Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Az elképzelés nem rossz, de a gyakorlatban nem így van.
Egyrészt a víz nem sorba kapcsolódik a hőelemmel, hanem párhuzamosan (ahogy rajzoltad is). Párhuzamos kapcsolásnál pedig nem lesz feszültség osztás. A hőelem belső ellenállása nagyon alacsony, ellenben a víz >100 kOhm értékével. Tehát a műszeres mérés eredményét nem fogja befolyásolni. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
Kipróbáltam több hőmérsékleten is és a multiméter ugyan azt a hőmérsékletet mutatta mit egy standard hőmérő.
Idézet: „Az elképzelés nem rossz, de a gyakorlatban nem így van” Ez aranyos . . . ![]() Javaslom forgatni az idevágó szakirodalmat . . . Idézet: „Egyrészt a víz nem sorba kapcsolódik a hőelemmel, hanem párhuzamosan (ahogy rajzoltad is)” Az elég baj, ha ezt nem látod át. A víz ellenállása valóban lehet 100 kohm nagyságrendű is és lehet sokkal kisebb is, attól függ milyen az a víz. A csapvíz ellenállása 1 kohm nagyságrendileg. Pl. ha egy akváriumban tengeri halakat nevelsz, és jó sós tenger vizet teszel bele, annak már egész más lesz az ellenállása. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2015
A szakirodalom még kimaradt: "ideális és valós feszültség források" témakörre keress rá.
Sziasztok. Ugyan nem multiméter, de nem találtam neki témát.
Van e valakinek tapasztalata LBN 3010 vagy RXN-305D labortáppal kapcsolatban? Esetleges hibák, negatív, pozitív tapasztalatok. Szórjátok az infót. ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2015
Sziasztok!
Most ismerkedem az elektronika ezen részével és szeretném megtanulni a mérések mesterségét. Most itthon van egy az alábbi képen látható készülék. Ezzel lehetséges megmérni mondjuk egy USB töltőt hány V-on illetve mekkora Ampert bír leadni? Köszönöm a válaszokat!
Nem, de nem is erre való egy ilyen. Ezzel hatalmas áramokat, és abból is csak váltakozót tudsz mérni. Normális multiméterrel próbálkozz!
Feszültséget a jelenlegi helyzetében tudod megnézni, úgy ahogy a képen áll a tekerő, és ahova be vannak dugva a kábelek. Nem tudom vált-e a kijelzője tizedes értékre, ha nem akkor 005-t fog kijelezni amikor rámérsz az USB-re.
Az USB áramerősségét ezzel nem tudod megmérni, csak a feszültséget. Ahogy írták fölöttem multiméterrel egyszerűbb lenne. ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
Szia!
Előző két fórumtárs kicsit durva volt. ![]() Szóval ahogy qvasz2 is írta, ezzel csak nagy áramokat tudsz mérni, illetve abból is csak a váltót. A kérdés az, hogy mennyire akarsz belemerülni a témába? Ezt mindenféleképpen olvasd el: egyenáram - alapismeretek, illetve utána ezt: váltóáram. Egy ilyen multiméter tökéletes lenne (sőt, ez már kicsit "sok" is, de csak egyszer kel megvenni) Bővebben: Link. Vagy valami hasonló is jó.. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
qvasz2: Beszereztem egyet bár nem túl drágát, remélem amire kell jó lesz!
teszti: Igen a feszültséget le tudtam mérni, marad az új ha meg jön.... zenetom: Nem voltak a többiek durvák, örülök, hogy válaszolt valaki. Neked is köszönöm a leírások linkelését. Olvasok és ha van "buta" kérdésem jövök és kérdezek és bízok, hogy valaki válaszol! ![]() KÖSZÖNÖM!
Hy
Amúgy ez a lakatfogó igen jó kis darab. van egy ami már közel 10éve megvan, szerviz célokra használva, vagyis kap hideget meleget, és jól bírja. MEg van egy olyan jó tulajdonsága, hogy lehet hozzá kapni egy kiegészítőt, amivel szigetelés szintet lehet mérni, 500V-al.
Köszön azt meg is tartom bár biztosan nem szeretnék olyan erősségü árammal foglalkozni, bár ezt se gondoltam régen
![]()
Amúgy a nagyáramú lakatfogót be lehet "idomítani" kisebb áramok mérésére
![]() A trükk az, hogy a mérendő vezetéket többször kell áttekerni a lakatfogó pofáin, pont úgy, mint mondjuk egy transzformátor vasán a meneteket... és így, hogyha mondjuk 1A folyik a vezetéken, de kétszer van áttekerve, akkor a lakatfogó 2A-t érzékel, ha 10x tekered át, akkor 10-et... így akár olyan kis áram is "mérhető" a műszerrel, amit amúgy nem tudna kijelezni...
Közben megkaptam a multiméter... Le se merem írni milyen típus, sajnos nem sok jó véleménnyel találkoztam, de nem kesergek tanulni jó lesz.
Már ellenállást és feszültséget, szakadást mértem is vele, de eközben egy új Micro usb kábel tönkre ment.... Itt mi történhetett vajon? Lakatfogó hová állítsam, hogy 1-2 ampert tudják mérni? Ugyanis telefontöltőt ugye multiméter segítségével nem tudom megmérni... .. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2015
Sehova. Két okból:
1. Ez a lakatfogós műszer nem tud egyenáramot mérni, csak vátóáramot. 2. Amúgy sem tudnád megmérni, szét kéne bontani a kábelt drótokra és külön ráakasztani a + vezetőre, mert a kábelben futó + illetve - vezető kioltja egymást, semmit nem mutatna a műszer. Amúgy nem is tudom, lehet egyáltlán egyenáramot mérni lakatfogóssal? Ha jól emlékszem lehet, csak nem midegyikket. Amelyik induktív csatolással (nevezhető tranzformátornak is) mér azzal nem lehet.
Hűű igaz ezt már írtátok is.....
Már csak a Micro usb kábel tönkremenetelének okára lennék kíváncsi....
Mi történt pontosan a kábellel?
Nem lehet hogy árammérés állásban mértél rá, mert az gyakorlatilag rövidzárlat.
A kábellel nem tudok tölteni telefont.. Miután megcsináltam a mérsékelt. A másik kábellel megy ugyan azon adapterrel..
1. Meg mértem hogy tényleg 5v e... (adapterrel) 2. Szakadásvizsgálat (önmagában) 3. Ellenállás mérés (önmagában) Ennyi
Létezik olyan lakatfogó, ami mér DC-t is, pl pár oldallal visszább itt ebben a témában linkeltem egy uni-t típust, amin ráadásul van 2A-es méréshatár is, és pár hónapja 10ezer Ft körüli áron lehetett kapni, ha minden igaz...
USB méréshez lehet, hogy a legjobban akkor jársz, ha csinálsz egy kis "közdarabot", aminek a "bemeneti" és a "kimeneti" oldalára is olyan csatlakozókat teszel, amik relatíve könnyen forraszthatók, tehát pl a bemenete legyen egy olyan, ami a nyomtatókon szokott lenni. Az ha jól tudom az "USB-B aljzat" névre hallgat, és akkor a töltőből/áramforrásból, egy nyomtatókábellel csatlakozol ebbe az adapterbe, és a kimenete pedig legyen egy olyan aljzat, ami a PC-ken, meg a cserélhető kábeles USB töltőkön is van, ha jól tudom, az az "USB-A" típusú csatlakozó... és akkor ebbe csatlakoztathatod a normál töltőkábelt...
És közé pedig egy megfelelő értékű sönt kell csak, és akkor azon sima multiméterrel meg lehet mérni az átfolyó áramot... vagy akár szkóppal is meg lehet nézni, hogy az áram időben hogyan változik esetleg... Az egész elkészíthető pl egy darab próbanyákon, pl ilyenen: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
Helló
Elnézést hogy ide írok nem találltam igazából megfelelő topikot (talán egy moderátor segítt) és itt biztosan választ kapok. Egy HP3457A multiméter hibáját szeretném meghatározni, 30mV méréshatár melett ha 10uV-ot majd ha 100uV-ot mérnék vele. Az abszolút hiba meghatározása úgygondolom egyértelmű 12% illetve 1,2% a két esetben. A bizonytalan jegyek számából adódó hiba esetén nem tudom eldönteni, hogy a készülék hová rakja a tizedesvesszőt mert ugye kijelezheti úgy is a 100uV-ot, hogy: 0,01000 vagy 00,0100 A készülék nincs a birtokomban így nem tudom megnézni hová rakná a tizedesvesszőt Csatolok egy képet a számolásomról. Reméllem akad valaki aki fel tud világosítani. Köszi! A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
Szia!
Ha tudod a méréshatárt, akkor azon belül a tizedes pont helye fix... Az adott méréshatárhoz meg van adva a pontosság is, viszont azokkal a feltételekkel, hogy a kalibrációtól eltelt 90 napon belüli időtartamra van megadva, illetve 1 órás bemelegedési idő letelte után a mérés előtt... Viszont a műszer úgy látom beállítható, hogy hány digites módban mérjen, viszont abban az adatlapban, amit linkeltél a 6,5digites módon kívüli üzemmódokhoz pontosságot nem látok megadva. Ami azt is jelentheti, hogy a szövegben le van írva, hogy az ugyanannyi, és esetleg csak a digit-hibát kell megfelelően csökkenteni, de ezt nem tudom, mivel végig azért nem olvastam az egészet ![]()
Köszi a választ! Szakdolgozatomhoz lenne, szupravezető struktúrákat mérünk ezzel, konstans 1mA körüli áramerősség melett. Tudom, hogy miliohm alatti tartományban probléma nélkül működik a rendszer, és ahhoz pontosabbanak kéne lennie a multiméternek mint az itt kiszámolt 4,85%-os pontosság 100uV-nál.
Mivel 100uV feszültség, 1mA áramerősség melett még csak 0,01 ohm (10 miliohm). Talán az adatlap szerinti "with extended resolution 71/2 Digits" értékkel kéne számolnom, kicsit nagyobb áram melett mondjuk 10mA tudná is a miliohm alatti tartományt ![]()
Szia! Meg még azt most látom, hogy a papíron amit lefotóztál nem jól írtad fel a digitek számát.. A 6,5 digit az 7 számjegyet jelent, viszont azért nem 7 digitet írnak, mivel az egyik (a legfelső) helyiérték nem tud 9-ig kijelezni, ezért ezt "fél digit"-nek hívják... ha ezt átjavítod, akkor lehet a konkrét kiszámolt pontosság-értéked is jobb lesz, mivel akkor a legalsó digit ugye egy nagyságrenddel kisebb értéket jelent!
![]()
Sziasztok!
Itthonról honnan érdemes multiméterbe való 11A és 440mA-es biztosítékot rendelni? Van olcsóbb alternatíva mint az Ebay? Sikerült vennem egy Fluke 177-est 10e forintért ![]()
Beleraksz egy 12-es és egy 500mA-est azt kész
![]()
1000V-os kéne, az meg sokkal drágább.
Ez meg milyen marhaság? Te 1000V-n akarsz 10A-t mérni????
Én nem tenném... ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Esélyes, hogy ilyen szokatlan fajtájú kell hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |