat szintén 3,5, + a kábel. Ja, és az MMWO a modemnél. Előfordulhat, hogy a minimális 60dBuV szabvány jelszint alá csillapítod a jelet a sok osztással, aljzattal. A bejövő kábelvégen 68-72 szokásos jelszint, vagy több ennyi indulóval számolj. Ezért fordulhat előpl nálad ha már 4es osztót használsz hogy kissé alacsony lesz a jelszint. tehát ha megy akkor 2-es osztó a többi ág pihen.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Én is épp erről írtam. Egy 20as erőstésű tiltezhető erősítővel már helyrerakható az elosztóhálózat. Még tartalék is maradhat benne.
(#) spytechq hozzászólása Jan 23, 2015 /

Ha erősítő kell az megoldható.
Azon gondolkodtam hogy olyan osztó kéne az első dobozba ami 3x vág 7dB-t és egyszer 3,5dB-t, a 3,5-ös ágat pedig a kisszobában még ketté osztanám 2x3,5dB-es osztóval. Így megkapnám mindehol a 7dB-es vágást.
Létezik ilyen osztó?
(#) dbase válasza spytechq hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

3-4dB különbséget nem nagyon fogsz észrevenni a képernyőkön főleg hogy különböző tvk, és különböző érzékenységűek....
(#) spytechq válasza dbase hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Azt értem, de még ehhez jönnek a végpontok is, amik szintén csillpaítanak.
Egy 10-20 000ft-os erősítő tudja ezt kompenzálni?
(#) Massawa válasza dbase hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Csak akkor, ha 60dBuV szint felett marad a jel.
(#) Massawa válasza spytechq hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Neked elég lesz a HA-129 vagy az AI-223
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Ja kábelhossztól függően,hosszú kábelnél az első, mert az tud tiltet is.
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /

Olyan hosszu kábele aligha lesz egy házban..... Meg az visszirányt is tud, teljesen feleslegesen. Persze vannak jo házerösitök is, amik tudnak tiltet is, de a felsoroltak között ilyen nem volt.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Nem csak a benti kábel hossza számít, persze az is, inkább amíg beérkezik a jel. Főleg kertvárosi területen fordul elő erősítő előtti szakaszon. Társasházakban is csak ha hosszú az előfizetői kábel, meg ha még régi 59es 10 emeleten keresztül...
(#) Massawa válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Itt nézet konfliktus van.
A tilt nem a veszteség "utojavitására" van, hanem az "elöjsvitásra".
Azaz csak azt lehet TILTel kompenzálni ami bekövetkezik, és nem azt ami már elveszett ( a külsö kábelekben). Ha azt kompenzálod, nem csinálsz mást, mint a zajt erösited.
( Sajnos sokan nem ismerik ezt a tézist - vagy ignoráljak, és ezért néz ki sok hálozat ugy, ahogy kinéz).
A tilt kizárólag a veszteségek "elökompenzálására" szolgál, azaz ugy kell beállitani, hogy a hozzákötött kábel végén legyen lineáris a frekvenciamenet. Ez viszont feltételezi, hogy a bemeneten eleve lineáris a frekvenciamenet.
(#) Joe_001 válasza Massawa hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Jó akkor tegyük helyre a dolgokat. A "tiltezés" amiről beszéltünk csak egy része a "veszteségek" korrekciójának.
1. Szükséges, mert a 6-os kábel 100 métere 60 MHz-en kb 6 dB-t csillapít 900 MHz- viszont 18dB-t A 1160as nál ez az arány kevesebb az 540-esé még kevesebb 900-on a kábel mechanikai paramétereiből adódóan(anyag, méret). Tehát akárhogy is valahogy a sáv teteje mindig is jobban fogy...
2. A passzív elemei(kábel, osztó, leágazó) veszteségeinek korrigálásához szükséges erősítők jó, maximális, torzításmentes kihajtásának alapfeltétele, hogy a bemenetére egyforma szintű jelek érkezzenek (első tranyó,fet stb.), mert keresztmoduláció alakulhat ki a bemeneten ami egy konverteren jó, sőt kell, de egy erősítőn egyenesen nem kívánatos. Az erősítő zaja adott érték állandó, bemeneti jel nem befolyásolja,természetesen hozzáadódik a rendszerhez amit a következő erősítő erősít.
Ezen a spektrumban aránytalanul jelentkező veszteségek összességének korrigálására valók a tilt és csillapító modulok, ezek együttes segítségével hajtható ki egy erősítő maximálisan.
Ez kertvárosi területen jelentkezik elsősorban erősítő utáni szakasz vége felé. Panelos szakaszokon azért kevésbé látszik, mert a házerősítők ezt helyre teszik. Ezen hibák korrigálására próbáltam ajánlani az általad természetesen helyesen ajánlottak közül a drágábbikat, mert az ezt is tudja 3-4000 plusszért, ami végösszegben sem egy ökör ára, és a hálózat esetleges átvariálása után is használható. Ezen okok miatt ügyfeleimnek még maszekba sem ajánlottam kábelos hálózatba más fajtát. Az előjavítás-utójavítás gondolailag oké, mert való igaz hogy profi erősítők utótiltet is használnak, más okból de magát az erősítőt "belül" a fenti okokból azonos szintű jelekkel illik meghajtani legyen az a rendszer bármely pontján.
Joe

Utotilt nem létezik, az hiba.
Ha a hálozatban kompenzálatlan ( rosszul tiltezett kábel) veszteség van ( magas frekvenciák szintje csökkent) az alapvetöen azzal jár, hogy a jel szintje a zajhoz képes lesz kisebb ( az alapzaj mindig egyforma). Ha ilyen jelet meprobál valaki kompenzálni ( felerösiteni, utotilt) azt csakis a zajjal együtt teheti, azaz a jelet visszaemeli a kivánt szintre, de ugyanennyivel megemeli az alapzajt is ( plusz az aktiv elem - erösitö - alapzaja), azaz a jel szintje rendben lesz, de a zaj szintje rosszabb, mint volt ( mert az alapzaj felemelt szintjéhez hozzájön a berendezés saját zaja). Azaz nagyon felesleges az ilyen aktivitás.
(#) Joe_001 hozzászólása Jan 24, 2015 /

Hát akkor vajon miért van az erősítők kimenetén tiltkorrektornak helye kialakítva?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
(#) Joe_001 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 24, 2015 /

Bocs az előerősítő és a végfok között

Mert a kimenetre valo, azaz itt emeled meg a jelszintet ( magas frekiket - állitod be a tiltet), ugy hogy a hozzácsatolt kábel végén legyen lineáris a frekvenciamenet. ( nem az erösitö kimenetén).
Ezért kell tudni, hogy milyen és milyen hosszu kábel van csatlakoztatva az erösitöhöz (milyen a kábel csillapitása és a frekvencia menete).
Azaz egy kábelerösitö kimenete ritkán lineáris, viszont a bemenete elvben mindig az!
(#) bubuszoft hozzászólása Márc 26, 2015 /

Sziasztok

UPC-ben jártas kollégák segítségét kérném. Nem találtam sehol a fórumon hasonló témát, ezért hoztam létre. A problémám, hogy a tv-t légkábellel kapom, egy hármas osztón keresztül két setup-box és egy modem van betéve. Az egyik setup-box nál azt tapasztaltam, hogy a videotár, és a piros gombra a csatornatár nem jön be.
A modemen a felfele 56,75dB a lefele 35,247dB. Nem tudom mi a UPC által elfogadott érték.
(#) zenetom hozzászólása Máj 21, 2015 /

Sziasztok!
Elég kihalt ez a topic, de hátha valaki ír...
Szóval csak érintőlegesen kapcsolódik ide a kérdésem. Mégpedig az, hogy a kábelTV/internet koaxnál hogyan lehet megnézni, hogy a kábel online (vagyis hogy a kábel vége nem cska lóg az ürességben, hanem a szolgáltatóval össze van kötve) ? Lehet mérni multival valami feszültségszintet? Esetleg egy 20 megás szkóppal?
(#) Joe_001 válasza zenetom hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Szia!
Ohm mérővel az irány csatolt osztót kimérni, hogy a kábelon van-e. zárlat. A visszirány ? ki tudja melyik csomagban maradt bedugva? Az aki rádug egy modemet és a belsőhonlapját figyelve amelyik csatornapárnál áll regisztrálni próbál , elutasítódik (lehet több is) ott van visszirány is. Ha bereggel akkor még van előfizetés a modemen.
Elsőre ennyi.
Másik. A leiránynál autohangolásnál talál jó minőségű csatornákat.
Ez most nem segít. Anno a szerelőnél volt SDA...
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
(#) zenetom válasza Joe_001 hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Szkóppal rámérve fullra semmi nincs, szóval szerintem ki van húzva a koax vége.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

TV -vel "mérj rá" bár ez sem biztos.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

TV alatt televíziót értesz?
Az nincs.
(#) pucuka válasza zenetom hozzászólására (») Máj 21, 2015 / 1

Akkor ha a kopasz koax végén szakadást mérsz, akkor igen valószínű, hogy lóg a levegőben.
(#) zenetom válasza pucuka hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Teljesen szakadt, 20M méréshatárban is. Na akkor ez lóg...
Viszont köszi az ötletet, nem tudom eddig ezt miért nem csináltam meg.
(#) jog27 hozzászólása Aug 13, 2015 /

Sziasztok!

Van egy bejövő analóg kábeltévé foglalat, ahonnan a jel kétfelé van osztva két TV-nek. Egy Ilyen egyszerű elosztóval van a jel továbbítva a közeli TV-hez és a másik helységben a másikhoz.
A probléma a következő:
A benti, foglalathoz közelebbi TV-nél semmi gond. A másik helységben lévő TV-n viszont jópár adás elég hangyás, egyesek csak kevésbé, van ami teljesen tiszta. A hanggal sehol sincs semmi gond.
Ha megszüntetem az elosztást és csak közvetlenül az aljzatba kötöm ezt a TV-t, akkor minden gond megszűnt. Ha visszateszem az elosztót, de a másik TV nincs rádugva szintén jó minden. Amint rádugom az elosztó másik ágára a koaxot, még csak magát a kábelt, a másik TV-be nincs bedugva, kicsit rosszabb a kép, és amint a másik TV-t is bekötöm, előáll az előbb leírt rossz képminőség.
Vettem egy fémházas, kettes, 5-1000Mhz-es Splittert, majd kipróbálom azzal.
Szerintetek ez megoldhatja a gondot vagy valamiféle szűrő kellhet?
Köszi szépen a válaszokat!
(#) dbase válasza jog27 hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

A fehér műanyag atom gagyi, ne csodálkozz. Fémesnél jó lesz!
(#) jog27 válasza dbase hozzászólására (») Aug 13, 2015 /

Köszönöm, remélem, hogy ennyi megoldja a gondot.
Következő: »»   11 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem