Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon köszönöm a segítő szándékotokat és a sok hozzáoszlást. Nos a probléma megoldódott.Mindenesetre érdekes történet.Mint írtam a villanyórától kb 200 méterre volt a fogyasztó egy Mélykút szivattyú ami 2200wattos és 10 atmoszféra nyomásra képes.A szivattyú a végponton állandóan lekapcsolt. A feszültség ellenőrzésnél kb 15-30 volt esést tapasztaltam.Először 4 hosszabitót húztam ki nem működött de a tesztelő flex az igen tehát elegendő áram van. De a szivattyú nem, utána kettő 2.5/ 5 eres kábel egyben 100 méter az ellenőrző hasítógép ami 3kwh az hibátlanul megy és hónapok óta megy!!Majd megörültem mi lehet a baj? Aztán az öteresből csináltam 2/2 erest a keresztmetszet növelése miatt.ez sem lett jó. Na gondoltam, és elkezdtem tesztelni mindent elölről.Nos az első hiba a hosszabbítóimban mindegyikben szálszakadás volt az öteresben is!! Hihetetlen de alacsony terhelésnél hibátlanul működtek a gépek, nem a feszültségesés volt a hiba!!20 méterenként ellenőriztem a kábelokat és 8 szálszakadást találtam,gondolom a sodrott vezetékek rejtett hibái ha sokat tekergetjük vagy ráncigáljuk öket. Nos volt egy sima 1.5 3 eres tekercsem ami vadi új kitekertem bekötöttem, és láss csodát működik!! Igaz melegszik de már vagy 24 órája megállás nélkül viszi a gépet. Még egyszer köszönöm a sok segítő szándékotokat.Majdnem vettem egy trafot.
Amit még elfelejtettem a profi szivattyúk csak kb 1-5 méterrel vannak szerelve a szükséges többit hozzá kell toldani amit ügye a villanyszerelő tett meg, toldóvég zsugorcső. Na de mondanom sem kell ezt is szétszedtem és teli volt vízzel ez is!! ugyhogy egy pici uzsonnás dobozt feláldozva mivel a csö 10 centiméter! forrasztottam és kb 12 darab műanyagrudat olvasztottam bele lánghegesztövel. Ennyi.Csináld magad, ha jót akarsz.
Azzal volt szerelve felejtsd el gagyi******! a gyári kábel LAPOS!! PLUSZ A KONDENZÁTORHOZ RÁÉGETETT PLUSZ VEZETÉK VAN EZT HOZD ÖSSZE EGY GÖMBÖLYŰ VEZETÉKKEL.
*Helló! Moderáld már magad! És miért kiabálsz? (sz) A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2016
Vannak megfelelő IP védettségű (IP65 IP68) kötődobozok és tömszelencék kifejezetten ilyen célra (páldául OBO). Már ha élni akarsz. Az uzsonnás dobozt, mint szerelőanyagot pedig felejtsd el!
Biztos velem van a gubanc, de pár évig villamos forgógép gyártó, javító műhelyen dolgoztam és soha nem láttam olyan mélykúti szivattyút (legyen az 2-3 százezres, vagy a metróépítésen használt jókora masinák...), amire ilyen rövid kábelt raktak és majd megtoldják valahogy.
Mindíg megkérdeztük a megrendelőt hány méter kábelre van szüksége és a kapocsdekliben, vízmentesen voltak a kötések. Értem én, hogy gyantás zsugorcső, de nem biztos, hogy jobb megoldás. Persze csak szerintem.
Pedig árulnak így, ilyen rövid kábellel mélykúti szivattyút.
Nekem a gyümölcsösömben sok szivattyúm van,és az összeset toldani kell mivel a gyártó max 4 métert ad hozzá amit meg kell toldani! Csak az olcsó kis gépekhez van 5-10-20-méter kábel. Rendszerint 5 de van ahol 30 méteres vízoszlop van a toldás felett évekig. Én pontosan egy kisebb obo-ba szereltem nekem ezek csak uzsonnás dobozok a forrón beleöntött műgyanta az ami szigetel semmi más idővel még a szivattyúkba is belemegy a víz. Csak ennyit akartam mondani.
Egy villanyszerelő műve az első 3 képen. Az utolsó képen mi lett belőle általam. A második képen a z-s vezető "átnevezése" fázisvezetőnek, nagyon meredek!
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
A festőt ne szidjuk, mert ismerősék saját kezűleg csinálták, meg friss a festés
Gondoltam, de attól még le van festve a dugalj is.
Az szerintem kevésbé veszélyes mint a régi kötés
Ilyen képeket piros X-el kéne felrakni. Idetalál egy amatőr a gugli segítségével, nem olvassa el a hozzászólást, csak a képeket nézi. Azt hiszi majd úgy kell csinálni ahogy az első 3 képen található.
Az a baj, hogy ennél vannak sokkal elrettentőbb képek is a gugliba. Egy amatőrtől is gáz az ilyen, de egy villanyszerelőtől??!! Arról nem is beszélve, hogy vagy 3 tekercs szigszallagot tekert az egészre...
Az ilyen munkát felénk leginkább "kontármunka" névvel illetik. Nem villanyszerelő műve. vagy ha igen - az a szakmára nézve szégyen. mellesleg mi volt az eredeti szerepe a kötésnek? Mert attól, hogy szép lett - nem biztos, hogy ez volt a leghelyesebb megoldás a végeredményt illetően....
Villanykályha bekötése.
Na igen elég kontármunka. Sajnos van alatta egy doboz, de azt használta a "villanyszerelő" kötődoboznak is.... Tehát abba nem fért bele még a rendbe rakott kötés is. Sajnos több dobozt is néztünk, de a rögzítése nem volt jó
Nem éppen, azt levágtam, és messze hajítottam
Belül normális kötés lett csinálva. Csak a kép lemaradt :/
Éppen ezért kérdeztem. Mert nem elég bekötni valamit. Az sem árt, ha a vezeték és a hozzá tartozó biztosítás, valamint a munkavégzés biztonsága is figyelembe van véve. Nekem - szemre - az új kábel keresztmetszete is karcsú és a betáp sem látom mekkora a fotóról, de villanykályhánál nem tűnik túl meggyőzőnek most sem.
Elekthermax hh 1600 a kályha típusa. 5*2,5MTvel van bekötve. A falban lévő betápja is 2,5öt.
Szia! Lehet, hogy a szememmel van a baj - ezért felnagyítottam a képet és a betáp nekem csak 5x1,5mm2nek tűnik - legalábbis az elmenőhöz képest vékonyabbnak - ráadásul hosszabb szakasz. Én általában a nálam lévő érvéghüvelyekkel szoktam ellenőrízni a keresztmetszetet, mielőtt bekötöm, mert volt, hogy üzletben adtak el egy nagyságrenddel vékonyabb kábelt nekem. Például 25-ös helyett 16-ost. De javíts ki - ha nincs igazam.
Melyik képet nézted? A másodikon valóban 1,5ös van (sry ez lemaradt mert pont írás közbe zavart mindenki) , de az elsőn 2,5ös a betáp. A második (kék falas) azon a legkisebb ilyen kályha van.
Üdvözlök mindenkit!
Lenne egy egyszerű kérdésem. Most kezdtem kialakítani a vidéki nyaralóban egy kis műhelyt. A falakban jelenleg 1,5mm^2 alu vezetékek vannak. Jelenleg 16A áll rendelkezésemre, 1 fázissal. Mivel a műhelyben több, nagyobb fogyasztót is szeretnék használni (kompresszor, illetve inverteres hegesztőgép), felvetődött a hálózati teljesítmény bővítése. A meglévő 16 A-t szeretném 25-re bővíteni. A falakba behúznék egy új kört, ami a műhelybe vezet. Csak itt szeretném a 25A-t kihasználni, a ház többi részében maradna a jelenlegi 16A. A vezeték hossza kb 15-20m, mindenféle kanyarokkal együtt.( még nem mértem le pontosan) A hegesztőt, az adattáblája szerint 20A-re kell biztosítani, a kompresszoron egy régi IMI motor van, mely 1100 W-os, üzemi áramfelvétele 10A, ez indításkor ugye 35-40A is lehet. Szóval tanácsot szeretnék kérni, milyen keresztmetszetű vezetéket használjak? Tömör, vagy sodrott vezetőjűt? Ezeknek mi a hátránya, előnye? A sodrottat gondolom könnyebben tudom behúzni a falban levő csövekbe, de van-e ennek hátránya? Nagyon szépen köszönöm!
Szia! 32A-ig ingyen bővíthetsz. Azonban ha ennyire nem vagy tisztában ezzel a szakmával - inkább keres egy ismerős villanyszerelőt, mert nem elég távirányítással és bemondás alapján levezetékezni az épületet - legalábbis, ha nem szeretnél tüzet. Tanácsként: A merev, egyszeres szigetelésű vezeték - olcsóbb de sprődebb, nehezebben hajlik. A hajlékony egyszeres szigetelésű vezetékkel könnyebb dolgozni de drágább. Használhatsz sodrott kábelt is - az még jobb, könnyebben áttekinthető kábelezést ad, de jobban melegszik és még drágább. Azonban utóbbi tökéletesen alkalmas akár falon kívüli szerelésre is, vagy berendezés bekötésére. Használhatsz még MM-fal vezetéket és MBCu kábelt is ami szintén merev erű, de kettős szigeteléssel készül, valamint kör keresztmetszetű. Az MM-fal vezeték a gyors munkákhoz lett kitalálva - én személy szerint nem szeretem, mert ha egyszer be lett építve - lehetetlen vésés nélkül a cseréje. Ha csöveid vannak és jó minőségű a csövezés - elég lehet a legolcsóbb, egyszeres szigetelésű vezeték is. Fázisnak fekete, nullának kék, védővezetőnek zöldsárga szín kell. 16 - ig nagyjából elegendő az 1,5mm2-es, de erre inkább nézz meg pár méretezési táblázatot, mert terhelés és hosszfüggő a méret - vagy olvass vissza... A merev vezeték kötése egyszerűbb, a sodrotthoz már kell ez-az. végére például ajánlott az érvéghüvely és speciális kötőelemet érdemes hozzá inkább használni.
Köszönöm a választ
A házban már meglévő hálózathoz nem kívánok nyúlni, csak a mérőóra utáni elosztódobozban alakítanék ki egy plusz kört egy kismegszakítóval, és ez közvetlenül menne a műhelybe. Mivel ugye a csövezés megvan, ezt szeretném majd használni, nem szeretném végigvésni a falat. Még egyszer nagyon köszönöm, ha lesz fejlemény, majd jelentkezem.
Nekem egy hiányérzetem van : a képekről és a szövegből a lényeg kimaradt. Az a sok vezeték nem véletlen. Korábban egy mágneskapcsoló lehetett, amit a szobatermosztát vezérelt. Ez meghibásodhatott és ki lett iktatva. Most jelenleg szerintem nincs el lett hagyva. Legalábbis én nem látom, hiszen akkor egy vezeték ( a szobatermosztát vezetéke ) jönne ki a dobozból, amibe egy mágneskapcsolónak is beépítve kellene lenni.
Kameleon2 hozzászóló ráérzett, hogy annak a kötésnek volt előtte valami szerepe. Hát ez lehetett. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
Korábban ott egy sima kapcsoló volt, amit ha felkapcsoltak, forgott, ha nem nem. Termosztát sehova se volt kivezetve. De mivel a benne lévő motor elhalálozott, ez a megoldás egy csípőfogóval és fél guriga szigszallaggal ki lett iktatva. Én is furcsállottam, hogy semmi termosztát vagy valami, de a tulaj erre nem költ címen ez lett a vége. Pluszba rá volt kötve egy sima 230Vos aljzat.
Termosztát elhagyása, ventilátor kiiktatása, vezérelt ( éjszakai ) áramkörre plusz konnektor kötése.... hmmmm, szerinted ez helyes megoldás ? Még jó, hogy a konnektor meg lett szüntetve, az helyes döntés volt.
Nem helyes, és a ventilátor mint említettem elhalálozott, és a tulaj, (ismerősék csak bérlik) kijelentette, hogy nem költ rá. Lehetőség ha kicseréli a ventit, a visszakötése adott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |