Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Kicsit hadd vitatkozzak. Sajnos kevés a szoftver. A nagyobb bajt a hardver és az EMC okozhatja. Először kell egy betonbiztos hardver, ami kellően zavarmentes - aztán jöhetnek a jobbnál jobb szoftverek. Olyat még nem láttam, hogy rossz hardveren a szoftver javított volna. Kisebb "csalások" megoldhatóak szoftveresen is - de sokkal nagyobb meló.Nem a levegőbe beszélek, van saját hardeverem, amit be is építettem a házamba. Az asztalon minden tökéletes volt - amíg be nem került az erősáramú elosztóba, ahol 70-80V-os zavarimpulzusok is simán előfordulnak.
Szia! A hardver most már jól működik, csak eleinte volt vele gond, ezért is néz ki így! Csak azért tettem fel, hogy aki elszánja magát, hogy az újraprogramozásban segítsen, ugyanis rengeteg olyan hozzászólást olvastam, hogy "legalább egy kapcsolást tegyél fel, mert fogalmam sincs, hogy mit szeretnél" annak átláthatóbb legyen, hogy mire is szeretnék programot írni. Egyébként Én is jobban örülnék, ha pl ezt megerősítené vagy megcáfolná valaki:
Idézet: . És ha így van, akkor hogy lehet Flowcode-ban beállítani két órajelet? „Elmélkedtem miért van 2 órajel. Az lehet, hogy be van kapcsolva a WDT és úgy nem tud működni a Timer0, ezért van az időzítés Timer1-el megoldva?”
Miért kell neked minden áron 2 órajel? Ha az időzítés miatt akkor elég a timer azt meg meg tudod nézni abban a progiban amit küldtem.
Mert a hardveren nem akarok változtatni és ha lefagy a program nem akarom, hogy nekem kelljen újraindítani. egyébként megépítettem dugdosós panelon az áramkör gyengeáramú részét ledekkel és felraktam rá amit Te küldtél. Tökéletes, bár az értelmezésénél furcsa volt a 30- és 100-tól való visszaszámlálás, mivel ez csak egy 15 és 50 secundumos késleltetés, de megoldottam és ez így jó is lesz. Megpróbálom megírni a többi részét aztán jöhet a tényleges helyén a tesztelés.
Még valami! Mivel a bemenetek magas szinten vannak (10k-s felhúzó ellenállások miatt) így a programban is magas szinten kell lenniük a kapcsolóknak alapesetben. Ezt a switch bankon be lehet valahol állítani, mert csak a sima kapcsolókon tudtam átállítani?!
Ahol figyeled a gombok értékét ott mindegy hogy 0-át figyelsz vagy 1-et csak a kacsacsőrt kell meg az értéket felcserélni és már jó is lesz. Itt egy újabb verzió mindegyik kapcsoló működik timer nélkül és a " melyik a gazdaságosabb a makro vagy az 1 főprogram" itt erre is van benne egy jó példa.
Szia,
Köszi hogy időt szántál/ szántatok rám. Próbáltam így is úgy is a ref-et változtatni. Végül is meg találtam a probléma okát. A próba panel okozta. Mihelyt megmozdítottam kábel armadát random ugrált a kapott AD érték. Nem mai már a panel . Szóval nem prg hiba hanem s szerelési hiba okozta a gondott. Most tervezem neki a végleges panelt. Egyébként akksi töltő vezérlő lesz, azaz kiegészítése a régi orosz töltőmnek A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
Hidd el, én is kijártam már az iskolát, de a konkrét példában a programot kellett átírni.
Halvány lilám sincs, miért van két órajel használva. Talán Timer2-ből a program írója nem tudott egy másodperces késleltetést kikeverni, pedig lehetőség bőven van. WDT hazsnálata sem indokolja a két órajel használatát. A HW-en max. annyit kell változtatni, hogy kiveszed a kis kristályt (32 kHz).
Két órajel oka a következő lehet: 20MHz -röl jár a PIC, a sebesség kell a számoláshoz, de a fogyasztás csökkentése érdekében, ha nincs feladat, alszik (sleep). Alvó üzemmódban nem megy a fő oszcillátor, a timer0 és a timer2 sem. A pontos időzítést a timer1 oszcillátorral lehet megoldani. Óra quartz -ra (32.768kHz) van tervezve. Az 1Hz -es megszakításhoz a TMR1H -t 128 -ra kell írni, a 0.5Hz -es módosítás nélkül megvalósítható. A timer1 aszinkron számlálóként működik alvó üzemmódban is.
Köszönöm! De ezt hogy oldom meg Flowcode-ban? Ehhez túl kezdő vagyok
Én csak azt nem értem hogy egy ilyen egyszerű dolgot minek kell ennyire túlbonyolítani.. nem atom óra lesz ez ahol 1-2 másodperc eltérés ne férne bele, még a 20megás kvarc is felesleges..
Nem Én bonyolítom (nem Én építettem), csak új programot szeretnék rá írni, ami már majdnem kész köszönet érte neked, de mivel a villanyokat nem használjuk, csak este így nyugodtan aludhat a PIC és a WDT sem árt (Valószínű, hogy most is be van kapcsolva, mert az elején ezzel is volt probléma).
Eddig idáig jutottam. A teszt áramkörön jól működik, de majd kíváncsi leszek milyen élesben.
Még egyszer köszönöm az eddigi segítséget!
Sziasztok
Egy gépkocsi ablakfelhúzó modult szeretnék csinálni és ehez próbálgatom az alábbi progit. Az a problémám, hogy a szimulációban rendben működik, de amikor megpróbálom beleírni a pic-be, a mellékelt üzenettel leáll az írás. Ezután a pickit2 program sem ismeri fel a pic-et, (not device detect). Ja, ezt eljátszotta már 3 vadonat új procival. Mit ronthatok el?
C:\Users\Makai\Desktop\ABLAKFELHÚZÓ\ablakfelhuzomegsz.fcf.c
Nem lehet hosszú ékezetes betű az útvonalban.
Átjavítottam, de így is ugyanaz a jelenség
Külön tápot nem adtam neki, gondolom a pickit2 ráadja az írás ideje alatt.
Először fordítsd hex be azután a hex et már be fogja égetni a pickit , a közvetlen beégetést nem sokan használják épp ezek miatt a hibaüzik miatt (nekem egy kattintásra lefordult hex-re)
Szia
Hasonlo problémába belefutottam én is, a probléma okozoja egy nyavajás elko kondi volt, amint kapot tápot, abban a pillanatban átment rövidzárba. Illetve még lehet hogy a szűrőkondi okozza.
Én is jártam így. Adott ki tápot a pickit2, de volt még egy LCD meg még néhány fogyasztó, és kevés volt az áram. Adtam rá külsõ tápot és tökéletes lett.
Ha a programozó bemenetek valamelyikén fogyasztó (ellenállás-led ) van akkor a pickit nem tudja kiolvasni a pic adatait ettől is lehet hogy nem ismeri fel . Ezért is programozom az áramkörön kívül a piceket
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2015
Bocsánat, tegnap este itt kellett hagynom. Köszönöm a sok segítséget, akkor küzdök vele tovább.
Még egy gyakorlati kérdés. Az smd kivitelű procikat hogy szoktátok áramkörön kívül programozni? Létezik ilyen foglalat?
Én így égetem ezeket.
Egyébként ,ha a pickit szoftverébe bekattintod ,akkor ő fogja a tápot adni. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
Szia
Nem tudom a többiek hogyan programoznak de én mindig forditok és pickit2-vel beírok. 99%-ban helyben szoktam programozni és semmi gond csak arra kell figyelni hogy bement ként legyen használva és maximum fel lehet húzva egy ellenállással.
Hi Mesterek!
Bele akadtam egy olyan problémába hogya PWM-el akarok szabályozni feszültséget. A PWM kimenet be van állítva mondjuk 50%-ra, és amikor bele mérek az AD-val akkor mindig változó értéket kapok. Ugyanis vagy a csúcsot mérek vagy nullát. Ez normális, de így nem tudok vissza szabályozni. Gondolok Én itt arra hogy a táp fesz 20V, a beállítani kívánt pedig 10V. Ezt úgy csinálom hogy ha több a mért fesz mint a kívánt kivonok egyet a PWM értékből, ha kevesebb hozzá adok egyet. Az a gond hogy valamikor működik a szabályzás valamikor meg nem. Az AD-nál 16-szor mérek és ennek az átlagát használom. Én arra tippelek hogy nem mindig a periódus előtt indul a mérés. Valakinek van ötlete hogy lehetne ezt megoldani, hogy átlagot tudjak mérni? Válaszokat segítséget előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |