Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   56 / 129
(#) abcdabcd válasza kkrisz75 hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Az adaptert nem a COM-ba és a V-ba kell dugni? Mert akkor jónak tűnik a polaritás... vagy valami a képen nem stimmel?

mod: ja, látom... a kondimérésnél meg másképp van... de az is lehet, hogy akkor kondihoz meg fordítva kell bedugni ha meg nem kondit mérsz, akkor meg máshogy azért van akkor ezek szerint kétféle felirat vagy nem tudom... sípold ki, hogy melyik dugó hova megy... amúgy nem tudom én a multiméteremen nem láttam eddig különbséget, hogy a kondit milyen polaritással teszem rá... tönkre lehet nem megy egyik kondi se, mert lehet csak párszáz mV a mérőfeszültség, bár nem tudom, hogy a tieden mennyi, az enyémen se mértem meg soha eddig
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) kkrisz75 válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Nem. A com.és.a.mA be, a leírások szerint. Angol és a magyar szerint is.

De ez diódamérésre is jó például nem? Az meg a V és COM, a mA és a COM az csak a kondi... vagy mégse?
(#) kkrisz75 válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Hát látod ezt nem tudom, nem írja külön. Bár dióda mérésre igen a V és a com való. És logikusnak tűnik, ha oda dugom akkor a.dióda lábakat rá lehessen tenni, de pl a kondenzátort is a mA és com-ba kell mérni.
Meg a tekercet is ott lehet mérni. Cx Lx.

Nekem úgy tűnik akkor, hogy egyszerre akartak mindent jelölni, mindenféle méréshez, mert végülis, ha minden igaz, az csak a két banánaljzat "kihosszabbítása", tehát nincs benne "dróton" kívül semmi más, és attól függ, hogy egyáltalán melyik két aljzatba dugod be, hogy mit mérhetsz rajta keresztül, és akkor ezek szerint az is, hogy épp melyik a + és melyik a -
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) Massawa válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Az én müszerem sem csinál semmit. Egyedül dioda állásban méri a PN átmenetet. Viszont ellentétben a ti dugotokkal az én dugom oldalán ott a COM meg a IN jelölés. Az IN a +/Lx alatt van.
Semmi egyebet nem mér ( ami várhato is volt, hiszen a müszeren ehhez nincs semilyen extra funkcio, igy csak diodamérésre jó).
(#) elektroncso válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Bocsánat az okoskodásér, de szerintem valaminek kéne benne lenni, hiszen banán dugóból csak kettő van, de a tranzisztorméréshez tudásom szerint mind a három lábat be kell kötni. Ezt, hogy oldják meg két vezetékkel?
Csak érdeklődök, mert ilyennel még nem találkoztam, ami nekem van házi barkács az mind a három lábat használja, bár az nem tud hFE-t mérni, csak jó/nem jó vizsgálatot végezni.
(#) abcdabcd válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Igazad lehet, akkor tényleg az lehet a célszerű, hogy a multival kimérni az adaptert

Viszont egyébként pl az UT61E esetében, az, hogy olyan adaptert adnak hozzá, amin vannak ilyen "tranzisztoros részek" is, attól még B mérést nem tud a multiméter gondolom, a széria másik tagjához kitalált adaptert adják ehhez is, amiben esetleg van B mérés... viszont gondolom (legalábbis ha én gyártó lennék, úgy találnám ki), hogy a bekötése olyan, hogy akkor pl BE dióda mérésre lehet használni az adaptert, amihez nem kell semmilyen plusz alkatérsz... de lehet amúgy a tranyóméréshez akkor valamilyen ellenállás vagy ha más nem valami átkötés lehet a tranyó adott lábai között...
Kérdés egyébként, ez a felmerült Maxwell multiméter egyébként tud-e B mérést például, vagy lehet itt is csak diódamérésre jó az adapter... nem tudom...
(#) kkrisz75 válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Amúgy tud hFE állásban mérni. Pont ezért aggaszt, mert lábhelyesen kell bedugni tranzisztor méréshez.
(#) surgat hozzászólása Ápr 6, 2015 /

Sziasztok! Mint kezdő/újrakezdő szeretnénk tanácsot kérni multiméter vásárláshoz. Amennyire tudtam végigolvastam a fórumot, de azért így sem könnyű. Az autómatikus méréshatárváltás mennyire jó ha van? Mennyire hasznosak a következő funkciók? Mikor, milyen esetben kell/jó ha van: kapacitásmérés, frekvenciamérés? Köszi!
(#) Massawa válasza surgat hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Az automatikus méréshatár arra jo, hogy nem kell kapcsolgatni a müszert és optimális formában mutatja amit mér. Az egyik hátránya az olcso müszereknél, hogy nagyon lassu tud lenni. Mindenképpen jo, ha a müszeren van gomb, amivel az automatikát ki lehet iktatni, azaz ha megmérsz valamit és az jo, akkor megnyomsz egy gombot és a müszer ebben a tartományban marad és jelentösen meggyorsitja a többi mérést.
A kapacitás meg a frekvenciamérés nem annyira fontos, habár az elsö jol jön a modern mini kondik esetén, amiken igen gyakran olvashatatlan a felirat.
(#) _Turul_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 6, 2015 /

Kíváncsiságból méregettem az UT61-es adaptert, ott az adapter a mA-s és a V-s csatlakozóba megy. Az ellenállásokat, kondikat és diódákat ugyanott kell mérni, ezek egyszerűen kivannak vezetve a két lábra. (az adaptert fordítva bedugva ugyanúgy működik, csak megkell fordítani a kondit/diódát)
Tranzisztoroknál úgy van, hogy az adapter egyik lábára a NPN emittere és a PNP kollektora megy, a másikra hasonlóan az NPN kollektora és a PNP emittere. A két bázison nem tudok mérni semmit.

Egyébként az UNI-T általában szériánként kiad 3-4-5 féle modellt ugyanazzal a külsővel, és mindegyik mást tud... Csúnyán megfogalmazva mindegyikből mást spórolnak ki. Ha jól emlékszem, tranzisztort mérni csak az UT61A tud. (mondjuk ezt pont feleslegesnek tartom, így annyira nem viselt meg a hiánya.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2015
(#) surgat válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Ha maradok a hasznos automatikus méréshatár váltósoknál, akkor a következőket találtam:
UNI-T 33A ~5200Ft, Voltcraft VC170-1 (+frekvencia mérés) ~7500Ft, Maxwell MX-25303 +frekvencia, kapacitás, hőmérséklet mérés) ~9700Ft.
Érdemes-e maxwell-t vennem a többlet funkciók miatt, vagy úgy sem fogom használni? Miért érné meg a voltcraft? Mennyire megbízható/biztonságos az UNI-t? kezdőként nyilván könnyebb elkövetni végzetes hibákat, a voltcraftban meg írják, hogy kerámiabiztosíték van bár nem tudom mennyire számít. valamit azt olvastam olyan multiméter eleve szóba sem jöhetne, ahol nincs külön dugalj a feszültés és áram méréshez, ami az UNI-T elbukna. A maxwell-ről meg elég vegyeseket olvastam a fórumban.
(#) abcdabcd válasza surgat hozzászólására (») Ápr 7, 2015 /

Ha nem extra-olcsó (<4000Ft? kb), vagy extra-drága (kb >50eFt) multimétert akarsz, akkor könnyen tapasztalhatsz olyat, hogy az itthoni árak kb a duplái az ebay-es áraknak... a két határon túl viszont az is lehet, hogy onnan is épp ugyanannyi, vagy csak annyi a különbség, ami miatt nem biztos, hogy megéri variálni és külföldről rendelni...

Amúgy a funkcióknál a méréshatárokat nézd meg... pl a kapacitásmérés lehet, hogy csak 20, vagy 200µF-ig mér, így lehet nem sok hasznát veszed, de ezt a pár soros reklámban nem szokták leírni az adatlapokon viszont rajta kéne lennie a részletes adatoknak... azoknak a megnézése nélkül nem biztos, hogy sokra jutsz...

De amúgy pár oldallal visszább, valakinek itt én pl írtam vagy 5-6 féle multit a kb 8-12ezres árkategóriában, ha megkeresed azt a hozzászólást, és megnézed a multikat, esetleg azok közül is választhatsz...
(#) MocisPisti hozzászólása Ápr 9, 2015 /

Megérkezett az UT61E multiméterem. Nagyon faja egy szerkezet és nagyon gyors a automata méréshatárváltása. 2.0 szoftverrel telepítve a pc-n kidob a programból de a 4.01 verzió tökéletesen fut win7 64biten és szinte ugyanolyan gyorsan követi a műszer értékváltozásait , csak ajánlani tudom.
(#) csepi0101 hozzászólása Ápr 11, 2015 /

Az alibaba.com-on ebben a listában az összes multiméter ugyanaz a dt-9205A tipus csak más külsővel?
http://www.aliexpress.com/w/wholesale-digital-multimeter-dt9205a.html
Ezeket nálunk is árulják,mindegyiknek 10Mohm-os a bemeneti ellenállása?
Mert csak ezért kellene vennem egy új multimétert.
(#) MocisPisti válasza csepi0101 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Ha minden nap használod akkor 1 hónapot bír , nekem kb eddig működött kontaktos lett a körkapcsoló. Sajnos mind ilyen lesz 3 rugóért ezt tudja. 6 ér meg már kapsz maxwelt ami elég jó.
Többféle kinézetűm volt DT-ből 2-20V között még pontos fölötte már 0.5V-ot is téved. 230V-nál meg 7V-al mért többet mint a többi. Nem veszek többet ilyet az biztos. a csipogója viszont jó sőt amelyiken van piros led is az még gyorsabban villan fel rövidzárkor ez az egy tetszett benne pl relé gyors pillanatnyi kapcsolását lelehetett tesztelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015

Még ez is jobban megéri: Bővebben: Link
(#) csepi0101 válasza MocisPisti hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Oké de a kérdésem még nem tisztázott ezek az olcsó dt-9205A-knak a bemeneti ellenállása 10mohm mert egy 10Mohm-os műszert kell vennem egy motor gyújtás azonnali(egyszeri) teszteléséhez.
Csak ezért kell vennem mert ami van az 1Mohm-os

Ha nem pontos hanem téved 7v-okat 230v-nál az nem fontos.A lényeg hogy 10Mohm-os legyen.Az összes dt-9205A 10Mohmos?

Én úgy tudom hogy 10M. itt egy link: Bővebben: Link
(#) erbe válasza csepi0101 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

5 vagy 6 éve vettem egy ilyent, rendszeresen nyúzom, de még semmi baja nem volt. Elég pontos. 10 MOhm a bemeneti ellenállása. Akcióban sikerült kifognom 1599-ért. A pontatlanság inkább a zsebműszerek, DT820, DT830,... jellemzője. Sok gyártó gyártja több változatban. Azoknak valóban csak 1 MOhm a bemenete.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) erbe válasza csepi0101 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Az alibabás linken nagyon jó árban vannak, különösen az elején. A szomszéd hirdetésen ingyenes szállítással is drágábban ajánlják. 820-ast inkább ne vegyél! Az tényleg csak arra jó, hogy zsebből előkapja az ember és megállapítja, van fesz. vagy nincs.
(#) BI-AMP hozzászólása Ápr 18, 2015 /

Sziasztok! Az ilyen fajta hőmérő szondával Bővebben: Link lehet víz hőmérsékletet mérni?
(#) vzoole válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 18, 2015 / 1

Igen.
(#) qvasz2 válasza BI-AMP hozzászólására (») Ápr 18, 2015 / 1

Ha bemártod a vízbe, akkor fals értéket adhat, mert a pici gombócka a hőérzékelő, és utána egyből csupasz vezeték jön, ami ugye a vízben vezet. A két vezeték együtt van egy üvegszövet csőbe behúzva, és nagyon nem vízhatlan, még a ráhúzott zsugorcsővel sem.
(#) vzoole válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

És mi van akkor ha vezet a víz? Hogyan befolyásolná a mérés eredményét?
(#) qvasz2 válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Belevisz némi pontatlanságot a mérésbe. Hogy mekkorát, az az adott víz vezetőképességétől függ.
(#) abcdabcd válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Ki kell próbálni ismert hőmérsékleten... kapásból kb kettő ilyen is van mondjuk jégkockába fagyasztani a zsinór végét talán bonyolultabb, mint forrásban lévő vízbe mártani..
(#) vzoole válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Nem a mennyisége érdekelne, hanem az elméleti része.
Tehát hogyan befolyásolná a mérés eredményét?
(#) qvasz2 válasza vzoole hozzászólására (») Ápr 20, 2015 /

Akkor jöjjön a kezdő kérdések rovata:
A hőelem egy valóságos feszültség forrás, és mint minden ilyen, rendelkezik egy bizonyos belső ellenállással. Ha vízbe mártva méred a feszültségét, akkor a víz ellenállása sorba kapcsolódik a belső ellenállással, és feszültség osztót képez vele.
Ezért a rajta mérhető kapocsfeszültség kisebb lesz, mintha terheletlenül mérnéd, a víz nélkül.

HŐELEM.pdf

Következő: »»   56 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem