Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   719 / 1210
(#) jany1966 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Jó lenne ha tudnál segíteni lehet még is sikerülne. Szeretem a kihívásokat.
Köszi
(#) bbalazs_ válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Egyetertek, kezdetnek ez elveszi a kedvedet az egesztol.

Inkabb aprobb reszfeladatokat probalj eloszor megoldani, utana egy ekkora project eppen eleg kihivas lesz.
Esetleg valakinek egy hasonlo programjat tanulmanyozni es modositani kis lepesekben.
Ehhez megvan a forrasnyelvi file?
(#) jany1966 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Igen én is úgy gondoltam hogy először csak részfeladatokat kellene csinálni.
Ez a program van rajta.
(#) Pali79 válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Azt tudom vállalni, hogy ha elindulsz az alapoktól akkor támogatni tudlak, de ehhez egész elejéről kell elindulni, a LED villogtatástól, különben nem fog menni.

Rendeben van csak már ott elakadtam hogy ezen a panelon nem rögtön a kimenetre van kötve a led hanem egy 4094-es ic-re.

Igen, de ezt át tudjuk hidalni ha van kéznél LED-ed és egy megfelelő ellenállásod.
szerk: Ha jól látom az RA4-en van egy LED közvetlenül.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015

Muszáj át hidalni? Mert később úgy is úgy kell programozni akkor már jobb az elején szerintem?
(#) diablo válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Ha nem megy az alap LED villogtatás se még, akkor muszáj.
(Csatlakozókon ha jól látom ki vannak vezetve a lábak)

Nem akarsz áttérni C-nyelvre?

Ez rossz megközelítés. A 4094 egy periféria amit sok mindenre lehet használni, de a működését meg kell érteni, nem jó már az elején ezzel kezdeni.
Ha jól látom az RA4-en van egy LED közvetlenül, lehet ezzel is kezdeni.
(#) jany1966 válasza diablo hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Végül is hogy egyiket sem tudom mindegy csak az assemblyben talán kevesebb utasítás van.
(#) diablo válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Szerintem első lépésnek telepítsd fel az MPLAB X fejlesztőkörnyezetet (talán ezt használják itt a legtöbben):
MPLAB X IDE

Azután az MPLAB XC8 fordítót.
MPLAB XC 8 Compiler
(#) jany1966 válasza diablo hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

MPLAB 8.9 van telepítve Micro Code Studio is plusz van egy pickit2 is.
Nem tudom ez elég-e?

Az assemblyhez elég

A Pic16 Simulátor IDE-n lehet tesztelni hogy mit csináltam?

Fogalmam sincs. Én sose használtam, inkább egy bredboad-on összedugdosom. Ha élőben megy annál nagyobb élmény nincs!

Igazad lehet

Az Mplab-ot tudod kezelni?

Még nem használtam

Akkor kezdjük ezzel. Mentsd el a mellékelt kódot valami nem nagyon mélyen lévő könyvtárba pl: C:\PIC -be Elindítod a programot majd project menü, project wizard,> tovább>kiválasztod a PIC típusát (16F877)>tovább>kiválasztod a fordítót, ez most MPASM Assembler>tovább>Create New Project File>Browse>itt adsz egy nevet a projeknek (ékezet és szóköz nélkül!!!)> mentés>tovább>hozzáadod a projekthez az elején elmentett asm fájlt>befejezés
Ez után megjelenik a projekted. A DEBUG módot állítsd át release -re. Ha összecsatlakoztattad a PC-t a Pickittel, azt meg a panellal akkor a Programmer menüben válaszd ki a pickit2-öt. A Program menü Built all parancsával le tudod fordítani a programot. Ha hiba nélkül lefordult akkor a Programmer menü program parancsával tudod a PIC-re programozni. Ezután ha minden rendben van akkor az RA4-en lévő LED-nek villognia kell. Ha mégsem akkor válaszd le a PICKIT-et és adj neki külső tápot.

Eddig meg van csak a pickit2-re valamiért nem lehet kattintani.

Úgy érted, hogy nem aktív?

igen

Esetleg próbáld meg frissíteni az Mplab-ot. Ez az utolsó verzió belőle: Bővebben: Link
(#) cross51 válasza diablo hozzászólására (») Nov 5, 2015 / 1

Szerintem nem jó példát mutatsz... Azért mert valami nem megy egyből, ezért C-hez nyúlni szerintem badarság. Sokszor problémát tud okozni, ha valaki a mikrovezérlőknél csak C nyelven ismer, de nem akarok megint oldalas vitát és egyebeket indítani, úgyhogy én azt mondanám jany1966-nak, hogy azzal kezdjen ami neki tetszik.

Sajnos ugyan az
(#) Hp41C válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Az MpLab -ban is : Debugger / Select Tool nemüpontban az MpLab SIM -et kell választani és újra le kell fordítani...
(#) Hp41C válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Programmer / Select Programmer nemüpontban a PICkit2 kiválasztani. A pic típusa be van állítva? Config / Select Device
(#) ktamas66 válasza cross51 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Pedig szerintem az MplabX - XC8 - Code Configurator nagyon hatásos és gyors tud lenni kezdőknek, de az biztos, hogy csak egy irányba szabad elindulni.
(#) Pali79 válasza jany1966 hozzászólására (») Nov 6, 2015 /

próbáld esetleg úgy, hogy csak simán megnyitod az Mplab-ot. Lásd a mellékelt képet. A hiba üzenet azért van,mert nincs csatlakoztatva a PK2 a géphez.
(#) diablo válasza cross51 hozzászólására (») Nov 6, 2015 2 /

Az assembly-nél kell egy hét mire siker élményed lesz. Második héten belejössz. Harmadik héten jönnek a művelet végzés problémái. Negyedik héten áttérsz inkább C-re és azt mondod bárcsak azzal kezdtél volna. Én is assembly-vel kezdtem itteni ajánlásokra, sok értelme nem volt, a szorzásoknál osztásoknál feladtam mert szorított a határidő. Egyedül talán csak a bank váltást tanultam meg assembly-nek hála, amit mára el is felejtettem, mert C-nél nincs is rá szükség. Hozzáteszem én tanultam a mikrokontrollerek felépítéséről és egy pici assembly-t is, tehát sok újat nem mutatott nekem az assembly. Ha komolyabb programot kellene írnom assembly-ben először biztos C-ben írnám meg és azt próbálnám assembly-re átültetni. Azt a tudást amit az assembly ad, azt kb. 10 perc alatt el lehet magyarázni a hallgatónak. Arról nem beszélve, hogy a C-nyelvi tudást más nyelveknél is fel tudod használni, míg az assembly-t nem nagyon.
Egyébként amikor már pár hónapig assembly-ben nyomod, utána már meg a C-re való áttérés vesz el kb. ugyanannyi időt az életedből.

De nem is ez itt a főprobléma, hanem az hogy egy normális leírás híján még a PIC-et se tudja felprogramozni egy kezdő (ld. jany1966). Nem várt hibák miatt én az első LPT portos égetőmmel szívtam kb. 1 hetet, de még a PICKit3 beizzítása is valamiért fél napig tartott, pedig ezeknek nem kellene gondot okozni. Ilyenkor valakinek fel kellene ajánlani a távsegítséget, van is egy jó szoftver erre. Azzal 2 perc alatt megértené, hogy milyen beállítást nézett el.
Következő: »»   719 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem