Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 52
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
Arra azért figyelj, hogy csak Fi-relével ellátott hálózatra kösd, biztosan jó földeléssel!
(#) proba válasza berobbantam hozzászólására (») Szept 22, 2015 /
 
PEN elszakad és a nullát a földelő szonda veszi át, szerintem a FI teszi a dolgát tovább, hiszen ami előtte történik arról nem tudhat.
(#) berobbantam válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Szia
Hát biztos én vagyok nagyon értetlen,de az én olvasatomban ez a következő képpen néz ki.Ugye a betáp oldalrol jön a PEN.Ez valahol szét van szedve PE-re és N-re.Ez után van a FI relé,plusz a PE megkapja a szondát.Ha a PEN megszakad a nulla árama a PE vezetéken folyik vissza a szondán keresztül.És máris fenáll a fázis és nulla vezetőn mérhető áramkülönbség amitöl a FI leold.Ezért mondom azt is,hogy szonda nélkül önmagában a FI relé nem érintésvédelmi megoldás.
(#) proba válasza berobbantam hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Ha lerajzolod, megérted. Az ÉV relén az N ( szétválasztás után ) és a F megy át. a FI után a fogyasztó .Ha a PEN megszakad, a fázisáram átmegy a FI-n F pontján, fogyasztón majd visszajön a FI N pontján (mint eddig) hogy előtte, utána hova megy az a FI-t már nem érdekli, rajta átfolyó áramok összege 0 . Így marad nyugton.
(#) gyuszo válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Itt a rajz.

firelé.jpg
    
(#) berobbantam válasza proba hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Ebben igazad van.Ezért mondom én,hogy saját vélemény szabvány ide vagy oda,földelő szonda nélkül önmagában egy FI relé nem elégséges életvédelmi eszköz.
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /
 
Köszi.
A villamos hálózat teljesen új + ott van a keverő saját földelése is, eddig inden okés.
üdv
(#) nagylzs hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Sziasztok!

Fölszereltek nálam egy légkondit, ami minden reggel 3 óra körül leveri a fí relét. Ha felnyomom a fí relét akkor leveri a biztosítékot. Először arra gyanakodtam, hogy a reggeli pára lecsapódik a kültéri egység csatlakozóira, és ott folyik át áram a földelésbe. Ezért elvégeztem egy tesztet: elvezettem egy hosszabítót a fí relé kikerülésével a klímáig. Bekötöttem úgy, hogy a földbe folyó áramot mértem.

Eredménye a következő lett:

* kihúzott állapotban a fázis és a test között mérhető ellenállás végtelen
* bedugott állapotban a testbe folyó áram nem mérhető (1mA vagy kevesebb) (kikapcsolva és bekapcsolva is)
* A fí relét megkerülő vezetéken vígan működik a klíma, semmi baja!

Ez elvileg azt bizonyítja, hogy nem a klíma az oka. Ezek után arra gyanakodnék, hogy a fí relé a rossz. Igen ám, de ha délután dugom be a klímát akkor ismét jól működik. Ezzel bizonyítva van, hogy mégis a klíma az oka.

Ráadásul több klímát is fölszereltek, és ebből kettő is ezt csinálja. Tanácstalan vagyok! Valami ötlet?

Köszönöm!
(#) Gafly válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Idézet:
„ami minden reggel 3 óra körül leveri a fí relét. Ha felnyomom a fí relét akkor leveri a biztosítékot.”

Akkor ez nem pára lecsapódás
Valami "okosság" nem lett beépitve valahol?
(#) nagylzs hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Nem. Nem pontosan 3-kor veri le, hanem nagyjából akkor. Úgy vettem észre, hogy a riasztó küldött nekem SMS-t hogy elment az áram. Van amikor reggel 3-kor, de van amikor csak reggel 5-kor.

Az pedig teljesen biztos hogy a klímához van köze, mert ha a klíma nincs bedugva a konnektorba, akkor soha nem veri le. Ha pedig be van dugva, akkor mindig leveri - akkor is, ha nincs bekapcsolva, csak készenléti állapotban van.

Ez egy X aktás eset. Nekem szükségem van éjszaka is áramra, és szükségen van klímára is. A klíma vadi új, beszéltem azzal a céggel aki fölszerelte őket, és ők azt mondják hogy nem a klíma a hibás, mert ők is kimérték a földáramot és nincs. Plusz kijöttek megnézni, de mikor itt voltak (természetesen nem reggel 3-kor jöttek ki) akkor nem volt hibajelenség.

Lassan kitépem az összes hajam...
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) Dudus válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Milyen klíma? Nem végez ilyenkor öntesztet vagy a külső csepptálca leolvasztását ami normál üzemben nem történik? Ha hűtő/fűtő és téliesített én kikötném a külső csepptálca fűtését elsőre!
(#) nagylzs hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Ez egy inverteres klíma, Midea Aurora, 3.6kW hűtőteljesítmény. (Teljesítmény mérővel mérve az áram felvétele fűtésnél 1.5kW körül van, a hűtést nem tudtam tesztelni mert most nem olyan az időjárás.)

Az átalakításáról szó sem lehet, mivel egy hete vásároltam, és azonnal elveszítené a garanciát. Ha ténylegesen a klíma a ludas, akkor ezt valahogyan bizonyítanom kellene, és akkor az eladó megjavítja vagy kicseréli.

A bizonyítás esélytelen, mert egyrészt nem tudom kihívni a szerelőket hajnal 3-kor hogy ellenőrizzék le, másrészt meg én magam is kimértem a földáramot, és nem mérhető az értéke. Ha a szerelők kijönnek reggel 8-kor, akkor azt mondják hogy "nincs hibajelenség, nincs mit javítani". Ezt már eljátszottam velük egyszer, nincs értelme még egyszer eljátszani. Direkt bejöttem hajnalban, és abban az állapotban is mértem földáramot, amikor épp biztosíték leverős kedvében volt. Eredmény: semmi. Még ha meg is tudnám nekik mutatni személyesen hogy leveri a fí relét, akkor is azt mondanák rá hogy mivel nincs mérhető földáram, ezért a hiba nem az ő készülékükben van.

Ugyanakkor az is igaz, hogy kizárólag akkor van a hiba ha a klímák be vannak dugva, de ez ugye már nem az ő problémájuk, ezzel nem foglalkoznak.

Egyébként nem hiszem hogy leolvasztást végzett volna, mivel nem volt bekapcsolva. Készenléti állapotban volt egész nap, és akkor is ezt csinálja ha odakint nincs fagy. Nem hiszem, hogy +2 fokban készenléti állapotban hozzákezdene egy leolvasztáshoz.

Önteszt az lehet, sajnos semmi infóm nincs arról, hogy végez-e öntesztet, és hogy milyen feltételek mellett.

Iszonyú idegesítő, hogy egy csomó pénzt kifizettünk érte, vadi új garanciás csillogó villogó készülékek, amiket nem tudok használni fűtésre. Pedig részben azért vettem.
(#) Collector válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Hány mA-es az ÁVK? Meg kéne próbálni egy nagyobbal. Hogy mérted ki a földáramot, éjjel 3-kor mikor csinálja? Ha valóban van földáram, akkor pl. egy sima multiméterrel eleve nem fogod tudni kimérni, mert lehet, hogy felmegy az ÁVK értéke fölé és le is csapja azonnal az ÁVK-t, így maximum csak szkóppal lehetne megnézni, vagy valami kis okos áramkörrel ezt.
(#) Dudus válasza Collector hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Azt írta a biztosítékot is lenyomja amikor a FI-vel probléma van, tehát olyan mértékű a földzárlat ami nem a 30mA kategória. Azt nem írta, hogy A vagy AC tipusú a FI, pedig talán ez esetben érdekes lehetne az is. Nekem az a gyanúm, hogy valamit időzítve bekapcsol a klíma ( önteszt, karbantartás, leolvasztás, szárítás ) ami normál üzemben nem megy és ami zárlatos. Lehet, hogy csak a kábelezésnél nem figyeltek oda és valamit félre kötöttek.

-szerintem!-
(#) proba válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Amit eddig kiszűrtem, a klíma leveri a FI relét, ha ezt felkapcsolod akkor a biztosítékot. (ez nem kis zárlatra utal) . A következő amit írtál, máshova dugva rendben működik ( furcsa, a biztosítéknak ott is mennie kellene ) Lehet közben fázis nulla csere is történt (fordítva dugtad a konnektorba) Ami még fontos lehet, van több klímád ( esetleg ugyan azon FI relé után) lehet ezek egyszerre akarnak csinálni valamit, és úgy már sok. Esetleg a szivárgó áramot te DC-ben méred, a valóságban meg a szűrő kondenzátorok miatt AC. Első körben bedugnám fordítva (esetleg megfelezve) a szerencsétleneket.
(#) nagylzs válasza Collector hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Nem csapja le, mert a mérést úgy végeztem, hogy egy olyan hosszabbítóba dugtam be ami megkerüli a fí relét. A mérést 10A méréshatárral kezdtem, és úgy mentem lefelé. A 20mA-es határnál se mutatott semmit, ha van is áram akkor az 1mA alatt van.

Az mondjuk felettébb gyanús, hogy ha a rendes konnektorba dugom be, akkor először a fí relét nyomja le. De ha felnyomom kézzel a fí relét, akkor meg az egyik biztosítékot (ami 20 amperes azt hiszem). Ebből akár arra is lehetne következtetni, hogy valahol máshol van a zárlat... de ennek meg ellentmond az, hogy ha nincs bedugva a klíma akkor semmi baj nincs, és ha a fí relét megkerülő körbe van kötve, akkor nem veri le a 20A-es biztosítékot.

Mondom, X aktás eset!
(#) nagylzs válasza Dudus hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Az önteszt meg tudná magyarázni, de annak meg az mond ellent, hogy amikor ilyen "zárlatos" időszaka van a klímának, akkor a konnektorba való bedugáskor AZONNAL leveri a relét. Ráadásul ezt megismételhető módon, kettő klíma is csinálja. Mi annak a valószínűsége, hogy reggel a konnektorba dugás után azonnal öntesztet indít mindkettő klíma, de ha nem reggel dugom be hanem délután, akkor nem indít öntesztet? Ja és a klímában nincs óra! Akkor mégis honnan tudná hogy már délután van és nem szabad leolvasztani, vagy hogy még hajnal van és le kell olvasztani???
(#) nagylzs válasza proba hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
> Amit eddig kiszűrtem, a klíma leveri a FI relét, ha ezt felkapcsolod akkor a biztosítékot. (ez nem kis zárlatra utal)

Igen, ha kézzel nyomom föl a fí relét akkor leveri a 20 amperes biztosítékot. És ha a fí relét megkerülve kötöm be, akkor nem veri le - pedig akkor is átmegy az áram ugyan azon a biztosítékon.

Én se értem!
(#) nagylzs válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Ennek lehet az is az oka, hogy a fí relé visszanyomásakor sok eszköz sok áramot vesz föl. De nem valószínű ez sem, mert "váltják egymást". Tehát ha felnyomom a biztit akkor lemegy a fí relé, ha felnyomom a fí relét akkor lemegy a bizti. Ez megismételhetően így van.

Ezzel szemben ha nincs bedugva klíma, akkor nem csinál ilyet.
(#) VIM válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szia! Először a konnektort kellene megnézni, mert valószínű hogy ott van valami probléma. Az FI relé nem hiába old le. Talán a bekötésnél közel van egymáshoz a két vezeték.
(#) nagylzs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
A klíma nem kettős szigetelésű. Bár a beltéri egység kívülről teljesen műanyag borítású, de a kültéri egység háza fém. A földelés kötelező!

A "ne kösd a fi relé után" nem lehetséges, mert a fí relé a biztosíték szekrénynél van fölszerelve. Ami onnan kimegy vezeték (azaz: az összes konnektor a házban) fí relén van. A fí relét kiszerelni nem lehet, mert szükség van érintésvédelmi felülvizsgálati jegyzőkönyvre, és ennek feltétele a fí relé beszerelése.

Az a tény hogy inverteres a klíma, nem kellene hogy kizárja a fí relé használatát.

A párásodás pedig nekem is eszembe jutott, de kilóg a lóláb: üzem közben a földbe folyó áram 1mA alatt (méréshatár alatt) van, ezért lehetetlennek tűnik hogy ez leverje a fí relét. De mégis leveri!
(#) nagylzs válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Oké, megnézem. De ebben sem hiszek, mivel két klíma is ugyan ezt csinálja. Mindkét konnektornak véletlenül ugyan olyan valószínűtlen hibája van?

Plusz ha ezekbe a konnektorokba valami mást dugok, akkor sincs baj...
(#) VIM válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Akkor csak a dugvillát dugd be fordítva.
(#) nagylzs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
A föld és a nulla között a falakban, vagy a föld és a nulla között a klímában? Előbbi esetben: miért csak akkor rossz ha bedugom a klímát? (Ha mást dugok ugyan abba a konnektorba, akkor nem!) Utóbbi esetben: miért nem lehet kimérni a földáramot?
(#) nagylzs válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Rendben, holnap korán reggel kipróbálom! Sajnos csak korán reggel tudom, délután megjavul.
(#) gyuszo válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 18, 2016 / 1
 
Nekem van egy sejtésem az időpont miatt.
Vagy nálad, vagy a szomszédnál van éjszakai mérőhely. A közös N vezeték terhelődik túl, lehet nem elég a keresztmetszet, vagy van egy laza kötés és a N és PE között kialakul akkora áram eltérés, ami miatt leold . Vagy valahol még fel is van cserélve a N és a védővezető esetleg egy N szakadás is lehet.
Hibás lehet az éjszakai áramkörre kötött készülék is. Ez is leoldhatja.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) proba válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
A FI relét lehet gyanúsítani, de ha az előtte lévő biztosítékot is leveri, az nem ( csak ) hibaáram lehet, esetleg a FI csak zavaró tényező. Valami hótágulós elmozdulós dolog is lehet, reggel közelebb van. Esetleg ha három fázis van a lakásban, a közös nulla szakadás is megkavarhatja a dolgokat.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Hamár x-akták, azt is kipróbálhatná, egy 10-20m-es hosszabbítón keresztül bedugni. Lehet az is segít.
(#) nagylzs válasza proba hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Ez érdekes hozzászólás. Mit változtat egy 10 méteres hosszabbító?

Egyébként ma reggel egész véletlenül nem volt hibajelenség, úgyhogy legközelebb hétfőn tudom tesztelni. (Eddig még mindig volt hiba, most meg is lepődtem. De jövő héten biztos előjön...)
(#) proba válasza nagylzs hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Mit változtat, a máshová dugom, valószínűleg hosszabbítón keresztül?
Néha néha ha csak az indítási csúcs sok a biztosítéknak (pl hegesztőtrafó, motor indítása, inverternél a pufferkondenzátor töltődése) ez viszont egy primitív áramkorlát.
Következő: »»   19 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem