Fórum témák
» Több friss téma |
Jó lenne ha tudnál segíteni lehet még is sikerülne. Szeretem a kihívásokat.
Köszi
Egyetertek, kezdetnek ez elveszi a kedvedet az egesztol.
Inkabb aprobb reszfeladatokat probalj eloszor megoldani, utana egy ekkora project eppen eleg kihivas lesz. Esetleg valakinek egy hasonlo programjat tanulmanyozni es modositani kis lepesekben. Ehhez megvan a forrasnyelvi file?
Igen én is úgy gondoltam hogy először csak részfeladatokat kellene csinálni.
Ez a program van rajta.
Azt tudom vállalni, hogy ha elindulsz az alapoktól akkor támogatni tudlak, de ehhez egész elejéről kell elindulni, a LED villogtatástól, különben nem fog menni.
Rendeben van csak már ott elakadtam hogy ezen a panelon nem rögtön a kimenetre van kötve a led hanem egy 4094-es ic-re.
Igen, de ezt át tudjuk hidalni ha van kéznél LED-ed és egy megfelelő ellenállásod.
szerk: Ha jól látom az RA4-en van egy LED közvetlenül. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Muszáj át hidalni? Mert később úgy is úgy kell programozni akkor már jobb az elején szerintem?
Ha nem megy az alap LED villogtatás se még, akkor muszáj.
(Csatlakozókon ha jól látom ki vannak vezetve a lábak) Nem akarsz áttérni C-nyelvre? A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Ez rossz megközelítés. A 4094 egy periféria amit sok mindenre lehet használni, de a működését meg kell érteni, nem jó már az elején ezzel kezdeni.
Ha jól látom az RA4-en van egy LED közvetlenül, lehet ezzel is kezdeni.
Végül is hogy egyiket sem tudom mindegy csak az assemblyben talán kevesebb utasítás van.
Szerintem első lépésnek telepítsd fel az MPLAB X fejlesztőkörnyezetet (talán ezt használják itt a legtöbben):
MPLAB X IDE Azután az MPLAB XC8 fordítót. MPLAB XC 8 Compiler A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
MPLAB 8.9 van telepítve Micro Code Studio is plusz van egy pickit2 is.
Nem tudom ez elég-e?
A Pic16 Simulátor IDE-n lehet tesztelni hogy mit csináltam?
Fogalmam sincs. Én sose használtam, inkább egy bredboad-on összedugdosom. Ha élőben megy annál nagyobb élmény nincs!
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Akkor kezdjük ezzel. Mentsd el a mellékelt kódot valami nem nagyon mélyen lévő könyvtárba pl: C:\PIC -be Elindítod a programot majd project menü, project wizard,> tovább>kiválasztod a PIC típusát (16F877)>tovább>kiválasztod a fordítót, ez most MPASM Assembler>tovább>Create New Project File>Browse>itt adsz egy nevet a projeknek (ékezet és szóköz nélkül!!!)> mentés>tovább>hozzáadod a projekthez az elején elmentett asm fájlt>befejezés
Ez után megjelenik a projekted. A DEBUG módot állítsd át release -re. Ha összecsatlakoztattad a PC-t a Pickittel, azt meg a panellal akkor a Programmer menüben válaszd ki a pickit2-öt. A Program menü Built all parancsával le tudod fordítani a programot. Ha hiba nélkül lefordult akkor a Programmer menü program parancsával tudod a PIC-re programozni. Ezután ha minden rendben van akkor az RA4-en lévő LED-nek villognia kell. Ha mégsem akkor válaszd le a PICKIT-et és adj neki külső tápot. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Eddig meg van csak a pickit2-re valamiért nem lehet kattintani.
Esetleg próbáld meg frissíteni az Mplab-ot. Ez az utolsó verzió belőle: Bővebben: Link
Szerintem nem jó példát mutatsz... Azért mert valami nem megy egyből, ezért C-hez nyúlni szerintem badarság. Sokszor problémát tud okozni, ha valaki a mikrovezérlőknél csak C nyelven ismer, de nem akarok megint oldalas vitát és egyebeket indítani, úgyhogy én azt mondanám jany1966-nak, hogy azzal kezdjen ami neki tetszik.
Az MpLab -ban is : Debugger / Select Tool nemüpontban az MpLab SIM -et kell választani és újra le kell fordítani...
Programmer / Select Programmer nemüpontban a PICkit2 kiválasztani. A pic típusa be van állítva? Config / Select Device
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
Pedig szerintem az MplabX - XC8 - Code Configurator nagyon hatásos és gyors tud lenni kezdőknek, de az biztos, hogy csak egy irányba szabad elindulni.
próbáld esetleg úgy, hogy csak simán megnyitod az Mplab-ot. Lásd a mellékelt képet. A hiba üzenet azért van,mert nincs csatlakoztatva a PK2 a géphez.
Az assembly-nél kell egy hét mire siker élményed lesz. Második héten belejössz. Harmadik héten jönnek a művelet végzés problémái. Negyedik héten áttérsz inkább C-re és azt mondod bárcsak azzal kezdtél volna. Én is assembly-vel kezdtem itteni ajánlásokra, sok értelme nem volt, a szorzásoknál osztásoknál feladtam mert szorított a határidő. Egyedül talán csak a bank váltást tanultam meg assembly-nek hála, amit mára el is felejtettem, mert C-nél nincs is rá szükség. Hozzáteszem én tanultam a mikrokontrollerek felépítéséről és egy pici assembly-t is, tehát sok újat nem mutatott nekem az assembly. Ha komolyabb programot kellene írnom assembly-ben először biztos C-ben írnám meg és azt próbálnám assembly-re átültetni. Azt a tudást amit az assembly ad, azt kb. 10 perc alatt el lehet magyarázni a hallgatónak. Arról nem beszélve, hogy a C-nyelvi tudást más nyelveknél is fel tudod használni, míg az assembly-t nem nagyon.
Egyébként amikor már pár hónapig assembly-ben nyomod, utána már meg a C-re való áttérés vesz el kb. ugyanannyi időt az életedből. De nem is ez itt a főprobléma, hanem az hogy egy normális leírás híján még a PIC-et se tudja felprogramozni egy kezdő (ld. jany1966). Nem várt hibák miatt én az első LPT portos égetőmmel szívtam kb. 1 hetet, de még a PICKit3 beizzítása is valamiért fél napig tartott, pedig ezeknek nem kellene gondot okozni. Ilyenkor valakinek fel kellene ajánlani a távsegítséget, van is egy jó szoftver erre. Azzal 2 perc alatt megértené, hogy milyen beállítást nézett el. |
Bejelentkezés
Hirdetés |