Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt a részt megtaláltam a leírásban ...
Csak kicsit macerás az, ha a keresőben leszűkítem a lehetséges "áldozatokat" 10-15-re, mindnek letöltögetni az adatlapját és abban kibogarászni, hogy milyen a lábkiosztás. Abban bíztam van ennél egyszerűbb lehetőség is, vagy ha a TQFP 64 lábú eleve csak 0.5mm-es kiosztással van akkor nem is keresgélek tovább.
Olyat nem találok egyelőre.
A 10K-os ellenállásra csak ötletnek gondoltam, hogy az áramerősséget korlátozzam ami a PIC-en keresztül vezetődne le. Na mindegy akkor ezt hagyjuk is. Akkor marad az NPN tranzisztor GND-re való kapcsolása. Idézet: „Motorola 68K Reset lábát” Jó lenne tudni a pontos típusjelet. TTL bemeneteknél jellemzően 1.6 mA kimeneti áramot kell tudni lenyelni. Ha CMOS a bemenet, akkor kvázi csak feszültségszint van, és nem utolsó ötlet még egy kondenzátort odarakni sem. Az adatlapon ott lenne a bemenet típusa, de vakon kitalálni nem tudom. Még ha 5v / 3.3v külön feszültségű elektronikákat használsz is, több lehetséges megoldás van. Az egyik, hogy külön bekötni gnd felé egy npn tranzisztort, és az a legtisztább. A másik, hogy lehet "okosan" bánni a pic kimenetekkel is, és nem lehetetlen megspórolni egy tranzisztort, ha éppen nincsen hely a nyákon úgy vezetékezni, de akkor tényleg ne programozd és ne kösd félre, mert egy tévedésbe kinyúvadhat valamelyik áramköröd. Azonnal végleges nyákra kőbevésve kell a megoldás, ergo tilos tévedni, vagy kezdésnek moduljaid vannak, amiket drótozhatsz / dugaszpanelozhatsz? A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2016
68K-ról kép, rajta a típus jelzés: Bővebben: Link
Azonnal a végleges nyák lesz, nem lesz dugaszolás, amikor már a 68K-t tesztelem. Már kipróbáltam egy szál vezetékkel lehúztam GND-re a reset lábát és szépen resetelt is. Szerintem is az NPN tranyó lesz a jó megoldás, és tán ennyi helyem még van is.
E szerint a rajz szerint egy 10µF kondenzátort kell kisütni a WRES jelet alacsony szintre való kényszerítésekor.
Nem tudom ezt hol látod, de én inkább azt látom, hogy egy 510K-os ellenálláson keresztül húzza le 0 szintre a WRES lábat.
Csatoltam a képet róla, illetve a tranzisztoros megoldásomat is.
Felkutattam ugyan az adatlap-ot is megnézni a 10-7 oldalon, hogy 2.0V-nál már érzékelni fogja a magas szintet, lehúzni pedig max 0.8V feszültséggel már elég, és az input leakage max 20 uA, ergo ha semmi más nem lenne, direktbe összeköthetnéd a pic kimenetével, de ott a 68k eredeti reset logikája is a környezetében, és azzal el kell tudni boldogulni. Annyival biztosan jobb a tranzisztor.
Apropó az open collectorral én még sorba kötnék legalább egy 470 ohm-os ellenállást, mert az m68k környezetében ha ott a 10 uF, és megindul 50 uC löket a tranzisztoron, az áramkorlát nélkül nem túl egészséges.
A rajzon sok *RES van. Most látom csak, hogy a CN3 Cartrige csatlakozón a MRES (B2) jelen kívül a VRES (B27) is rajta van. A VRES -t alacsony szintre kell húzni és 47k a felhúzó ellenállása. A WRES egy harmadik jel, amit nem találok a CN3 -on. Azonban a WRES jelet a táp fele kellene húzni.
Idézet: „Már kipróbáltam egy szál vezetékkel lehúztam GND-re a reset lábát és szépen resetelt is.” Melyiket próbáltad?
pajti2: igazad van, oda még beteszek sorba akkor egy ellenállást.
Hp41C: közben szét szedtem a SEGA-t, hogy megnézzem még is mit tett még a reset gomb környékére. Visszamérve élesben, az általad linkelt sematikus rajzon a 68K reset lába a 315-5354-es IC-be megy bele, majd onnan egy teljesen másik lábon egyszerűen egy sima gombra megy amin se ellenállás sem kondi, semmi nincs. Ami még biztos, hogy nem a 68K reset lábát húzza le közvetlen a reset gomb, hanem valahogy közvetett módon reseteli 68K-t a 315-5354-es IC-én keresztül. A kazetta B27-es RESET PIN (rajzon az a VRES) pedig a 68K-t reseteli. Szerintem ez a tranzisztoros megoldás lesz még a legelfogadhatóbb megoldás.
Uraim!
PIC32MX795F512L és PIC32MX460F512L közt csak annyi a különbség, hogy 460-ban nincs Ethernet és CAN? Vagy van más egyéb is ami fontos lehet?
Tudna valaki egy véletlenszám generátort összedobni 887-es csipre, Mplab XC-ben?
Köszi.
Nem kimondottan XC, de C és talán érthető is a kód.
Bár lehet ez inkább C programozás topikba való: PIC programozása C nyelven, C-Compiler A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2016
Nem csak az a 795-ben 2 db 32 bites timer van 6 db UART 4 db SPI 5db i2c 8db DMA csatorna míg a 460-ban 1db 32 bites timer és 2 db UART SPI i2c 4db DMA csatorna és a 795-ben több RAM van.
Igen tényleg, a memórián átsiklottam, bár nem szükséges nekem olyan sok.
PM = program memória DM = adat memória PIC32MX795F512L 100 PT 512 + 12(1)PM 128DM PIC32MX460F512L 100 PT 512 + 12(1)PM 32DM Lenne itt még valami. Ezekben a PIC-ekben már nincs EPROM memória, melyik memóriát lehet kisebb saját adatok mentésére, tárolására használni és hogyan? Csak egy rövid eszmefuttatást várok, nem a pontos programozási módszerét.
Ahogy észre vettem egyre kevesebb PIC-be raknak EEPROM-ot mivel olyan flasht raknak bele ami program futás közbe is írható és a 8 bitesnél (csak ott használtam eddig) ugyanaz mint az EEPROM irás csak a flashbe történik. A PIC32-nél azt hiszem NVMCON-ra halgat (de nem biztos) és van róla Reference Manual, hogy mit hogy kell.
Értem, pont ezt akartam olvasni, hogy hasonlóan működik mint a régebbieknél a EEPROM használata. Köszi.
Eltérően működnek:
Hagyományos adat EEProm: Nem kell törölni, egy automatikus byte -os törlés előzi meg a beírást. Flash: Beírás előtt törölni kell. Pontosabban nem írható be olyan adat, ami egy biten 1 -et tartalmaz és az előzőleg beírt adat azon a biten 0 volt. Törlés nem byte - os, hanem egy lapot kell törölni. Ha már a lapot töröltük az adatokat különböző címre tetszőleges időben írhatjuk be. Egy adat módosításához ki kell olvasni a legkisebb törölhető lapnak megfelelő adatmennyiséget RAM -ba, törölni kell a lapot, módosítani az adatot a RAM -ban és végül visszaírni a teljes lapot. Az újabb típusoknál kevesebb számú újraírhatóságot adnak meg, mint a régebbi adat EEPromoknál. Idézet a PIC32MX5XX/6XX/7XX adatlapból (DS60001156H): Idézet: „D130 EP Cell Endurance 1000 — — E/W, D130a EP Cell Endurance 20,000 — — E/W See Note 4 Note 4: This parameter only applies to PIC32MX534/564/664/764 devices” A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Akkor ez még sem olyan egyszerű.
Majdnem olyan, ha nem teljesen mint a Flash memória kezelése. Mindegy mert mindenképpen kelleni fog, ha csak nem tervezek fel még egy EEPROM-ot a panelre.
Nagyon feladatfüggő, hogy éppen milyen különbség a fontos. Néha a kevés dma miatt megy a szitkozódás (a kommunikáció anélkül rendesen enni tudja a magot), néha a ram a kevés (a több buffer nagyobb kényelem, sose becsüld azt alá), néha meg spi-ből kellene csak még +1, és ha pont nincs, akkor kényelmetlen kompromisszumoknak nézel elébe. A többivel sokkal ritkábban van para.
Epromokkal meg idővel mindenki beleszalad, hogy a több a jobb, és sd kártya a vége. A foglalat mechanikailag macerás, igazán gyárthatnának már valami 2.54 raszterhálóra igazodó foglalatot is, de én még nem találtam olyat, breakoutokat venni meg nem igazán költséghatékony, sem nem helytakarékos. Viszont egy 8 gigás emmc már csak 1k huf. Nagyon mennek lefelé a flash kártya árak, csak pislogok rajta.
Igazából a mostani projektem szempontjából vizsgálgatom ezt a két PIC-et. (32MX795 vs 32MX460)
1db SPI-re lesz szükségem, sok IO lábra a 16bit-es 128Mbit NOR FLASH kezelésére, 1db USB-re, és úgy 10-12kb program memóriára a kódokhoz. Ezen felül lesz majd szükségem valami olyan PIC-es meómra területre amiben eltárolhatok néhány maximum 10byte-nyi adatot. (ha nagyon problémás az adatmentés, akkor lehet még felvarázsolok egy SPI-s vagy I2C-s EEPROM-ot) Akkor a bootloader miatt lesz szükség gondolom még plusz memória területre, amit lefoglal magának, és ezzel ki is fújt a dolog. Ami bosszantó még az, hogy minél nagyobb lábszámmal dolgozok annál kényelmetlenebb az optimális elvezetés. Sok IO láb, sok munka ![]() Ami még szempont, hogy azért árban is van különbség a két PIC közt, nem sok, de több esetében akár ez jelentős is lehet.
Nem tudjuk, mekkora, milyen gyakorisággal írt nem felejtő memóriaterületről van szó, de ha a PIC flash memória írása korlátozott számú, jobb, ha egy külön EEPROM be van építve, tervezve az áramkörbe.
Az a baj, hogy ez egy elég gyakori változó adat lenne amit folyton minden memória féltöltésnél írni kell.
Az adat kb 3-4byte lenne, de maximum 10byte. Gondolkodom egy külső EEPROM-on, persze azon is, hogy van e értelme annak, hogy a feltöltések számát számoljam és tároljam. Kár, hogy a flash-ek nem számolják magukban.
Az "elég gyakori " relatív fogalom. Számolgass kicsit néha, ne vessz el az adatokban.
pl: Ha a memória feltöltés alatt azt érted amikor a sega progidat rátolod, és feltöltésenként csak 1x kell írni ezt a néhány 10bájtot akkor sokáig tart. Tegyük fel naponta 10x lecseréled rajta a progit, és az év minden napján megteszed ezt, és a flash-re 20000 írási ciklus van megadva akkor is 5 évig megy, és ez egy nagyon-nagyon túllőt felhasználási becslés volt. Persze nem tudom, hogy fog működni a programod és mit hányszor ír a flashre, ezért számold ki magad mennyi is az az elég gyakran.
Esetleg megoldás lehet igaz nem a foglalat igazodik raszterre, de a semminél több: Bővebben: Link.
Szerintem erre írta, hogy nem költséghatékony.
Nekem mondjuk jó az smd foglalat is, én nem félek tőle, csak egy tű hegyes pákahegy kell hozzá. ![]()
Ez sem illeszkedik raszterhez?
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
Nem azért írtam, hanem mert ha jól olvastam pajti2, olyan SD tokra gondolt ami alapból DIP-es kivitelű nem ilyen breakout-os.
nedudgi: azért a linkért örök hálám
![]() cross51: köszönöm neked is, de az árversenyt @nedudgi nyerte, plussz az a cucc 1 soros csatlakozós. Amúgy a cél pontosan az, hogy berakni breakoutba, vagy univerzális nyákba (pld ilyesmibe), és azért jobb, ha csak 1 sorban vannak a csatlakozók. Meg persze imádok smd-t forrasztani is, de sajnos nem vagyok elég ügyes a pici mütyürökkel, és valamelyik ujjamat minden alkalommal megégetem. A furatossal sokkal könnyebb az élet, és sokkal kevésbé fáj ![]()
Jó én az elsőt másoltam ami 1000 Ft alatt volt lusta voltam keresni
![]() ![]() Idézet: „...nem vagyok elég ügyes a pici mütyürökkel, és valamelyik ujjamat minden alkalommal megégetem.” Ezért találták fel a csipeszt, és nagyító/mikroszkóp sem árt az SMD forrasztáshoz, ha már nem olyan jó a szeme az embernek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |