Fórum témák
» Több friss téma |
Nem is olyankor van problémám, amikor nyilvánvalóan csipesszel érdemes tartani a cuccot, hanem amikor nem is figyelek rá, mert valamit éppen kézzel érdemesebb megfogni, és csak pillanatra.. AÚÚÚÚ szóval valahogy így megy
Oké, azóta már rátaláltam a hasonló termékek keresőjére is. Szerintem berendelek az egyikből egy 10-es csomagot, csak még annyi a zavaró, hogy azok az ellenállások / kondik, amik még a panelen vannak, jó lenne hozzá valami schematic (nem találtam olyan linket), és nem találom, hogy az ebay-en hogyan írhatok üzenetet az eladónak (megkérdezném tőle, de ahhoz sem találok linket).
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2016
No igen, de erre is van megoldás. Mégpedig a kesztyű.
Ha éppen nem a 68k-hoz akarod azt a nor flash-t hozzápakolni, ahol is promptra kell az adat szinkronban időzítve, hanem a pic vezérelné teljesen, lassanként te is neki fogsz esni az sd kártyáknak
Én felhúzó ellenállásoknak nézem őket és tápszűrő kondiknak.
Ez látod könnyen megeshet, de egyelőre még nem akarok belekezdeni mert félek tőle kicsit. Mármint az SD vezérlésétől.
Az Inicializálást már megírtam, de az csak a könnyebb része volt, a fájl rendszer nehezebb lesz. usane: na igen, ha így számolom ,akkor persze sokat elmegy még így is, de azért úgy tervezem, hogy több mint 5évig legyen használható. A NOR FLASH-re 100e-t hoz, szóval legalább ezt ki kellene bírnia a PIC-nek is. Amúgy a bootloader használata nem rövidíti ezt a ciklust? (persze ez is relatív, de ha már homár...)
Nem egészen. Az oszcillátor működik 16MHz frekvencián, a PLL bekapcsolásával 64MHz órajel állítható elő.
A bootloaderrel a programmemóriába írod a programot, te meg az adatmemóriába akarsz írni.
Az 5 év az eléggé eltúlzott adatokkal jött ki. Meddig fogod naponta töltögetni? Időd sem lesz rá, meg egy irő után már nem újdonság aztán elfelejted. Persze ez megint csak az én egyéni nézőpontom. Lehet, hogy te olyan megszállot vagy, hogy az év 365 napján minden nap használod és 10 percenként cseréled a programot. Még ha nem így van is attól még tehetsz rá eepromot, nem nagy ügy, egy 8 lábú kütyü. Viszont a PIC32-t drágáltad most meg hozzá akarsz adni újabb 1000-1200Ft-ot, valószínűleg feleslegesen. Igaz lehet úgy is nézni, hogy lesz egy kis tapasztalatod a soros eeprom kezelésben is, de az is eljöhet később is. Ismét hozzátenném se le- se rábeszélni nem akarlak. Te ismered a vágyaidat és persze a pénztárcádat is
Igen, még mindig drágállóm ezt a PIC-et.
De elvileg Microchip jóvoltából kapok belőle most jó pár darabot ingyen, és el tudom dönteni, hogy merre tovább. Soros eepromokkal már dolgoztam, szóval ez nem lenne ügy, és van is itthon egy rakat, ezért az ingyenes is lenne, de abban igazad van teljesen, hogy minden csoda 3 napig tart. Meglátom, hogy miképpen, de szerintem marad a PIC memóriája és majd meglátjuk meddig bírja szusszal
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy van olyan a PIC-ben, hogy bekapcsolás bit? Arra gondolok, hogy bekapcsoláskor fusson csak le az inicializálás, de ha mondjuk a watchdog resetel, akkor ne.
Van valami:
16F: STATUS TO és PD bitjei, 12F1, 16F1: PCON RI, POR és BOR bitjei és STATUS TO és PD bitjei 18F: RCON RI, TO, PD, POR és BOR bitjei,
Erre való egy kapcsoló, vagy ha minden kép PIC-es gombnyomás akkor a Wake Up funkció.
Köszi!
Amúgy ezek hogy működnek? Fizikai bekapcsoláskor egy ideig magas, majd alacsony? don_peter! Neked is köszi, de ez micsoda, és hogy kell használni? A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Mennyi akkor a belso orajel ????
Vagy nincs neki semmifele belso orajele ??? A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Vagy PLL hogy lehet bekapcsolni??? micro c brogramoznám
Idézet: „Mennyi akkor a belso orajel” Amennyit beállítasz. Idézet: „Mennyi akkor a belso orajel ????” Az adatlapban az oszcillátor modul leírása (szűkszavűan) 20 oldal. Ugye, nem várod el, hogy ide bemásoljuk? Ha csak a maximális órajel érdekel: külső kvarccal (HS mode) vagy anélkül (HFINTOSC mode) 16 MHz a maximális frekvencia. A PLL ebből 64 MHz-et csinál. De a PIC18 mikrovezérlőknél a rendszer órajel (az utasításciklusok frekvenciája) az oszcillátor modul kimenő frekcenciájának a negyede: Fcy = Fosc/4. Így végeredményben az uasításciklusok frekvenciája max. 16 MHz. Idézet: HFINTOSC esetén az OSCTUNE regiszter PLLEN bitjének 1-be állításával. Külső kvarc vagy külső órajel esetén a konfigurációs biteket is nézd meg (CONFIG1H PLLCFG bitje) „Vagy PLL hogy lehet bekapcsolni?” A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, a napokban próbálunk egy RFID olvasót tesztelni, de valamiért az lcd-t nem tudjuk initalizálni mikroC-ben. Az lcd-t úgy kötöttük be, hogy csak 4 portot használ szóval D4-D7-ig van bekötve. A D0-D3-ig le van húzva földre az R\W lábbal együtt. A program a következő:
A bekötést többször átnézem már, nem találtam benne hibát. Ez egy P16F877-es pic. Valamit a programban rontunk el, vagy esetleg máshol keressük a hibát?
Ha elolvasod az adatlap ide vonatkozó részét akkor válágossá válna amit nedudgi mondott.
Az órajel ás az oszcillátor nem ugyanaz. Enek a PIC-nek 16MHz-es belső oszcillátora van, és van benne egy 4x-es "többszöröző" amit ha bekapcsolsz akkor az órajeled 64MHz lesz. Viszont van előosztó is az oszcillátorhoz amit kettesével tudsz leosztani. 16, 8, 4, 2, 1MHz... vagy ha bekapcsolod a 4x-es PLL-t akkor ezek 4x-esei lesznek az órajelek. Az órajeleket az OSCCON regiszterekben szokás állítani, a PLL-t be lehet kapcsolni a config bitekkel is akkor mindíg megy, de ha ott ki van kapcsolva akkor szoftverből is lehet kapcsolni az OSCCON regiszter megfelelő bitjével. Szerk: Látom icserny fórumtárs gyorsabb volt. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
LCD inicializálást nem látok, a program elején kell lennie. Ez kell, csak a portkiosztások amit linkeltél. Gyanítom, a mikroc sem automatikusan fordít bele init, hanem külön nekünk kell beírni. Help-ben mintaprogram segít.
A mikrobasic válozatnál az inicializálást alább, gondolom a mikroc-ben is hasonló lehet:
És még a kontraszt beállítás ha nem jó, működés esetén sem látni semmit. Állítsd félállásra, ahol halványan látszanak a kockák, akkor a működés biztosan látható. Ha már jó, akkor lehet pontosítani a kontrasztot. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
Ezt beírtam, ha lejjebb görgetsz a kódnál a void main után van.
Késleltetés is segíthet, proci indulás után próbaképpen 100ms, és init után is 100ms késleltetéssel próbáld. Azaz init előtt és után 100ms.
Megpróbálom este úgy is, ahogyan mondtad remélem ez segít.
Megnéztem mit fordít a mikroc. Jól gondoltam. A void main az ugye egy végtelen függvény. A programod azt csinálja, hogy inicializálja az lcd-t majd kiírja amit kell, és kezdi előröl. Valószínűleg Ez a gond. Tegyél be egy 20 másodperces késleltetést a 26. sor után. Akkor látni fogod, hogy miről beszélek.
Értem miről beszélsz, erre nem is gondoltam, ezt is megpróbálom.
Inkább egy szokásos while(1); ciklust tegyél a az init után.
És akkor a while ciklusba írjam az egész programot? Még egy dolog, a portoknak ilyenkor nem kell TRIS paranccsal megmondani, hogy amire az lcd kötve van az be vagy ki menet mert alapból értelmezi nem?
Ezzel gyakorlatilag altatni lehet, (stand by) PIC-et és, egy külső gomb (megszakítás) felébreszti és megkezdi a program futtatását.
Az, hogy miképpen kell használni az adatlapban megtalálod, de még a google is fog sok segítséget, akár kész kódot is feldobni. Elég egyszerű a használata, de a te programnyelveden nem tudom, hogy pontosan milyen utasítást kell kiadni. (sleep-re keress)
A main() függvényben gyakorlatilag a beállításokat futtatod le, de a főprogramod a while() ciklusba fog futni.
Most neked csak az kell, hogy lásd hogy ki írja a szöveget az LCD kijelzőre.
Ezzel elkerülöd a végtelen resetelését a PIC-nek, mert beragad a while() ciklusban és ott elpörög magába... A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |