Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
No, ez érdekes...
Mert a -127-es értéket nekem is sikerült elérnem, de nem tudok mit kezdeni vele: Idézet: „Dallas Temperature IC Control Library Demo Requesting temperatures...DONE Temperature for the device 1 (index 0) is: -127.00”
Ez a W5100 -es, ezt használom én is. annyit tudok róla, hogy a W5100 és az SD kártya megoszva használja az SPI buszt, egyszerre csak az egyik lehet aktív, számomra sem teljesen világos a dolog de nézd meg ezt a hozzászólást (UNO-val próbáltam) az 52. sor meg az 54. az érdekes. Egy-egy új kód, vagy weboldal feltöltésekor én is megszakítom a tápot egy pillanatra, de utána stabil a működés, még soha nem vesztette el a kapcsolatot az SD kártyával.
Azt szeretném kérdezni, hogy ezek szerint ha van egy ilyen shielded, akkor az SD kártyára logolhatsz is? Nem csak arra való, hogy a kis webszerver html kódját tárolja?
KÖSZÖNÖM!!! Ez volt a megoldás! Igy nem is kell megszakítanom a tápot! (kiegészítettem 100-100ms várakozással)
Bármire használhatod az SD-t, de csak a rövid (8+3) fájlneveket támogatja!
Örülök, hogy sikerült. Szuper modul, már a másodikat is megrendeltem ( 6$), nagyon megéri.
Belelestem, majd átolvasom alaposabban, köszönöm.
Jó lenne, ha nem kellene egy újabb panelt venni (egy data logger shieldet).
Szerintem akkor megvan hogy honnan jon a -127,00, csak nem tudom visszaszamolni.
Lehetseges hogy akkor adja ezt az erteket ha a digital kivezetese mind egyesbol all, vagy majdnem (az adatlapjan a 4-edik oldal „Table 1. Temperature/Data Relationship”) ? Ez lenne az oka a -127,00 erteknek ? A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
Hát nem tudom... Sajnos nem vagyok túl profi a témában.
Én inkább úgy látom, hogy az általad megjelölt rész utáni, "Operation - Alarm signaling" fejezet foglalkozik ezzel: ott írja, hogy a BIT7-tel jelölt érték adja az előjelet (az 1-es a "-"), így ha az első nyolc bit mind "1", akkor valóban -127 az érték. Bevallom, hogy nem értem teljesen, amit az angol szöveg ír...
A két IC fejét is fogasd össze pl. egy ruhacsipesszel. Ha marad a fél fok, akkor ennyi. Írja az adatlap is, hogy +- irányban mennyi eltérés van megengedve. Az egyik felfelé csal picit, a másik lefelé.
Van 2db atmega8-am. Azt szeretném tudni, hogy fel tudom-e programoznk arduinónak egy máski arduinóval? Vagy más avrt. Tudom, hogy az arduino alapja is avr, ezért érdekel.
Egyszeri felhasználású lenne, csak az egyszerűbb programozás miatt érdekel e lehetőség. Pl. írok egy valamilyen fényjáték programot, és azt feltölteni rá? Max a lábkiosztást az adott mc-re írva át. Vagy egyszerűbb egy microra, nanora kiírni az ilyesmi kisebb programokat?
A neten több helyen arra láttam példát, hogy Attiny-t programoztak fel Arduinoval, breadboard segítségével. Szóval az a verzió biztosan működik.
Próba panelem és avr programozóm van is (mist így fejböl nem tudom milyen csip van rajta) alig nagyobb mint egy pendrájv. Atmega8-at lehet vele programozni, akitől kaptam legalább is ezt mondta.
Ha bootloadert szerzek, akkor akár működhetne is. Kíváncsi vagyok más szakik véleményére is, de otthon jobban utánna olvasok.
Sziasztok,
Nem tudom, hogy beleokoskodhatok-e a témába, de szívesen megosztom nem túl sok tudásomat erről a témáról. Tehát: Az általunk tárolni kívánt értékeket többféle módon "kódolhatjuk", ezt általában nekünk kell megadni az alapján, hogy mit és milyen tartományban szeretnénk tárolni. Tegyük fel, hogy a számunkat 8 biten szeretnénk tárolni. Választhatunk signed és unsigned módon tárolást. Unsigned: Előjel nélküli, a tartománya 0 és 255, binárisan 00000000-11111111. Signed: Előjeles, az első bit az az előjel, a maradék 7 biten tárolunk adatot. Tehát a számunk 0 és 127, binárisan 0000000-1111111. Ehhez jön hozzá az első bit, ami meghatározza, hogy pozitív vagy negatív számról van szó. Tehát 01111111=127, 11111111=-127. Ennek analógiájára a word pl lehet 0-65535, de lehet -32677-32767 (kb, mert fejből írtam). Arra oda kell figyelni, hogy sok rendszer megengedi az unsigned és a signed változók közötti műveletet, ekkor jöhetnek ki meglepő matematikai értékek... Remélem tudtam segíteni. Vannak egyéb tárolási módok is, de arra most nem térnék ki
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható mátrixot lehet működtetni arduinoval is? A szoftver futása közben a lábak jellegét (input-output) lehet módosítani?
Sziasztok!
Arduinohoz tudok illeszteni olyan két csatornás enkódert, aminek a felbontása 8000 impulzus? Arduino Mega-ról lenne szó. A tengely egy másodperc alatt egy fél fordulatot tesz meg. Köszönöm!
Igen tudsz (mondjuk azért írhatnál a jeladó típusáról is, HTL, TTL, 1Vpp szinuszoid jeled van? a 8000-es felbontás gondolom 4-szerezés után jön ki és a kódtárcsa 2000-es felbontású). Viszont javasolt elfelejtened a hagyományos arduino-s megközelítést a jelek kezelésénél.
A szenzor kimeneteket szintillesztés után (ha szükséges persze) PCINT képes lábakra kell kötni (lábkiosztás). Ha van Z (néha N-el is jelölik) kimeneted, azt is érdemes bekötni. Ezután el kell készíteni a kiválasztott lábakhoz tartozó PCINT megszakítás(oka)t (javasolt úgy kiválasztani a lábakat, hogy egy közös megszakításhoz tartozzanak). Ezek a megszakítások aktiválódnak ha a lábon jelváltozást érzékelnek (pin change interrupt). A megszakításon belül be kell olvasni a lábak állapotát (lehetőleg a lábakhoz tartozó regiszteren keresztül, a digitalRead-et kerülni kell, mert nagyon lassú). Majd megnézni, milyen állapotba változtak, ez alapján növelhető/csökkenthető eggyel a szenzorhoz tartozó számláló értéke (ugye, ez alapján tudjuk meg a pozíciót). Ez így leírva bonyolultnak hangzik, valójában azonban meglepően rövid kódról van szó.
Szia.
A pergésről még esetleg gondoskodni kell, az is nagyon fontos. Én sima enkódernél 10k-val felhúzom tápra a lábat, és 10nF-dal simítom. Egész jól használható.
Enkóder függő, hogy van-e pergés a kimeneten. Ipari kivitelűeken nem igazán szokott ilyen gond lenni.
Köszi a gyors választ, a 8000 nincs beszorozva néggyel, egyébként TTL, és PWM jelek vannak. Ezekről a megszakításokról hol találok valami infót?
A kézikönyvben. A 15.-ös fejezetet nézd át.
Röviden: a PCICR regiszterrel bekapcsolod a kívánt megszakítást (három is van). A PCMSKn (n ugye 1-3-ig vmi)-ban pedig bebillented azokhoz a lábakhoz a biteket, amelyek változásakor meg kell hívódni a megszakításnak. Aztán megírod a megszakítást:
Hmm, meglepődnék ha nem lenne felszorozva. Ezért szokott külön A és B jel lenni, egyrészt a forgás irányát lehet belőle meghatározni, másrészt pedig a kódtárcsa felbontását négyszerezi meg egy egyszerű trükkel. PWM jel sincs szerintem, sima négyszögjel lesz az.
Egyszerűbb, ha megmutatom az adatlapját. Azt írja, hogy 1-10000 pulse, és én a 8000-eset választottam. Egyébként az a lényeg, hogy 0.05 fok pontosságú legyen.
Nem adnád meg inkább a teljes modell számát és gyártóját is a cuccnak. Az a rövid leírás említi a B csatornát is, de az nincs is a képen.
A pontosság nem ugyanaz mint a felbontás. A 0,05 fokot sokkal inkább mechanikailag lesz nehéz megvalósítani (hogy és hova csatlakoztatod az enkódert, a mechanikának mennyi a játéka, milyenek az egytengelyűségek, stb.). A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |