Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   453 / 969
(#) choiba hozzászólása Jún 5, 2016 /
 
Nagyon köszönöm a segítő szándékotokat és a sok hozzáoszlást. Nos a probléma megoldódott.Mindenesetre érdekes történet.Mint írtam a villanyórától kb 200 méterre volt a fogyasztó egy Mélykút szivattyú ami 2200wattos és 10 atmoszféra nyomásra képes.A szivattyú a végponton állandóan lekapcsolt. A feszültség ellenőrzésnél kb 15-30 volt esést tapasztaltam.Először 4 hosszabitót húztam ki nem működött de a tesztelő flex az igen tehát elegendő áram van. De a szivattyú nem, utána kettő 2.5/ 5 eres kábel egyben 100 méter az ellenőrző hasítógép ami 3kwh az hibátlanul megy és hónapok óta megy!!Majd megörültem mi lehet a baj? Aztán az öteresből csináltam 2/2 erest a keresztmetszet növelése miatt.ez sem lett jó. Na gondoltam, és elkezdtem tesztelni mindent elölről.Nos az első hiba a hosszabbítóimban mindegyikben szálszakadás volt az öteresben is!! Hihetetlen de alacsony terhelésnél hibátlanul működtek a gépek, nem a feszültségesés volt a hiba!!20 méterenként ellenőriztem a kábelokat és 8 szálszakadást találtam,gondolom a sodrott vezetékek rejtett hibái ha sokat tekergetjük vagy ráncigáljuk öket. Nos volt egy sima 1.5 3 eres tekercsem ami vadi új kitekertem bekötöttem, és láss csodát működik!! Igaz melegszik de már vagy 24 órája megállás nélkül viszi a gépet. Még egyszer köszönöm a sok segítő szándékotokat.Majdnem vettem egy trafot.
(#) choiba hozzászólása Jún 5, 2016 /
 
Amit még elfelejtettem a profi szivattyúk csak kb 1-5 méterrel vannak szerelve a szükséges többit hozzá kell toldani amit ügye a villanyszerelő tett meg, toldóvég zsugorcső. Na de mondanom sem kell ezt is szétszedtem és teli volt vízzel ez is!! ugyhogy egy pici uzsonnás dobozt feláldozva mivel a csö 10 centiméter! forrasztottam és kb 12 darab műanyagrudat olvasztottam bele lánghegesztövel. Ennyi.Csináld magad, ha jót akarsz.
(#) Gabó válasza choiba hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Gyantás zugsorcsőről nem hallottál??
(#) choiba válasza Gabó hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Azzal volt szerelve felejtsd el gagyi******! a gyári kábel LAPOS!! PLUSZ A KONDENZÁTORHOZ RÁÉGETETT PLUSZ VEZETÉK VAN EZT HOZD ÖSSZE EGY GÖMBÖLYŰ VEZETÉKKEL.

*Helló! Moderáld már magad! És miért kiabálsz? (sz)
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2016
(#) kameleon2 válasza choiba hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Vannak megfelelő IP védettségű (IP65 IP68) kötődobozok és tömszelencék kifejezetten ilyen célra (páldául OBO). Már ha élni akarsz. Az uzsonnás dobozt, mint szerelőanyagot pedig felejtsd el!
(#) habazutty válasza choiba hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Biztos velem van a gubanc, de pár évig villamos forgógép gyártó, javító műhelyen dolgoztam és soha nem láttam olyan mélykúti szivattyút (legyen az 2-3 százezres, vagy a metróépítésen használt jókora masinák...), amire ilyen rövid kábelt raktak és majd megtoldják valahogy.
Mindíg megkérdeztük a megrendelőt hány méter kábelre van szüksége és a kapocsdekliben, vízmentesen voltak a kötések.

Értem én, hogy gyantás zsugorcső, de nem biztos, hogy jobb megoldás.

Persze csak szerintem.
(#) Bakman válasza habazutty hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Pedig árulnak így, ilyen rövid kábellel mélykúti szivattyút.
(#) choiba hozzászólása Jún 6, 2016 /
 
Nekem a gyümölcsösömben sok szivattyúm van,és az összeset toldani kell mivel a gyártó max 4 métert ad hozzá amit meg kell toldani! Csak az olcsó kis gépekhez van 5-10-20-méter kábel. Rendszerint 5 de van ahol 30 méteres vízoszlop van a toldás felett évekig. Én pontosan egy kisebb obo-ba szereltem nekem ezek csak uzsonnás dobozok a forrón beleöntött műgyanta az ami szigetel semmi más idővel még a szivattyúkba is belemegy a víz. Csak ennyit akartam mondani.
(#) Gabó hozzászólása Jún 8, 2016 /
 
Egy villanyszerelő műve az első 3 képen. Az utolsó képen mi lett belőle általam. A második képen a z-s vezető "átnevezése" fázisvezetőnek, nagyon meredek!
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2016
(#) szamóca válasza Gabó hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
A festő is jól végezte dolgát.
(#) Gabó válasza szamóca hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
A festőt ne szidjuk, mert ismerősék saját kezűleg csinálták, meg friss a festés
(#) szamóca válasza Gabó hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Gondoltam, de attól még le van festve a dugalj is.
(#) Gabó válasza szamóca hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Az szerintem kevésbé veszélyes mint a régi kötés
(#) cupika97 válasza Gabó hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Ilyen képeket piros X-el kéne felrakni. Idetalál egy amatőr a gugli segítségével, nem olvassa el a hozzászólást, csak a képeket nézi. Azt hiszi majd úgy kell csinálni ahogy az első 3 képen található.
(#) Gabó válasza cupika97 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Az a baj, hogy ennél vannak sokkal elrettentőbb képek is a gugliba. Egy amatőrtől is gáz az ilyen, de egy villanyszerelőtől??!! Arról nem is beszélve, hogy vagy 3 tekercs szigszallagot tekert az egészre...
(#) kameleon2 válasza Gabó hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Az ilyen munkát felénk leginkább "kontármunka" névvel illetik. Nem villanyszerelő műve. vagy ha igen - az a szakmára nézve szégyen. mellesleg mi volt az eredeti szerepe a kötésnek? Mert attól, hogy szép lett - nem biztos, hogy ez volt a leghelyesebb megoldás a végeredményt illetően....
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
A meglévő kötéseket dobozoltad be? Ügyes!
(#) Gabó válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Villanykályha bekötése.
Na igen elég kontármunka. Sajnos van alatta egy doboz, de azt használta a "villanyszerelő" kötődoboznak is.... Tehát abba nem fért bele még a rendbe rakott kötés is. Sajnos több dobozt is néztünk, de a rögzítése nem volt jó
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Nem éppen, azt levágtam, és messze hajítottam
Belül normális kötés lett csinálva. Csak a kép lemaradt :/
(#) kameleon2 válasza Gabó hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Éppen ezért kérdeztem. Mert nem elég bekötni valamit. Az sem árt, ha a vezeték és a hozzá tartozó biztosítás, valamint a munkavégzés biztonsága is figyelembe van véve. Nekem - szemre - az új kábel keresztmetszete is karcsú és a betáp sem látom mekkora a fotóról, de villanykályhánál nem tűnik túl meggyőzőnek most sem.
(#) Gabó válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Elekthermax hh 1600 a kályha típusa. 5*2,5MTvel van bekötve. A falban lévő betápja is 2,5öt.
(#) kameleon2 válasza Gabó hozzászólására (») Jún 8, 2016 /
 
Szia! Lehet, hogy a szememmel van a baj - ezért felnagyítottam a képet és a betáp nekem csak 5x1,5mm2nek tűnik - legalábbis az elmenőhöz képest vékonyabbnak - ráadásul hosszabb szakasz. Én általában a nálam lévő érvéghüvelyekkel szoktam ellenőrízni a keresztmetszetet, mielőtt bekötöm, mert volt, hogy üzletben adtak el egy nagyságrenddel vékonyabb kábelt nekem. Például 25-ös helyett 16-ost. De javíts ki - ha nincs igazam.
(#) Gabó válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 8, 2016 / 1
 
Melyik képet nézted? A másodikon valóban 1,5ös van (sry ez lemaradt mert pont írás közbe zavart mindenki) , de az elsőn 2,5ös a betáp. A második (kék falas) azon a legkisebb ilyen kályha van.
(#) PIRO hozzászólása Jún 9, 2016 /
 
Üdvözlök mindenkit!

Lenne egy egyszerű kérdésem.
Most kezdtem kialakítani a vidéki nyaralóban egy kis műhelyt. A falakban jelenleg 1,5mm^2 alu vezetékek vannak.
Jelenleg 16A áll rendelkezésemre, 1 fázissal.

Mivel a műhelyben több, nagyobb fogyasztót is szeretnék használni (kompresszor, illetve inverteres hegesztőgép), felvetődött a hálózati teljesítmény bővítése.

A meglévő 16 A-t szeretném 25-re bővíteni. A falakba behúznék egy új kört, ami a műhelybe vezet. Csak itt szeretném a 25A-t kihasználni, a ház többi részében maradna a jelenlegi 16A.
A vezeték hossza kb 15-20m, mindenféle kanyarokkal együtt.( még nem mértem le pontosan)

A hegesztőt, az adattáblája szerint 20A-re kell biztosítani, a kompresszoron egy régi IMI motor van, mely 1100 W-os, üzemi áramfelvétele 10A, ez indításkor ugye 35-40A is lehet.

Szóval tanácsot szeretnék kérni, milyen keresztmetszetű vezetéket használjak?
Tömör, vagy sodrott vezetőjűt? Ezeknek mi a hátránya, előnye? A sodrottat gondolom könnyebben tudom behúzni a falban levő csövekbe, de van-e ennek hátránya?


Nagyon szépen köszönöm!
(#) kameleon2 válasza PIRO hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
Szia! 32A-ig ingyen bővíthetsz. Azonban ha ennyire nem vagy tisztában ezzel a szakmával - inkább keres egy ismerős villanyszerelőt, mert nem elég távirányítással és bemondás alapján levezetékezni az épületet - legalábbis, ha nem szeretnél tüzet. Tanácsként: A merev, egyszeres szigetelésű vezeték - olcsóbb de sprődebb, nehezebben hajlik. A hajlékony egyszeres szigetelésű vezetékkel könnyebb dolgozni de drágább. Használhatsz sodrott kábelt is - az még jobb, könnyebben áttekinthető kábelezést ad, de jobban melegszik és még drágább. Azonban utóbbi tökéletesen alkalmas akár falon kívüli szerelésre is, vagy berendezés bekötésére. Használhatsz még MM-fal vezetéket és MBCu kábelt is ami szintén merev erű, de kettős szigeteléssel készül, valamint kör keresztmetszetű. Az MM-fal vezeték a gyors munkákhoz lett kitalálva - én személy szerint nem szeretem, mert ha egyszer be lett építve - lehetetlen vésés nélkül a cseréje. Ha csöveid vannak és jó minőségű a csövezés - elég lehet a legolcsóbb, egyszeres szigetelésű vezeték is. Fázisnak fekete, nullának kék, védővezetőnek zöldsárga szín kell. 16 - ig nagyjából elegendő az 1,5mm2-es, de erre inkább nézz meg pár méretezési táblázatot, mert terhelés és hosszfüggő a méret - vagy olvass vissza... A merev vezeték kötése egyszerűbb, a sodrotthoz már kell ez-az. végére például ajánlott az érvéghüvely és speciális kötőelemet érdemes hozzá inkább használni.
(#) PIRO válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 9, 2016 /
 
Köszönöm a választ

A házban már meglévő hálózathoz nem kívánok nyúlni, csak a mérőóra utáni elosztódobozban alakítanék ki egy plusz kört egy kismegszakítóval, és ez közvetlenül menne a műhelybe.

Mivel ugye a csövezés megvan, ezt szeretném majd használni, nem szeretném végigvésni a falat.

Még egyszer nagyon köszönöm, ha lesz fejlemény, majd jelentkezem.
(#) gyuszo válasza Gabó hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Nekem egy hiányérzetem van : a képekről és a szövegből a lényeg kimaradt. Az a sok vezeték nem véletlen. Korábban egy mágneskapcsoló lehetett, amit a szobatermosztát vezérelt. Ez meghibásodhatott és ki lett iktatva. Most jelenleg szerintem nincs el lett hagyva. Legalábbis én nem látom, hiszen akkor egy vezeték ( a szobatermosztát vezetéke ) jönne ki a dobozból, amibe egy mágneskapcsolónak is beépítve kellene lenni.
Kameleon2 hozzászóló ráérzett, hogy annak a kötésnek volt előtte valami szerepe. Hát ez lehetett.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2016
(#) Gabó válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Korábban ott egy sima kapcsoló volt, amit ha felkapcsoltak, forgott, ha nem nem. Termosztát sehova se volt kivezetve. De mivel a benne lévő motor elhalálozott, ez a megoldás egy csípőfogóval és fél guriga szigszallaggal ki lett iktatva. Én is furcsállottam, hogy semmi termosztát vagy valami, de a tulaj erre nem költ címen ez lett a vége. Pluszba rá volt kötve egy sima 230Vos aljzat.
(#) gyuszo válasza Gabó hozzászólására (») Jún 11, 2016 /
 
Termosztát elhagyása, ventilátor kiiktatása, vezérelt ( éjszakai ) áramkörre plusz konnektor kötése.... hmmmm, szerinted ez helyes megoldás ? Még jó, hogy a konnektor meg lett szüntetve, az helyes döntés volt.
(#) Gabó válasza gyuszo hozzászólására (») Jún 11, 2016 / 1
 
Nem helyes, és a ventilátor mint említettem elhalálozott, és a tulaj, (ismerősék csak bérlik) kijelentette, hogy nem költ rá. Lehetőség ha kicseréli a ventit, a visszakötése adott.
Következő: »»   453 / 969
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem