Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Feszültség stabilizátor

Témaindító: amex, idő: Márc 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 44
(#) zoszka válasza MPeter7 hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Tudom hogy működik a generátor, de nem volt feltétel a max 5-6 mA össz fogyasztás. Csak a minél kisebb, minél egyszerűbben.
Idézet:
„Olyan áramköri megoldás lenne jó, ahol az áramveszteség minél kisebb.”
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2015
(#) MPeter7 válasza zoszka hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Nem hangsúlyoztam ki az elején, de lényeges lenne, hogy az áramkör összfogyasztása ne nőjön meg az 5-6mA értékről (lényegesen).
Még ha 8-10mA alatt maradna, akkor számomra elfogadható lenne, a kísérlet célját tekintve.
Ezért gondoltam valamilyen műveleti erősítős kapcsolásra, mert annál a feszültség összehasonításra (kompenzálásra) használható bemeneti +- lábakon nem folyik áram, tehát az összehasonlító funkció nem fogyaszt áramot.

Akkor ez neked nem jó, mert ha 5mA kell neked 0.5 V-on, akkor az kb 80mA lesz 9V-on 100 ohm -os előtéttel.
(#) Kovidivi válasza MPeter7 hozzászólására (») Márc 29, 2015 /

Ha 0.5V-on 5mA-t fogyasztasz, és 9V-tal táplálsz, akkor is elfűtődik (9-0.5V)*5mA. Egyébként amit szeretnél, az eléggé komplikált. Jobb lenne, ha leírnád, hogy mit is használsz pontosan, ne nekünk kelljen találgatnunk! Dinamó, vagy valami tekercsben indukálódik a feszültség? Ha minden részletet tudnánk, akár egy sokkal egyszerűbb megoldást is kaphatnál. 0.5-9V-ot stabilizálni 0.5V-ra úgy, hogy max. 5mA legyen a fogyasztás, viszont 0.5V bemenővel is meg legyen az 5mA kimenő áram, szinte lehetetlen. Ehhez áramgenerátor kellene, de annak nem elég a 0.5V bemenő feszültség.
Szerk: Ha például egy tekercsről lenne szó, amit lóbálsz egy mágnes előtt, akkor tök mindegy, hogy mennyi a fogyasztás 9V esetén, mert a tekercsben indukálódó feszültség úgy is minimális lesz, ha 90mA-rel lesz berhelve. Sőt, ebben az esetben szinte a soros ellenállás is felesleges, kivéve ha napi 24 órában lóbálod a tekercset.

Miért pont 0,5V tápfesz kell? A generátor így van méretezve? 1,2 volt felett már viszonylag kis veszteséggel tudnád stabilizálni a tápot 1,2-15V közötti feszültségnél. (LM1117)

Csatoltam az áramköri rajzot.

LM334.jpg

Azért kell a min. 0.3-0.5V tápfesz, mert így egy pohár sós vízzel és egy réz-vas elektródával világít a LED.
És azért lenne jó, ha pl. 9V-ig működne (az 5mA fogyasztás megtartása mellett), mert így rugalmasan, akár másfél voltos, akár 9V-os elemel is működtethető.
Így is működtethető, hiszen a LED nem fog túláramot kapni (LM334 miatt), de a magasabb feszültség a tekercsek magasabb áramfelhasználását eredményezi, és így sok energia elpazarlásra kerül.

Tegyél rá egy kapcsolót meg egy LM1117-adj-t és ha elemről akarod üzemeltetni átkapcsolod a bemenetet.

Igen, jelenleg ez a helyzet , egy kapcsolóval lehet állítani, hogy 1V alatt vagy feletti a bemenő feszültség. Csak szebb lenne "automatizálni" a feszültség függvényében történő "elágazást".
(#) nzozz hozzászólása Ápr 26, 2015 /

Sziasztok!
Megépítettem a Proli007 féle fényszóróvédő stabilizátort, de nem úgy működik, ahogy kellene. Az izzó fényerejét szinte felére veszi vissza és az 1 Ohm -os ellenállás viszonylag rövid idő alatt forró lesz. ATX tápról próbáltam ki, H4 60/55W -os izzóval, 2K2 Ohm -os ellenállás helyett viszont 2K7 Ohm -osat építettem be, csak ilyenem volt.
Mi lehet a gond?

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2015
(#) reloop válasza nzozz hozzászólására (») Ápr 26, 2015 /

Szia! Nem nyit a FET, nézd át miért nincs gate feszültség!
(#) kissattila88 hozzászólása Jún 4, 2015 /

Van egy l78l15 stab ic-m mért van az hogy a kimeneten 18V jelenik meg a 15 helyett?
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2015
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Szia!
Mutasd meg azt, hogy hogyan kötötted be.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Különösen fényképpel, ha lehetséges
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

De a videó is jó lenne.
(#) kissattila88 hozzászólása Jún 4, 2015 /

Fordítva raktam be mert azt hitem hogy az egyes láb a bemenet. Meg fordítottam és működik.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Jún 4, 2015 /

Tudod hogy nem úgy működnek a dolgok ahogyan elképzeltük/lerajzoltuk, hanem ahogy megcsináltuk
De már működik
(#) kissattila88 hozzászólása Jún 10, 2015 /

Attól tönkre mehet egy stab ic hogy trafó másik kivezetésére kis árambírású(0.8A lett rákötve a 3A trafóra) egyen irányító lett kötve ami el is füstölt?
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Szia!
Rajzot mutass, de a válasz: nem.
(#) Buvarruha válasza kadarist hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Ha AC kerül a bemenetére? Dehogynem!
(#) kissattila88 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Egyen_írányítva van. Lehet hogy eddig bírta a 78L15? 78L15=100mA Trafó=3A
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2015
(#) Buvarruha válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Értem én, de az egyenirányító lefüstölt azt mondtad, márpedig akkor AC kerülhet rá, ugyanis az esetek 99%-ban rövidzárba mennek a diódák, ha gondjuk van.
(#) kissattila88 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

DE nem az az egyenirányító füstölt el amiről a stab ic kapta a feszt! Amúgy meg lett a hiba! Raktam egy 1N4148 diódát a kondenzátor elé és az ment tönkre amikor le füstölt a másik egyen irányító.
(#) ferci válasza kissattila88 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Kérték már, hogy tegyél fel egy kapcsrajzot a pontos helyzetről és az alkatrészek neveivel, úgy könnyebb megmondani, mi nem jó.
4148 mit keres ott?
(#) kissattila88 válasza ferci hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Kondi feszültsége ne jelenjen meg a egyen irányító kivezetésein mert majd szeretnék róla 12V ventilátor hajtani! Most már jó.Csak az volt itthon.

Oké, de oda se ártana vmi combosabb dióda. Ebből a mondatodból persze nem sok derül ki. Nem értem, miért nem lehet rajzolva értekezni.
Paintben nem tudsz rajzolni?

Nekem nincs olyan program amivel rajzolni tudnék. DE majd ha lesz idő lerajzolom papírra.

Itt a rajz!

stab ic.jpg

A 4148 felesleges oda első ránézésre az 1000 µF elé és azon megy át a 14,4 volt terhelése? Persze elfüstöl. .. a B40C800 mi csinál? Nem látszik a DC oldala.
A kimenő oldalon szintén 2x 4148 van? Ez nincs ám szinkronban egy 7815-tel.. - 1N4001 vagy hasonló pl. már oké oda. Mivel terheled?
A 16 voltos elkó pedig kevés a 2x7.5( 15 volthoz..), abból lehet 20 volt DC is.

B40C800 egyenirányító csak 0.8A. A trafó meg 3 A. Egyenirányítás után 13V jön ki a kondi ezt növelei meg 18V-ra a 78L15 csinál belőle 15V a két diódameg a kimeneten 14.4v. B40C800 füstölt el!
Következő: »»   33 / 44
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem