Fórum témák
» Több friss téma |
Miről táplálod? Esetleg nem egy dugasztápról? Ha igen, az ide aligha lesz jó önmagában.
Szia. Igen arról próbáltam ki. Majd megpróbálom labortápról beüzemelni.
Sziasztok!
A véleményetekre lennék kíváncsi. Ennek az előerősítőnek milyen minősége lehet? Link Olyan egyszerű áramkör kellene, ami nem rontja hallhatóan a hangminőséget... Előre is köszi a segítséget. Üdv! Kori
Szia!
Ez nagyon egyszerű kis erősítő, valószínűleg neked megteszi. Ami gond lehet, hogy általában nem szerencsés, ha a bemeneten fantom táp van, ezért alapeseteben szerintem az R1 ellenállást ne a táp, hanem a föld felé tedd be. A kimeneti kondit is a föld felé illene lehúzni, azaz a kimenetre is rá kellene tenni egy 10-100K-s ellenállást a föld felé.
Szia!
Látod, ha nem mondod, fel se tűnik... Aztán még kinyírt volna valami cuccomat. Amúgy a kimenetre is tehetek 0.1µF helyett 1µF-ot, hogy több mély legyen rajta? Sokat számítana, mert a végfokon sajnos alapból kevesebb a mély (nem teljesítményből, hangzásból adódóan). Apropó, valaki nem tud valami egyszerű áramkört/praktikát mélykiemelésre? Üdv! Kori
Szia
Egyszerű, de szerintem nem lesz jó a minősége. Inkább csinálj egy hasonlóan egyszerű előfokot uA741 vagy TL072-vel. Pl vagy Az első cikk
Szia!
A 741 döglassú, ezért nem lesz magas hang. A TL jó választás.
Köszi szépen a válaszokat! Megépítem a belinkelt áramkört a TL072-vel, aztán meglátom, mi lesz belőle
Üdv! Kori
Végül is a műveleti erősítő volt a gond. Kicseréltem őket TL072 re és megszűnt a hiba.
Sziasztok!
Egy kis segítségre, vagy inkább tanácsokra lenne szükségem. Készítettem egy sztereó előerősítőt bc548c tranzisztorokkal. Elé egy bemenetválasztó került, ami alatt egy szimpla forgókapcsolót értek. Az előerősítő panel után egy 100k potmétert tettem. A két panelt 25V egyenárammal hajtom, egyenlőre csak 2200µF pufferkondival. A problémám annyi lenne, hogy alacsony hangerőn kicsit megszűri a magas hangokat. Teljes hangerőn azonban visszajön a magasabb tartomány. Alacsony hangerőn néha észreveszek egy kis torzítást is. Mi okozhatja ezeket?
Szia! Akár az is megeshet, hogy a 100k potit rosszul kötötted be. A csúszkára kötve az előerősítő kimenetét előállhat ez a helyzet.
Az elkók polaritáshelyességét is ellenőrizd azért le!
Köszönöm a gyors választ!
A rossz bekötést hogy értsem? Helyezzem át a potméter közvetlenül a forgókapcsoló kimenetére? (Azaz a panel elé) A kondik polaritása jó, leellenőriztem. A 100µF-os viszont csak 25V-os, próbáltam 12V-ról is a panelt, de úgy is ezt csinálta. Ez a 100µF-os bontott, az elképzelhető, hogy nem úgy működik, mint egy új?
A potenciométer egy ellenállás-pályából és egy csúszkából áll. Hangerőszabályzónak úgy kötjük be, hogy az ellenállás-pálya egyik végére a forrásjelet, másikra a testet kötjük. A csúszkáról vezetjük el a szabályozott jelet. Ez eddig stimmel?
A 100µF is rendetlenkedhet, távolítsd el egy próba erejéig. Nélküle csak az előerősítő kivezérelhetősége csökken, a működőképessége azért megmarad.
Nekem akkor rosszul van bekötve a hangerőszabályzó poti. A csúszka egyik végére testet kötöttem, a másik végére pedig a kimenetet. Így a bemenetet pedig középre... Holnap átforrasztom.
A kondit kicseréltem új 50V-osra, de nem próbáltam még vele. Majd az is holnapra marad..
Itt egy rajz a biztonság kedvéért.
Lenne egy kérdésem egy aktív hangváltóval kapcsolatban, ami egyben az előerősítő is.
Okozhat gerjedést az, hogy a keresztezési frekvenciát beállító ellenállásokat nem beforrasztottam, hanem egy tüske aljzatba dugtam, annak érdekében, hogy egyszerűen módosítható legyen a frekvencia? Gyakorlatilag nem jut át jel, csak egy néhány kilohertzes sípolás hallatszik.
Semmi sem kizárt, de inkább tervezési, vagy építési hiba.
Áldozz fel egy ellenállásgarnitúrát, és pakold fel rövid lábbal a forrasztási oldalról! Máris tisztán fogsz látni. Több fokozatú szűrőnél haladj fokozatonként!
Sziasztok!Szeretnék tőletek tanácsot kérni az alábbiakban.Vásároltam kb egy hónapja egy yamaha rx750 hifi erősítőt.Ha az input selectort cd vagy más funkcióra állítom akkor hallani lehet halkan,hogy szól a rádió.Mi okozhat ilyen problémát,ha valakinek van ötlete kérem írjon.E kérdésemet már feltettem a kezdők topikban de csak azt a választ kaptam,hogy húzzam ki az antennát,DDDDD,válaszotokat előre is köszönöm!
Esetleg rá tudnál nézni a nyákra, hogy ránézésre nincs-e nagy galiba? Föl pakolom rövid lábbal is.
Szia! Megpróbálkozhatnál az IC831 és 832 cseréjével, mindkettő BD3841FS Bővebben: Link Az a tanács amit kaptál bizony megszívlelendő.
Tedd fel rajzzal együtt! Bővebben: Link
Sziasztok! kérem aki tudja megoldást segítsen az alant látható erősítőhöz milyen előerősítőt lehetne használni?
Szia! Így ebben az állapotában CD-játszóról biztosan, hangkártyáról talán, teljesen kivezérelhető.
Ha gitár lenne a jelforrás ezt a témát ajánlom. Mi az amiről üzemeltetni szeretnéd? Annak megfelelően lehetne kapcsolást ajánlani. Egyúttal írd meg mekkora tápfeszültség áll a rendelkezésedre!
Kösz a választ ,találtam egy tl071 IC -vel és gitárhoz. remélem összejön.
Reloopnak:
Kérlek akkor foglaljuk össze a "lényeget". Ha jól értelmezem akkor C5-ön kívül minden kondenzátor elektrolit. A C4-et és R7-et hagyjam el, ha a kit in1 és in2-re kötöm közvetlenül. R5-ös ellenállás értéke 100ohm? A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2015
Stimmel, az R5 100 ohm, de az érték nincs kőbe vésve, szűrés és leválasztás miatt rajzoltam bele.
Azt te látod kondenzátorral indul-e a KIT, a 470nF-ot annak nézem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |