Fórum témák
» Több friss téma |
Ott a poti a kimenet közelében. Vele van egy soros ellenállás. Ezeket mérd meg, milyen értékűen, és át kell méretezni őket. Bírni fogja a 12V-ot.
Úgy látom rendben lesz, mit értesz lassúság alatt?
A másodikra nem találtam semmit, amiben a 494 van olyat már variáltam valamikor. Ha jól emlékszem akkor a kimenetnél lévő trimmer a visszacsatoló körben van, tehát annak a módosításával tudod tágabb határok mellett állítani a feszt.
Ahogy már előttem is írták, nézd meg hogy a trimmer végeivel van-e sorban ellenállás. Ha van, akkor próbáld meg egy picit növelni vagy csökkenteni az értékét (mondjuk 10-20%-ot) és nézd meg hogy milyen irányban változik a fesz, illetve a trimmert is tekerd el a kívánatos irányba. Biztos hogy be tudsz majd állítani 12V-ot. Ha nem jön össze, akkor lehet hogy a trimmer másik végével kell sorba kötni valamekkora ellenállást, erre már nem emlékszem. Illetve amit nekem hoztak annál nagyobb feszt kellett csinálni mert ledeket hajtottak róla.
Igen,a poti a visszacsatoló körben van.
Beletúrok és majd jelzek, hogy mit sikerült. Köszönöm a válaszokat Mindenkinek!
Üdv!
Szeretnék tápegységet építeni, és úgy gondoltam, hogy mikrohullámú sütő transzformátorral oldanám meg. Egyszer csináltam már ilyet, a szekundert leszedtem és a helyére én tekercseltem huzalt, majd epoxigyantával lefixáltam. Ez működött, azóta is működik. Az lenne a kérdésem, hogy más próbálkozott-e már vele, és ha igen, milyen eredménnyel?
Az NE1101 vezérlőst megnéztem,ez az újabb design.
A poti egyik vége gnd,a másikkal sorban egy 3,2k van. Ezt 10k-ra növelve lejutottam 17V-ig,de ott megáll, hiába növelem tovább. 21V alatt már fura hangot is ad,gondolom annyira belenyúl a szabályzó rész. A másik gondom,hogy a teljesítmény is csökkent,17V-on ~7A felett lekapcsolt. Jövő héten megnézem a régebbi 494 vezérlőset. Arról olyan leírást is találtam, hogy az áramkorlátot hogyan lehet állítani.
Sziasztok !
Kérdezném hogy szerintetek egy "mezei" kapcsolóüzemű tápegységet lehet-e minőségi audio tápként használni úgy ha mondjuk kap még egy valag szűrést plusszba. Tehát mondjuk kapna porvasmagos fojtót (nagyfrek.) + lemezelt fojtót + fóliakondenzátort az elko-val párhuzamosat, ilyesmi.
Sziasztok! Segítségeteket kérném (Xbox360 jasper) 150W-os tápja javításában. Készenléti állapot az meg van ,de indításnál pirosran villágít a tápegység ( tílt) . Ha kedve van működik tökéletesen órákig is. Szétszedtem de nem leltem durva elöregedett alkatrészt. Szekunder oldali kodik jók , a nagyfesz részen lehet valami hiba terhelésre. Köszönöm a tanácsokat előre.
Szia! Nekem egy 12V/5A-e snotebook táppal megy egy TDA 7297. Egy "valag" plusz szűrés nélkül. Teljesen jól szól 2 éve, pedig nagyon kis dobozban van, közvetlenül egymás mellett a két burkolatlan panel.
Egzakt módon akkor lehetne valamit mondani, ha külső tápról indítanád el. A saját táp kondijai kiszáradhatnak - amit szemmel nem biztos, hogy észreveszel. Ki kell forrasztgatni egyesével és például alkatrész teszterrel megnézni. Ha külső tápról meg az XBox, akkor a táp a ludas egyértelműen, bár nem árt ilyenkor egy árammérés sem.
Mit jelent a minőségi audió táp? Nekem a 2x400W-os végfokomban "mezei" kapcsolóüzemű táp van, és pont úgy szól vele mint a nem kapcsolóüzeművel.
Merthogy a kapcsolóüzemű tápban állítólag feszültség "túllövések" vannak, meg zajos, stb.
Hát ezért kérdeztem.
A szekunderi kondik ESR értéke elfogadható, diodak jók . A primmer oldalon (varisztor ,sck056 thermistort , ventilátort ) cserélgetik a youtobe-n piros led esetén . Tipus : HP-A1502p2
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Nem eszetlenül cserélni kell mindent, mert van, hogy az új alkatrész rosszabb, mint a régi. Külső tápról próbáld meg. Ha több tápfeszed is van, egyesével vissza lehet tenni az eredetit is párhuzamosan. Akkor kiderül, hol a gond.
Sziasztok. Olyan problémám lenne, hogy van egy Genius 5.1-es hangfalszettem és állandó búgás hallható a mélynyomóból, kikapcsolás után is. A búgás a mélynyomó hátulján lévő főkapcsoló lekapcsolásával megszűnik. Arra már rájöttem, hogy a tápegység búg benne, szerencsére, nem a végfok. Lehet ezt valahogy orvosolni? Köszönöm a segítséget előre is!
A táp szűrőkondit kellene megnézni, vagy lehet árnyékolási hiba is.
Vagy ha sima trafós, akkor a trafó lemezei rezegnek. Húzd meg az összetartó csavarjait. Ha kapcsolóüzemű tápos, akkor kicsit mélyrehatóbb a probléma.
Köszönöm a tanácsot a nagyobb Uf kondikat kimértem jóknak találtam ,de a mai napon az összest kicseréltem újra kivéve a 420V 150uf -ost. Sajnos nem hozzott sikert ahogy gondoltam nem a kondikkal van gond . Diódák (Smd tranzisztor) , biztik átnézve nincs szakadás, zárlat. Standbay állapot működik de indításra pirosra vált és leíilt a tápegység . Xbox tápbemenetét megnéztem 12v os ágon nincs zárlat . Minden tanács érdekel ha tud valaki segíteni vagy már találkozott ilyen xbox360 táp hibával (pirosan világít a táp indításra). Sajnos cseretápom nincs hogy kipróbáljam .
Kipróbáltam az xbox360 tápot gép nélkűl is ,direktbe kötve de azzonnal letilt terhelés nélkül is . Valami tip mit nézek még meg ?
Azt elfelejtettem írni, hogy "csak" egy pár hete kezdett el így viselkedni!
Milyen a tápja?
Kapcsolóüzemű, vagy trafós?
Keszitettem par kepet hat ha segit valamit, kondik melol kilet szedve a dual 16A dioda az altlathatosag veget.
Üdvözlök mindenkit!
Előrebocsátom, hogy a leszólós dolgokat hagyjuk, nem ezért írtam... A napokban építettem egy tápegységet, de amikor működés közben kötözgettem a kondikat, egy pillanatra a trafó kimenetre érintettem a kondi egyik sarkát. A másik a Graetz-hídon maradt. Ekkor megugrott a feszültség. Ennek örömére szétkaptam mindent és elkezdtem a jelenséget vizsgálni. Oda jutottam, hogy az AC12V trafó után 28V egyenfeszültséget mérek a jelölt kapocspontokon. Semmi sem akar felrobbanni és semmi sem melegszik. Kitartóan és fehéren világít a 24V/5W-os izzóm. Láttam már karón varjút, de most nem jövök rá, hogy milyen elv alapján működik. Valaki ismeri? Vagy tudja a folyamatot, hogy mi történik? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Szia!
A megoldás: Bővebben: Link.
Aztamindenit... Tényleg az! Úgy bekavart a graetz, hogy nem ismertem fel a 6.osztályos alapkapcsolást... kőszönöm!
Sziasztok,
műhelyrendezés közben találtam egy HP nyomtatóhoz való 30 V 500 mA-es külső tápegységet (fekete, "öntött" műanyag kocka, a 230V és a készülék felé menő kábelekkel). A kérdésem az lenne, hogy ez alkalmas-e esetleg arra, hogy egy egyszerű, de szabályozható "labortápot" készítsek belőle? (LM317-tel pl...) Kezdő vagyok az elektronikában. Köszi!
Erre tökéletes, az LM317-et is ajánlom! Én is dobtam össze pont ilyet. Esetleg rakhatnál egymás után két LM317-et, az elsővel tudnál váltani néhány áramerősség között, pl. 10mA, 100mA, 500mA , ennyi lehetőség bőven elég, az utána levő pedig a feszültséget szabályozná. Sőt, ha veszel kapcsoló üzemű step down-t, aminek van áramkorlátja is, még építeni sem kell. Ebay, biztos van olcsóbb is, hirtelen ezt találtam. Inkább ezt utóbbit ajánlom, mert így akár 5V 2.5A-ed is lesz, míg analóg szabályzóval csak 5V 0.5A-t tudsz levenni.
Bővebben: Link 2.15$, hát ez vicc. Ennyi pénzért felesleges az LM317-tel szórakozni. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Nagyon korlátozottan igen. Az 500 mA nagyon kevés.
Köszi.
Tudom, hogy a fél Amper nem sok, de a cél nem is az lenne, hogy egy bikaerős tápegységem legyen, hanem hogy építsek valamit, ami azért használható is (tapasztalat szerzés).
De jó! Köszönöm.
Mi kell még hozzá, hogy tényleg összehozzak egy ilyet? Kapcsolási rajzban tudnál esetleg segíteni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |