Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   119 / 850
(#) teglascs válasza saua hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

No, ez érdekes...
Mert a -127-es értéket nekem is sikerült elérnem, de nem tudok mit kezdeni vele:

Idézet:
„Dallas Temperature IC Control Library Demo
Requesting temperatures...DONE
Temperature for the device 1 (index 0) is: -127.00”
(#) saua válasza fkx hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Wiznet W5100 modult használsz?
(#) fkx válasza saua hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Ez a W5100 -es, ezt használom én is. annyit tudok róla, hogy a W5100 és az SD kártya megoszva használja az SPI buszt, egyszerre csak az egyik lehet aktív, számomra sem teljesen világos a dolog de nézd meg ezt a hozzászólást (UNO-val próbáltam) az 52. sor meg az 54. az érdekes. Egy-egy új kód, vagy weboldal feltöltésekor én is megszakítom a tápot egy pillanatra, de utána stabil a működés, még soha nem vesztette el a kapcsolatot az SD kártyával.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezek szerint ha van egy ilyen shielded, akkor az SD kártyára logolhatsz is? Nem csak arra való, hogy a kis webszerver html kódját tárolja?
(#) saua válasza teglascs hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Biztosan lehet, de még nem próbáltam. Például itt van szó a témárol vagy itt.
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015

KÖSZÖNÖM!!! Ez volt a megoldás! Igy nem is kell megszakítanom a tápot! (kiegészítettem 100-100ms várakozással)
(#) fkx válasza teglascs hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Bármire használhatod az SD-t, de csak a rövid (8+3) fájlneveket támogatja!

Örülök, hogy sikerült. Szuper modul, már a másodikat is megrendeltem ( 6$), nagyon megéri.

1. ....
  2. pinMode(10, OUTPUT);    digitalWrite(10, HIGH);// disable Ethernet chip
  3. SD_OK= SD.begin(SDSSPIN);  //SD kártya inicializálás
  4. delay(100); //várakozás
  5. Ethernet.begin(EE.mac, EE.ip, EE.gateway, EE.subnet);  // start the Ethernet connection and the server:
  6. delay(100); //várakozás
  7. ......

Belelestem, majd átolvasom alaposabban, köszönöm.
Jó lenne, ha nem kellene egy újabb panelt venni (egy data logger shieldet).
(#) teglascs válasza fkx hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Klassz, köszönöm!
(#) andykaaa válasza teglascs hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Szerintem akkor megvan hogy honnan jon a -127,00, csak nem tudom visszaszamolni.
Lehetseges hogy akkor adja ezt az erteket ha a digital kivezetese mind egyesbol all, vagy majdnem (az adatlapjan a 4-edik oldal „Table 1. Temperature/Data Relationship”) ? Ez lenne az oka a -127,00 erteknek ?
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
(#) teglascs válasza andykaaa hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

Hát nem tudom... Sajnos nem vagyok túl profi a témában.
Én inkább úgy látom, hogy az általad megjelölt rész utáni, "Operation - Alarm signaling" fejezet foglalkozik ezzel: ott írja, hogy a BIT7-tel jelölt érték adja az előjelet (az 1-es a "-"), így ha az első nyolc bit mind "1", akkor valóban -127 az érték.
Bevallom, hogy nem értem teljesen, amit az angol szöveg ír...
(#) Kovidivi válasza andykaaa hozzászólására (») Jún 8, 2015 /

A két IC fejét is fogasd össze pl. egy ruhacsipesszel. Ha marad a fél fok, akkor ennyi. Írja az adatlap is, hogy +- irányban mennyi eltérés van megengedve. Az egyik felfelé csal picit, a másik lefelé.
(#) V1rusH hozzászólása Jún 8, 2015 /

Van 2db atmega8-am. Azt szeretném tudni, hogy fel tudom-e programoznk arduinónak egy máski arduinóval? Vagy más avrt. Tudom, hogy az arduino alapja is avr, ezért érdekel.
Egyszeri felhasználású lenne, csak az egyszerűbb programozás miatt érdekel e lehetőség.
Pl. írok egy valamilyen fényjáték programot, és azt feltölteni rá? Max a lábkiosztást az adott mc-re írva át.
Vagy egyszerűbb egy microra, nanora kiírni az ilyesmi kisebb programokat?
(#) teglascs válasza V1rusH hozzászólására (») Jún 9, 2015 /

A neten több helyen arra láttam példát, hogy Attiny-t programoztak fel Arduinoval, breadboard segítségével. Szóval az a verzió biztosan működik.
(#) V1rusH válasza teglascs hozzászólására (») Jún 9, 2015 /

Próba panelem és avr programozóm van is (mist így fejböl nem tudom milyen csip van rajta) alig nagyobb mint egy pendrájv. Atmega8-at lehet vele programozni, akitől kaptam legalább is ezt mondta.
Ha bootloadert szerzek, akkor akár működhetne is.
Kíváncsi vagyok más szakik véleményére is, de otthon jobban utánna olvasok.
(#) rmis válasza teglascs hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Sziasztok,

Nem tudom, hogy beleokoskodhatok-e a témába, de szívesen megosztom nem túl sok tudásomat erről a témáról.
Tehát:
Az általunk tárolni kívánt értékeket többféle módon "kódolhatjuk", ezt általában nekünk kell megadni az alapján, hogy mit és milyen tartományban szeretnénk tárolni.
Tegyük fel, hogy a számunkat 8 biten szeretnénk tárolni. Választhatunk signed és unsigned módon tárolást.

Unsigned:
Előjel nélküli, a tartománya 0 és 255, binárisan 00000000-11111111.

Signed:
Előjeles, az első bit az az előjel, a maradék 7 biten tárolunk adatot.
Tehát a számunk 0 és 127, binárisan 0000000-1111111. Ehhez jön hozzá az első bit, ami meghatározza, hogy pozitív vagy negatív számról van szó.

Tehát 01111111=127, 11111111=-127.

Ennek analógiájára a word pl lehet 0-65535, de lehet -32677-32767 (kb, mert fejből írtam).

Arra oda kell figyelni, hogy sok rendszer megengedi az unsigned és a signed változók közötti műveletet, ekkor jöhetnek ki meglepő matematikai értékek...

Remélem tudtam segíteni.
Vannak egyéb tárolási módok is, de arra most nem térnék ki
(#) sanya26 hozzászólása Jún 10, 2015 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy a képen látható mátrixot lehet működtetni arduinoval is?
A szoftver futása közben a lábak jellegét (input-output) lehet módosítani?
(#) csatti2 válasza sanya26 hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Igen és igen.
(#) matyi014 hozzászólása Jún 11, 2015 /

Sziasztok!

Arduinohoz tudok illeszteni olyan két csatornás enkódert, aminek a felbontása 8000 impulzus? Arduino Mega-ról lenne szó. A tengely egy másodperc alatt egy fél fordulatot tesz meg. Köszönöm!
(#) teglascs válasza rmis hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

egyértelmű leírás, köszi!
(#) csatti2 válasza matyi014 hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

Igen tudsz (mondjuk azért írhatnál a jeladó típusáról is, HTL, TTL, 1Vpp szinuszoid jeled van? a 8000-es felbontás gondolom 4-szerezés után jön ki és a kódtárcsa 2000-es felbontású). Viszont javasolt elfelejtened a hagyományos arduino-s megközelítést a jelek kezelésénél.
A szenzor kimeneteket szintillesztés után (ha szükséges persze) PCINT képes lábakra kell kötni (lábkiosztás). Ha van Z (néha N-el is jelölik) kimeneted, azt is érdemes bekötni.

Ezután el kell készíteni a kiválasztott lábakhoz tartozó PCINT megszakítás(oka)t (javasolt úgy kiválasztani a lábakat, hogy egy közös megszakításhoz tartozzanak). Ezek a megszakítások aktiválódnak ha a lábon jelváltozást érzékelnek (pin change interrupt). A megszakításon belül be kell olvasni a lábak állapotát (lehetőleg a lábakhoz tartozó regiszteren keresztül, a digitalRead-et kerülni kell, mert nagyon lassú). Majd megnézni, milyen állapotba változtak, ez alapján növelhető/csökkenthető eggyel a szenzorhoz tartozó számláló értéke (ugye, ez alapján tudjuk meg a pozíciót).

Ez így leírva bonyolultnak hangzik, valójában azonban meglepően rövid kódról van szó.
(#) Kovidivi válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

Szia.
A pergésről még esetleg gondoskodni kell, az is nagyon fontos. Én sima enkódernél 10k-val felhúzom tápra a lábat, és 10nF-dal simítom. Egész jól használható.
(#) csatti2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

Enkóder függő, hogy van-e pergés a kimeneten. Ipari kivitelűeken nem igazán szokott ilyen gond lenni.
(#) matyi014 válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 11, 2015 /

Köszi a gyors választ, a 8000 nincs beszorozva néggyel, egyébként TTL, és PWM jelek vannak. Ezekről a megszakításokról hol találok valami infót?
(#) csatti2 válasza matyi014 hozzászólására (») Jún 11, 2015 / 1

A kézikönyvben. A 15.-ös fejezetet nézd át.
Röviden: a PCICR regiszterrel bekapcsolod a kívánt megszakítást (három is van). A PCMSKn (n ugye 1-3-ig vmi)-ban pedig bebillented azokhoz a lábakhoz a biteket, amelyek változásakor meg kell hívódni a megszakításnak. Aztán megírod a megszakítást:
  1. ISR (PCINTn_vect)
  2. { }
függvénybe. A használt külső változóid mindenképp volatile-k legyenek.

Hmm, meglepődnék ha nem lenne felszorozva. Ezért szokott külön A és B jel lenni, egyrészt a forgás irányát lehet belőle meghatározni, másrészt pedig a kódtárcsa felbontását négyszerezi meg egy egyszerű trükkel. PWM jel sincs szerintem, sima négyszögjel lesz az.
(#) matyi014 válasza csatti2 hozzászólására (») Jún 12, 2015 /

Egyszerűbb, ha megmutatom az adatlapját. Azt írja, hogy 1-10000 pulse, és én a 8000-eset választottam. Egyébként az a lényeg, hogy 0.05 fok pontosságú legyen.
(#) csatti2 válasza matyi014 hozzászólására (») Jún 12, 2015 / 1

Nem adnád meg inkább a teljes modell számát és gyártóját is a cuccnak. Az a rövid leírás említi a B csatornát is, de az nincs is a képen.

A pontosság nem ugyanaz mint a felbontás. A 0,05 fokot sokkal inkább mechanikailag lesz nehéz megvalósítani (hogy és hova csatlakoztatod az enkódert, a mechanikának mennyi a játéka, milyenek az egytengelyűségek, stb.).
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2015
Következő: »»   119 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem