Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DS18B20 hőmérő-szenzor

Témaindító: Korben, idő: Nov 16, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 39
(#) Gabó hozzászólása Dec 18, 2015 /

Kapcsolószekrénybe a 230Vos vezeték mellett kell elvezetnem a szenzorok vezetékét, és ilyen esetbe ajánlott árnyékolt vezetékkel vinni, vagy jó a sima 3eres is?
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Jobb az árnyékolás nélküli. Az árnyékolással növeled a kapacitást az adatvezeték és a GND/Vcc között. Hosszú kábelnél érdemes a kábel mindkét végére egy-egy 100 nF-os kondenzátort tenni a Vcc és GND közé.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Köszönöm, erre voltam kíváncsi. Akkor nem kell cserélnem a kábelt szerencsére
(#) gfj hozzászólása Jan 8, 2016 /

Vidám napot mindenkinek. Egy kis segítségre lenne szükségem. Először egy kérdés...mi változott meg a DS18B20 szenzorokban? Van nekem egy kapcsolásom amit már több példányban megépítettem. 4X ds18b20 atmega8-al és lcd kijelzővel. Egy félévvel ezelőttig semmi gondom nem volt. Megépítettem és már működött is. Mostanában pedig nem ismeri fel a vásárolt szenzorokat.Még egyet talán..de ha már kettőt teszek bele akkor egyet sem. Viszont ha beletöltöm a két érzékelős variáció..felismeri a kettőt és mér is! Ugyan így jártam a pic-s változattal is. Programot írni nem tudok...csak beégetni. Minden segítséget szívesen fogadok...talán már más is belefutott hasonló problémába. Mellékelem a két programot...
gfj
(#) Bakman válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

honnan származnak a szenzorok? Talán ez a kulcsa a dolognak.
(#) kissi válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Az egy hőmérős nem tud két hőmérővel beszélgetni közös vezetéken, csak akkor, ha a program használja az egyedi azonosítókat ( amit valahogy meg kellene adni!, a két hőmérősnél gondolom megadtad valamilyen módon ).
(#) don_peter válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

1 adat vezetékre fűzted fel a 4 szenzort.
Nem hiszem, hogy ebben az esetben működni fog. (ha csak nem azonosítod valahogy őket)
Illetve a szenzorok egyik lába 5v-ra megy, te mind két lábát lehúztad GND-re.

Amúgy nem rég tapasztaltam, hogy a megrendelt szenzorok valószínűleg a vámon egy átvilágítás alkalmával tönkrementek.
Ha egyesével működnek akkor jók, és a kialakítássóddal van a baj.
Az adatlábait külön kellene bevinned a mikrokontrollerbe, vagy használni valami egyedi azonosítást amivel a program eldöntheti, hogy éppen melyik DS-től vár adatot.
A VCC és GND lábak közé meg tegyél egy 100nF-os kerámia kondit.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2016
(#) kissi válasza don_peter hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Idézet:
„Illetve a szenzorok egyik lába 5v-ra megy, te mind két lábát lehúztad GND-re.”
--> parazita tápellátás !
(#) don_peter válasza kissi hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Igen, tudom
Már felvilágosítottatok egyszer..
A gyári bekötést javasoltam neki, mert a parazitáról olvastam még anno, hogy nem megbízható..
Én mondjuk a 2 szenzor jelet két külön vezetéken kérdezem le így nem kell azonosítás..
(#) gfj válasza don_peter hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ki lett próbálva parazita és táplált üzemben is. Korábban működött a kapcsolás. Ki lett próbálva 32 db ds-l...egy bolt teljes készlete. Ebből csak 3 db-t ismert fel...azokat is csak külön külön... Vettem az ebay-ról 10 db...azzal sem ment! Viszont a 2 érzékelős variáció felismeri a szenzorokat és be is sorolja. Miért működik a két szenzoros és miért nem a 4? Ha a forráskódot megnézem...a lekérdezési parancssorok mind a kettőnél azonosak...legalább is én így látom. De mivel programot írni nem tudok, tehát ebben sem lehetek biztos.

Akkor az lesz amit kissi is írt.
Valószínűleg a 2-es kapcsolásodban van azonosítás, a 4-esben viszont nincs vagy hibás.
(#) kissi válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Lehet, hogy az időzítések mégsem teljesen egyformák a két programban és az egyik még elmegy néhány esetben, a másik meg nem !
(#) gfj válasza don_peter hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

És valaki ebben tud nekem segíteni? Mind a két variációt feltettem.
(#) gfj válasza kissi hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Erre gondoltam én is....de valamit gyárilag kellett változtatni. Hasonló kapcsolást csináltam 16f628 pic-el is...ott is ez a probléma. Ne de ez az a pont ahova már az én tudásom kevés...!
(#) pont válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

A 4-es program is jónak tűnik. (ha régebben jó volt most miért ne lenne jó) Lehet, hogy a hamis ds-eknek ugyan az az azonosítója. Ki kellene íratni lcd-re az azonosítókat, ellenőrzés céljából. Ha mindegyiknek más-más az azonosítója működnie kellene.
(#) kissi válasza pont hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ha hamis és egyforma az azonosító, akkor a 2 érzékelősnél se szabadna jónak lenni!
(#) pont válasza kissi hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

De gondoltam, azért két különböző féle van, csak négy nincs.
(#) gfj válasza pont hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Minden egyes DS-nek megnéztem az azonosítóját és különböznek.
(#) kissi válasza pont hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

és a sok ezer darab közül pont azokat fogta ki ... ez azért nem valószínű, ha hamisítanak akkor vagy egy azonosító van, vagy több ( de nem négy !)
(#) morgo válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Szia Józsi!
A fuse bitek biztosan jól vannak beállítva?

fusebit.jpg

(#) gfj válasza kissi hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Jelen esetben 11 db-t néztem meg....valami a szenzorok paramétereiben változott meg. A kettes program felismeri és ki is írja az azonosítókat. A négyesnél csak 0 jelennek meg.
(#) gfj válasza morgo hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Szia!
Biztos...
(#) pont válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Próbáld meg a linkelt hivatkozásban szereplő kódot, az is 4-es.
Bővebben: Link

2X20 lcd-re van.
(#) Hp41C válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Csökkentsd le a 4k7 felhúzó ellenállást, minimálisan 1k2 -t használj. Két érzékelőnek kisebb a kapacitása, mint négynek...
(#) gfj válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Ezen már túl vagyok...de azért köszi!

A bascom hibát ír ki az első sorra..és nem fordítja le!Ha kitörlöm akkor a másodikra írja a hibát!
De szerintem már ezt is néztem...erről a fórumról az összeset kipróbáltam...
(#) Taki33 válasza gfj hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

A régebben megépített céláramkörön kipróbáltad a szenzorokat? Csak azért, hogy biztosan kiderüljön, hogy a szenzorok változtak meg vagy a céláramkör.
(#) gfj válasza Taki33 hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Igen...kipróbáltam. Az atmegás-al és a pic-l is! Kb fél éve kezdődött ez a probléma.Azóta kínlódok vele. Egy bolt összes készletét is kipróbáltam...31 db. Azzal sem ment. Ők a TM...futáros cégtől rendelik. Azok pedig Kínából...gondolom...

Legrosszabb esetben, ha már minden kötél szakad, és lehet hinni a sematikus ábrának, akkor van még pár láb szabadon és azokra külön be lehet vinni a szenzorokat.
A lekérdezési idő kicsit megnő, de akkor tutira működnie kell.

Ehhez viszont már a programba bele kell nyúlni.
Következő: »»   24 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem