Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!!
szeretnék épiteni egy erősítőt amit vagy TDA vagy STK-Ic böl építenék és ehez kérném a segitségeteket hogy ezek közül a tipusok közül melyiknek van a legnagyobb kimenö teljesítménye?és esetleg melyik párost lehetne hidalni?
az elképzeléseim vagy a TDA 7293 lenne amit a datasheet catalog on láttam ezzel elvileg 4 ohm on 150 W ot lehet elérni és ha hidalom 8ohm on 300 w oz kéne leadnia!?de ez lehetetlennek hangzik csak katologus adat lehet?
A másik az STk 4050V erröl semmit nem tudok!! Elöre is köszi a válaszokat!!! Üdv mindenkinek!!
Szia,
Ez így nagyon bő kifelyezés! Lehet mindkettő tipusból végfokot építeni, attól függően, hogy mennyire bő a pénztárcánk. Az STK -nak nagyobb a kimenő teljesítménye (általánosságban) mind a TDA -nak. Jóval nagyobbak is. El kellene dönteni, hogy mekkora teljesítményű végfokot akarsz épiteni, vagy mekkora hangfalakat akarsz vele meghajtani, esetleg menyit akarsz rákölteni. Az STK ára jóval borsosabb mint a TDA sorozaté. Amgy minden végfokot lehet hidalni. Csak megkell feleljen pár feltételnek,.. Lehet nyugodtan használni a google -t vagy a jobb felső sarokban található kresőt is,.. "4ohm -on 150w meg 8ohm -on 300w" ez valahogy nem stimmel! Kisebb ohm nagyobb teljesítmény! Valamit nagyon elnéztél,.. De az biztos, hogy soha az életbe nem-fogja leadni még a 100w -ot sem!
van rengeteg tda(SGS-ATES)és LM(National Semiconductor)gyári katalógusom
nekem tda 7294V van a hangfalamban(55W a mélyközépre+25W a magassugárzóra;professzionális audiobemenettel,hővédelemmel,erősitőnként dedikált limiterrel,gyári doboz koppincs gyári hangsugárzókkal) amúgy az STK sorozatot nem ismerem,ebben nem tudok segiteni...
légyszives NE várd már el hogy a fél gyufásdoboz méretű(egyébként nagyon jó)integrált erősitő 300W-ot pumpáljon a silány mnc hangszóródba...
ezek az adatok a maximum amit a torzitás ill. a müködés legfelső határán vannak.nem beszélve a hőképződésről,300W@8ohm már tetemes hőt termel és az a pici kis tok nem igazán viselné el(mármint a chip)ha teljesitményt akarsz akkor diszcrét elemekből épits erősitőt
Köszönöm a válaszokat!És azt szeretném még kérdezni hogy ha esetleg STK-s ic böl épitem meg a végfokot melyik tipuss az amelyikkel a legnagyobb kimenö teljesítményt lehet elérni?
És hogy ha nem az Ic-t választom akkor tranzisztoros vagy FET-es erösitöt lehet egyszerübben építeni?
A fenti kérdésemnél a 4ohm-on 150W-ot egy ic szolgáltatná és a két azonos végfok hidba kapcsolásával lenne 8ohm és 300W!?És hogy ez lehetséges kimenö teljesitmény IC-s végfokkal?
Nekem legjobban az STK4048XI -es tetszett. Aztán lehet kutatni még más tipusok után is,..
A tranzisztoros és fetes között "nagy külömbség" nincs, úgyértem, ha a nyáktervre gondolsz, melyiket könnyebb megépitteni, pl: ott a VF2,.. Hidbakötésnél a teljesítmény meg kétszereződik (elméletileg), jö ha 1.5x -e lesz. De nem tudsz kiszedni 300w -ot egy TDA Ic -ből, kötheted hídba s akárhogy,.. Esetleg ha megtodozgatod tranyókkal,..
Itt az eredeti VF2 audiofil végfok. Töviről hegyire,..
Köszi a segítséget!Ha még megkérdezhetném hogy az STK4048 nak menyi a kimenö teljesítménye és mekkora a rákapcsolható hangszóró ellenállása?
STK4048XI: min. 150w 8ohm -on, THD: 0.008%. (három hsz -el fennébb linkeltem az adatlapját).
Sziasztok! Szeretnék építeni egy kb. 30-50W-os végfokot, ami szimpla tápfeszültségről üzemel. Ha van valakinek valami megbízható, jó minőségű erősítő kapcsolási rajza, megoszthatná velem. Előre is köszönöm!!
Szia!
Itt van egy összefoglaló táblázat a TDA Ickről. Ezen az oldalon írta le valaki én meg excelbe beraktam magamnak.
Egy ilyesmire gondoltál? Bővebben: Link
igen idöközben megtaláltam az adatlapot!Köszönöm az infót!!De az a baj ha az STK-t hidba kötöm akkot a legkisebb hangszóró elenállás 16 ohm lessz!?ezért érdekelne 4ohm os STK-ic 150 w körüli teljesítményel?
Az STK -t kötheted hídba is,.. De sztem sokba fog neked járni két 4048 -as,.. Megéri ez neked?
Inkább ajánlok tranyós végfokot. Amgy le lehet terhelni 4ohm -ra is, így min. 8ohm, ha hídba kötöd elméletileg vagy 350w -od lesz a kimeneten,.. Ha mindenképp nagy teljesítményt akarsz, s hídba is akarod kötni akkor oda tranyós kell, (ké0t hídbakötött STK sem fogja leadni a 350w -ot).
Üdv! Valami ilyesmire. Ezzel a rajzzal régebben már találkoztam, és jónak tűnik, csak az a gondom vele, hogy az ellenállások nincsenek fixen meghatározva, pl (500-1k), szóval vagy tippelek, és lesz valami, vagy számolok, ami nem megy, és marha bonyolult...
Választassz egy stílust,.. Vagy alacsony értékeket vagy nagyokat,.. Vagy össze-vissza,..
(sztem: a középút a legjobb, se-nem nagy se-nem kicsi) Amgy megvan nekem ez a kapcsolás fix értékű alkatrészekkel is, és nagyon jól szól! (csak este jön a kapcsrajz mivel még melóban vok)
Az a baj a tranyóssal hogy párba kell válogatni be kell állitani a nyugalmi áramot és szerintem problémás a megépítése!?de lehet rosszul tudom!!
Az STK szerintem jó lessz ha 4ohm on tényleg jól fog müködni és nem fog melegedni!!És egy jókora trafóra is szükségem lessz hogy ki tudjam venni a teljesítményt ja és e hütésröl is gondoskodni kéne lehetne mondjuk vizhütéses?de az már bonyolult lenne!! Köszi a segitséget és a hozzászólásokat!! Rem sikerül egy jó végfokot építeni!!! Üdv:Skyline
Nem kell párbaválogatni,.. Nem szkóppal figyeled a szinuszt s nem is milliméteres pontosságú végfokot akarsz sztem, hanem zenehallgatásra alkalmas, jóhangú valamit,.. A nyugalmi árammal is az a helyzet, nem mindenikben kell, s az nem nagy dolog, egy mA -mérő s egy csavarhúzó,.. Az STK nagyon jól fog működni, feltéve ha jól építed meg, s természetesen mind minden végfok az is melegedni fog!
De sztem vízhűttés erősítőbe nagy hüeség lenne,.. (amgy az STK hybrid, jól párbaválogatott tranyókból épül fel)
utána néztem a datasheet katalogusban és találtam egy STK4050V Ic-t és az adatlapjára min 200W van irva ez zenei vagy szinuszos teljesitmény lehet?
amugy az STK-k jó minöségü ic-K? bocsi a sok kérdésért de még anyi lenne hogy a fet es erösitöröl mi a véleményed beállitás hangzás teljesítmény?
kicsit elgondolkodtam a tranyós és a FET-es végfokon és az a kérdés merült fel bennem hogy ha pl 4Ohm os a végfok és növelni akarom a kimenö teljesitményt akkor a tápfeszültséget kell megemelnem vagy a tranzisztorok(FET-ek) számát növelni?
ha simán +növeled a teljesitmény eszözök számát az egész erösitő kiröhög... teljesitmény növelésére csak a táp emelése+ezzel összefüggve a tápegység nagyobb terhelhetősége--->a trafó magasabb sec teljesitménye(feltéve ha birja a kapcsolás);vagy az egész meghajtó+végfok készlet átméretezése szükségeltetik.de ahogy elnézlek te ezt inkább ne erőltesd.amúgy általános hogy 8 ohm ra magasabb tápfesz kell,mert a kimeneti feszültségesés(a hangszórón)ezért csökkena kimeneti P 8ohmnál(mint 4ohm -os terhelésnél )
akkor tehát ha építek tranzisztoros vagy Fet es erősítöt egy bizonyos teljesítményre tervezzem?és ha pl egy 200w sinusos kimenö teljesitményü 4 ohm os végfokot akarok épiteni Párba és ha nagyobb teljesitményen akarom használni akkor hidba kötném a kettöt,ez igy müködöképes lenne és létezik erre olyen kapcsolás ami kevés alkatrészt FET-et vagy tranzisztort tartalmaz?
amúgy meg ha tényleg épiteni akarsz egy erősitőt,ne egyből nagy(mihez képest nagy?)kimeneti teljesitményűvel kezdj.ha nekiállsz annak amit szeretnél nagyon hamar belebux,ott lesz majd a hibás nyákrajzolat,a véletlenül selejtes alkatrészek(mondjuk ha majd zsidó leszel és sajnálod a pár száz HUF-ot az újra:inkább kitermeled vmiből,de azt meg tudtod nélkül véletlen hőmegfutásra "kényszerited")a nem megfelelő műszerezettség hiánya(piaci,3 pálcás dmm-mel nem lehet nekiállni...)a tapasztalat hiánya.Hidd elnekem ezeket mert én is sok csapdát állitottam magam elé anno.ja nem beszélve a földhurokról,amit még a képzett technikusok is csak izzadással találnak meg(ez egyébként le is égetheti akár a végfokot-akár az azt meghajtó jelforrást)
Ajánlom inkább a kezdőkenek való félnapos kapcsolásokat,akár integrált,akár diszkrét elemeset.Kezdetnek megteszi a 10~30W is.ezek nem terhelik a pénztárcádat és ha esetleg megsütöd,nem fog nedves lenni a szemed a sok kidobott pénz miatt...meg legalább gyakorlod a nyákkészités fortélyait...
Ne haragudj, csak egy kérdés. Milyen hangládáid vannak?
ajánlom figyelmedbe:ha bármi kérdésed lenne erről nyugodtan.én már megépitettem.az osszes alkatész beszerezhető(a félvezetőkre gondolok)pár darab maradt is ebből abból.amúgy ha jóminőségű egy erősitő(teljes,komplett)kapcsolása akkor minél kevesebb alkatrészt(félvezetőt a jelútban)tartalmaz annál kisebb a torzitása(mivel kevesebb a torzitandó elem)de ez csak elméletben működik.amúgy is minek ezzel foglalkozni hiszen ha ezzel a teljesitménnyel kinzod a hangfaladat a hangszóró oldalon a 8-10% -os lesz (bármilyen)torzitás.csak megemlitettem
hát igen tapasztalatom még nem nagyon sok van-e téren lehet hogy mégis maradok az STK-IC nél Amugy egy olyan erösitö lenne a tervem amit tudnék használni az 5.1 es DVD lejátszómhoz és ha sztereóban hallgatnám akkor a két csatornát hidalnám egy sub számára!ha pedig nagy szteseo teljesítményre lenne szükségem hidalnám a sztereo csatornát is
Csak ehez 6 végfok kéne meg egy pár elöerösitö! de lenne egy univerzális végfokom amit magam építettem már ha ez lehetséges??,
még nincsennek falaim egy teljes rendszert akarok építeni azon gondolkodok hogy szélessávú hangszóróval 2 utas falat építsek vagy sub hangszórókkal 3 utasat?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |