Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   797 / 1210
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Vannak közkézen fs libek is (fat16/32), de én diy-hívő vagyok, jobb szeretem a nyers lba felületet.
(#) kriszrap válasza usane hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

"Enek a PIC-nek 16MHz-es belső oszcillátora van" akkor beállitom 16MHZ re mert csak egy ledkockáról beszélünk 5x5x5.
Nagyon szépen köszönöm lehet majd lesz kérdésem . Köszönöm!
(#) Pali79 válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Ez azért nem ennyire egyértelmű. Az OSCCON regiszterrel tudsz választani 31.25k, 250k, 500k, 1M, 2M, 4M, 8M, 16M közül, attól függően, hogy melyik órajel a legjobb neked.
(#) petike199600 válasza don_peter hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Én az assemblerrel próbálkozom.
A gondom az, hogy több goto ciklus között ugrál a program és van, hogy ezért néha beragad, és vibrál, vagy egy karakteren beáll a led kijelző. Ezért tettem bele watchdogot. De ilyenkor nem csak a program elejére ugrik, hanem újra végigfut az inicializálás, ami által törlődnek a változók.
(#) Poostmaster válasza don_peter hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Köszönöm.
(#) edison14 válasza petike199600 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Ha a programod valahol "beragad" akkor az rosszul van megírva. Lehet csinálni olyan kódot amiben nézel egy változót vagy bitet, hogy be e lett állítva és ha igen akkor törlöd és végrehajtod a feladatot. Ha a bit ne volt egyesbe állítva akkor pedig ugrasz a föprogramod elejére. De szerintem ez csak vészmegoldás. A legjobb az lenne ha végignéznéd a kódot és rendesen megírnád, hogy ne tudjon beragadni.
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Csak nem nálam, vagy én nem találtam meg őket.
Kaptam több embertől is ígéretet, hogy segítenek illetve oda adják ami nekik van és működik, de a végére mindegyik eltűnt, illetve elfelejtette mit ígért
Gyakorlatilag 1.5éve talonba van egy projektem emiatt, mert nincs meg az SD kártya használata.
Csak logolnom kellene a különböző szenzorok adatait, folyamatosan, ebből adódóan, írás és olvasás kellene egy fájlba.
C18-ban el is kezdtem, de az init-nél tovább nem jutottam.
Talán majd egyszer rá veszem magam és bele ásom magam, ha senki nem segít, vagy ad példa kódot. Egyelőre ezt a SEGA projektet futtatom ki, ez is okozhat még meglepetést.
(#) Bakman válasza don_peter hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Ha nem sajnálod rá a pénzt és kell a dolog, egy vDrive2 -t nézz meg, azzal eltűnik a gondok java. UART-on lehet vele beszélgetni.
(#) pajti2 válasza don_peter hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

A pic18-asok némelyike nem dúskál éppen program memóriában, és egy sd lib 30k+ szokott lenni pic32-esen. Ha még nem szoktál át teljesen az X alá, ott vannak a régebbi MLA libek az MC oldalán (az archiv alatt találod őket), és ott vannak alakítható projectek, szemezgess belőlük valamit. Ha filesystem is kell, az persze nem lesz ott, de ha beéred nyers sd kezeléssel, simán akad használható. Számítógépre átvinni az adatokat pedig akár egy soros porttal is lehet, vagy ha számítógépen kell leolvasni az sd kártyát, asztali gépes platformon is lehet nyers lba szektorok formájában írni / olvasni. A filesystem kényelmes dolog, ha van, de ha csak emiatt csücsül dobozban egy ötlet másfél éve, esetleg ki kellene paterolni a filesystemet a gondolatból, meg egy normálisabb pic-et is választani, és egyből működni kezdene.
(#) don_peter válasza pajti2 hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

A projket lényege az SD és a file rendszer használata, illetve megléte.
És persze a loggol-t adatok bármely számítógépen egyszerűen megnyitható lenne, mert txt formában lenne.
Persze, ha nem ez lenne a lényeg akkor a projekt már is készülhetne, de ezt SD kártyával akarom megoldani, és lehetőleg 16 vagy 32-es fájlrendszerrel.

Amúgy szerintem nincs az 30k+, sőt egy sima 18F442-őn láttam már ilyet működni.
Valahogy csak meg lehet oldani, ha másnak megy akkor előbb utóbb nekem is fog
Bár jobb lenne előbb....

Bakman: ez miez és mire való?
Mert az USB már megvan ilyen adapteres megoldással, ez nem ügy.
PL2303HX chippel ezt megoldottam, persze most 32MX795-nél már az alap USB CDC-t akarom használni. Na az is szép lesz
(#) pompidu válasza don_peter hozzászólására (») Máj 20, 2016 /

Sikerült megcsinálni, köszönöm a segítségeteket.
Egy másik kérdésem is lenne, nem teljesen ebbe a topikba tartozik de szerintem sok hozzám hasonló kezdőt érdekelne.
Van egy 5V-on üzemelő pic-em és egy 3.3V-os RFID reader a kérés az, hogy csináljam meg a szintillesztését mi az a megoldás amit nálatok a legjobban bevált?
Ezt használnám UART és I2C kommunikációra is.
(#) Bakman válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Direkt I2C szintillesztéshez kapható modul: Bővebben: Link. Esetleg a NYÁK lapon összerakod magadnak pár alkatrészből. UART-hoz: A kontroller TX kimenetét leosztod két ellenállással 3,3 V-ra, az RX lába pedig a 3,3 V-ot már magasnak érzékeli, így oda nem kell semmi. Vagy, a már említett modult használod az UART illesztésére is.

vDrive2: Ez egy USB Host eszköz. Beledugod a Pendrive-ot és UART protokollal írsz a Pendrive-ra. Ebben ugyan szinte semmilyen kihívás nincs, de gyorsan megoldható a dolog, nem kell hozzá nagy kontroller.
(#) don_peter válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Esetleg a szintélesztishez ilyet is, használhatsz: 74LVC4245A
Oda vissza képes illeszteni, van belőle 16bit-es változat is.

Bakman: köszi, nem is tudtam, hogy ilyen létezik.
Túl egyszerű lenne ezzel, inkább a nehezebb utat választom majd.
(#) icserny válasza don_peter hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Idézet:
„Gyakorlatilag 1.5éve talonba van egy projektem emiatt, mert nincs meg az SD kártya használata.”
Petit FAT filesystem
FATFs Generic FAT filesystem
Mindkettőhöz találsz mintaprojekteket (pl. PIC24FJ64GA002).

További információ: Interfacing SD Card with PIC Microcontroller - XC8
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2016
(#) pompidu válasza Bakman hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Esetleg amit, linkeltél modul, ahhoz van valakinek kapcsolási rajza, vagy bekötési rajza?
Egyik könyvemben találtam egy egyszerűbb kis kapcsolást, szerintetek ez működik megbízhatóan vagy inkább a modul vagy don_peter által linkelt ic?

3V3 - 5V.png

(#) eSDi válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Üdv!

Valószínűleg ugyan ez van azon a kis modulon is!
(#) pajti2 válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Nagyon sok 5v-os pic-nek van kompatibilis LF kistárskája is, ami cca 2.5v-tól 5v-ig eszik bármit. Ha olyan pic-et használsz fel, közvetlenül is köthetsz mindent.
(#) don_peter válasza pompidu hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Én csináltam ilyen szintillesztőt, nem működött LCD kijelzővel, ezért ajánlottam a 74LVC4245A IC-ét.
(#) pompidu válasza don_peter hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Venni fogok olyan ic-t amit ajánlsz mert ki akarok próbálni minél több lehetőséget, eszközt és megoldást egy problémára, azért is kérdezek annyit mert van olyan IC, kapcsolást amit ti ismertek és használtok akár évek óta én meg még nem is hallottam felőlük és érdekel mindenféle megközelítés.

eSDi Igen én is néztem, hogy valószínűleg az van rajta, viszont van ott egy SOT23-5 tokozású ic ami nem tudom mi célt szolgál és egyáltalán mi az, ezért is kérdeztem, hogy van-e valakinek egy rajza róla.

Az ebay-en rákeresve, egy jobb minőségű képen látszik, hogy a típusjelzése S2NK. A google arra utalgat, hogy ez egy LDO. Gondolom egy 3.3V-os.
(#) kriszrap hozzászólása Máj 21, 2016 /

Sziasztok
Hát nagy hibáva keveredtem((
5x5x5 led kockámnál ha egy szintet vilgitattok tranzisztor nélkül akkor esik a ledek fényereje miért ??
a led két színű piros és zöld.
led kocka rajza csatolva.

Névtelen.png

(#) pompidu válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Szerintem a vezerlő kimenete nem bírja el azt az áramot amit a szint kíván.
(#) pompidu válasza eSDi hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Saját magának alítaná elő a 3.3V os tápfeszt? Ha igy van akkor haszbalható nélküle is csak táplálni kell máshonnan, vagy rosszúl gondolom?
(#) benjami válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Gondolom a kék ágat multiplexeled, ahhoz kell a tranzisztor, mert a vezérlő kimenete nem bírja el az 5 led áramát. Ha a pirosat multiplexeled, akkor meg rossz helyen van az ellenállás, rakd át a kékbe.
(#) kriszrap válasza benjami hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

Kék ágat vezérlem pikkel tranziztor segítségével. gondolom erre gondoltál "kék ágat multiplexeled"
Pirosat shiftelem.
De nem vezérlövel adtam neki a +5 volttot ha nem traforol ezért nem értem(

Arra jöttem rá ha több led világit nem változik a az áramerősség szerintem kellen.
tipp???

Valami olyasmi lehet, sajnos ezekhez a kínai tömegtermékekhez nincs sok dokumentáció. Van belőle 4-es változat is, azon nincs ilyen LDO.

Az ellenállás abban az ágban legyen, hogy egy időben csak 1db LED árama follyon át rajta. Ha több LED árama is átfolyik rajta, persze hogy halványabban fog világítani a LED.
(#) kriszrap válasza benjami hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

vagy is időmultiplexel kell kirajzolnom a dologkat.....
Jól gondolom??
(#) icserny válasza kriszrap hozzászólására (») Máj 21, 2016 /

A rajzod szerint több LED árama folyik át ugyanazon az ellenálláson. Miinél többet kapcsolsz be egyidejűleg, annál nagyobb feszültség esik az ellenálláson. Ez így hibás terv.

Van itt egy cikk, nézd meg, hogy hogyan oldják meg benne az áramkorlátozást!

A mátrixba kötött LED-eket nem tudod máshogy vezérelni, csak időmultiplex módon (legalább is, ha egymástól függetlenül szeretnéd működtetni őket).
Következő: »»   797 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem