Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kábeltévés hibák, elosztás
Témaindító: Bártfai Ferenc, idő: Jan 5, 2008
Témakörök:
Az a helyzet hogy már kész van a kábelezés
Az elsső doboz elég nagy kb 250x250-es abba megy már egy koax ami ki lett vezetve a lépcsőházba. És abból a dobozból szeretném tovább osztani majd a koaxot 5 pontra, de a kettes dobozba beterveztünk még egy osztót ami a kisszoba két falát látná el. Az utp is kész van már abból 5 végpont (párosan, szóval összesen 10) lett behúzva CAT6-os kábellel. Az elsődoboz előtt lesz majd a UPC-s modem is. Szóval az a problémám hogy, miként tudnám megoldani csillapítást úgy hogy, mind az 5 végponton közel azonos legyen? Már a kábelezésen túl vagyunk szerencsére. Elég komplikált hálózatot csináltunk. Most már csak ez a kábel tv-s osztás van hátra, csak nekem fontos lenne hogy minden tökéletesen szimmetrikus legyen. És ezen agyalok hogy, milyen osztókat kéne betenni. Üdv
Ehhez neked erösitö fog kelleni, mert a szolgáltato elvben neked mindössze kb. 70dBuV-t köteles adni. Ezt mindjárt le kell osztanod a modem miatt, akkor marad vagy még 65-66 dBuV, ezt legfeljebb 1x lehet még osztani, hogy a TV bemenetre a kivánt >60dBuV-t kapj.
Egy 5x oszto meg akár 10dB-t is elnyel. Azaz kell egy szélessávu un. házi erösitö, ami legalább 10 dB-t erösit, majd ennek a jelét oszthatod a koax osztoval. A kábelmodemet ugy nem leget csatlakoztatni, ahogy a rajzon van. A bemeneti kábelre kell egy szürös oszto aminek 2 kimenete van. Az egyik megy a modemre a másik meg a TV-kre. Ide kell most egy erösitö, majd utánna egy 1:5 oszto aminek a kimeneteiröl mennek a koax kábelek az egyes helységekbe.
"hogy minden tökéletesen szimmetrikus legyen" ehhez kellett volna egy pontba húzni a koaxot, osztó nélkül. A 250-es dobozba olyan osztót rakjál amennyi aljzat aktív. Ha 2 tv akkor 2es a többi kábel felcsatizva vár "aktiválásra". Ez azért fontos mert a 3-as, 4-es osztó 7dB-t csillapít a 2-es 3,5dbB-t a végponti aljzat szintén 3,5, + a kábel. Ja, és az MMWO a modemnél. Előfordulhat, hogy a minimális 60dBuV szabvány jelszint alá csillapítod a jelet a sok osztással, aljzattal. A bejövő kábelvégen 68-72 szokásos jelszint, vagy több ennyi indulóval számolj. Ezért fordulhat előpl nálad ha már 4es osztót használsz hogy kissé alacsony lesz a jelszint. tehát ha megy akkor 2-es osztó a többi ág pihen.
Én is épp erről írtam. Egy 20as erőstésű tiltezhető erősítővel már helyrerakható az elosztóhálózat. Még tartalék is maradhat benne.
Ha erősítő kell az megoldható.
Azon gondolkodtam hogy olyan osztó kéne az első dobozba ami 3x vág 7dB-t és egyszer 3,5dB-t, a 3,5-ös ágat pedig a kisszobában még ketté osztanám 2x3,5dB-es osztóval. Így megkapnám mindehol a 7dB-es vágást. Létezik ilyen osztó?
3-4dB különbséget nem nagyon fogsz észrevenni a képernyőkön főleg hogy különböző tvk, és különböző érzékenységűek....
Azt értem, de még ehhez jönnek a végpontok is, amik szintén csillpaítanak.
Egy 10-20 000ft-os erősítő tudja ezt kompenzálni?
Csak akkor, ha 60dBuV szint felett marad a jel.
Néztem néhány erősítőt, szerinted melyik lehet a jó megoldás?
http://www.ostelsat.hu/szelessavu_hazerosito_ha-204r65_terra_R82308.htm http://www.ostelsat.hu/hazerosito_terra_ha-129_R82314.htm http://www.ostelsat.hu/antennaerosito_szelessavu_ca-215_alcad_R90461.htm http://www.ostelsat.hu/antennaerosito_szelessavu_alcad_ai-223_R90452.htm
Neked elég lesz a HA-129 vagy az AI-223
Ja kábelhossztól függően,hosszú kábelnél az első, mert az tud tiltet is.
Olyan hosszu kábele aligha lesz egy házban..... Meg az visszirányt is tud, teljesen feleslegesen. Persze vannak jo házerösitök is, amik tudnak tiltet is, de a felsoroltak között ilyen nem volt.
Nem csak a benti kábel hossza számít, persze az is, inkább amíg beérkezik a jel. Főleg kertvárosi területen fordul elő erősítő előtti szakaszon. Társasházakban is csak ha hosszú az előfizetői kábel, meg ha még régi 59es 10 emeleten keresztül...
Itt nézet konfliktus van.
A tilt nem a veszteség "utojavitására" van, hanem az "elöjsvitásra". Azaz csak azt lehet TILTel kompenzálni ami bekövetkezik, és nem azt ami már elveszett ( a külsö kábelekben). Ha azt kompenzálod, nem csinálsz mást, mint a zajt erösited. ( Sajnos sokan nem ismerik ezt a tézist - vagy ignoráljak, és ezért néz ki sok hálozat ugy, ahogy kinéz). A tilt kizárólag a veszteségek "elökompenzálására" szolgál, azaz ugy kell beállitani, hogy a hozzákötött kábel végén legyen lineáris a frekvenciamenet. Ez viszont feltételezi, hogy a bemeneten eleve lineáris a frekvenciamenet.
Jó akkor tegyük helyre a dolgokat. A "tiltezés" amiről beszéltünk csak egy része a "veszteségek" korrekciójának.
1. Szükséges, mert a 6-os kábel 100 métere 60 MHz-en kb 6 dB-t csillapít 900 MHz- viszont 18dB-t A 1160as nál ez az arány kevesebb az 540-esé még kevesebb 900-on a kábel mechanikai paramétereiből adódóan(anyag, méret). Tehát akárhogy is valahogy a sáv teteje mindig is jobban fogy... 2. A passzív elemei(kábel, osztó, leágazó) veszteségeinek korrigálásához szükséges erősítők jó, maximális, torzításmentes kihajtásának alapfeltétele, hogy a bemenetére egyforma szintű jelek érkezzenek (első tranyó,fet stb.), mert keresztmoduláció alakulhat ki a bemeneten ami egy konverteren jó, sőt kell, de egy erősítőn egyenesen nem kívánatos. Az erősítő zaja adott érték állandó, bemeneti jel nem befolyásolja,természetesen hozzáadódik a rendszerhez amit a következő erősítő erősít. Ezen a spektrumban aránytalanul jelentkező veszteségek összességének korrigálására valók a tilt és csillapító modulok, ezek együttes segítségével hajtható ki egy erősítő maximálisan. Ez kertvárosi területen jelentkezik elsősorban erősítő utáni szakasz vége felé. Panelos szakaszokon azért kevésbé látszik, mert a házerősítők ezt helyre teszik. Ezen hibák korrigálására próbáltam ajánlani az általad természetesen helyesen ajánlottak közül a drágábbikat, mert az ezt is tudja 3-4000 plusszért, ami végösszegben sem egy ökör ára, és a hálózat esetleges átvariálása után is használható. Ezen okok miatt ügyfeleimnek még maszekba sem ajánlottam kábelos hálózatba más fajtát. Az előjavítás-utójavítás gondolailag oké, mert való igaz hogy profi erősítők utótiltet is használnak, más okból de magát az erősítőt "belül" a fenti okokból azonos szintű jelekkel illik meghajtani legyen az a rendszer bármely pontján. Joe
Utotilt nem létezik, az hiba.
Ha a hálozatban kompenzálatlan ( rosszul tiltezett kábel) veszteség van ( magas frekvenciák szintje csökkent) az alapvetöen azzal jár, hogy a jel szintje a zajhoz képes lesz kisebb ( az alapzaj mindig egyforma). Ha ilyen jelet meprobál valaki kompenzálni ( felerösiteni, utotilt) azt csakis a zajjal együtt teheti, azaz a jelet visszaemeli a kivánt szintre, de ugyanennyivel megemeli az alapzajt is ( plusz az aktiv elem - erösitö - alapzaja), azaz a jel szintje rendben lesz, de a zaj szintje rosszabb, mint volt ( mert az alapzaj felemelt szintjéhez hozzájön a berendezés saját zaja). Azaz nagyon felesleges az ilyen aktivitás.
Hát akkor vajon miért van az erősítők kimenetén tiltkorrektornak helye kialakítva?
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2015
Mert a kimenetre valo, azaz itt emeled meg a jelszintet ( magas frekiket - állitod be a tiltet), ugy hogy a hozzácsatolt kábel végén legyen lineáris a frekvenciamenet. ( nem az erösitö kimenetén).
Ezért kell tudni, hogy milyen és milyen hosszu kábel van csatlakoztatva az erösitöhöz (milyen a kábel csillapitása és a frekvencia menete). Azaz egy kábelerösitö kimenete ritkán lineáris, viszont a bemenete elvben mindig az!
Sziasztok
UPC-ben jártas kollégák segítségét kérném. Nem találtam sehol a fórumon hasonló témát, ezért hoztam létre. A problémám, hogy a tv-t légkábellel kapom, egy hármas osztón keresztül két setup-box és egy modem van betéve. Az egyik setup-box nál azt tapasztaltam, hogy a videotár, és a piros gombra a csatornatár nem jön be. A modemen a felfele 56,75dB a lefele 35,247dB. Nem tudom mi a UPC által elfogadott érték.
Sziasztok!
Elég kihalt ez a topic, de hátha valaki ír... Szóval csak érintőlegesen kapcsolódik ide a kérdésem. Mégpedig az, hogy a kábelTV/internet koaxnál hogyan lehet megnézni, hogy a kábel online (vagyis hogy a kábel vége nem cska lóg az ürességben, hanem a szolgáltatóval össze van kötve) ? Lehet mérni multival valami feszültségszintet? Esetleg egy 20 megás szkóppal?
Szia!
Ohm mérővel az irány csatolt osztót kimérni, hogy a kábelon van-e. zárlat. A visszirány ? ki tudja melyik csomagban maradt bedugva? Az aki rádug egy modemet és a belsőhonlapját figyelve amelyik csatornapárnál áll regisztrálni próbál , elutasítódik (lehet több is) ott van visszirány is. Ha bereggel akkor még van előfizetés a modemen. Elsőre ennyi. Másik. A leiránynál autohangolásnál talál jó minőségű csatornákat. Ez most nem segít. Anno a szerelőnél volt SDA... A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Szkóppal rámérve fullra semmi nincs, szóval szerintem ki van húzva a koax vége.
Akkor ha a kopasz koax végén szakadást mérsz, akkor igen valószínű, hogy lóg a levegőben.
Teljesen szakadt, 20M méréshatárban is. Na akkor ez lóg...
Viszont köszi az ötletet, nem tudom eddig ezt miért nem csináltam meg.
Sziasztok!
Van egy bejövő analóg kábeltévé foglalat, ahonnan a jel kétfelé van osztva két TV-nek. Egy Ilyen egyszerű elosztóval van a jel továbbítva a közeli TV-hez és a másik helységben a másikhoz. A probléma a következő: A benti, foglalathoz közelebbi TV-nél semmi gond. A másik helységben lévő TV-n viszont jópár adás elég hangyás, egyesek csak kevésbé, van ami teljesen tiszta. A hanggal sehol sincs semmi gond. Ha megszüntetem az elosztást és csak közvetlenül az aljzatba kötöm ezt a TV-t, akkor minden gond megszűnt. Ha visszateszem az elosztót, de a másik TV nincs rádugva szintén jó minden. Amint rádugom az elosztó másik ágára a koaxot, még csak magát a kábelt, a másik TV-be nincs bedugva, kicsit rosszabb a kép, és amint a másik TV-t is bekötöm, előáll az előbb leírt rossz képminőség. Vettem egy fémházas, kettes, 5-1000Mhz-es Splittert, majd kipróbálom azzal. Szerintetek ez megoldhatja a gondot vagy valamiféle szűrő kellhet? Köszi szépen a válaszokat!
A fehér műanyag atom gagyi, ne csodálkozz. Fémesnél jó lesz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |