Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2830 / 3982
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 1, 2016 /

Hello

egy kaszkádhoz veszek alkatrèszeket,
2000voltból kéne 3000 voltot csinálnia.1amperral.
Hogyan tudom kiszámolni?
(#) horak85 hozzászólása Aug 1, 2016 /

Sziasztok!
Arról szeretnék információkat gyűjteni hogy lehetséges é egyenáram áram erősségét felfelé "transzformálni".
Azért is itt írok mert a ggogleben csak feszültség erősítő kapcsolásokat találtam!

Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv
Máté
(#) kadarist válasza horak85 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Szia!
Inkább azt írd meg, hogy mit szeretnél kezdeni az árammal.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2016
(#) Ferencz Dominik válasza zombee hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

És oda a szupresszor dióda feltétlenül kell? Mert a tranzisztorom az elbír pár 100V-ot is akár.
(#) zombee válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Kell! Hidd el, elég gyors kikapcsolással lehet az több 10 ezer (!!!) V is.
Ja, és ha nem fogja meg valami a tekercset akkor az energiamérleg is gyászos lesz. Valami melegedni fog, de az átvitt teljesítmény csak nem akar megnőni.

Én azt mondom, inkább kompakt DC/DC konvertert (HN modul) használj, ahhoz nem kell semmilyen külső elem, max. kondi előre-hátra a tranziensek kisimítása végett. Pl. ilyet: Bővebben: Link
Olcsóbb mint egy trafó...
(#) pucuka válasza horak85 hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

De sokkal jobban járnál, ha arról gyűjtenél információt, hogy mi is az az áram, a feszültség, és az ellenállás, és ezek hogyan függenek össze.
Ez sajnálatos módon az elektromosság alapjának alapja.
(#) butib hozzászólása Aug 1, 2016 /

Üdvözlet
Kérdésem az lenne hogy van e olyan dc-dc konverter smd ic aminél gombokkal állítható a kimeneti feszültség ami lehet kissebb vagy nagyobb mint a bemenet. Angol tudásom nincs sok.
Válaszokat előre is köszönöm .
(#) Ferencz Dominik válasza zombee hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Hát akkor veszek egy olyan P6KE33-ast. De ez az egész egy erősáramú buck-boost konverterbe lesz aminek a maximum áramerőssége 40A és olyan 100kHz-en fog majd kegyegni. Akkor biztosan kell vennem oda is ilyen nagyobb szupreszort. Az milyen tipusú legyen?
(#) Buvarruha válasza butib hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

Egyszerre nem megy a kettő, a két megoldás külön kapcsolást igényel, mégha a vezérlő ugyanaz is, a gombokkal álíthatóságot legfeljebb valami mikrovezérlővel lehetne megoldani.
(#) Ferencz Dominik válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 1, 2016 /

De amilyet én csinálok DC-DC konverter az tudja le is meg fel is konvertálni a feszültséget. A kitöltési tényező modulációjával.

Egyébként szerintem nincs olyan kis IC ami minden feltételnek megfelelne amit kért.
(#) tbarath válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

"Szerintem nem érdemes egymás torkát virtuálisan elvágni."

Bocsánat ha ezt teszem, de nekem volt már problémám lámpákkal kapcsolatban. Balesetem nem, mert megmentett a reflexem, a szerencsém vagy az őrangyalom, de nem sokon múlt.
Igazad van abban, hogy balesetveszélyes az irányjelző nélküli kanyarodás is, mert sajnos a rendőrség az utakon csak trafizik és helyszínel, mással nem hajlandók foglalkozni. De arra fel tudsz készülni, mint ahogy tötymörgésre is.
Arra viszont nem, hogy elvakítanak. Ott egyszerűen kell egy idő arra, hogy a szem visszaálljon és normálisan láss újra. És persze, be lehet állítani a szögét, de szerinted mennyien veszik erre a fáradságot? És ha normálisan beállítod, mármint szerinted normálisan, attól az még egyáltalán nem biztos hogy jó. Nem véletlenül tiltott a barkácsolás a lámpákkal, mert ez életveszélyes. A totalcar-on volt pár cikk arról, hogy bevizsgáltak ezt-azt a (volt) tungsram laborjában, az eredmények gyalázatosak voltak.

"Ma például az is veszélyhelyzetet jelentett a forgalomban, hogy elkezdett mindenki szépen félrehúzódni, mert jött megkülönböztető piros-kék fénnyel és szirénával egy autó. Csak éppen villamos üzemzavar-elhárítás volt az oldalán. Nem tudom, hogy ezek a sofőrök is ki vannak képezve a nagysebességű vezetésre???"

Szerintem a kék lámpához kell a megfelelő páv, bár a bkv kicsit állam az államban, lásd pl. a buszokkal megcsinálnak.
Ami érdekes, hogy mostanában terjed a sárga villogó, pl. a postás (mpl) autók nem csak le*****ák szabálytalanul a kocsit, hanem sárgán még villognak is hozzá. Az is baromira zavaró, amúgy.
(#) tbarath válasza Danesz6 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

"Teljesen kezdő vagyok az elektronikában de szeretnék fejlődni, mikroprocesszor programozást megtanulni (arduinot ajánlották, már rendeltem hozzá starter packot) és idővel építgetni magamnak ezt-azt. Kezdetben led sorok vezérlését, később telefonról akarom vezérelni a konvektort, de ennek a tudásnak a megszerzésére szánok időt, akár 1-2 évet is."

Az arduino jó, van rá ingyenes "tanfolyam": http://www.tavir.hu/60nap
Én beneveztem erre, és nem mindent csináltam meg, de kezdésnem nem rossz. Szerintem a starter pack drága és nem teljesen fedi azt amivel foglalkozni szeretnék, szóval én inkább ebay-ről és hazai kiskerekből összevásároltam ami nekem kellett, aztán ebből annyi cucc lett hogy leltárt kell róla csinálni

A ledes dolog amúgy jó kezdő szint, de a telefonos-konvektoros azért melegebb pite. A gáz nem játék.
(#) butib válasza Buvarruha hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Üdvözlet
Egy e cigi-ből kivett elektronia van ami Li akkuból gombokkal állítható feszültséget állít elő 3-5V-ig 0.5-ös lépésenként amit ki is ír egy lcd kiképzőre , megméri a fűtőszál ellenálását és számolja hogy a nagy gomb hányszor lett megnyomva . Háttérvilágítás 7 színű állítható . 2smd ic van benne . Az a bajom vele hogy csak 8 sec-ig jön ki belőle a fesz. Azt szeretném hogy addig és akkor működjön amikor én szeretném . Másra használnám mint amire ki lett találva .
(#) kameleon2 válasza tbarath hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Van egy kis történetem. Jó pár évtizeddel ezelőtt vettem meg az első autómat. Egy Renault 12 GTL-t (A Dacia 1300 francia megfelelője). Akkoriban a non plus ultra a 80/100-as halogén izzó volt, amit kereskedelemben is lehetett kapni (autósbolt). Bár be volt állítva, de mindig villogtak rám, hiszen a standard 55/60-ashoz képest fényes volt. Egyszer egy kanyarban elkezdtek rám villogni és - hát nem volt túl jó napom, visszavillogtam a refivel. Erre a másik autó fixre kapcsolta a távfényt, mire én is, hogy érzékelje a különbséget. Mire kigyulladt a a tetején 5db lámpa. No komment. 5 percig nem láttam semmit.
(#) zombee válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Ahhoz sajnos kicsit több kell mint egy dióda. Keress inverterkapcsolásokat, mert egyoldali tranzisztoros hajtás (amit belinkeltél) biztosan nem lesz elég oda! A P6KE33 az aszimmetrikus primertekercs feszültségcsúcsait fogja meg, de neked szimmetrikus inverter kell aminek kicsit más a felépítése! Szerintem a cikkek közt is találsz. Autóerősítőhöz pedig +/- 12V-nál kicsit több szokott kelleni.

Vagy: ha a 0V-os rész közös akkor neked egy Buck-Boost kell. Csak egy kicsit átméretezve.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 2, 2016 /

Létezik olyan váltóáramú motor, amit generátorrá lehet alakítani tekercselés nélkül?
(#) butib válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Üdv
Például a mikrohullámú sütő tányérforgató motor.
(#) zolika60 válasza csavarkulcs hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Szinte bármelyik. Csak a hatásfok kérdéses.
(#) proba válasza Danesz6 hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Kezdésnek egy led működtetése + ill. - táphoz is ( ha már processzorrral is megy külön jó) ,gomb beolvasása. Azután egy égő/ledszalag vezérlése tranzisztorral PNP és NPN-nel is , úgy hogy a led 12V-ról menjen. Következő lépés egy optocsatolón keresztül feszültség detektálása. Utána jöhet egy tetszőleges ( pl egy óra) modul illesztése, LCD kijelző használata. Ha ezeket megoldod, akkor már kellő kreativitással már sok mindent el tudsz érni. Ha tanulni akarsz akkor minden hasznos. Gondolom mindenki villogót , erősítőt, tápegységet épít először, rendszerint a fióknak. Viszont a boldog elégedettség az első működő példány felett magáért beszél. Azok mögött is már sok tudás van , kezdőként az áramellátás, a földpotenciál kiválasztás, mennyire nem triviális. (pl arduino 5V, izzó 12V, hogy kössem össze? )
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2016
(#) proba válasza Ferencz Dominik hozzászólására (») Aug 2, 2016 /

Én vagy fel majd le (ill fordítva) konvertálással, vagy valami üzemmód váltó kapcsolással gondolnám megoldani. Csak tisztán kitöltési tényező változtatással meg nem igazán látom át, hogyan lehet?
(#) Sebi válasza proba hozzászólására (») Aug 2, 2016 1 /

Léteznek ilyenek, topológiát váltanak.
Bővebben: Link
(#) Danesz6 válasza proba hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Azt gondoltam, hogy a LEDszalaghoz számítógép tápot fogok használni. Máshol láttam, hogy ezt ajánlják. Eleve ez van, nem kell megvenni, ha külön trafót vennék az 6000++ Forint.
Amúgy a led vezérléséhez FET-et javasoltak mert az többet bír. Szerinted elég a bipoláris tranzisztor?
Az 5V-os arduino és 12V-os led összekötése engem is érdekelne
(#) elkb hozzászólása Aug 3, 2016 /

sziasztok!
valoszinu toroltek a hozzaszolasomat mert rossz helyre dobtam!
valaki meg tudna mondani,hogy ha javitasra szanok egy termeket ki tudna benne segiteni es hol kerdezzek ra?
koszonom!
b.

Vagy csak ott se használtál ékezeteket, és nagybetűt a mondat elején.
ÜDV: Moderátor
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) proba válasza Danesz6 hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Fettel jobb az biztos, de a tranzisztorok megismerése sem válik károdra.
Az összekötés lásd Bővebben: Link
Ennek az első része pont neked van rajzolva.
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2016
(#) Csupasz válasza elkb hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Szia
Az apróhirdetésbe írd le, hogy mit szeretnél.
(#) gyulank hozzászólása Aug 3, 2016 /

Sziasztok! Ez a tápja az LG HT-202-es DVD lejátszómnak, amire 200W-ot adtak meg 5*30+50. Rákerestem a HT-302-re az 300W 5*45+75. De ugye a készülék hátán 40W szerepel, a hangdobozokon a duplájuk, a dobozban tán 25W van a hangszórókon.
Mind az 5 változtatás szükséges lenne ahhoz, hogy nagyobb teljesítményt vehessen fel az erősítő?
Vagy ha egy nagy trafóról csinálnék 34V-ot, azt ráköthetem párhuzamosan a 3-4 csatlakozóra?
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Szia! Nem alakítanám át a készüléket. Azaz alig 2dB hangnyomásnövekedés amit elérnél vele, kiábrándítóan kevés, pusztán a különbség határozott érzékeléshez kéne vagy 3dB.
(#) gyulank válasza reloop hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

Viszont most teljesen fel van véve a woofer, a többi meg teljesen le, és így se elég hangos a woofer, viszont sokkal halkabb a többi. A teljesen most nem az, hogy néma, hanem a menüjében ha jól emlékszem -5-+5dB vagy érték közt lehet állítani.
(#) reloop válasza gyulank hozzászólására (») Aug 3, 2016 /

A nem elég hangos woofer alatt azt értsem, hogy nem tudod torzításig kivezérelni, vagy eléred ugyan a torzítás határát, de a kapott hangnyomás kevés a számodra?
(#) csavarkulcs hozzászólása Aug 3, 2016 /

Üdv!

Az induktív, vagy a kapacitív terhelés mutat jobban a hagyományos villanyórán?
Következő: »»   2830 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem