Fórum témák
» Több friss téma |
Na a nyák sajnos az utolsó volt. Ellenben a rajz részletes. Arra gondoltam egy oldalas nyákot kellene hozzá csinálni. Ha valakit érdekel a dolog átvihetnénk a témát a Rádiókészülék dokumentációjának fejlesztése topicba. Az etalon szerintem jól fog működni, érdemes lenne honosítani.
Ültetés előtt véletlen nem scannelted be a nyákot ?
Úgy könnyebb lett volna másolni ![]() Némi Coreles/Photoshopos retusálással. A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
Nem a legjobb nyák, mert két oldalas. Közben megtaláltam neten a projektet. Érdekes itt egy oldalas nyákja van. Bővebben: LinkBővebben: Link
Ez a nyák lenne jó, de nem találtam meg. Bővebben: Link
Ez eddig a legjobb egy oldaBővebben: Linklas. El kellene fotoshoppal forgatni és akkor át tudom rajzolni.
Sziasztok!
Kis segítség, ezen valamivel jobban látszik. Rajzból van 3 féle is egyiket csatolom.
Köszi a képeket! Te milyen tranyóval csináltad a végfokot? Nem lehet kapni...
Kb. 4-5 éve ennek a készüléknek egy spórolósabb változatát raktam össze, egy lengyel olda-
lon találtam, ANTEK néven. Mivel akkor még nem volt engedélyem, csak a vevőrészét. Később meg lett gyári. Egyébként ami meglepett már akkor is hogy egyszerűsége ellenére meglehetősen jóhangú kis játékszer., bár a leckét akkor is föladta ![]() A török amatőrök F6BQU Forty nevű tcvr-jét fejlesztették tovább. Remélem sikerül csatolnom a honlap linkjét. A végfok tranyóba ők is belefutottak (hamisítványok). Ha nekem kellene én először CB-s ismerősöket (szervizes) környékeznék meg, bontásból hamarabb van eredeti.Add meg a link feliratát A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2015
Tényleg ismerős volt a rajz a Forty ról! Magamtól nem néztem volna össze
![]()
Én 35 Watos URH végfok adás vételét diódákkal oldottam meg de nem tetszettek a PIN diódák mert melegedtek . BA 182 kapcsoló diódákat ajánlok mert igen kicsi a belső ellen állásuk és jól birják a frekvenciát is. Ha érdekelnek az adatai a gugli segít ! Nálam PIN diódák alkalmazása közben majdnem 5 Watt veszteségem volt ami megszünt amikor lecseréltem őket pedig 10 Wattos PIN diódák voltak lemezes kivezetésekkel.
Sziasztok. Motorola MTM 550 EDR rádió bekötésével akadt egy kis gondom. Ez egy kétkezelős rádió. Van egy központi doboz ebbe megy a 12V táp, a rádió és a GPS antenne és egy hangszóró. Az elején van 2 db ethernet aljzat a kezelőknek. A fülkében levő kezelőig 7 méteres 10 pólusú ethernet kábellal megy az összeköttetés a doboztól. A kezelőbe van csatlakoztatva a beszédváltó. Ez így működik is megfelelően, le lett próbázva a megyével.
A gond a második kezelővel van. A tűzoltó autó szivattyú terébe került elhelyezésre. Az ethernet kábel ami a központi doboz 2. aljzatától megy hátra alapból rövid. A másik, hogy ugye az első kezelőhöz a hang a központi dobozra kötött hangszórón hallható. A hátra szerelt kezelőn nincs hangszóró csatlakozás. Adtak hozzá egy Y kábelt amin van egy piros-fekete táp kábel, egy 2 eres a hangszórónak, a végén az egésznek egy csatlakozó ami a kezelőbe megy. Plussz ezen az Y kábelen van még csupaszon egy ha jól számoltam 11 eres kábel. Találkozott már valaki ilyennel, hogyan kell megoldani? A sok 6 számjegyű összegért egy A/4es vonalrajz már nem fért bele :/ Önkéntes tűzoltók vagyunk, én autóvillamosságot tanulok gondoltam óhh van rajz pikk pakk beszerelem. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2015
Lehet, hogy nem volt elég az előfeszítő - nyitó áram. Vagy már megöregedtek, ill. rossz illesztés miatt megnövekedett a belső ellenállásuk. BA182 párhuzamosítva jól teljesít...
Igen, a 2SC-n túl is van élet. Sok rajzot lehet találni pl. IRF 510-530, BUZ71A és társaival,sőt
még a sávokban időnként hallhatók is ![]() Más. A Rádiótechn. 93/8-10 számában lévő qrp vfo/bfo párosa jött be nekem a legjobban, nagyon szép tiszta szinusszal, elsőre indult. Sok sikert az indításhoz.
Gondolom tájékoztattak, hogy ebbe a készülékbe nem nyúlhatsz bele, atartozékaiba sem. Jelezd a problémádat az illetékes szerviznek. Azért is nem kapsz hozzá semmi infót, mert ehhez nincs hatásköröd. A javítást, beszerelést, üzembehelyezést végző szerviz megkapta a szükséges tréninget, és dokumentációt. Ott kell reklamálni. Ha esetleg valamit elrontasz, könnyen kizárhatod magad a rendszerből, és annak jelentős anyagi vonzata van. Hidd el, ez nem játék, nem azért kaptátok, hogy szórakozzatok vele.
Sziasztok!
Tudtok-e abban segíteni, hogy YAESU FTH-2010hez hol tudnék töltőt szerezni, vagy házilag csinálni egyet? Kapcsolás is jó, de minden megoldás érdekelne . Köszi
Ha jól rémlik (most nem tudom megnézni), az akkun van egy jack aljzat is, azon keresztül is lehet tölteni. Már régen töltöttem ilyen akkut, alighanem 9V-os párszáz mA-es adapterrel töltöttem. Mondjuk a töltési időre figyelni kell ilyenkor, mert én is is elolvasztottam egy ilyen akkut, miután pár napig rajta maradt a töltés...
![]() Szerk: Most néztem utána googlen, van ehhez 12V-os akku is, azt persze nagyobb feszültségű adapterrel kell tölteni. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
Igen láttam ezt is.
CSak nem voltam benne biztos, hogy erre is használható akkor egy ilyen beszerzése jó ötlet lehet: charger ebay bár ez litium akkuhoz való. Ha dugasztáppal töltöm a lemerült (rádión a piros villog) akkut, akkor a töltési idő 10 14 óra? Köszi a segítséget
Egy ilyennel fel lehet tölteni, csak jól kell beállítani a kimenőfeszültséget és a töltőáramot. Ha jól állítod be, akkor nem kell rá figyelni sem, nem töltődik túl.
Egész jó cuccnak tűnik így ránézésre, az állíthatósága, tényleges terhelhetősége, megbízhatósága egy másik kérdés, de ennyi pénzért ennyi tudás megéri. Az akkudhoz jó lehet, a teljesítőképességének csak a töredéke kell.
Köszi a segítséget még egyegyszer.
Az Akku 7.2 V tehát a töltő fesz az olyan 9v, és a töltőáram az akku kapacitás 10%-a vagy nem jó gondolom?
7,2V-os NiCd akkut max. 8,8V-ra szabad tölteni, az már a teljesen feltöltött állapot. Áramnak az akku kapacitás 10%-a jó, de ha gyorsabban akarod tölteni, felmehetsz 20-30%-ra is, attól még nem lesz baja. A gyorstöltők sokszor 60-100%-al töltenek, de azok figyelik az akku feszültségét és hőmérsékletét is. A Motorola HT-800-as töltők például azt nézték, mikor kezd jobban emelkedni az akku hőmérséklete (mert akkor a betáplált energia már főleg nem a vegyi átalakulásra, hanem a melegedésre fordítódik). De emellett figyelték az akku feszültségét is, nem kezdték el gyorstölteni, ha túl hideg, vagy túl meleg volt az akku, stb.
Másik verzió esetén pedig a töltő áramkör figyeli az akku kapocs feszültség változását.
Amint a NiCd akkuban túltöltés lépne fel akkor a feszültség csúcsértéke néhány mV értéket csökkenni kezd.Ekkor kapcsol le a töltő. Ezt műveleti erősítős komparátorral csinálják, ahol "repülő kondenzátorral" (relével kapcsolják) vesznek ütemezetten mintát az akkuból és a változás ezzel érzékelik. Az előző minta vett kondi és akku feszültség különbsége billenti be a komparátort. RT ÉK 1993 133 oldal.
Vannak erre speciális IC-k is, csak a cellaszámot, meg a töltőáramot kellett beállítani rajtuk. Én is vettem egyszer egy valamilyet, valahol meg is van a sok lom között, sose lett belőle töltő...
(Ez például 4 celláig jó. ) A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
HA5MRC Műszaki Nap 2015.11.07.
Online közvetítését a GW csapata fogja végezni. GalileoWebcast A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
Mivel így felbukkant ismét ez a topik, eszembe juttatta, hogy megérdeklődjem, valaki próbálta -e már illetve tesztelte -e 1KW körüli 230V -os például mosógép fűtőszálat mint RF műterhelést. Mert közel 50Ohm-os, és ha a másik végét rövidre zárjuk a köpenyével - burkolatával, akkor koaxális kivitelűnek mondható. Nagyon kézenfekvőnek tűnik, de gondolom a belső fűtőszál és annak a kivitele erősen induktív jelleget mutathat. A baj, hogy ezért kicsi az esélye, hogy jó legyen, ezért nehezen veszi rá énlustaságomat a tesztelésre. Mármint analizátorral való kielemezésre. Megspórolnám a fáradságot, és ha tudunk erről többet, meghallgatnám. Vagy a meleg víz ismételt felfedezője tegyen egy próbát? Elkerülném...
Melegedésre, hogyan változik az ellenállása?
Szerintem az induktivitás nem lesz gond, mert kb. mindkét irányba ugyanannyit tekergetik a szálat, hogy ne legyen induktív. ( Amiket én láttam ) A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2015
Szerintem nem egészen olyan a viselkedése és működése mint egy izzónak. Hideg ellenállás is 50-52ohm közöttinek mértem. Ez így még pont megfelel az 1KW fűtőszál várható ellenállásának, és ha netán ez a melegedés hatására jócskán változna, akkor már nem lenne meg az 1KW teljesítménye.
A puding próbája az evés. Ki kellene próbálni, persze nem mindjárt 1 kW -al. A reflektométer úgyis megmutatja, ha a középső ér (fűtőszál) induktivitás. Meghát a freki is kérdéses.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |