Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 52
(#) maci0990 hozzászólása Feb 20, 2016 /
 
T. Fórumozók!
Segítségeteket kérem egy témában. Előre is jelzem, hogy villanyszerelő szakmám van, de 30 éve nem gyakorlom. Most viszont szereltem egy családi házat, és egy kis gond akadt. Mégpedig: Teljesen újra lett szerelve, beleértve a mérőt is. Egy fázis van + éjszakai áram. A védelem Fi relével megerősítve. A mérőtől az lakáselosztóig csak fázis és nulla jön, természetesen 2x (fő és éjszakai). A védőföldelés a lakáselosztóhoz megy. Mint ahogy említettem mostanában nem gyakoroltam a szakmát, ezért megkérdeztem „aktív” villanyászokat a védőföldelés, és FI relé „viszonyáról”, na, innentől kezdődött a gong. Hárman, három félét mondtak. Kérdésem: Az elosztónál közösíteni kell –e a védőföldet a nullával a FI relé előtt? Vagy a FI relé után a nulla a nulla sínre, a védőföld pedig a védőföld sínre kell kötni, és utána nem „találkoznak” . Azt tudom, hogy a FI relé esetén a FI relé után már nem lehet közösíteni. Továbbá: a éjszakai áramot (bojler) rá kell-e vinni a FI relére, és ha igen hogyan kell?
Hát ennyi! Előre is köszönöm a segítséget!
Üdv.: Maci
(#) Bakman válasza maci0990 hozzászólására (») Feb 21, 2016 /
 
A nulla és a helyi földelés közösítése a Fi-relé előtt attól függ, milyen hálózata van az áramszolgáltatónak. Elvileg nem nagyon van már TT hálózat, de még előfordulhat, nálunk éppen most szerelik át a rendszert TT-ről.

Bojlernek is legyen egy külön Fi-reléje! Talán még fontosabb is, mint a lakás többi része.
(#) gyuszo válasza maci0990 hozzászólására (») Feb 21, 2016 /
 
Csak 1 oldalt kell visszalapozni és elolvasni.
Bővebben: Link
(#) ötfelezős válasza maci0990 hozzászólására (») Feb 21, 2016 /
 
Mert két kérdést rejtettél el egyben, gondolom én, az egyik a TN vagy TT rendszerre vonatkozik, a másik meg arra, hogy TN rendszernél hová mi megy.
Közösíteni kell, kissé meglepődtem Bakman tájékoztatásán, hogy most térítik át, mert az ELMŰ kivételével már 78-ban az volt a hivatalos álláspont, hogy nullázás van mindenütt. Az ELMŰ csak később csatlakozott.
Ami a többit illeti, 2012 óta ez a 3 rajz van a szabványban, ami Itt látható .
Szépséghibája, hogy itt meg nincs FI relé belekombinálva.
(#) maci0990 hozzászólása Feb 21, 2016 /
 
TN rendszer.
Gyuszo! Az általad megadott rajzból nekem az jön le, hogy a mérő előtt van közösítve a nulla és a földelés. Vagy lehet, hogy nem jó értelmezem?
Mint, ahogy említettem nálam a lakáselosztónál "találkozik" először a nulla és a védőföld.
Én is az Ötfelezős által mag adott 3 rajz szerint akartam megcsinálni, de azt mondták, hogy ha FI relé is van, akkor az úgy nem jó, nem kell közösíteni a FI relé előtt sem és utána sem.
Lehet, hogy hínom kell egy villanyszerelőt?!
(#) maci0990 válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 21, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) maci0990 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 21, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) maci0990 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 21, 2016 /
 
Köszi!
(#) sirály12 válasza maci0990 hozzászólására (») Feb 22, 2016 /
 
Nekem a nyáron lett csináltatva új mérőszekrény és ott is az óra után van összekötve a nulla és a földelés. Ezután van a fi relé és utána már nem "találkozik" a földelés és a nulla, mennek külön sínre.
(#) gyuszo válasza maci0990 hozzászólására (») Feb 22, 2016 /
 
TN rendszer esetén a PEN szétválasztását az első túláramvédelmi eszköznél, tehát az a mérő előtt van, ott kell elvégezni. Mivel nálad két mérő van, a mérőhelynél a főáramköri sorkapocsnál. A FI relé már a fogyasztói elágazódobozban van, ott már nem szabad ismét összekötni.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 22, 2016 /
 
DÉMÁSZ : oszlopon kint a mérő, kismegszakító, a házba 2*10 alu vezeték megy. A földelő szondát a lakás elosztónál verette le a partner. Így amit te írsz max területfüggő lehet.
(#) gyuszo válasza maci0990 hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Az eredeti kérdésből nem derül ki, hogy hol van a mérőhely, az épület falán, oszlopon, távolság sincs megadva . Légkábel, földvezeték és egyéb részletek.
Pontos választ így nem lehet adni, teljesen mindegy, melyik szolgáltató.
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Ha a mérőhely kint van, oda is kell földelőszonda, és az épületnél is. A 2x10 aluminium vezetéket már nem fogadják el.
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
2-3 éve ő tette fel, saját magának csak elfogadja.
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
2-3 éve nagy idő, azóta jött újabb . Már nem fogadják el.
A mérőhely és elosztótábla között már a legtöbb helyen csak a 10 mm2 sodrott réz vezetéket fogadják el. Földkábel esetén 4x16 mm2 Alu -t. Pláne saját magammal miért szúrnák ki ?
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
A legtöbb szolgáltatónál ez a legkisebb elfogadott keresztmetszet, az alanyi 1 x 32A , valamint 3x10A miatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2016
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Feb 23, 2016 /
 
Saját munkát el sem fogadhat, azt másnak kell átvenni .
(#) maci0990 hozzászólása Feb 23, 2016 /
 
Az utcán a ház falában van az új mérőszekrény, és oda földkábellel álltak be a DÉMÁSZ. A mérőtől viszont 2*10-es sodrott réz, illetve éjszakainak 2*6-os sodrott rezet kellett kiépíteni az elosztóig. Tehát a mérő előtt esély sincs a közösítésre. A földelés a lakáselosztóhoz megy.
Ezek szerint úgy néz ki, hogy az Ötfelezős tippje a jó
"Ami a többit illeti, 2012 óta ez a 3 rajz van a szabványban, ami Itt látható ."
(#) gyuszo válasza maci0990 hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Így részletesebben leírva elfogadott a kiépítés ( szolgáltatótól is függ ) A lakáselosztónál kell közösíteni, de 2 db FI relé kell .
Ebben az esetben a földelőszondától a lakáselosztóig a zöld-sárga védővezető a mérőhelyen áthaladhat, de megszakítás nélkül, folyamatosnak kell lennie.
Mint ötfelezős is írta több elfogadott szabvány van, de szolgáltatótól is függhet, melyiket fogadja el.
(#) maci0990 válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 24, 2016 /
 
Köszi a segítséget! Így már képben vagyon!
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2016
(#) maci0990 hozzászólása Feb 24, 2016 /
 
A többi hozzászólónak is köszönöm a segítséget!!!
(#) rezsici hozzászólása Márc 2, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítségre lenne szükségem FI relé bekötés ügyben. Végigolvastam a topikot, de nem találtam megoldást magamra, vagy csak nem értettem meg, mert majdnem teljesen laikus vagyok. A következőre szeretnék megoldást találni.

Egy családi ház biztosítéktáblájának egyik kismegszakítójáról (20A) megy egy 2,5mm 3 eres mtk kábel a kert végén lévő műhelybe. Itt egy külön elosztó doboz van felszerelve 3 áramkörrel. Egy a világításnak, és 2 kör a konnektoroknak. Ide szeretnék felrakni egy FI relét, mert ha valami gond van a műhelyben, akkor a ház elosztódobozában old le a FI relé és sokat kell sétálni, hogy visszakapcsoljam. Ez egy 40A és 30mA-os relé, a mérőnek 25A-os megszakítója van.
Felraktam a műhelybe is egy FI relét (Schneider R9R11225, 25A, 30mA, A-AC), de ha tesztelem (fázis+föld) akkor is a ház FI reléje old le.

Most úgy van kötve ez az egész a műhelyben, hogy ami a ház kismegszakítójáról jön 3 eres vezeték, a föld a földsínre, a nulla a FI relé alsó N-jére, a fázis a relé másik csatlakozójára van kötve. A FI relé felső N-jéről a nulla sínre, a fázis a kismegszakítókra van kötve.
Az lenne a kérdésem mivel ez így nem jó, hogy az egész teljesen rosszul van kötve, illetve hogyan kellene bekötni a FI relét úgy, hogy a műhelyben oldjon le.

Ha esetleg tudnátok segíteni, az lenne a kérésem, hogy szájbarágósan mert nem vagyok villanyszerelő, csak lelkes.
Előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2016
(#) Bakman válasza rezsici hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Áramtalanítás után a lakásban lévő Fi-relé másik két pontjára kösd át a műhelyt. Átszerelés után teszteld a lakásban és a műhelyben is a Fi-relé működőképességét! Fázis és föld közé egy izzót.
(#) winkleer válasza rezsici hozzászólására (») Márc 2, 2016 / 1
 
Alapvetően szelektivitás problémád van. A Te leírásod alapján az jön le, hogy két ÁVK ( fi relé) azaz áramvédő kapcsoló van egymás után bekötve. Teszteléskor a generált hibaáram mindkettő ávk-ra hat. Mindkettő érzékeli differenciaként ezért ha meghaladja a kioldáshoz szükséges értéket oldanak. A kioldáshoz megfelelő nagyságú hibaáramnak kell jelen lennie és a kioldás bekövetkeztéig időre van szükség. E két paraméter határozza meg a védett körön lévő kioldószervek szelektivitását. Ja azt akarod , hogy hiba esetén a végponthoz közelebbi oldjon akkor az legyen a kissebb névleges hibaáramú és vagy gyorsabb. Apropó kioldási hibaáram: Ez a param pl30mA azt adja meg, hogy az eszköz ennél az áramnál mindig azonnal kiold, nincs téves működés, pl ,hogy nem old. Azt tudni kell viszont, hogy kissebb áramra is oldhat és old is! A két egymás után sorba bekötött 30mA-es ávk szinte biztos, hogy egyik érzékenyebb mint a másik. Az érzékenyebb ezért ugyanakkora hibaáram esetén gyorsabb kioldással reagál. A te esetedben megoldás az lesz, hogy a műhely ávk-ját a lakás ávk-ja elé kötöd be. Tehát ami hátra jön kábel azt a lakásnál csak egy megfelelő túláram védelmi készülék védje. Vezetékvédelemre több nem is szükséges. Azonban arra Felhívom a figyelmed , hogy ennek és a leágazásoknak az áramértékeit ugy kell megválasztani, hogy a vezetékhosszakból és keresztmetszetekből adódó hurokimpedancia esetén a túláramvédelem (biztosíték) megfelelően rövid idő alatt oldjon! Tehát az az ökölszabály, hogy 16A a 2,5mm nek nem minden esetben megfelelő eljárás. De ezt csak igy kiegészítésként tettem hozzá.
(#) winkleer hozzászólása Márc 2, 2016 /
 
Bocsánat de lemaradt ,hogy teljesen felesleges is a két firelé egymás után ha szelektivitás szempontjából nincsenek jól megválasztva a rendszer méretezve. Lakások esetében nem is szokás lépcsőzni a fi reléket hanem több, egymástól független , és ezáltal szelektív kört kialakítani. Szóval bele lehetne menni mélyebben de sztem igy érthető és szájbarágós lett.
(#) ötfelezős válasza winkleer hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Ha az okfejtés helytálló, akkor csak meg kell cserélni a kettőt.
(#) winkleer válasza ötfelezős hozzászólására (») Márc 2, 2016 /
 
Már pedig helytálló
(#) winkleer hozzászólása Márc 2, 2016 / 1
 
Azt még hozzáteszem, hogy az első fi relé ami a lakásban van az egy nagyobb kiterjedésű hálózatot lát el mint a végponti a műhelyben. A nagyobb kiterjedésű hálózaton nagyobb a szivárgó áram mind Ohmos mind kapacitív összetevővel. Ez a szivárgó áram pedig előfeszíti az ávk-t a kioldás irányába. Tehát ha a végponton generálunk egy hibaáramot akkor az első ávk-nál ehez még hozzáadódik az utánna lévő hálózat szivárgó árama is. Kvázi nagyobb hibaáramot lát. Tehát nem feltétlen megoldás a felcserélés.
(#) proba válasza winkleer hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Szerintem a két hálózat különválasztása a legszerencsésebb. A műhely megy az egyikről a lakás a másikról.Így biztosan nem fognak versenyezni .Valamint bármelyik leoldása nem okoz a másik részen felesleges kellemetlenséget, Igaz ebben az esetben a műhely védelmét is célszerű a betáplálási pontnál elhelyezni.
(#) rezsici válasza winkleer hozzászólására (») Márc 3, 2016 /
 
Először is szeretném megköszönni a segítséged és a többiek segítségét is.
Ha jól értettem (ami nem biztos) amit írtál, akkor 2 lehetőségem lenne. Az egyik, hogy maradna minden így ahogy van, csak a műhely ávk-ját kell érzékenyebbre cserélnem a ház ávk-jánál. Mondjuk a 25A 10mA-os jó lehet, vagy ennek is 40A-osnak kell lennie mint amilyen a házé? Ha így megoldható, akkor ennél maradnék.

A másik megoldás, hogy leválasztom a műhelyt és egy külön ávk-t kap. Hogy teljesen őszinte legyek, ez lenne a szimpatikusabb megoldás mert így abszolút szeparált lenne a műhely, a gond csak az, hogy ez a leválasztás technikailag és gyakorlatilag nem biztos, hogy megoldható, a ház elektromos rendszere és kábelezése miatt. Nem írtam le mindent a ház elektromos bekötéséről, mert bonyolult kicsit. De ha azt mondjátok, hogy van értelme belemélyedni a témába, van energiátok elolvasni és segíteni, akkor szívesen leírom az egészet fényképekkel együtt.
Köszönöm.
Következő: »»   20 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem